Cum va imaginati vara fara inghetata / sorbet? Ca o bere calda, dupa o portie strasnica de mici as zice eu, cand iti duduie stomacul de porky, vita, mustar si piper si musai ar fi necesara o spalatura cu o bere rece... Si hop poc, ia de unde nu-i ;) .. Deci clar nu mi-o imaginez bine deloc.. spalacita, fara nici un strop de esenta ..
Cand vine vorba de inghetata... decretez pe primul loc inghetata de mure ! ... Ador murele, gustul lor acrisor, iar strasnicia de vitamine pe care le poarta in desaga, ma indeamna sa le folosesc intotdeauna cu drag si pretiozitate...
Cu reteta asta imi desfata mama poftele copilariei, usor de facut, numai ca timpul de asteptare, ca la orice inghetata ma exaspera teribil de mult.. Dar na, am crescut intre timp, acum realizez ca timpul trebuie pretuit, asa ca de fiecare dupa ce o prepar.. ma prefac ca uit de ea o zi :)) iar apoi.. hmmm, e oare necesar sa va mai zic ?? :)
Ingrediente putine, arome puternice, un gust perfect as zice eu....
Notati asa ca sa simtiti ce simt si eu: 190 grame zahar, 190 ml apa, 400 g mure congelate, 100 grame frisca mixata...
Am pus pe foc apa cu zaharul, am amestecat si le-am lasat sa fiarba 2 minute.. apoi am luat vasul de pe foc. Intre timp am scos murele de la congelator, asa bocna le-am trantit in blender si le-am mixat pana le-au iesit fulgii..
Apoi pasta asta de mure am lasat-o sa cada in siropul racit putin (cam cat mi-a luat sa mixex bocna aia de mure) si le-am mai blenduit cateva secunde, la putere mica, pana s-au incorporat.
Pornisem initial cu ideea de sorbet (si cam astea sunt ingredientele, cu + si - .. compozitie pusa la congelator pana a doua zi ), dar pentru ca aveam niste frisca ramasa de la o minunata dulcegarie, (reteta aici) am renuntat la ideea de sorbet si am trecut urgent pe inghetata ;)) ..
Am adaugat 100 g frisca mixata bine (Hulala am folosit eu, iar gramajul l-am constatat dupa ce frisca era mixata deja).. am incorporat-o bine, am turnat compozitia intr-un recipient si am uitat de ea in congelator.. amintindu-mi asa din 3 in 3 ore, sa mai amestec putin..... (de 2 ori a fost suficient)... A doua zi in schimb mi-a curs stapanirea printre degete :))
Nu trec ever murele prin sita.. mi se pare o miscare inutila de eliminare a bobitelor din compozitie, asa ca prefer sa ma bucur deplin de crocantzeala lor.. N-am masina de facut inghetata, asa ca dureaza mai bine de 8 ore pana cand ingheata... Iar in momentul in care simt ca-mi vine cheful de o cupa.. scot inghetata de la congelator cu 10 minute inainte (ca de.. pana la urma e mai mult sorbet), ca sa se inmoaie putin... altfel ma lovesc cu lingura de piatra :)) Apoi ne bucuram nespus de o nebunie puternic aromata si rece de vara...
Sa aveti pofta !