13 ianuarie 2011

Crispy cake cu branza

Printre paginile rasfoite dintr-o carte veche de bucate si niste foi A4 imprimate cu retete fel de fel, am realizat ca n-am chiar 15 linguri de faina si 2 cani ochi cu zahar (imi blocasem privirea spre o reteta cu branza), asa ca m-am decis sa-mi incerc norocul si sa-mi testez experienta ( hic! ) cu ce gasesc prin bucatarie. Si am purces la treaba, cu gandul sa nu zic nimanui ca-i my own recipe. Criticul meu e reticent la tot ce-i nou si netiparit ..si cum eu ma dau in vant dupa “…e grozava…de unde ai luat reteta? …”. Abia atunci zic, e a mea, veve, e a mea…si dorm linistita noaptea, c-am nimerit-o si p-asta.

Stiu, stiu...nu se cade sa-mi fac blog cu dulcegarii si eu sa n-am nici 15 linguri de faina. O sa-mi fac mea culpa si o sa va delectez sau nu privirea si papilele gustative, cu o repetitie, atemporala, de cozonaci care mi-au rapit, de Craciun, faina...
O sa termin cu aberatiile astea, dar o sa revin cu altele, later edit..is a promise..
Am pus asa, vreo 4 oua si 5 linguri de zahar. Pusesem initial 2 oua proaspete de tara, si cand am inceput batalia cu mixerul mi-am dat seama ca-i prea putina spuma... si daca-i bal, bal sa fie ..asa c-am mai pus 2.


Bineinteles albusurile batute spuma, apoi am adaugat zaharul si am continuat operatiunea.


Later, dupa ce si-a incercat si fi'miu abilitatile si a devenit best friend cu mixerul, am adaugat galbenusurile batute in prealabil cu 5 linguri ulei. Am bulbucit spuma cu 500 g branza proaspata de vaca, un pumn de stafide imbatate, subtire, in esenta de lamaie + zeama de la o jumatate de lamaie si coaja jumatatii...si am amestecat compozitia..


Separat am adaugat in 10 linguri de faina - un plic de praf de copt stins in otet. Si inainte sa o adaug pe toata in compozitie, am impestritat o ploaie de stele, hic, din 5 linguri rase de malai si o lingura de miere...


Apoi preferata mea, menta verde si-a gasit un loc pe cinste in cake-ul asta (desi numai verde nu era ea, la plic...in fine, alta poveste cu menta verde si proaspata) si 3 linguri ochi cu dulceata de pere, mere, gutui si menta verde si proaspta ;)),  home made.. cu ceva timp in urma...



Am turnat in ploaie faina, am amestecat cu incredere, incurajata fiind de mirosul de lamaie si menta...apoi am turnat-o intr-o forma rotunda si am asezat-o cu grija in cuptorul in prealabil incalzit la 170 grade pentru 45 - 50 minute, testul cu scobitoarea.


Am taiat-o ca pe tort, desi e de preferat feliute mai subtirele. Initial n-am stiut cum s-o numesc, dar gandindu-ma la buni, care zicea de mamaliga ca-i crocanta, ( cand iti trosneste malaiul printre dinti ) am zis ca-i cea mai potrivita denumire...Voila my recipe. Si cum era tarziu aseara, vreo 23 cand o scosesem din cuptor, mi-am rasfatat, de dimi, papilele gustative cu un crispy cake cu lemon si menta verde...si un pahar cu lapte..


Later edit: Am primit critica aseara; cineva nu s-a putut abtine si a cedat mirosului de verde ..asa ca puteti sa ma credeti pe cuvant, sau mai bine zis..."e grozava!...de unde ai reteta?."..
 Niciodata n-am inteles rostul intrebarii, ca nu l-am vazut ever prin bucatarie, incercand sa incropeasca ceva, decat cu farfuria-n brate, indopandu-se, hic, servind masa, sorry, or not...

5 comentarii:

  1. Trebuie sa fie tare buna :*

    RăspundețiȘtergere
  2. Mamaaaa....si martienilor li se lipeste nasul de bunatatile astea..Ai grija, Antonina..esti pericol public!!!Tortul????Ne mai tii mult in suspans?

    Sabina

    RăspundețiȘtergere
  3. Sabi, o sa prestez unul cat de curand. Mercic!

    RăspundețiȘtergere
  4. nu stiam despre tine ca esti asa de buna si creativa bucatareasa dar si o buna fotografa!!! mi-ai facut o pofta!!! eu care mananc doar de foame!! te pup si mult succes! amalia

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc mult Amalia. Poate ne vedem curand la un pahar de vorba.. Te pup si eu....

    RăspundețiȘtergere