Poveste lunga cu dansa, caracatita.. I ate it once acum vreo 13 ani, pentru prima si ultima data - pana azi. Aveam 2 motani, unul mai zapacit ca altul, care se intreceau zi de zi in pretentii culinare. Ajunsesem sa mancam, eu si colega mea de camera, ketchup pe paine, in timp ce motanii haleau pachetul trimis de acasa, pentru care schimbam 3 'metroaie' pana la gara, ca sa intram in posesia lui. Si cum primeam noi pachet, asa - saptamanal, s-a nimerit intr-un week-end sa gasim printre ouale invelite-n ziare, ca sa nu se sparga si cartoanele cu dulciuri care ne mentineau glicemia la un nivel constant... o conserva! cu o caracatita desenata pe ea...
Eram in sesiune, n-aveam timp nici sa mestec, daramite sa gatesc. Si oricum, pe vremea aia legam sarmalele cu ata, sa nu se desprinda foaia de varza... asa ca conserva aia (musai am omis virgula) a fost considerata in ziua cu pricina - un super lunch, ce mai.. deliciu nu gluma.. Am halit-o ca purcelusele cat ai zice "sase, vine profa".... cam greu evident, aveam ceva de mestecat la cauciucul ala.... dar in fine, nu ne-a stat nici in gat.. A doua zi m-a intrebat mama ce-mi face Tomita, daca a mancat caracatita.. asta era mai pretentios decat Axl - ce vreti, inca eram fan Guns N'Roses. Am avut un flash in minte cu noi hlapaind conserva cu caracatita pentru pisici si apoi un stop cadru cu un juramant "Ever nu mai mananc caracatita".... si uite-asa au trecut 13 ani....
Pana azi, cand decretez ca s-a spart ghinionul ala..
Am descongelat 500 g caracatita for humans, aici dovada...
Cele 2 capatani de usturoi, mana de busuioc proaspat, tocat marunt, si 1 rosie maruntita bine, aruncate peste caracatita, au fost cireasa de pe tort.. Am lasat combinatia la foc mic, pana a scazut sosul, cam 10 - 15 minute, timp in care am dat ture- ture cu lingura de lemn prin wok, nu cumva sa mi se arda delicatesa ;)) ..
Am descongelat 500 g caracatita for humans, aici dovada...
pe care am pus-o la fiert pentru 1 ora in apa cu putina sare si vreo 3 linguri cu otet. Intre timp am taiat julien o ceapa mica, jumatate ardei rosu, 1 morcov mic si vreo 5-6 ciuperci din alea mari si le-am trantit in wok-ul incins cu ulei de masline. Am adaugat o mana de curmale, sare si piper dupa gust.
Caracatita gata fiarta, aici dovada...
... am taiat-o frumusel si dupa ce s-au calit legumele, cam vreo 8 minute, am facut-o partasa leguminoaselor de sezon. Am turnat peste amestecul din wok 2 linguri cu otet balsamic si 50 ml vin alb.
Cele 2 capatani de usturoi, mana de busuioc proaspat, tocat marunt, si 1 rosie maruntita bine, aruncate peste caracatita, au fost cireasa de pe tort.. Am lasat combinatia la foc mic, pana a scazut sosul, cam 10 - 15 minute, timp in care am dat ture- ture cu lingura de lemn prin wok, nu cumva sa mi se arda delicatesa ;)) ..
Si cum stiti deja ca lucrez la patru maini, am pregatit in timpul asta si garnitura de orez.. 200 g orez (un pahar orez- la aproape 5 pahare cu apa) + 1 plic cu zahar brun, 1 lingurita rasa cu sare si piper alb dupa gust. Et voila, caracatita cu garnitura de orez.
Si ca sa ma citez de mai sus, "deliciu, nu gluma"...
Sa aveti pofta !
BRAVO ANTO!Ne impresionezi ca de fiecare data!Arata grozav!
RăspundețiȘtergereSalut,
RăspundețiȘtergereAm intrat pe blog-ul dvs. si ne-a placut foarte mult - aveti retete culinare delicioase YUM!!! YUM!!!
Ne-am bucura sa va avem in familia Petitchef
Am fi incantati daca ati dori sa adaugati blog-ul dvs. la http://ro.petitchef.com astfel incat utilizatorii nostri, cat si noi, sa ne putem bucura de retetele dvs.
Petitchef este un portal frantuzesc bazat pe retete culinare. Cateva sute de blog-uri sunt deja inscrise si beneficiaza de expunere pe Petitchef.
Pentru a adauga blog-ul dvs. la http://ro.petitchef.com puteti folosi http://ro.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form sau puteti merge la http://ro.petitchef.com si dati click pe "Adauga blog-ul tau".
Toate cele bune,
Vincent
Petitchef
Multumesc Anonim. Sa incerci sa prepari reteta. Are un gust grozav
RăspundețiȘtergerefelicitari,felicitari pt talentul de a povesti atat de bn,imi aduci aminte de felul in care se povestea in 'Hanul Ancutei' de Mihail Sadoveanu:),si nu in ultimul rand felicitari pt mancarurile pe care le gatesti,si pt ca te intereseaza sa arate si estetic bunatatile gatite:).o zi superba:*
RăspundețiȘtergereNu merit atatea laude, dar iti multumesc frumos si primesc cu smerenie aprecierea ta.
RăspundețiȘtergereO zi minunata asemenea!
Felicitari pentru reteta. Este lucru mare sa stii sa gatesti caracatita, mai ales ca nu este o reteta prea comuna. Ador fructele de mare, insa nu am pregatit niciodata acasa. Daca voi avea ocazia, voi pregati dupa reteta ta. Arata minunat!
RăspundețiȘtergere