10 martie 2011

Somn la cuptor, cu orange flavor

Ieri m-am jucat putin cu somnul, mai precis cu 1 medalion de-un kg... . L-am portionat, dezosat si asezat intr-un vas de yena. L-am decorat cu o para coapta, feliata rondele, dar nu pentru aspect, cat pentru suculenta cu care innobileaza pestele in timpul coacerii.  O mana de smochine uscate si-au gasit si ele rostul in toata povestea asta, plus o lingura sare, piper alb, zeama de la 2 lamai, 4 linguri cu ulei de masline si musai 10 linguri cu sirop concentrat de portocale.  Si c-o mana de marar deasupra, am dat vasul la cuptor pentru 30 minute cu o folie de aluminiu peste, apoi inca 20 minute fara folie, la 170-180 de grade - adica la foc potrivit. ;)


In timp ce pregateam garnitura, mi-au sosit si carcotasii, in stare sa-mi bage pestele pe gat, daca ratam ceva. Daca-l manjeam cu usturoi, as fi si acum indopata... asa ca-i musai sa-l omiteti..   Iata-l ! .. scos din cuptor, arata asa...


Garnitura, am facut-o din  orez, sare, piper alb, o mana cu stafide si putin marar, si am transformat-o in stelute. :)  Dupa etapa asta, am eliminat smochinele din poveste. E suficienta aroma pe care o lasa mostenire somnului.
Cat despre s.o.s. ... te lasa fara grai! .. iar creierul iti dirijeaza miscarile dupa miros. Cand gustul ajunge sa-si faca simtita prezenta, uiti de furculita si manci cu mana, lingandu-te pe degete ;))  Sosiera e undeva acolo in locul paharului cu vin ;)  care by the way era o Feteasca Regala, pregatita de socrul meu cu mare maiestrie,  ce a intensificat aromele prin usoara aciditate de care a dat dovada.


Si dupa ce ne-am lins degetele pana la cot, innobilati cu buna dispozitie,
ne-am declarat toti adeptii combinatiilor de n luate cate k ...
Until next flavor, enjoy!


3 comentarii:

  1. Dupa lupte seculare, am reusit sa gasesc somn. Evident ca nu am gasit din ala feliat, dar aveau intreg si am reusit sa dau de unul mai mic, adica de vreo 2 kg. A venit si mama lui Bogdan pe la noi si vreau sa iti zic ca ne lingeam pe degete de mama-mama. Bun raaaauuuuuu. Un deliciu combinatia aia de dulce de la suc si acru de la lamai, ca sa nu mai zic de para aia fiarta in zeama aia dulce acrisoara. Eu nu am scos para, am lasat-o acolo.De abia astept sa mai fac.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma bucur tare mult Ralu ca ti-a placut. Eu sunt topita dupa combinatia asta.. mai ales in ceea ce-l priveste pe nenea somnul :) Multumesc Ralu ca ma testezi :) Te pup... si sa ai spor in continuare..

    RăspundețiȘtergere
  3. In cautarea unei retete cu somn cu ceva aparte-nu doar legume, am gasit site-ul dumneavoastra. Trebuie sa recunosc ca am fost sceptica in ceea ce priveste combinatia fruct-peste, dar, intrucat pana acum nu mai gatisem somn, am zis sa incerc. DELICIOS! DELICIOS! DELICIOS! Asa as putea incerca sa descriu propunerea dvs. si inca nu poate cuprinde combinatia, gustul, parfumul. Va multumesc pentru aceasta reteta minunata!
    Adina

    RăspundețiȘtergere