Azi cineva a dat p-afara de masculinitate cu replica: no sweets for me, just salt and chilli pepper. Cu o mare nebuloasa pe creier, vizualizand pentru un minut ce e prin frigider, n-am gasit nici branza, nici smantana, asa c-am dat gata o super combinatie... o cutie cu fagaras - Monor.
Am trantit repede 500 g faina intr-un vas, i-am facut un crater la mijloc, l-am adapat cu 100 ml apa in care am diluat 25 g drojdie proaspata si le-am lasat in plata lor pentru 10 minute Dupa, am pus 1 lingurita sare, 1 lingurita miere de albine, 50 ml ulei de masline, fagarasul, inca vreo 100 ml apa (simtiti lejer la mana setea de apa) si am framantat cam 10 minute compozitia.
Aluatu' asta l-am facut partas cuptorului (incins bine inainte) - cu focul stins evident, usa intredeschisa. Cam 20 minute i-au fost suficiente pentru somnul de frumusete. Acum, ca nu mai dau astia caldura ca sa-mi plonjez si io ca omu' aluatul pe calorifer, n-am timp sa stau dupa coca sa creasca ea in voie.. Traind in secolul vitezei, ne adaptam crizei timpului scurs cu iuteala luminii !?? So, cand am vazut eu coca asta grasa si frumoasa, crescuta in 20 minute cat altele-ntr-o ora, sa mor d'am stiut ce sa fac cu ea.
Am trantit repede 500 g faina intr-un vas, i-am facut un crater la mijloc, l-am adapat cu 100 ml apa in care am diluat 25 g drojdie proaspata si le-am lasat in plata lor pentru 10 minute Dupa, am pus 1 lingurita sare, 1 lingurita miere de albine, 50 ml ulei de masline, fagarasul, inca vreo 100 ml apa (simtiti lejer la mana setea de apa) si am framantat cam 10 minute compozitia.
Aluatu' asta l-am facut partas cuptorului (incins bine inainte) - cu focul stins evident, usa intredeschisa. Cam 20 minute i-au fost suficiente pentru somnul de frumusete. Acum, ca nu mai dau astia caldura ca sa-mi plonjez si io ca omu' aluatul pe calorifer, n-am timp sa stau dupa coca sa creasca ea in voie.. Traind in secolul vitezei, ne adaptam crizei timpului scurs cu iuteala luminii !?? So, cand am vazut eu coca asta grasa si frumoasa, crescuta in 20 minute cat altele-ntr-o ora, sa mor d'am stiut ce sa fac cu ea.
Initial am vrut covrigi. M-am uitat la tava de aragaz, mare ea ce-i drept dar, neincapatoare pentru cantitatea mea de coca modelata sub aceasta forma intortocheata, asa c-am decretat: batoane - baghete sa fie !.. Si uite asa m-am pus pe rupt bucati de coca, pe care le-am modelat in aer. Bineinteles, coca-i magica se modeleaza aproape singura. Doar rotesti in aer o lungime apreciabila pentru o tava de cuptor si o asezi frumos pe o foaie de copt, pudrata cu nitica faina, nu inainte sa treci bagheta printr-un praf de magie: a se citi seminte de susan, amestecate cu un praf de cilli iute si putina sare de mare. Mi-au iesit 8, ofc modelate ca pentru concurs :))))
Si dupa ce mi-am amintit de gradi, cand modelam de zor la plastelina, am pus tava in cuptorul preincalzit pentru vreo 25 minute la 180 grade. Iar dupa ce s-au racit ele bine, am zis rapid un "Super-cali-fragil-istic-espi-ali-docious", mi-am pus o super dorinta si l-am vrajit pe M. cu un super baton - bagheta :))
Eu sunt Gabi....nu te critic ,ci te laud sa te umfii in pene :)) Felicitari
RăspundețiȘtergereMa bucur ca si altcineva imi apreciaza baghetele, nu numai M. :)
RăspundețiȘtergereIti multumesc Gabi.
Anto baghetele mele nu au iesit asa frumoase ca ale tale. Oare de ce? :( Cat despre provocare, am executat doar reteta 1 :D. Iti trimit pe mail poze :P. Pupici
RăspundețiȘtergerePai cum au iesit Ralu?? te referi la forma?? nu conteaza forma... puteai face si cerculete... Nici mie nu mi-au iesit tocmai bine.. dar sunt tare bune la gust ! pupici
RăspundețiȘtergerePai ale tale sunt asa babane sau cel putin asa par, iar mie mi-au iesit niste sfrijite. Gustul nu-l contest. Intr-adevar sunt foarte bune, dar ale tale sunt foarte aspectuoase si rumenite frumos. Cred ca tot cuptorul e secretul :D. Pupici
RăspundețiȘtergereRalu.. pai mie mi-au iesit 8 la numar.. desi erau niste batoane grasane nu gluma;)) si oricum cuptorul e baza... sa te mai uiti la flacara ca uneori o ia la vale singura... si atunci mai reglez din buton puterea... Eu tot timpul ma uit.. si cum o vad micsorata iar o ridic.. si tot asa.. Deci cu un ochi vigilent iti ies niste batoane misto ;)) Oricum important e sa fie bine.. restul nu mai conteaza daca nu-i concurs ;))) Pupici Ralu
RăspundețiȘtergerePai Anto si eu tot 8 am executat, ca sa fiu sigura ca ies ca ale tale, dar ti-am zis ... cuptorul .... Oricum le-am papat asa. Pupici
RăspundețiȘtergereArata super bine, ma cam tenteaza in loc de paine.
RăspundețiȘtergereun blog culinar plin de haz, minunat, multumesc
RăspundețiȘtergereIn lipsa de Fagaras, ce se poate pune?
RăspundețiȘtergereLaura, poti pune branza proaspata cu putina smantana.. sau numai branza daca te smantana te feresti.. numai sa fie usor alunecoasa pe gat. spor
RăspundețiȘtergere