Azi m-am dat in spectacol cu foccacia!
Nu de alta dar, ne clocotea berea-n frigider degeaba si n-aveam nici o saratura.. Si decat sa sar in tenesi sa cumpar un kg de seminte, ca pana-i da M. drumu la mousse le mananca vrabiile, mi-am zis sa fac simplu... foccacia - nu una, ci doua :)) Each time o condimentez cu diferite ingrediente, fara sa ignor baza - uleiul de masline extravirgin.
Nu de alta dar, ne clocotea berea-n frigider degeaba si n-aveam nici o saratura.. Si decat sa sar in tenesi sa cumpar un kg de seminte, ca pana-i da M. drumu la mousse le mananca vrabiile, mi-am zis sa fac simplu... foccacia - nu una, ci doua :)) Each time o condimentez cu diferite ingrediente, fara sa ignor baza - uleiul de masline extravirgin.
Nu confuzati foccacia cu pizza, ca sunt doar surori de cruce .. una-i clar mai breaza ca cealalta! :) Puteti sa o consumati pe post de paine, saratura, garnitura cum vreti voi... e buna rau anyway ! Destul cu povestile, acu trec la reteta :
Ambele variante au aceleasi ingrediente, ("v-am zis doar mai sus: simplu") doar alta tricky tehnica: una pufosica, alta crispy :))
Ambele variante au aceleasi ingrediente, ("v-am zis doar mai sus: simplu") doar alta tricky tehnica: una pufosica, alta crispy :))
Pentru fiecare in parte am folosit: 500 g faina, 25 g drojdie proaspata, 1 lingurita sare, 1 lingurita zahar, 230 ml apa calduta - pentru cea crispy (nu se lipeste coca de tine si nici tu de ea) /// vs 100 ml apa calduta + 200 ml apa minerala pentru pufosica (ti se lipeste usor de degete), 50 ml ulei de masline pus la macerat cu 1 lingura suc de rosii, 1 catel de usturoi tocat marunt si rozmarin uscat... timp de o maia.
Am pus intr-un vas faina, i-am facut un crater in mijloc si am adapat-o cu drojdia, zaharul si sarea diluate in 100 ml apa calda, plus un praf de faina deasupra. Vorbesc la singular, da? le-am facut pa rand, asa ca o sa detaliez acolo unde-i tricky tehnica..
Dupa ce a stat maiaua linistita vreo 15 minute, am adaugat treptat restul de apa (corespunzator tipului de pufi sau crispy), pulsand cu tot uleiul de masline (cu alea toate puse-n el la macerat). M-am pus pe framantat asa vreo 5 minute, nu mai mult sa nu-mi cada unghiile ( voi daca puteti 10 .. eu ma inclin ), am inveliti vasul cu un prosopel si mi-am mutat trupul beyond the kitchen border. Asta-i poza de la pufosila.... cea de la crispy e mai compacta, no am ! :))
Dupa ce a stat maiaua linistita vreo 15 minute, am adaugat treptat restul de apa (corespunzator tipului de pufi sau crispy), pulsand cu tot uleiul de masline (cu alea toate puse-n el la macerat). M-am pus pe framantat asa vreo 5 minute, nu mai mult sa nu-mi cada unghiile ( voi daca puteti 10 .. eu ma inclin ), am inveliti vasul cu un prosopel si mi-am mutat trupul beyond the kitchen border. Asta-i poza de la pufosila.... cea de la crispy e mai compacta, no am ! :))
Dupa 1 ora, timp in care s-a umflat in pene pufosila, aluatul arata cam asa....
Am uns cu putin ulei de masline o tava rotunda de pizza, am presarat niste malai, am intins- invartit aluatu-n aer :)) ca sa vedeti cata dexteritate si l-am trantit in tava.. fux! mi-a picat in tava dar am nimerit-o, huh :)) Bine ca-i foccacia si tava-i mica, n-are decat 32 cm diametru, ca altfel luam un facalet si-i dadeam pana zicea piua. Am intins cu mainile aluatul, cat sa acopere bine toata tava si l-am mai lasat vreo 15 minute la crescut - pentru varianta pufi //// pe crispy - am bagat-o imediat la cuptor in etapa asta, fara sa-i acord nici un drept de veto ... doar I'm the boss !! :))
Am uns cu putin ulei de masline o tava rotunda de pizza, am presarat niste malai, am intins- invartit aluatu-n aer :)) ca sa vedeti cata dexteritate si l-am trantit in tava.. fux! mi-a picat in tava dar am nimerit-o, huh :)) Bine ca-i foccacia si tava-i mica, n-are decat 32 cm diametru, ca altfel luam un facalet si-i dadeam pana zicea piua. Am intins cu mainile aluatul, cat sa acopere bine toata tava si l-am mai lasat vreo 15 minute la crescut - pentru varianta pufi //// pe crispy - am bagat-o imediat la cuptor in etapa asta, fara sa-i acord nici un drept de veto ... doar I'm the boss !! :))
Am uns aluatul (valabil pentru ambele) cu ulei de masline din belsug, am presarat sare grunjoasa, am trantit niste felii de ceapa rosie pe care le-am impins in aluat cu lingura - formand mici gropite si l-am bagat in cuptorul preincalzit pentru 40 - 45 minute la 190 grade. Il lasati pana capata o culoare aurie, aveti grija la temperatura sa nu-l faceti frumos ca pana corbului, ca nu-i a bine ..:))
Asta-i cripsy foccacia - cu mai multa ceapa si mai multa sare ... pentru jé ...
Dupa ce s-au copt, le-am rupt si impartit simbolic intre noi, et voila ! Berea susotind in halbe, foccacia pe farfurie... n-are rost sa va mai spun ca stiti deja... Nu dau foccacia nici p'un sac cu seminte... merge struna cu spuma de bere!
Sunteti de aceeasi parere, sau ba??
Te cred!!!...parca le simt mirosul...mmmm...
RăspundețiȘtergereI really like foccacia. Am sa incerc si eu reteta asta...eu am facut foccacia cu masline si oregano proaspat.
Oricum o painica minunata care daca este facuta bine este deosebit de savuroasa in simplitatea ei!
Buna Ruxandra.. ma bucur ca ti-ai facut 'drum' aici :) Si ma bucur ca-mi impartasesti preferinta pentru minunatia asta de foccacia. E absolut delicioasa si cu masline & oregano... Vin variatiile mii :)) pentru ca asa cum spuneam .. poti jongla combinand ingredientele, dar fara sa ignori baza ... uleiul de masline..
RăspundețiȘtergereTe pup.. si aici si pe face :))