Ciorba asta imi aminteste mereu de buna mea… ca multe alte preparate ce includ borsul de putina.. Cand trantea un polonic d’ala mare cu bors in farfurie, iti indopai la propriu nasul cu aromele alea imbietoare si nu te dadeai pierdut de la masa pana nu ridicai castronul sa-ti curga pe gat si ultima picatura.. Ca sa patiti si voi ca mine, notati ideea asta minunata de bors.
Am procedat in felul urmator: am pus la fiert in vreo 3 litri de apa rece 1 kg de manzat, taiat in bucati mai mici decat vedeti voi aici ...
Am spumat pana m-am saturat sa stau langa cratita si apoi am lasat-o sa fiarba singura vreo ora jumatate la foc potrivit (ca totusi e manzat si are carnea mai frageda). Intre timp apa mai scade, asa ca mai completati cu apa, sa aveti cam un total de 2,5 l la final.. Am aruncat apoi in cratita 1 morcov dat pe razatoare, 1 felie de telina asisderea rasa si 1 ardei verde taiat marunt, adaugand si 1 lingura cu sare (voi dupa gust) si jumate lingurita rasa cu piper. Dupa vreo 10 minute de fiert au urmat 4 cartofi mari, taiati dupa plac (faceti si voi din ei ce doriti.. cubulete, triunghiuri, care cum va vine la cutit) pe care i-am arucat peste manzatul din oala.
In secunda urmatoare am taiat marunt o ceapa mare si am pus-o la calit in 5 linguri cu ulei.... doar asa cat sa fie cherchelita in grasime si inmuiata de caldura focului (aveti grija la foc; sa va asigurati ca n-aveti zdrentze negre de ceapa)... Am adaugat 3 linguri cu pasta concentrata de bulion peste ceapa aia, am mai tinut-o un minutel pe foc, am dat tigaia deoparte si m-am ocupat de legume..
Am aruncat in bors cu blandete 450 g fasole verde, 250 g mazare, 250 g fasole rosie (toate le-am luat din conserve, deci erau prefierte) si nebunia aia de ceapa sotata cu bulion..
250 ml de bors de putina isi asteptau randul asa ca n-am mai cugetat deloc si am turnat si borsul. Cat timp au reflectat legumele alea in ciorba (inca vreo 10 minute), am taiat marunt o legatura de leustean si am presarat-o peste borsul din oala. Am stins focul si apoi am inceput noi reflectia...
Mamaliga sau paine companie??? Hmm, dupa toate aromele care-mi zburdau prin casa, n-a mai fost vreme si nici chef de mamaliga... asa c-am optat pentru o felie zdravana de paine, langa borsul asta dres cu smantana si ardei iute.
Asta e genul ala de bors cu care te dregi dupa o chefuiala zdravana.. Unde mai pui ca e musai sa o servesti cu un pahar de tuica de tara, tocmai scoasa de la rece, o tii asa intr-o mancare si beutura pana te-ndoi si te-nclini... daca n-ai de ce sa te ridici :)) Altfel iti citesti la prima ora legendara petrecere de peste noapte si meditezi la legendarul bors de putina intr-un delectabil bors de vita.....
Sa aveti pofta !
De cand asteptam un bors … ma bucur ca ai postat-o, imi place foarte mult borsul de manzat/vita mai ales cu smantana. Ardeiul iute este un must have la mine.
RăspundețiȘtergereI love the color! Looks so good!
Gustos si plin de vitamine....
E grozav! E printre preferatele mele... si clar preferatul lui Eduard... In privinta ardeiului iti impartasesc parerea.. Nici n-am vrut sa-l dau jos de pe farfurie tocmai ca sa subliniez necesitatea :)) Multumesc frumos Ruxi. Am avut lumina buna.. :) Un week-end placut
RăspundețiȘtergereCe pofta mi-ai facut de o ciorbita adevarata! Trebuie sa incerc si eu...
RăspundețiȘtergereDuminica frumoasa <3
Moaamaaaa Anto, cand i-oi face lui Bogdan borsul asta..., mai ales ca e fan bors :D, m-am scos. Cu ardeiul m-ai nimerit pe mine :P. Yammy yammy. Week-end-ul asta am facut iar cartofi din aia cu prune, absolut deliciosi si am reusit finally sa gasesc un somn mai mititel. Si am gasit si tava de tarta :D. Deci week-endul asta am gatit dupa 4 retete de la tine: cartofi taranesti, somn, stelute si salata in farfurie de paine :D, dar postez parerile la fiecare reteta in parte. Pupici
RăspundețiȘtergereDelicioasa dupa parerea mea borsul asta e o binecuvantare.. Merita incercat si repetat :) Multumesc. La fel iti doresc o seara placuta !
RăspundețiȘtergereRalu, e taaaare bun. Eduard e mereu incantat cand ii simte gustul, iar eu sunt fericita ca papa muuult :)) Multumesc frumos Ralu. Sa va fie de bine. Te pup
Va doresc o saptamana linistita
Grozava si ciorba!
RăspundețiȘtergereGatesti de minune!
Multumesc tare mult Gabyta... Mai am cale lunga pana sa te ajung din urma ! Pupici
RăspundețiȘtergereAnto week-end-ul asta am facut borsul asta. Nu stiu ce s-a intamplat, cred ca ... lumina, ca a iesit cam spalacit borsul meu. Cred ca trebuia sa mai arunc o lingura de pasta de bulion :D.
RăspundețiȘtergereRalu... pai e un secret in toate :)) Eu am pus pasta concentrata de bulion...facuta in casa. E foarte colorata.. si foarte concentrata, nu ca pasta din comert. Voi face sa va arat de care.. Asta a mea contine rosii, ardei copti, zahar ,sare, si e fiert la foc mic mic pana scade.. si ramane doar pasta.. O sa-ti arat in vara.. Ideea e ca daca iei pasta de bulion din comert.. sa iei o calitate mai buna... si clar sa pui putin mai mult.. si neaparat unei.. Ai prajit totul.. cum am scris eu acolo? cand pui uleiul si pasta de bulion si ce mai era de prajit.. asta capata o culoare mult mai intensa... dar cum am zis totul depinde de pasta. In fine, gustul cum a fost?? Te pup..
RăspundețiȘtergereAm banuit eu Anto ca de la pasta de rosii. Am urmat pas cu pas tot ce ai scris tu acolo. Gustul e super. Incredibil de buna. Iti trimit poza pe mail :).
RăspundețiȘtergereMa bucur Ralu.. Lasa ca mai tarziu fac minunatia aia de bulion.. si atunci sa-ti faci provizii.. :)) Pupici
RăspundețiȘtergereATENTIE!!!
RăspundețiȘtergereINTOTDEAUNA cand fierbem alimentul CARNE, dupa 10 minute de clocoteala si spumegeala, apa SE ARUNCA, deoarece este plina de TOXINE (in apa este singele de la carne). Separat, pe un alt ochi de aragaz sa fie o oala cu apa fiarta ! Deci ATENTIE FOARTE MARE !
Draga Anonim multumim pentru informatii.
RăspundețiȘtergereSuper delicioasa,pacat ca eu n-a un bors d-ala bun de putina.Amsa-l fac si eu,tare pofta mi-ai facut!pupicei!
RăspundețiȘtergereFlory chiar imi pare rau..dar lasa ca-l pregatesti chiar tu.. E o nebunie borsul ala de putina.. isi merita banii ;) Pupici
RăspundețiȘtergereBuna Anto, super retetele tale, o sa ma pun si eu pe treaba. Imi place sa gatesc si sa incerc retete noi. As vrea sa te intreb despre reteta de bors de putina? Cum il faci? Mi-ar prinde bine o reteta detaliata. Am incercat de cateva ori, insa nu mi-a iesit, nu s-a acrit........Pupici
RăspundețiȘtergere