Provocarea lunii Mai pentru Dulce Romanie e continuata in tarisoara Alinei, iar ingredientele alese suna cam asa "sparanghel si dulce de leche"... rau de bine, nu?? Ador sparanghelul si o sa va arat asta pe parcurs... iar pentru provocare am ales sa pregatesc o minunata frittata, dupa care ma dau in vant..:)) Intra in scena the main ingredient... sparanghelul...
Pentru minunatia asta notati asa: 160 g sparanghel, 1 ardei gras mai micut (portocaliu am pus eu.. pentru curcubeu), un ardei kapia rosu si o legatura de ceapa verde (5 fire)... pentru inceput. Spalati sparanghelul, il lasati sa se scurga de apa, taiati partea lemnoasa, cam 2- 3 cm si va descotorositi de ea, apoi taiati rondele tija ramasa, pastrand o lungime cam de 5 - 6 cm intreaga (din partea de sus). Spalati si celelalte legume, curatati-le cum li se cuvine, taiati-le marunt... si puneti in scena spectacolul de mai jos...
In wok picurati 5 linguri cu ulei de floarea soarelui, aruncati acolo toate legumele si timp de 5 minute, pe foc iute amestecati-le continuu cu lingura de lemn.
Dupa alea 5 minute, presarati o lingurita rasa sare de mare, picurati o lingura plina cu otet balsamic, o lingura sos de soia, 2 cuburi de zahar brun, dati focul pe puterea cea mai mica si timp de 7 minute le lasati in voia lor, amestecand din cand in cand, sa se intrepatrunda aromele... In etapa asta, imi venea sa le scot pe o farfurie (asta asa, sa nu ma mai dau in spectacol mancand cu lingura) si sa le fac disparute.... Legumele alea sotate sunt pline de savoare... o nebunie ..
In cele 7 minute, cat stau legumele pe foc mic, spargeti 6 oua, le separati si mixati albusurile. Apoi amestecati in spuma de albus (fara teama, cu lingura de lemn) 150 grame urda zdrobita in maini, galbenusurile mixate si ele putin, cat sa se sparga cercul, apoi legumele sotate si la final 50 g faina.
Ungeti cu unt o tava de tarta cu diametrul de 26 cm, turnati compozitia si dati-o la cuptor pentru 30 minute, la 180- 200 grade.. Impartiti timpii la jumatate pentru respectivele grade.. Dupa ce ati sotat legumele, capetele de sparanghel le puteti pune deoparte, pentru a incorona frittata ...
Et voila... Un adevarat festin... cu un gust pe masura ..
O aroma puternica, subliminala, plina de savoare...frittata cu sparanghel.. Un Brandy ii poate tine de minune companie... voi doar va tineti de furculita... ca mana isi cunoaste singura drumul... :)
Arata delicios Antonina, o reteta f inspirata pentru sparanghel! Iti multumesc pentru participarea la provocare draga mea, numai retete minunate am primit! Te pup si iti doresc o duminica seara cat mai placuta!
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos Alina. Chiar acum ti-am trimis datele :)) Iti doresc o saptamana frumoasa...
RăspundețiȘtergereBuna, Antonina,
RăspundețiȘtergereIn weekendul care a trecut mi-am delectat simturile cu soufffle-ul tau.....am fost mamaligar de-a dreptul....Si tare bun a fost!!!!!Asa cum cred ca si acesta e tare bun.....mai ales la foame care imi da tarcoale acuma ca nu am mancat nimica de dimineata......cu drag te imbratisez si aspteptam alte provocari.
Nu pot decat sa ma bucur ca te-ai delectat cu souffle-ul mamaligarului :)) Cat despre frittata are un gust imprevizibil de bun... vei trece printr-un adevarat periplu de arome.. Sa-l incerci.. Te pup
RăspundețiȘtergereArata excelent!Ador retetele de acest gen!
RăspundețiȘtergereAntonina,draga mea,îti doresc si eu o saptamîna frumoasa!Te pup!
Multumesc Maya... O saptamana frumoasa si tie.. Luna viitoare preiau 'leapsa' pentru Dulce Romanie .. asa ca-ti lansez invitatia de acum ..:) Pupici
RăspundețiȘtergereEu nu am mancat niciodata sparanghel, dar mi-ai facut o poftaaaaaa :)
RăspundețiȘtergereIa sa caut si eu minunatia asta de sparanghel, ca prea e laudat si aclamat. Unde sa caut?
:)) Sa incerci ca nu stii ce pierzi ! :)) Cris, eu l-am luat din Cora, de la standul de legume.. dar il gasesti cam peste tot. Sa ai pofta !! O zi frumoasa..Pupici
RăspundețiȘtergereArata intr-un maaaare fel,e un deliciu!!!!Te pup,o zi minunata!!!
RăspundețiȘtergeresuperb,chiar mi-ai facut pofta!:)
RăspundețiȘtergereImi plac retetele tale si stilul tau de a gati, nu e critica, nici suflatul in pene, dar recunosc imi place cum privesti lumea. O seara placuta...
RăspundețiȘtergereFlory, Alison va multumesc tare mult.. .. daca nu l-ati preparat pana acum, merita incercat.... pentru ca e taaare gustos... a.. si sa nu uit... nici nu ingrasa (alea 50 grame faina nu se pun ;)) Va pup..
RăspundețiȘtergereMiodrag multumesc frumos de vizita.. si pentru cuvintele frumoase.. Imi place s-o vad roz... mi-ar place sa fie toata asa, iar daca nu e ... sa aduc macar samburele de la cireasa... ca "tortul" il construim impreuna.. :)) acu, daca-mi iese, ma bucur, daca nu .. nu pot decat sa ma straduiesc... de renuntat "Nici gand"... ca sa-l citez pe Eduard :)) Te mai astept in casuta mea... O saptamana faina in continuare...
Aceasta “bunaciune” mi-a adus aminte de un foarte bun prieten care locuieste in Croatia. De ce? ……o sa ma intrebi! Ei bine el locuieste în localitatea Kastel, la graniţa cu Slovenia si acolo timp de două luni pe an, in lunile martie si aprilie cred, isi face aparitia sparanghelulul sălbatic, prilej cu care se organizeaza un festival în prima săptămână de după Paşte. Este absolut delicioasa si o prepar de fiecare data cu mult drag!
RăspundețiȘtergereRuxi, ma bucur ca ai pregatit-o. Sa aveti pofta si in continuare..Si daca tot mi-ai adus aminte de Croatia.. n-am avut prilejul inca, dar taare mult imi doresc sa ajung. Pupici
RăspundețiȘtergereAnto mi-a iesit o bunatate de frittata. Exact ca a ta. Unde mai pui ca se face si super repede. Yammy yammy.
RăspundețiȘtergereIubesc sparanghelul!
RăspundețiȘtergere