4 mai 2011

Pizza cu sunca si cascaval

Am primit ieri o comanda speciala, pentru un botez de libelule... PIZZAAA !! Si cu gandul asta am zburat de la servici spre casa. Am trecut pe la market sa iau niste rosii, un ardei verde si am sarit repede-n coca, cand am ajuns acasa.... Ardeiul l-am uitat in frigider cand m-am apucat de pizza, am si eu o varsta :))... asa ca n-o sa-si faca simtita prezenta in reteta asta... 

Am pus intr-un vas 300 grame faina, i-am facut un crater la mijoc si l-am adapat cu 175 ml apa calduta - in care am dizolvat 12 grame drojdie proaspata si 1 lingurita zahar pudra (fara varf)























Am amestecat compozitia cat am putut de bine, apoi am adaugat  25 ml ulei masline - in care am diluat 1 lingurita sare de mare (prin facultate nu dadeam eu banii pe sare de mare; am folosit ani de zile sare normala, deci merge !)... Am framantat rapid, unsa pe mana cu putin ulei de masline (nu te mai lipesti de aluat si nici el de tine) ca ma astepta piciul la un Sonic Colors ... cand peste 3 minute s-a oprit curentul si era vreo 19.30 !! Te apuca palpitatiile cu astia cateodata.. Primul gand : l-am platit??....  Cand am realizat ca nu, am zis:  gata ne-am scos, l-au taiat ! :))) Eram asa de suparata, ca nici n-am realizat ca nu mai merge cuptorul pentru ca am aprindere electrica... Si cand am incercat sa-i dau drumul...  mi-a murit inca un neuron si o data cu el a rasarit gandul... frate, ne-au taiat si gazul !!  se poate ?? :))) Si am tinut-o asa vreo 30 de secunde, bine ca mi-a fost resuscitata abilitatea cognitiva, am luat rapid un chibrit si am aprins focul fara probleme.. :)) 























Cum ziceam, am aprins focul la cuptor, am dat pe maxim pentru vreo 7 - 8 minute, apoi am stins focul, am lasat usa intredeschisa si am bagat coca la caldurica.... pentru vreo 45 minute.. 
Normal si frumos ar fi fost sa o las sa creasca in voia ei, dar cine are timp de stat in stand by vreo 2 ore, cand am 2 guri de hranit + inca una io?? Ca de obicei in ultima perioada.... doar trantesc ingredientele intr-un vas, le amestec bine... amintindu-mi de fiecare data de joaca in nisip si de vremurile in care 'preparam' cu zanele piftelute de pamant si le dadeam picilor sa le manance :))  Cica s-au facut mofturosi o data cu trecerea timpului ! Era simplu inainte...ca o mana de pamant si un strop de apa gasim oricum peste tot :))) 
Cam asa arata aluatul meu de pizza dupa timpul ala scurs.... De regula pun aluatul de pizza pe farfurie - la crescut,  (nu intr-un vas) tocmai ca sa-si dezvolte crusta pe o suprafata mai intinsa.  Dupa:  ung tava bine cu ulei de masline si rastorn aluatul din farfurie, exact cu aceasta crusta pe tava.... si apoi intind... Uleiul de masline patrunde in crusta respectiva...iar gustul final e absolut minunat...























Nu cumva sa mai framantati aluatul dupa ce a crescut. Efectiv il trantiti pe planseta si il intindeti cu varfurile degetelor pe toata suprafata, in cazul meu cu un diametru de 32 cm. Un esec maret raportat la blatul de pizza e intalnirea cu dusmanul de moarte: facaletul.. so, don't ever use it !!!  
Inca nu venise lumina, asa ca scuzati-mi poza... e singura care o am pentru etapa asta. Deja nu mai speram sa postez minunatia asta si ma lasasem pagubasa.. :)) Ce trebuie sa deduceti din poza? : ca am intins aluatul si apoi urma sa-l bag in cuptor ! :)))
Imediat cum realizezi ca aluatul a crescut si e tocmai bun de format blatul, dai drumul la cuptor la maxim (eu am 250 grade) si dupa ce ai intins aluatul pe planseta il bagi in cuptor pentru fix 10 minute, apoi il scoti si zugravesti dupa plac si provizii..  























Intre timp venise lumina, asa ca m-am pus iar pe shooting..:) Dupa cele 10 minute de stat in cuptor la 250 grade, am scos aluatul si l-am vopsit cu o lingura ulei de masline si pasta de bulion (vreo 2 linguri - fara varf ). Am folosit o pensula (de bucatarie ofc) si efectiv am lasat urmele uleiului si bulionului pe toata suprafata... Puteti sa evitati marginile, sau le puteti vopsi inclusiv - cum am procedat eu.. Am taiat niste sunca din piept de porc dupa ochi..  mult, de am acoperit toata suprafata, apoi am continuat, ca la petalele de flori, cu randul doi.. cascaval























Urmatorul rand... rosii taiate rondele (stiu sigur ca am folosit 3 rosii, fara capete), am presarat oregano uscat deasupra, niste cascaval ras pe razatoarea mare si iar la cuptor (nu cumva sa stingeti focul intre timp) pentru inca fix 10 minute la maxim (250 grade)... Inainte sa bag tava in cuptor am pus si cateva masline.























Daca preferati ketchup-ul peste, n-aveti decat... Noi am 'marcat-o' simplu. ... pe asta .... 























Incepand cu felia asta...... :))



Daca respectati reteta intocmai nu aveti cum sa dati gres !! Tot ce trebuie sa faceti e sa aveti rabdare cand vine vorba de crescut, in rest... in 20 de minute ai o superrrrr pizza livrata direct de bucatarul chef: vous!























Daca mai presarati niste malai peste uleiul cu care ati uns tava si apoi intindeti aluatul.. deja mancati pizza pe vatra ! Mai departe sunteti liberi sa improvizati cu topping-urile...























Gustul este emotionant de delectabil.. Multumesc Electrica pentru curent ! :)))) Altfel, nu puteam sa va mai spun: Sa aveti pofta !


























38 de comentarii:

  1. Vai si e trecut de 10pm cand ma uit la pizza ta, of ca e lunga vremea pana maine :))) arata super ultra amazing, eu fara ciuperci mor incet, doar astea le-as mai adauga :)) iti dau o sugestie, poate te intereseaza, eu pun putin usturoi zdrobit in coca si niste oregano, ii da o aroma ucigatoare! anyway, super pizza!!! hai si fa una si mie please!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc frumos Alina. Si eu sunt innebunita dupa ciuperci in pizza si musai muuuuult porumb :))) Am fost ieri tentata sa pun porumb, dar pentru ca aveam o cutie de vreo 800 g am zis momentan pas... Si asa am uitat ardeiul.. Cat despre blat... pun si usturoi si oregano in coca..cum pun la Foccacia... usturoiu pisat la macerat in ulei de masline... dar ieri eram ravasita de faptul ca nu mai vedeam nimic prin casa, Tigrut mi-a daramat hardul extern si uite asa trebuie sa ma scobesc in buzunare de 450 euro, din cauza unui motan, pentru recuperarea datelor ca s-a stricat mecanic (acu sper sa mi le poata recupera pana la urma) ca nu mai am nici o poza cu Edi, cu noi, nimic.. plus ca eram cu lumanarea in mana, frigiderul bezna... imagineaza-ti :)) o nebunie ce a durat destul de mult...:))) Iti fac Alina una cu multe ciuperci si arome... cum s-o trimit? vin cu Edi s-o livram personal ???

    RăspundețiȘtergere
  3. Oricum Alina incep variatiunile pe aceeasi tema... Macar asta e baza pana la urma... In rest fiecare isi poate pregati pizza dupa preferinte :))
    O zi minunata Alina.. Cum e in Canada - ploua? Ca aici e tare urat...

    RăspundețiȘtergere
  4. Anto la cat ne luminezi tu, chiar nu mai vad rostul curentului electric. Acum m-am luminat si eu de ce nu imi iesea mie pizza,(nu ca altceva mi-ar iesi), ca dupa ce crestea aluatul il luam la framant si la intins cu sucitorul :D. Cat despre hard, mie mi-a explodat, adica a sarit efectiv din el o bucatica si cei de la Quartz (http://www.qdr.ro/) mi-au recuperat 99% din date.

    RăspundețiȘtergere
  5. Wow!!!!!!! ce pofta mi-ai facut!!!! E atat de apetisanta!!!

    RăspundețiȘtergere
  6. DOAMNE CE LUNG E DRUMUL MEU PANA LA CUPTOR!!!!!CA ALA MA ASTEAPTA ACASA SI DEJA SUNT LIHNITA DUPA PIZZA TA APETISANTA....SI E NUMAI ORA 10,20 DIMINEATA.AM O INTREBARE....TU NU NU MAI RESPIRI DELOC?DEVII ROBOTICA? ASA CUM SPUNE COPILUL MEU, ,,MAMA CAND AM SA MA FAC MARE VREAU SA FIU ROBOT!,,DAR VAD CA TU PARI SA DEVII PRIMUL ROBOT.....CRED CA NU STAI UN MINUTEL SA RESPIRI IN LINISTE INFUNDATA IN CANAPEA SI SAVURAND CEEA CE GATESTI....LA CATA MANCARE FACI TU CRED CA AI NEVOIE DE UN BATLION INTREG....NU?

    RăspundețiȘtergere
  7. De mult ma gandesc ca tu ai putea sa ti faci un restaurant micut sau patiserie.....la talentul tau.Te-ai gandit?
    Eu sunt PENTRU.SICRED CA TOTI DE AICI VOTEAZA PENTRU..Nu?Voi nu votati PENTRU??

    RăspundețiȘtergere
  8. Ralu... sa urmezi pasii intocmai si o sa-ti iasa o pizza dementiala.. Nu o sa mai cumperi in veci ! :)) Cat despre hard l-am dus acolo la qdr, mi-au facut diagonosticul, motorul e stricat, are ceva la platane, ma costa 400 euro.. acum sper din tot sufletul sa mi se recupereze datele.. Nu mai am nici o poza cu Edutu.. si aveam zeci de mii de poze....innebunesc cand ma gandesc..:((( Ralu, din pacate sunt nevoita sa o dau.. Marius ma da afara din casa cu pisica cu tot daca nu-i gasesc stapan naravas ca ea :)) poate o educa altcineva, pe mine nu ma lasa inima sa dau cu ziarul in Tigrut.. Daca stii pe cineva... anunta-ma !! sa nu-i spui ca face nebunii :)))))))) Te pup Ralu

    Dya.. ma bucur ca-ti place.. sper sa o incerci.. e taaaare gustoasa ! Pupici

    Mara.. mai stau si pe canapea...:))) ma afund in ea cand ma delectez cu papica :)) in rest ziua are 24 de ore, eu postez la 3 noaptea, ca dupa ce vin de la serv gatesc, ma joc cu edi, diverse.. si timp de mine am noaptea :)) Sa o pregatesti Mara.. e nemaipomenit de buna.. plus ca poti face mii de topping-uri.. asa ca delecteaza-te cu variatiuni.. Te pup

    RăspundețiȘtergere
  9. arata extraordinar de bine! Iti multumesc mult Anto pentru info :*

    RăspundețiȘtergere
  10. Of of. Asa sunt pisicutzele, mai naravase. Si eu sunt la fel cu al meu cutzu. Chiar daca face nebunii nu pot sa ii dau peste botic, Doamne Anto, vad ca i-ai raspuns Marei ca ai timp si de tine... noaptea. Acum vin eu cu intrebarea: da' de dormit nu dormi? :D, ca eu ajung extenuata de la serviciu :(. Vezi ca Horia Varlan de la Prima TV face inscrieri la Academia lui si te cupleaza cu o vedeta, gatiti impreuna si cine se descurca cel mai bine primeste un premiu de 10.000 euro. Eu zic sa te inscrii, ca ai sanse :P.

    RăspundețiȘtergere
  11. Ralu, pai sunt putin cam rupta de realitate, nu stiu daca a murit sau nu Ben Laden :)) in rest imi ajung 4 ore de somn, for now. Cand striga Eduard ca vrea afara, sau vrea sa se joace.. ce pot sa-i zic decat: hai afara. Oricum e tare haios. Am iesit cu el duminica dimineata si nici bine n-a facut 10 metri cu bicla, ca a si cazut in cea mai mare balta de apa.. era ud pana la piele.. Eu muream de ras (ce mama denaturata:))) el tipa la mine ca e ud... ne-am dus acasa ( el ofc, mergea ca un robotel :)), l-am schimbat si am iesit iar :)) Deci mi se intampla lucruri minunate :))

    Multumesc Ralu, dar ii las pe ceilalti.. mult mai demni de laude decat mine..

    RăspundețiȘtergere
  12. =)) Am inteles. Deci este imperios necesar sa fac un bebe, ca sa trec si eu pe proogram redus de somn :D.

    RăspundețiȘtergere
  13. ooo daaaa !! initial nu ai sa mai stii nici cum te cheama..:)) Si daca ai norocul meu sa nu-ti mai bea bebe lapte de la 3 luni !!!! o sa o iei razna..:))) dar stai linistita, ca-ti revii brusc dupa sfatul a 5 sefii de sectie ... si-i bagi rapid o supa :)))) si uite asa creste bebe mare si taaare harnicut :))

    RăspundețiȘtergere
  14. Da, dar acum cine ar doua manutze magice?

    RăspundețiȘtergere
  15. Arata foarte bine pizza ta!Acum ca a început sezonul legumelor o sa fac una cu legume grilate.
    Salutari,
    M.

    RăspundețiȘtergere
  16. Multumesc frumos Maya... Da, avem acces rapid la vitamine proaspete si variate..

    RăspundețiȘtergere
  17. Soro m-ai omorat cu pozele tale! Parca-i simt mirosul. Si mi-e o foameeeeee si o poftaaaaa :)
    Iti dai seama ca acum imi trebuie pizza, nu :)

    RăspundețiȘtergere
  18. :))) Cris iti ofer cu drag o super felie ! Multumesc mult.. Acum treci la aparate :)) Te pup Cris. Sa ai pofta ! a...ma repet ca nu mi-o pot scoate din cap : interesanta rau postarea ta cu maioneza .. sigur o incerc.. O zi frumoasa

    RăspundețiȘtergere
  19. arata mai ceva ca la pizzeria din italia,e super,cred ca gustul e divin,felicitari pentru blog,minunat,ma bucur ca te-am descoperit

    RăspundețiȘtergere
  20. woaw!!!! e demential de apetisanta!! Sant inebunita dupa pizza !!!!!

    RăspundețiȘtergere
  21. Yaya multumesc frumos ! Gustul e intr-adevar de exceptie.. si nu pentru ca am pregatit-o eu... ci pentru ca-i pizzaaaa, nu ??! :)) E grozava ! Multumesc tare mult pentru vizita... Si tu m-ai captat azi atentia cu "Bianca".. !

    Mona ai dreptate, e taaare buna.. Si eu sunt innebunita dupa cozonacul tau Rozenkrantz !! Multumesc frumos de vizita..

    Va doresc o seara frumoasa si dulce :)

    RăspundețiȘtergere
  22. Buna....am facut o mica pizza acest weekend si desi nu am avut foarte multe ingrediente a iesit buna...am facut baltul tau dar in tava mare.Apoi am pus deasupra salam de porc,porumb,cascaval ras, mantana amestecata cu bulion si ou.Apoi ornata cu rosii.si vreau sa spun ca mai am f putina ..De ce mancarea buna se termina asa de repede incat nu ai vreme sa o savurezi? Asa patesti si tu??Te pup si ai grija de noptile in care gatesti..Iti trebuie si odihna.Si eu tot atunci am timp sa pictez....si e atat de scurt....Pupici lui Eduard

    RăspundețiȘtergere
  23. Buna Mara. Sa va fie de bine pizza... Cu ou mai fac pentru Edutu...el e mare fan ou :) Ei, cu noptile am grija. Nu gatesc noaptea.. ar fi nebunie curata, nu? doar cateodata.. asa o dulceata scurta si rapida pe paine....:)) dar nu o fac.. o mananc.. Fara sa vreau ofc, cica sunt somnambula cu manifestari obsesive pentru mancare :)) O sa-i dau pupicii lui Eduard. Multumesc frumos. O saptamana buna

    RăspundețiȘtergere
  24. Am si eu o intrebare: cum pui la macerat usturoiul in ulei? :) Nu rade. Sunt si eu novice si vreau sa invat cat mai multe!
    Merci mult!
    De abia astept s aincerc reteta de pizza!
    Pare destul de ok sa o dau si fetitei mele de un an jumatate!

    RăspundețiȘtergere
  25. Wow, cat de apetisanta este! Nu credeam ca-mi va fi vreodata atat de pofta numai uitandu-ma la o fotografie. O nebunie de pizza. Ia sa-mi mobilizez flacaii pentru o pizza night :)
    Te pup! xoxo

    RăspundețiȘtergere
  26. Mirela cu drag iti raspund si sper sa-ti fie de folos, inclusiv detaliile din postari... Cred ca te refereai la focaccia.. cu uleiul macerat,nu? Cand ma refer la usturoi macerat.. il fac asa.. pisez usturoiul (acum depinde si de gustul tau.. si de ingredientele care intra in combinatie), torn peste el ulei de masline si adaug dupa plac.. zeama de lamaie, busuioc uscat, oregano.. depinde ce-ti doresti sa faci.. Apoi il las in frigider 24 de ore.. si tot uleiul ala prinde un gust demential.. si apoi il folosesc inclusiv cu tot ce-l mai contine.. De regula faza asta se rezuma la o cantitate mica.. de 50 ml ulei, vreo 3-4 catei de usturoi+restul ingredientelor.. pe care le folosesc a doua zi... Nu mai pastrez nimic la frigider dupa. Sper sa-ti fie de folos. Cat despre pizza.. e foarte buna. Sa-ti traiasca fetita ! si spor la treaba.. Te pup


    Delicioasa mie imi pare asa rau ca poza e facuta seara .. si cum n-am lumina n-am putut marca adevarata ei infatisare.. dar daca ti-am facut pofta.. ma bucur tare! pupicei

    RăspundețiȘtergere
  27. Anto...lol.. tii minte de "omu'" care se plangea deprea multe "inflorituri"? ..:)))) mi-am adus aminte in timp ce radeam pe "tacute" (sunt la birou :P) la comentariile tale despre electrica+neplata+neuroni :))))))))
    Despre pizza...ce sa mai zic...O FAC DISEARA!!!!

    Uffff...toata ziua doar la asta o sa ma gandesc :P

    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  28. Anamaria ma bucur ca te distrezi pe tema asta.. Pe langa secretetele retetei ne dezbracam la propriu de ele... O da, neuronii.. ce ziceam?;)) Pizza e buna tare.. o sa-ti placa.. in special blatul e misto rau..;) pupici

    RăspundețiȘtergere
  29. Anto mare adevar ai grait cand ai zis ca dupa ce o sa fac pizza asta nu o sa mai cumpar in veci... Cum de ai tu mereu dreptate?! Hhmm. Cred ca am la activ 1001 de ... pizza =)). Pupici

    RăspundețiȘtergere
  30. Ralu.. maine postez calzone.. acum ma pregatesc sa bag si eu un pui de somn ;)) da la ora asta pic lata acum!;)) Calzonele e demential.. umplut cu de toate... si tare simplu de facut.. .o sa vezi tu ;)) pupici

    RăspundețiȘtergere
  31. Am vazuuuut pe facebook. Abia astept, desi ai promis tortul :(. Arata prea bine calzone, ca sa fac pe suparata, dar pleeeaaaseee, ca nu mai pot de pofta tortului :P. Intr-adevar ora ciudata de somn la tine, dar te ajunge si pe tine oboseala, ca nu esti robotel. Pupici

    RăspundețiȘtergere
  32. Acum ca l-ai vazut Ralu.. abia astept remarcile tale!! eu cred ca o sa-ti placa tare! pupici

    RăspundețiȘtergere
  33. Doar ce am terminat de mancat pizza. Delicioasa! AM lasat blatul la crescut 2 ore (l-am pregatit in timp ce dormea Tania...si ce binecuvantare ca nu dureaza mai mult de 5-10 min cu framantat cu tot!!!) si intr-adevar, in 20 de min am avut o super pizza.
    Totusi, sarea de mare nu mi s-a dizolvat in ulei asa ca data viitoare pun din aia normala. Mi-ar fi placut sa fie blatul o idee mai sarat!
    In rest...se pastreaza reteta la rapide si fara mixer (adica pot sa pregatesc cand doarme copilul....e un criteriu de maxima importanta ptr mine :))))) )

    RăspundețiȘtergere
  34. Mirela sa va fie de bine! pupici Taniei! Ai o printzesa!! si daca tot nu-ti place faza asta cu framantatu (nici mie, deloc!) iti propun si reteta de cozonac! ;) fara prea multa tevatura!

    RăspundețiȘtergere
  35. Arata minunat, in special cu rosiile rondele si cascavalul fondant...cred ca daca ajungea si ardeiul pe pizza, ar fi fost si mai bun :)

    RăspundețiȘtergere
  36. nu este adevarat cea mai buna pizza este aia din italia

    RăspundețiȘtergere
  37. My brother suggested I might like this blog.
    He was once totally right. This publish truly made my day.
    You cann't consider simply how so much time I had spent for this info!
    Thank you!

    RăspundețiȘtergere