Suta de metrii garduri e pe sfarsite.. iar eu eram cat pe ce sa o ratez de uituca ce sunt... Cand am inscris varza in concursul Bloggospodina... v-am zic c-am ochit o dulcegarie in casuta Laurei Laurentiu... si anume sarailia. Hmm... ce dulce cuvant.. .. Sunt atat de parfumate, dulci si arhi cunoscute, intocmai ca melodiile unui acordeonist uitat de lume intr-un colt de strada..
Ca sa-i aflati secretul notati asa: 1 pachet foi de placinta (cam de 400 grame), 300 grame nuca macinata, 50 grame unt topit sau ulei (facultativ.. eu nu am pus), vointa si o rabdare de fier.. asta e cel mai mare secret... Daca detineti ingredientul asta, atunci etapele se scurg usor si la sfarsit va delectati cu cea mai mare miza... o aromata si ispititoare sarailie...
Desfaceti pachetul de foi, le taiati transversal si pe din doua, obtinand 4 calupuri de foi.. cam de 15 cm / 20 cm...
Pastrati un calup de foi aproape, restul le tineti infoliate, pentru a preveni uscarea excesiva.. Asta daca va apuca ceasul sa insirati sarailiile... Altfel, in ritm alert, ceva gen 100 metrii in 9 secunde??, unse pe toata suprafata cu apa si stropite cu ulei sau unt topit (dupa plac).. n-au moarte, merg struna tinute toate la-ndemana ;))
Da' cum mie nu mi-a placut ever sportul... le-am tinut infoliate si le-am udat asa pe rand... Timp am avut destul sa ma gandesc la toate... de la inceput pana acum ;)) Cica stau bine la capitolul rabdare !? :) Deci, luati cam 2 foi (o singura foaie - mie una mi se pare inutil), presarati niste nuca macinata si rulati foaia pe batul de frigaruie - aliniat pe latura mica a foii...
Acum urmeaza tehnica 'acordeonul'... Doar parcurgeti in gand melodia si inchideti instrumentul .. impingand extremitatile foii catre centru... si o sa va iasa exact asa..
Iar dupa ce va dovediti insiva rabdarea excesiva ;)) o sa aveti o tava plina de sarailii in devenire, incolonate intr-o tava tapetata cu hartie de copt si unsa cu putina grasime... Apoi predati minunile astea cuptorului preincalzit - cam 25- 30 minute la 190 grade....
Intre timp va ocupati de sirop.. Puneti la fiert 600 ml apa, 300 grame zahar, 1 lingura esenta de vanilie, 1 lingura miere de albine, 1 lingura zeama de lamaie... si lasati siropul sa fiarba timp de 8 minute.. Dupa ce scoateti sarailiile din cuptor (uitai de poza cu gandul la savurat) turnati siropul fierbinte peste dulcegaria din tava.. si va fi absorbit imediat....
Dupa ce s-au racit complet, le pastrati in frigider... asta daca nu s-au pierdut pe drum.. ;) Stiu eu pe unu caruia nu-i e frica de .. "nu pune mana, e cald !! ;))"...
Nu au prea multe secrete... desi li se destainuie papilelor de fiecare data, ca si cand ar fi prima oara.. Nici o sansa sa te saturi, sa te plictisesti vreodata de ele.. Ti se topesc in gura.. si fiecare imbucatura mai cere o bucata .... si inca o bucata....
Au toate elementele necesare pentru ca vorba "grasa si frumoasa" sa nu ramana doar la rangul de expresie... Dar acu ce mai conteaza? Ne apucam dupa ... de suta de metrii garduri ;)
Sa aveti pofta !!
sunt un fel de baclava autohtona, si mi se par mai usor de facut :) arata ca niste carnaciori dulci si deliciosi :))
RăspundețiȘtergereClar ! si pe cat de repede se fac, pe atat de repede se consuma ;)) si te consuma ! .. Te pup Mihaela.. o saptamana frumoasa.
RăspundețiȘtergereCat de bune sunt,arata excelent mi-ai facut o poftaaaa,mai ales ca ador dulciurile cu nuci,succes in concurs!
RăspundețiȘtergereFlory multumesc frumos... Multa bafta si tie... ! si eu sunt innebunita dupa nuci.. nici nu mai zic ca le mananc dezbracate de orice alt ingredient.. in fiecare zi ;)) Pupici
RăspundețiȘtergereOho, ce bine arata!!!! Un fel de baclava rulata. Bafta la concurs, mai mult ca sigur ai sanse la the first prize. Sper sa nu moara jratii de pofta in timpul deliberarii :)))))))))))
RăspundețiȘtergereMultumesc Laura.. multa bafta si tie.. cum iti spuneam, tu ai de la mine 10 +.. Pupici
RăspundețiȘtergereAm vazut-o in concurs. Ce pofta mi-ai facut. Mie imi plac mult si sarailiile si baclavalele. Nu am facut de mult asa ca deocandata salivez privind. Pup!
RăspundețiȘtergereHmmm,parca-i si simt siropul dulce. Anul trecut cand am fost la turci, numai dupa sarailie ne sticleau ochii. Mai ales lui Bogdan :D. Eu pe modelul asta cu betisorul am facut cuiburi, adica dupa ce am scos betigasul, am lipit capetele intre ele :P.
RăspundețiȘtergereSara, Ralu.. si eu sunt innebunita dupa ele.. Ma bucur ca nu sunt singura ;) Pupici
RăspundețiȘtergereMi-ai facut o pofta nebuna...Mi-am propus de mult sa fac baclava dar nu am reusit.Uitandu-ma la pozele tale, mi-a trecut un pic. Arata super delicioase!
RăspundețiȘtergereLicuta.. offf tu vorbesti de poze?? pe mine ma dai pe spate cu pozele tale..! Asa ca fa te rog o baclava si da-ne clasa ! Pupici :))
RăspundețiȘtergereDeci e clar! Ma duc sa-mi pun adidasii! ;) Te astept! :)))) Adica la ce te gandeai? Imi pun adidasii si trec la o tura de alergat dupa ce iti fur din sarailiile alea! :)
RăspundețiȘtergere:)) Andreea pai imi pun si eu 'dididasii' norocosi.. sa-ti vin in intampinare, cu sarailia dupa mine, ofc ;)... Mai ca-mi vine sa te intreb pe unde stai?? poate ne vedem prin parc la o minge?? vezi nici nu pomenesc de mancare.. bat-o vina ! ;)) Pupici
RăspundețiȘtergerePAI ..SI STILU...ALA AL MEU...UITE CUM IMI STRICI TU PLANURILE !!!!!!!!DA..O BUCATICA MICA...POT , NU ?
RăspundețiȘtergereCoco merge clar o bucatica.. ;)) Multumesc de vizita ! Pupici
RăspundețiȘtergereO BUCATICA...SI RESTUL POSTARILOR ?...TRE SA MA UIT CAND NU MI-E ASA FOAMEEE...NUMAI MINUNATII P-AICI...
RăspundețiȘtergere:)) Multumesc frumos Coco. te astept cu mare drag oricand..
RăspundețiȘtergeretare bine arata si-mi plac de mor:) !
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos Alison.. se numara clar si printre preferatele mele..
RăspundețiȘtergereSarailie sau baclava .....un dulce delicios.
RăspundețiȘtergereMmmm, mama mia ce bine arata!!! Reteta asta trebuie salvata:)
RăspundețiȘtergereFelicitari pentru premiu Antonina! :*
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos Miha !! Iti intorc felicitarile inzecit ! o zi frumoasa
RăspundețiȘtergereHaplea, Bia... multumesc frumos.. sa o salvati in burtica macar asa de doua - trei ori pe an.. Pupici
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru felicitari. Ai fost mai rapida ca si Miha. Felicitari si tie Antonia. Pupicuri dulci!
RăspundețiȘtergereFelicitari pentru originalitatea retetelor si calitatea deosebita si sugestiva a pozelor realizate in mod profesionist !Vorba ceia , o poza face cat o mie de cuvinte , eu termin mesajul asta si fug la prigider ca nu mai pot de pofta... :)
RăspundețiȘtergerePaprika... multumesc tare mult! si de vizita si de cuvintele frumoase! ma bucur ca te-am descoperit astfel si eu.. Te astept la Provocare! Pupici
RăspundețiȘtergereAnto tava cu "sarmalutzele" astea s-a terminat prima. Unul din oamenii care lucreaza acolo la casa ( au fost si ei cu noi la masa) zice: "d-na sa ne spuneti si noua de unde le-ati luat pe astea, ca sa ne mai luam si noi" =)). Le-am zis ca dupa dulcegarii culinare =)), dar le-am promis ca le mai fac eu. Celalalt nene a zis ca sa ii dau reteta sa faca si sotia lui, ca altfel divorteaza =)). Pup
RăspundețiȘtergerenumai la carnaciori tie gindul mihaelo
RăspundețiȘtergeremai incet ca se depun pe tine si cam greu cu datul jos
RăspundețiȘtergereFoarte foarte bun! Mai fac si eu din cand in cand, dar niciodata nu am incercat tehnica "acordeonului". Categoric arata mult mai bine in varianta asta.
RăspundețiȘtergereAnonim ne descurcam noi ;))
RăspundețiȘtergereDodoq mie mi se pare tare simplu de facut asa.. plus ca arata si dragut.. parerea mea ;) Seara faina!
arata super!!! dar nu ar merge si un pic de fisticamestecat cu nuca aia??? sigur o sa incerc si eu reteta
RăspundețiȘtergereIoana ba da.. ar merge de minune. Dulcegaria asta se prepara de regula cu nuci, dar fiecare se poate juca dupa plac cu ingredientele. te pup si spor!
RăspundețiȘtergereAm facut aceasta reteta si tehnica de impachetare este nemaipomenita!A iesit minunata!!Multumesc Antonina!!!
RăspundețiȘtergereBuna,
RăspundețiȘtergereSuper reteta !O sa incerc reteta dar nu merge si un pic de pezmet in nuca? Merci!