Stimabil, onorabil auditoriu, "faceti tacere... avem cestiuni arzatoare !!"
Io subsemnata, domiciliata in Dulcegarii culinare, Strada Virtualitatii, formulez prezenta plangere impotriva faptuitorului Bucatar sub acoperire, pe numele ei drag Lavinia, domiciliata colea, motivand: provocarea constienta, la data da ieri, a unui tsunami de balutze, acutizarea zbuciumului meu interior la fiecare refresh de pagina (poate poate fu o inchipuire), trezirea unor pofte grave de care nu ma credeam in stare ever - dupa o dragoste mai veche. Prejudiciul pe care impricinatul mi l-o creat se compune din adoptarea unui comportament fara echivoc (adik imi dedicam un monolog in bucatarie), eschivarea drumului in parc cu piciul, pe motiv ca, daca nu mesteresc crumble-ul immediately, o sa traiesc in respectiva noapte cosmarul vietii unui narcoleptic.
In drept, fapta constituie o provocare terifianta pe fatza, prin urmare impricinatul si ceilalti nevinovati (adik voi), se pedepsesc zdravan cu o perceptie vizuala ... reflectata in persoana acestui minunat Blueberry Crumble.
Una dintre dulcegariile mele preferate, cu o executie simpla si musai cu repetitii mii..
Cum va indragostiti de minunatia asta: intai de toate aveti nevoie de 100 grame faina, 60 grame unt, 40 grame nuci macinate, 50 grame zahar, 1 lingura Whisky..
Amestecati ingredientele, formati o bila, pe care o dositi intr-o punguta si o aruncati in congelator pentru 10 minute, cat spalati voi cele 250 grame afine proaspete.
Amestecati ingredientele, formati o bila, pe care o dositi intr-o punguta si o aruncati in congelator pentru 10 minute, cat spalati voi cele 250 grame afine proaspete.
Intre timp pregatiti doua forme (io de inimioara, ca sa va arat cata love pluteste in the air cand pregatesc dulcegaria asta)... si impartiti frateste afinele, presarati peste ele o lingura cu zahar in fiecare forma, putin miez de nuca dupa plac si o lingura - doua- cu zeama de lamaie/lime.
Scoateti aluatul din congelator (sa nu stea mai mult de 10 minute) si dati-l pe razatoarea mare. Apoi incuscriti afinele cu crumble-ul (tot asa impartit frateste pentru cele doua inimioare, pus ca boss-ul deasupra), presarati niste nuci macinate dupa plac, o lingurita cu zahar si dati formele la cuptor pentru 30 minute la 190 grade.
Scoateti aluatul din congelator (sa nu stea mai mult de 10 minute) si dati-l pe razatoarea mare. Apoi incuscriti afinele cu crumble-ul (tot asa impartit frateste pentru cele doua inimioare, pus ca boss-ul deasupra), presarati niste nuci macinate dupa plac, o lingurita cu zahar si dati formele la cuptor pentru 30 minute la 190 grade.
Ete, acu e buba.. cuptorul meu o cam ia razna si daca mai am ceva pe foc, flacara o ia la vale sau urca la ceruri ca nebuna.. Si cum mesteream in acelasi timp ciorba noastra cea de toate zilele, m-am si trezit ca flacara s-a dus naibii.. Asa ca am dat iute pe 200 grade si hop poc pana sa-mi arunc un ochi, sucul lasat de afine a si atins punctul de fierbere.. Nu va mai zic ca era o splendoare cand l-am scos din cuptor... se umflase-n pene de mi-a atins cea mai sensibila coarda.. ii vedeti urma...
Dar pana sa-mi misc eu trupul, sa pregatesc aparatul, i-au picat bulbucii si s-a scufundat crumble-ul ca Titanicu' lasandu-ma cu buza sparta... Amu in fine, no comment ca mi-am ales impricinatul.. pofta nebuna dupa aceasta pedeapsa divina... Blueberry Crumble.
Dar pana sa-mi misc eu trupul, sa pregatesc aparatul, i-au picat bulbucii si s-a scufundat crumble-ul ca Titanicu' lasandu-ma cu buza sparta... Amu in fine, no comment ca mi-am ales impricinatul.. pofta nebuna dupa aceasta pedeapsa divina... Blueberry Crumble.
Din acest pacat gustativ pe veci n-o sa mai puteti iesi ! E absolut delectabil !! Am zis !!
Reteta imi apartine.
M-ai terminat! Am zis!
RăspundețiȘtergereSa nu zici ca mi-ai lasat doar ce e in ultima poza!!!!Ca am venit cu o pofta nebuna si inundatii furioase in cavitatea bucala!N-am ajuns prea tarziu,nu????
RăspundețiȘtergereSunt prima. Deci si prin urmare, vreau portia cea mai mare...Arata super bine!
RăspundețiȘtergereComentariu? nu pot sa tastez nimic pentru ca salivez foarte tare:))))))))
RăspundețiȘtergereLOL tare esti haioasa!
RăspundețiȘtergereArata superb!
Nu mai stiu cu ce fructe am facut primul crumble, dar mi-amintesc ca pana sa-l gust mi-a fost si jena sa spun c-am un desert la cuptor, atat de simplu mi se parea de facut. Rezultatul insa a impins toata jena la o parte :D
Arata teribil de imbietor! Papilele gustative isi cer drepturile.
RăspundețiȘtergereSi daca n-am afine ? Ca pe aici, ioc.... E asa de simplu, incit trebuie, sa il fac !
RăspundețiȘtergereEu am pofta, dar n-am afine... Pot macar sa dau cu limbuta in recipientul din ultima poza ?! Sa stii ca io ma indragostii de tine, dar pe ascuns asa... imi place tare mult, fata draga, cum pui tu suflet in fiecare comentariu si cum ma trezesti la viata cu povestile tale... adicatelea sint cam adormita in ultima vreme... Hai ca te pupicesc afinat...
RăspundețiȘtergereVa multumesc din suflet tuturor !! E taare simplu de facut.. dar e divin!
RăspundețiȘtergereAi dreptate Andreea cu jena... ! ;)) dar uite ca mi-am invins-o si eu..! :)
Dani.. daca nu ai afine.. merge cu orice.. si daca zic chiar si cu mere.. (desi sunt cele mai banale ever)... garantat merge cu zmeura, mure, cirese, visine !
Daniela m-ai daruit un zambet si-ti multumesc ! ;)
Prima inimioara v-o daruiesc cu mare drag ! Va pupacesc rau de tot ! ;)
au aparut deja afinele? cat de bine arata!!!
RăspundețiȘtergereAri.. le-am luat de la Billa... o cutie 8 lei.. Multumesc !
RăspundețiȘtergereFoarte tare! In primul rand acest crumble si in al 2 -lea rand povestioara! :)) Ce mai sunteti minunata! Pupicei!
RăspundețiȘtergereAdela multumesc frumos ! dar zi-mi tu te rog, ca uite eu fara permisiune am incalcat regula ;) scuza-ma daca am gresit ! dar ma gandesc ca pana la urma toti suntem niste copii.. si taaare mi-ar place sa cred asta si sa nu-mi stirbeasca nimeni crezul ;)) Pupicei !
RăspundețiȘtergereAnto,intrasem si eu pe blog sa ma laud ca tocmai ce am azvarlit biloiul de aluat pentru piscoturi la frigi pana maine de dimi cand voi umple casa de mirosuri imbietoare asa cu noaptea in cap si peste ce dau?! Peste minunatia asta de desert si peste iubitele mele afine. Of of. Sa vezi ce "cosmaruri" am la noapte :D.
RăspundețiȘtergereP.S. Daniela eu am cerut-o chiar de nevasta pe Anto =))
Ralu.. pai super atunci.. ! fi atenta.. chiar daca e aluatul ala pentru piscoturi merge de minune si la crumble... poti sa-i pui in compozitie niste nuci macinate (daca ai.. daca nu, nu-i bai.. alta data)... si pastrezi aluat in frigider (cat o minge de tenis de camp pentru crumble.. restul il faci stelute).. Cumperi niste afine.. si te-ai scos maine si cu stelute si cu cramble !! hai.. sa ai pofta ! pupici
RăspundețiȘtergereMmmmmm, vreau, vreau, vreau! am afine in fridge dar mi-e o lene sa fac de nu-ti pot spune, mai ales dupa tura esuata de macarons de azi :))) si sunt si vreo 40 grade afara astazi, asa ca tomorrow first thing :) XoXo!
RăspundețiȘtergereAnto am citit mesajul cand piscoturile erau deja in cuptor "imbiband" casa de miros. Bag vecinii in boala de dimi asa. Ma gandisem eu sa pastrez un pic de aluat, dar am zis ca de asera si pana diseara sunt muuulte ore, nu 10 minute, dar stai lini ca azi ma duc in cautare de afine :P. Am si nuci. Am de toate, mai ales pofta =)) Pupici
RăspundețiȘtergerehmm ce s-a intamplat Alina cu macarons-urile? las ca merge data viitoare sigur... cred c-ar fi interesanta si o postare.. uite ce am patit.... asa nu :)) ca nu e toata lumea experimentata, multi fac prima oara o reteta si cred ca le-ar fi de ajutor !! cat despre crumble sarumana... e bun rau.. Pupici
RăspundețiȘtergereRalu.. pai daca-l lasai chiar si 10 ore in frigider nu avea nimic (poti sa-l lasi la congelator si 2 zile... tot nu pateste ceva) deci cu incredere ca merge... sa va fie de bine piscoturile... si astept impresia crumble-ului :)) Pupici ... a vezi ca acele recipiente pe care le-am folosit au dimensiunea de 6 cm H..si 11 cm in diametru.. asa ca sa-ti faci o idee.. Poti sa faci un crumble mare, intr-un vas putin mai mare, sau mai multe mici..depinde cum ai tu vasele :) Pupici
deci... deci... reclamatie impotriva amandurora :))))))! arata splendid!
RăspundețiȘtergereBuna dimineata, povestetitoarea mea preferata :))).
RăspundețiȘtergereAi tu un ceva al tau, mai, si-n plus si o reteta pe care eu n-o pot face ca (inca) n-am afine.
Da' las' ca s-or coace ele :))
Zi minunata!!!
Zazu e bine ca am martori !!! te pup
RăspundețiȘtergereGabyta sunt afine proaspete in Billa .. eu de acolo am cumparat ! Pupici
doamne cum arata ! curat de intrat in pacat !
RăspundețiȘtergere:) Multumesc de vizita Pansy !! ai dreptate... eu nu m-as opri ever .. dar hmmm cica mai sunt responsabila cateodata si ma controlez ;)) adik ma tine sub observatie cantaru :)) Pupici
RăspundețiȘtergereAntonina, suntem chit, vad ca si tie iti plac culorile in farfurie.
RăspundețiȘtergere:)) ooo da Lilly ! le ador
RăspundețiȘtergereM-ai convins! si sarumana pt pontul cu afinele la Billa - incerc sa ajung cat de repede pot, ca tare mi-e pofta de ele!
RăspundețiȘtergereChef Chilly multumesc de vizita ! daca am fost suficient de convingatoare .. nu pot decat sa ma bucur !;) si pe mine m-a convins Lavinia brusc ! :) O zi buna
RăspundețiȘtergereAntoooo, help. N-am niciun Billa pe langa mine. Pot inlocui afinele cu capsuni? Te roooog, spune-mi ca da, ca altfel .....
RăspundețiȘtergereRalu n-are de ce sa fie rau ! numai sa nu fie prea coapte.. si ai grija cu zaharul la interior.. sa nu fie prea mult.. Merge rau de bine cu zmeura, visine, cirese, mure, mere .. ai posibilitati multiple ! pupici
RăspundețiȘtergerePai nu sunt foarte coapte si sunt un pic acrisoare, deci nu cred ca e zahar mult. Ma orientez :D. Ce bine ca merge cu atatea, ca am pus in curte si mar si cires si visin :P.
RăspundețiȘtergereRalu atunci e perfect ! nu-mi mai zi minunatii d'astea ca ma gadila invidia maxim.. o sa-mi pun si eu un pom pe bloc SIC!!
RăspundețiȘtergereLasa lasa, ca vii la mine si iti dau eu :P
RăspundețiȘtergerePai ma asteptam sa nu imi iasa din prima macarons-urile :) pai problema e cu folding-ul, care trebuie sa fie perfect, eu l-am over folded si asa ca s-au cam dus la vale dupa ce le-am format :)) dar dupa ce m-am uitat la video-uri vreo ora, acum sper sa-mi iasa :) acum e la cuptor crumble-ul meu :)))) ti-am zis eu ca pofta ma omoara! Pupici :*
RăspundețiȘtergere:) cred ca tuturor ni s-au intamplat 'nenorociri' din astea :)) daca indrazneste cineva sa zica Nu, o sa sterg comentariile cu nerusinare!! :)))))) Inseamna ca dupa atata studiu o sa ma izbesc de niste super macarons-uri in casuta ta,nu?... de abia astept... Sa ai spor la papat crumble intre timp.. cu ce e?? pupici
RăspundețiȘtergereAntonina, harnicuta nu gluma! Numa culoarea singura iti poate face pofta....ce sa mai zic daca ma gandesc sila gust..._
RăspundețiȘtergereBlueberry Crumble of course, si cu cocos :) urmeaza reteta pe blog zilele urmatoare, a iesit super bun! Multu de inspiratie! XoXo
RăspundețiȘtergereAbia astept sa ma delectez !! cu mare drag pentru inspiratiune :) Pupici si somn usor... merg sa ma rostogolesc catre pat, ca daca fac un calcul in ultimele 3 zile am dormit 15 ore.. hmmmm...o tai..! pupici
RăspundețiȘtergerePai bine mai fetelor, lipsesc si eu o zi de pe blog ca tot omul si cand ma intorc revolutie!:))
RăspundețiȘtergereAnto arata minunat afinele astea si crumble-ul cu nuca e maxim!
Iar formele astea inimoase, de unde?
Pupici!
;)) Sarumana Lavinia!!! ti se datoreaza ! ador nuca si nu puteam sa o scot din calcul mai ales ca e delectabila combinatia.. Cat despre forme.. de aici.. www.pentrugatit.ro..
RăspundețiȘtergerePupici
Buna, Antonina...Cred ca este cea mai reusita reteta a ta in domeniul dulcegariei culinare la propriu fie spus pentru ca stilul tau de a scrie combinat cu pozele fac din acest post un articol demn de un premiu......Mai ales ca eu sunt moarta dupa nuca si nuca de cocos.....ca am vazut ca reteta asta ultima e o doamna in devenire....FELICITARI
RăspundețiȘtergereMultumesc Mara.. ma napadise un moment de inspiratiune... am avut o muza buna ;)) dar na, nu sunt toate zilele la fel.. cateodata mi-e greu sa si vorbesc, daramite sa scriu.. Acu nu te astepta sa fie toate la fel... ;)) asta asa ca sa ma scot.. Am nevoie de muze ;))) pupici Mara
RăspundețiȘtergereSunt innebunita dupa afine, as putea zice ca sunt fructele mele preferate daca nu ar exista perele. Iar cu pozele acestea m-ai omorat, cu atat mai mult ca nu mai am urma de afine in congelator, iar de vazut am vazut doar afine din acelea mari la plastic in hypermarket-uri. :(( Si nu mai ai nimic din crumble, nu-i asa? :))
RăspundețiȘtergereMultumesc mult de vizita Mrs. Green ! :) Hic... nu-s io de vina... dar cum la mine in casa e mereu cate o repetitie atemporala de ceva... e posibil sa intrezaresc iar un crumble si cu maaare drag te invit !! Cat despre afine, le spuneam fetelor ca le-am gasit la Billa.. o cutie de 125 grame 8 lei.. si erau astea mici, delicate, aromate, de senzatie... :)) Cat despre fructele preferate ma numar si eu printre fanii perelor.. clar (definitely afine.. dar nu mai vb de ele acu) .. si clar o sa fac ceva bun cu pere zilele astea... asa ca te invit curand sa savurezi o noua aroma.... dar intre timp.. iti daruiesc din bucata mea de vanata !! e taaare buna ! parol! o zi buna !
RăspundețiȘtergeremdaaaaa...!!!! ..bla....blaaa...blaaa...lasati galagia ca eu deja servesc o portie.....virtuala!!si la masa de obicei...nu se vorbesteeee!!!.....decat cand nu ti convine ce ce vezi in farfuriee!!!.......daaaaa!!!...eu am treabaaa!!!!vorbim dupa ce termin.....pupici!!!sii...poate asa o sa mai si slabesc!!...k portiii...de'astea virtualee...fara nr..bag!!
RăspundețiȘtergere:)) Multumesc frumos de vizita Me and you !! te poftesc cu mare drag sa savurezi din toate... si dupa ce treci de faza dieta... sa te arunci cu elan in bucatarie.. poate nimeresti un pachet de faina si incropesti o dulcegarie !! ;)) Pupici multi
RăspundețiȘtergereBuna,Antonina....Ai dreptate ca nu toate zilele sunt la fel...nu ne viziteaza muzele deloc...am si eu momente din astea....mai ales acuma cand am asa o lehamite de munca cand bantuie vantul pe holuri....deh....dar tu ai la muze cred ca si de rezerva nu????Ai o rezerva si pentru mine???Am mai stata noaptea sa fac casete de bijuterii dar inca nu am postata dar savezi cand intru in blog odata....daram,,peretii,,.Puup
RăspundețiȘtergereWow!! Ce combinatie de arome si gusturi...ce deliciu de nota 1000000000000000...arata fantastic...si m-ai dat gata Anto iubito!!!!
RăspundețiȘtergere