3 iunie 2011

Cartofi noi la cuptor

Aseara, in drum spre casa m-am oprit sa cumpar o legatura de verdeata pentru o ciorba de potroace.. Si cum asta se face al naibii de greu - adik dureaza .. mi-au facut cu ochii niste cartofi noi si am bagat in punga vreo 2 kilograme. Acasa, cei 2 masculi ma asteptau ca vrabiile cu gurile deschise.. Le-am aruncat asa de la distanta ( ca sa-mi pastrez obiectul muncii, ofc ), o bomboana, respectiv o blonda rece si-am trecut urgent la fapte.. Nu zic acu' de ciorba, c-am lasat-o pe asta pentru alta data... am scapat rapid cu acesti cartofi noi la cuptor - insiropati in vin si bors, condimentati asijderea cu fel si fel de bunatati..  Pentru inceput.. al' mare cu berea curata cartofii, adik mai mult ii freaca asa de cutit..  Si clar avea spor ca stia ce-l asteapta... adik o tava plina cu asa ceva...



























Notati asa: 2 kg de cartofi noi, curatati, spalati, taiati grav cu cutitul, adik in bucati mari ca sa scapati repede ;)) Ii puneti in wok peste 100 ml ulei putin incins (da, clar incap toti cartofii aia daca aveti un wok d'ala mare ).. La pas taiati un ardei iute verde (ofc, aruncati samburii daca nu vreti sa moara cineva), il feliati subtire si apoi il aruncati peste cartofii din wok. Invartiti acolo de zor, turnati si 1 lingura miere de albine si timp de 15 minute amestecati cartofii pe foc (la foc iute ofc).


Aveti grija doar sa-i ametiti in baita aia de ulei si nicidecum sa-i prajiti.. Oricum, n-au nici o sansa la cat de mari sunt taiati... si clar va recomand sa-i taiati intocmai asa..  Turnati dupa alea 15 minute - 125 ml bors de putina, 125 ml vin alb (eu am folosit o Feteasca Regala), presarati o lingurita plina cu sare grunjoasa si mai amestecati cartofii inca 5 minute.



Intre timp dati drumul la cuptor.. ca sa-l aveti suficient de incins cand, dupa alea 20 minute de stat pe foc, turnati cartofii cu pricina si tot sosul din wok intr-o tava. Mai puneti acolo 2 pumni de prune uscate, o capatana de usturoi - nedecojita, doar segmentati cateii de usturoi care o formeaza, o lingura cu untura - intinsa asa pe alocuri (daca n-aveti o Lidia puteti folosi untul), aruncati si vreo 10 bobite cu piper, (sincer v-as recomanda sa nu le mancati pe astea cand e gata mancarea, si atunci mai bine puneti un praf de piper), amestecati putin ingredientele in tava, acoperiti-o cu folie de aluminiu si dati-o la cuptor pentru 30 minute...


Dupa 15 minute dati folia jos si lasati cartofii asa goi pentru o sesiune de inca 15 minute de bronzare... Temperatura ... 190 - 210 grade .. impartita frateste pentru timpii mentionati anterior.. si gata !




Et voila... cartofi noi blagosloviti cu arome...   what can be more sexy??



Sa aveti pofta !!


22 de comentarii:

  1. Ce bine arata grauntii aia de usturoi copti... yum!

    RăspundețiȘtergere
  2. O nebunie de arome, foarte buni! au fost interior moi deasupra crocanti? ... Si mai buni! o zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  3. O sumedenie de arome in cartofii astia...Deliciosi!

    RăspundețiȘtergere
  4. Mihaela, Adela, Licuta multumesc frumos... Sunt absolut deliciosi.. Adela da.. pe interior moi.. si deasupra copti bine.. cat despre arome...hmm clar trebuie sa incercati pe limba voastra.. ;) Va pup.. o zi buna

    RăspundețiȘtergere
  5. Anto sambata asta incerc clar, mai ales ca aduc cu acei cartofi cu prune dupa care suntem si eu si Bogdan innebuniti. Deja mi-a venit apa in gura :D

    RăspundețiȘtergere
  6. Ralu.. se schimba radical gustul.. ai sa vezi;) n-are bulion deloc.. alte arome ii iau locul intr-un mod taare placut ! Pupici si sa aveti pofta

    RăspundețiȘtergere
  7. Antonia, nu ma infiezi si pe mine? Promit ca-ti curat eu cartofii :) Si nu cer bere in schimbul muncii :p

    RăspundețiȘtergere
  8. De ce faci tu chestii d-astea la ora asta?? de ce? de ce?? :))
    Arata minunat! :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Cristina...hmmm suna bine... cred ca ne-am pudra in fiecare dimi cu niste faina.. nu??? Te pup.. si multumesc ca ai raspuns la provocare.. Astept cu nerabdare reteta ;) poate iti faci putin timp pentru o cireasa ;)

    Edith.. sa stii ca eu am mancat de dimi cartofi astia... nu m-am putut abtine, desi era 7 dimineata ;)) Te pup si multumesc frumos

    RăspundețiȘtergere
  10. Ce bunatate si ce combinatie!
    Vreau io portia aia:D.

    RăspundețiȘtergere
  11. Gabyta.. hai in B. ca mai am ;)) cu mare drag. Te pup

    RăspundețiȘtergere
  12. am facut greseala sa ma uit la tine pe stomacul gol .. doooaarrreee :(, prea bine arata cartofii astia :))

    RăspundețiȘtergere
  13. salivez efectiv,ce poze superbe si ce bunatate de cartofi!

    RăspundețiȘtergere
  14. :)) Imi pare rau Ari.. sper ca n-am facut o gaura prea mare in stomac ! ;)) Multumesc frumos.. Sa mai poftesti.. eu ti-as recomanda tot pe stomacul gol ;) blink . Te pup

    Maya, Craita va multumesc frumos.. pupici

    Un week-end minunat va doresc !

    RăspundețiȘtergere
  15. eu te inteleg. de cateva zile zici ca sunt dependenta de cartofi noi la cuptor :))

    RăspundețiȘtergere
  16. Zazuza... deci nu e un caz singular? uff.. m-am mai linistit putin ;)) Te pup..

    Lia nici chiar asa... Cel mai bine ar fi sa iesim toti din chestia aia cu burtile pline, eventual rostogolindu-ne spre canapea... dar in viata, ca sa mai ajungem acolo si sa ne delectam cu burta-n sus...) Pupici

    Un week-end minunat va doresc ! Eu tocmai ce am scos o dulce de leche din cuptor.. dupa vreo 2 ore de stat ;)) am facut o pasta concentrata.. Doamne iarta-ma sper sa-mi spuna cineva sa trec la culcare, ca e jale.. pana dimi, nu cred ca-i mai gasesc nici urma si-mi pierd si memoria.. asta asa ca sa nu-mi para tot mie rau :))
    pupici !

    RăspundețiȘtergere
  17. Anto ai avut dreptate cu cartofii. A iesit cu totul altceva, dar la fel de deliciosi. Buni, buni rau si mor dupa cartofii noi, ca sunt dulci si buni. O reteta ce se cere a fi repetata :P. Gata te-ai si dat la dulce de leche? :D Pupici

    RăspundețiȘtergere
  18. Buna, Antonina..........mie imi place tare mult perioada cand apar cartofii noi si mazarea noua vara.Dar desi ii mananc pe jumatate pe masura ce citesc reteta....si mor de pofta mai ca i-as lua din calculator ma intreb de ce ai pus sare grunjoasa si nu sare obisnuita?Ce rol are sarea grunjoasa?Nu o folosesti numai la muratura?

    RăspundețiȘtergere
  19. Mara am folosit o sare grunjoasa de mare.. Contine minerale vitale si microelemente exact in concentratia de care organismul nostru are nevoie... Acu, nu cred ca am facut rau ca am inclus-o in cartofi.. se topeste mai greu, cristalele de sare pe preling pe cartof si prin amestecare innobileaza o suprafata mai mare cu aroma ei ... Unde mai pui ca stimuleaza procesul de eliminare a toxinelor ..atunci eu cred ca n-are de ce sa-ti faca rau.. dimpotriva...

    A .. si te astept la provocare.. daca mi-ai citit raspunsul anterior .. iti spuneam ca te astept cu mare drag... Pupici

    RăspundețiȘtergere