I looove dulceata de cirese.. Daca stau bine sa ma gandesc, o marchez pe primul loc in topul preferintelor mele... Din ciclul less words, more pictures, dulceata asta pe care v-o dedic, vine sa va reaminteasca ingredientele Provocarii Dulce Romanie..
Dar, in acelasi timp I hate that ciresele au samburi ! Si pe principiul "daca iubirea motiveaza, ura macar elibereaza" ... mi-am captusit mainile cu ambitie, am transferat o parte din hate to M.. caruia i-a cazut mana dupa 300 grame de cirese curatate si le-am curatat eu pe restul ..
Dupa o ora de stat neclintita in fata chiuvetei, impingand de zor cu clama in fundul ciresei sa-i iasa sambura.. ( e pe lista mea de to do.. achizitionarea unui aparat care sa faca in locul meu operatiunea asta) am reusit sa adun un total de 1800 grame. Asta-i clar dovada ca multe din actiunile mele sunt duse la bun sfarsit de miza... in acest caz, o parfumata si divina dulceata de cirese..
Nu e an sa nu inchid in borcane dulceata verii.. Si de fiecare data incerc sa pastrez amintirea ei cat mai reala, fara prea multe adaosuri.. Pentru dulceata asta am folosit 1800 grame cirese (cantarite dupa ce au ramas fara samburi), 1 kg zahar si zeama de la o lamaie...
Nu pun ever proportia de 1:1... Chiar si eu la cat de mult prefer dulce, la o cantitate mai mare de zahar simt ca .. hic ;).. mi se lipeste ...;) Deci clar nu !... Le-am pus intr-un vas cu fundul mai gros, am turnat zaharul peste ele si le-am lasat sa se obisnuiasca cu noul lor look in devenire .. dulceata ! Dupa vreo 2 ore le-am pus la fiert la foc potrivit, cu zeama de lamaie.. Cand incepe sa dea in fiert, aveti grija sa scoateti spuma, pentru ca-n ea se regasesc impuritatile zaharului si nu va recomand sa le aveti pe felia de paine.. Si dupa vreo 1 ora - 1 1/2 de stat pe foc.. minunea asta-i gata.. Intre timp, ca sa aflati verdictul scoateti pe o farfurie cateva linguri cu dulceata si puneti farfuria in congelator pentru 2 -3 minute. Daca nu o ia la vale ca raul de apa, ci staruie pe farfurie.. atunci dulceata-i gata.. In timp ce fierbe, puteti arunca peste cirese cateva frunze de menta.. pe care le scoateti cu furculita la final. Eu de data asta am vrut-o simpla. O turnati in borcane curate, le infiletati si le intoarceti cu capacul in jos.. pentru vreo 10 minute.. Dupa, care cum doriti. Noi am pus un borcan deoparte... iar celalalt aproape-i pe sfarsite :) Daca doriti sa sterilizati borcanele, le puneti intr-o tava cu putina apa (dupa ce ati turnat dulceata in borcane ), si le tineti in cuptor la foc mic timp de 20 minute.. cat sa se formeze vidul..
Dupa o ora de stat neclintita in fata chiuvetei, impingand de zor cu clama in fundul ciresei sa-i iasa sambura.. ( e pe lista mea de to do.. achizitionarea unui aparat care sa faca in locul meu operatiunea asta) am reusit sa adun un total de 1800 grame. Asta-i clar dovada ca multe din actiunile mele sunt duse la bun sfarsit de miza... in acest caz, o parfumata si divina dulceata de cirese..
Nu e an sa nu inchid in borcane dulceata verii.. Si de fiecare data incerc sa pastrez amintirea ei cat mai reala, fara prea multe adaosuri.. Pentru dulceata asta am folosit 1800 grame cirese (cantarite dupa ce au ramas fara samburi), 1 kg zahar si zeama de la o lamaie...
Nu pun ever proportia de 1:1... Chiar si eu la cat de mult prefer dulce, la o cantitate mai mare de zahar simt ca .. hic ;).. mi se lipeste ...;) Deci clar nu !... Le-am pus intr-un vas cu fundul mai gros, am turnat zaharul peste ele si le-am lasat sa se obisnuiasca cu noul lor look in devenire .. dulceata ! Dupa vreo 2 ore le-am pus la fiert la foc potrivit, cu zeama de lamaie.. Cand incepe sa dea in fiert, aveti grija sa scoateti spuma, pentru ca-n ea se regasesc impuritatile zaharului si nu va recomand sa le aveti pe felia de paine.. Si dupa vreo 1 ora - 1 1/2 de stat pe foc.. minunea asta-i gata.. Intre timp, ca sa aflati verdictul scoateti pe o farfurie cateva linguri cu dulceata si puneti farfuria in congelator pentru 2 -3 minute. Daca nu o ia la vale ca raul de apa, ci staruie pe farfurie.. atunci dulceata-i gata.. In timp ce fierbe, puteti arunca peste cirese cateva frunze de menta.. pe care le scoateti cu furculita la final. Eu de data asta am vrut-o simpla. O turnati in borcane curate, le infiletati si le intoarceti cu capacul in jos.. pentru vreo 10 minute.. Dupa, care cum doriti. Noi am pus un borcan deoparte... iar celalalt aproape-i pe sfarsite :) Daca doriti sa sterilizati borcanele, le puneti intr-o tava cu putina apa (dupa ce ati turnat dulceata in borcane ), si le tineti in cuptor la foc mic timp de 20 minute.. cat sa se formeze vidul..
Et voila, o dulceata divina de cirese,
care pastreaza-n ea taina aromelor ce i-au fost incredintate...
Sa aveti pofta !
Superb arata dulceata ta, iti recomand cu tot sufletul aparatul de scos samburii, face toti banii.....si munca in locul tau...:-)
RăspundețiȘtergereArata minunat,si mie imi place foarte mult dulceata de cirese,mai ales de cirese amare!pupicei!
RăspundețiȘtergereArunca si la mine un borcanel, ca sa ma desfat cu el... Am mincat cirese din copacelul nostru, am reusit sa pun vreo trei pungi la congelator, dar n-am eu asa multe ca sa fac si dulceata... Arata foarte bine, as baga-o intr-o clatita ca sa o savurez... Pupici !!!
RăspundețiȘtergereNaina multumesc frumos de vizita. Cu siguranta il voi cumpara... Imi plac atat de mult ciresele.. dar pana acum ma victimizam de fiecare data cand desfaceam cateva :)) Multumesc frumos ! pupici
RăspundețiȘtergereFlory, Daniela... va multumesc frumos. Si mie imi plac tare mult Flory ciresele amare, dar inca nu am gasit pe unde am fost ... Next time.. Pupici
Daniela arunc borcanu' . Fereste-te ca vine ;)) daca =mi iau aparat de scos samburii sigur pun in congelator... Au ajuns si-n clatite.. numai ca mi-era deja lene sa le mai pozez :)) Pupici !
Arata f. bine dulceata...Ca sa nu mai vorbim de poze...sunt superbe!
RăspundețiȘtergereAnto pentru dulceata nu am mai apucat sa opresc, ca le-am folosit la reteta de concurs, am oprit pentru rulada, iar restul am papat (adica mai mult decat am folosit :D) Am facut in schimb de capsuni si trandafiri :P, asa ca la asta de cirese ma inscriu la tine=)) Vad eu si doua manutze care abia asteapta sa se infrupte din dulceata sau mi se pare mie? :D
RăspundețiȘtergereAntonina mi-ai amintit de acasa, tata are ciresi in gradina si aproape in fiecare an facem dulceata de cirese :) Arata asa de frumoasa ca acum mi-ai facut dor! O saptamana cu soare sa ai si pupici micutului tau! XoXo
RăspundețiȘtergereRalu am montat reteta pe cadru... e delicioasa.. Cat despre dulceata lasa ca faci next time.. Eu vreau musai sa-mi iau aparat ca innebunesc cand trebuie sa le curat de samburi.. si cred ca mai fac 10 kg :))) Marius e innebunit dupa ea.. Si nu mai zic ca am facut si de capsune..dar ii vine si ei randul :)) Pupici
RăspundețiȘtergereAlina.. eu din pacate n-am la mama cires.. desi mi-as fi dorit din suflet sa am pomi in curte.. in schimb la buna mea (Dumnezeu sa o odihneasca) mi-am rupt picioarele urcand in pomii din gradina.. Era ca-n rai.. plin de toate cele... Ma bucur ca ti-am starnit amintiri placute .. Pupici Alina.. il pupez si pe Edutu.. :) O saptamana frumoasa..
Da Anto stiu extrem de bine povestea cu samburii :D. Si stai ca uite acum vin si visinele si incepe iar distractia :P.
RăspundețiȘtergereSubscriu si eu cu Daniela, arunca si la mine un borcanel... cat de mic. Arata super pozele tale, te imbolnavesti, nu alta. O seara frumoasa!
RăspundețiȘtergeredraga mea, sa stii ca mai am si eu o prajitura cu cirese - clafoutis - si gem de cirese :)). nu stiu daca tot pentru provocare, ca nu stiu exact cum functioneaza, dar demn de retinut! dulceata ta arata superb, si eu sunt fana dulcetii de cirese, e delicioasa!
RăspundețiȘtergereps: si da, aparatul de scos samburii este nepretuit!
RăspundețiȘtergereMor!!!!!! De visine am mancat dar de cirese nu! Super arata dulceata, super si foto cu ciresele!
RăspundețiȘtergereRalu musai imi iau.. si fac si de visine ":))
RăspundețiȘtergereSara stai ca vine.. e pe drum :) Multumesc frumos. Pupici
Zazu poti sa-mi trimiti cate retete iti doresti.. atata timp cat au cirese si/ sau menta.. sunt mai mult decat perfecte :)) Pupici
Adela e super cea de cirese.. e divina !! si fara prea mult zahar.. asa cum am preparat-o eu.;)) Pupici si multumesc tare mult
Antonina,
RăspundețiȘtergereAm ametit de atata rosu.:)
Gemul tau e cel mai ciresar gem pe care l-am vazut .:)
Si eu ma innebunesc dupa cirese.
Si-ti promit ca vin la Provocare.
:)) Iti multumesc Lia... Ma bucur ca vei participa.. astept cu mare drag reteta .. Cat despre dulceata... poate imi spuneti de unde gasesc aparat de curatat samburi... ca al meu Marius e chitit sa-l termine si musai vreau sa mai fac.. cirese, cirese amare, visine.. si innebunesc cand ma gandesc ca trebuie sa le curat personal ;;) Pupici Lia
RăspundețiȘtergereLa tine pe primul loc este dulceata de cirese,la mine cea de visine!Dar sant minunate amandoua!
RăspundețiȘtergereCe mare minunata de cirese... si ce prezentare super graitoare! eu am un castronel mic... si alea putin cam fade... :( Imi dai si mie putin din multimea aia de cirese? promit sa te ajut cu samburii :)
RăspundețiȘtergereDacă știam că-ți plac atâte de mult cireșele, îți trimiteam câteva, de gust, din cireșul meu, care a rămas în bună parte necules. :)
RăspundețiȘtergereJanet imi place foarte tare si cea de visine.. numai ca dulceata cireselor parca nu se regaseste nicaieri;) Multumesc
RăspundețiȘtergereMihaela... pai acuma imi zici?? ca avem vreo 4 kg ..dar deja imi cazuse mana dupa 2 kg.. asa ca pe restul le-am mancat simplu .. nu regret in schimb c-au fost taare bune ! :)) Iti dau cum sa nu... serveste-te ! ;))pupici
Silavaracald multumesc de vizita. Le ador.. pai daca stiam ca ai cires... veneam eu degraba ! ;)) Pupici
Anto uite aici vreau eu sa comand la masinarie din aia: www.pentrugatit.ro
RăspundețiȘtergereDA CLAR !! sarumana Ralu!
RăspundețiȘtergerePoate asa ma lipesc si eu de Edutu, ca am vazut ca si el astepta dulcetica :P
RăspundețiȘtergereDe aici parca ai luat tu inimioara de la crumble? :D
RăspundețiȘtergereCe culori,ce imagini,ce prezentare,ce dulceata,ce...nu mai stiu ce!Am ametit!
RăspundețiȘtergereanto draga,nu m-am uitat cat costa pe site-ul mentionat inainte,dar eu am cumparat acum un an de la domo si a costat 27 de lei (ca la vremea aia vazusem la decorix 70 de lei).dar am vazut de curand la kaufland 15 lei aprox.nu l-am cercetat ca imi cumparasem deja anul trecut.pare ca e ceva important cu o garnitura de cauciuc pe care o are.dar la pretul asta si daca te tine 2-3 ani nu conteaza,zic eu.
RăspundețiȘtergereeu inca nu m-am apropiat de cirese,dar de vineri nu am mai fost in piata,cand pretul mi s-a parut oneros.
RăspundețiȘtergerepai ma fetelor kitchen shop e un magazin scump.am cumparat super forme de muffins de silicon in hala veche de la obor cu 2 lei forma.stelute sau inimioare nu aveau,dar am sa postez pe blog sa vedeti ce am cumparat.o multime de lucruri ieftine am vazut acolo.trebuie sa intrati dinspre parcarea de la magazinul obor (unde sunt pe dreapta toti aia cu marfa chinezeasca).in hala tineti stanga si sunt multi cu oale si ulcele.trebuie sa aveti atentia activata.
RăspundețiȘtergereRalu, da de acolo.. si exact cum zice Pansy (multumesc tare mult de informatii ) am lasat acolo o carca de bani.. ca mi-am luat mai multe nebunii. O sa merg cu siguranta Pansy in Kaufland.. sa-mi iau. Cat despre cirese, eu le-am luat din piata cu 8 ron.. in timp ce capsunele se gaseau la 7 ron ;) La Obor n-am mai fost demult, dar las ca vine maica-mea saptamana viitoare ca ea indrageste sa mearga la hala si sigur ma pricopsesc cu ceva ;)) Ralu, Maya, Pansy (tare draguta ca ai impartit cu noi) multumesc si va pup cu mult drag.. O zi frumoasa !
RăspundețiȘtergereDupa parerea mea reteta asta e o castigatoare a concursului "Dulcegarii culinare". Minunata!
RăspundețiȘtergereMultumesc de invitatia la concurs; daca gasesc o reteta care intruneste criteriile cu siguranta voi participa; pana atunci, o saptamana placuta in continuare.
Marcela iti multumesc frumos ! din fericire (cel putin asa percep eu lucrurile) nu e un concurs.. Este doar o provocare care incearca sa lege legaturi intre foodbloggerii din Romania, si totodata sa continue initiativa laudabila a Mihaelei. Ne intalnim pe blogurile personale, apoi la sfarsit eu voi prezenta pe blog-ul meu minunatele voastre retete in imagini cu trimitere catre reteta originala. Te astept cu mare drag Marcela. Sunt convinsa ca vei gasi o reteta excelenta prin care sa ne sensibilizezi simturile. Pupici multi si o zi cat mai dulce ;)
RăspundețiȘtergereDin Obor mi-am luat eu aparat de scos sâmburii. 30 sau 35 de lei a fost. Foarte fain arată dulceaţa!
RăspundețiȘtergereMultumesc de vizita Adelina.. Am gasit atunci prin Kaufland la 17 ;) Multumesc frumos .. O zi buna!
RăspundețiȘtergereArata minunat dulceata ta! Sincer ma bucur foarte tare ca te-am "intalnit", arata foarte frumos si apetisant site-ul tau. Poate ne intalnim la o cafea intr-o zi... sa ne cunoastem - pana incepe scoala si nu alerg la activitatile extrascolare!
RăspundețiȘtergereCristina multumesc frumos de apreciere! Si eu ma bucur ca am vazut diva la treaba ;) Ai retete minunate si frumos prezentate.. o sa pap la tine.. am si papat de altfel azi ;)) Mi-ar face placere sa ne vedem... poate mai corupem niste divete in bucatarie s-o facem lata undeva la teresa;) Cat despre scoala... ohh ma gandesc cu mintea deja incetosata ce voi face din septembrie cand incepe piciul meu gradi ;) Te pup
RăspundețiȘtergeresuperba dulceata,dar cumpara-ti un aparat de scos samburi ca-i pacat sa muncesti atat.nota mea pentru tine este 10 cu felicitari pentru scos samburi.
RăspundețiȘtergerearata intr-un mare fel! poze superbe si manute si mai superbe, daca au scos atata amar de samburi! :*
RăspundețiȘtergere:)) Da, si cand incepusem pozele, deja era plictisit;) Isi dorea sa guste dulceata din farfuria respectiva musai si eu nu ma opream din fotat ;) te pup
Ștergeremmmm,cat de bine arata ...este adevarat ca si fotograful a stiut sa scoata produsul in evidenta dar si ciresele parca ar fi din povesti :)
RăspundețiȘtergereIt's not my first time to go to see this web site, i am browsing
RăspundețiȘtergerethis web site dailly and take pleasant data
from here daily.