30 iunie 2011

Periplul Provocarii lunii Iunie "Dulce Romanie"

Spre seara, cand soarele a-nsangerat un capat de cer, am stiut ca se asterne si clipa mirifica a lunii Iunie.. sfarsitul Provocarii Dulce Romanie.. Proiectul, initiat de Mihaela in casuta ei - De prin lume adunate - s-a infatisat in luna lui Ciresar ca un sirag de nestemate, ce ne-a parfumat casele cu arome si ne-a hranit virtual cu zeci de tentatii imagistice !

Fiind gazda in aceasta luna am avut onoarea de a alege ingredientele. Menta, simbol al dragostei neimpartasite, ne-a binedispus cu o suita de preparate, ce intregesc periplul minunatei arome si ne-a induplecat sa o iubim neconditionat... fie ca se regaseste in dulcegarii sau mancaruri grave, pline de farmec.  Luata separat sau amestecata halucinant cu parfumul cireselor de iunie, ne-am abandonat cu totii in fata acestor arome, a bucuriei de a percepe promisiunile delicate si deopotriva puternic nuantate in  inspiratele preparate..  Parfumul imbietor de menta si savoarea pretioasa a cireselor au slavit alchimia prefacerii celor doua ingrediente in zeci de senzatii..

Ma inclin cu respect si admiratie in fata celor care si-au rapit din timp sa ne incante si sa ne rasfete cu minunatiile de mai jos si va conjur sa parcurgeti in tihna aceasta calatorie... Felicitari tuturor !


1. Gabriela D. -  Papa bun -

Pavlova



Prajitura cu cirese




2. Adriana G. - Bucatarisme -

Cherry mint smoothie



3. Janet  -  Pe masa din bucatarie -

Prajitura cu branza si menta

Sirop de menta







4. Lavinia S. - Bucatar sub acoperire -

Petit pois a la francaise


Cirese in sirop de vin rosu







5. Luciana T. - Luciana rawstyle -

Inghetata cu cirese si menta







6. Daiana - Daiana's Kitchen of Love -

Prajitura Viorica cu cirese







7. Gratiela P. - Strumfii spun lucruri trasnite -

Briose cu cirese







8. Simona H. - Alison trials -

Clafoutis





9. Sara si Miki - Culorile din farfurie -

Tort racoritor cu fructe


Tort cu cirese




10.  Andreea E. - Toata ziua in bucatarie -

Sarmalute cu sos de menta

Kuchen de cirese




11.  Mihaela G. - My world by Mika -

Bombe de inghetata bismarck





12. Mihai L. - Placeri simple -

Shake cu capsuni si cirese








13. Andreea - Andreea's Chinesefood -


Cirese in aluat tempura




14. Alina P. - Bucataritul de la necesitate la hobby -

Salata primavaratica cu rosii si menta








15. Ana - Jurnalul Anei -


Multifrutti limonada


Inghetata de cirese




16. Licuta M. - Din bucataria mea -


Inghetata Cherry Mint


Deliciu cu cirese








17. Raluca G. - my dear friend -

Compot de cirese si galuste cu menta



Ingrediente pentru 4 persoane:
600 g cirese cu samburi :D (lipsa aparat, respectiv rabdare)
75 g zahar
125 ml vin alb sec
1 bucata coaja de lamaie (eu am pus un sfert de lamaie)
1 lingura amidon alimentar
250 ml suc cirese (eu am folosit tymbark)
frunze de menta
Pentru galuste:
1 albus
10 g zahar
coaja de la jumatate de lamaie
jumatate de lingurita sirop menta

Intr-o oala se pun ciresele spalate si curatate de codite, peste care se adauga zaharul, vinul, coaja de lamaie si amidonul dizolvat in sucul de cirese si se fierbe pana se ingroasa putin. Se scoate coaja de lamaie si se lasa compotul la racit cel putin 5 ore la frigider.
Inainte de servire se bate albusul pana sta batz, apoi se adauga zaharul si iar se bate bine, iar in final se pune coaja de lamaie si siropul de menta. Se da in clocot apa, iar cu o lingura se fac galustele care se fierb jumatate de minut pe o parte, jumatate de minut pe cealalta.


Salata de paste cu feta si menta



Ingrediente pentru 6-8 persoane:

350 g macaroane scurte
8-10 fire de menta
150 g mazare congelata;
200 g branza feta, maruntita;
50 g salata spanac;
zeama de la 1 lamaie;
sare de mare si piper negru ;
ulei de masline extravirgin;
20-30 de masline verzi marinate.

Intr-o oala plina cu apa se pun la fiert pastele, doua fire de menta si sare. Se lasa la fiert atata timp cat se precizeaza pe pachetul de paste. Cu trei minute inainte de timpul de fierbere precizat, se adauga mazarea. Dupa ce pastele si mazarea s-au fiert, se lasa la scurs intr-o strecuratoare si se trec sub un jet de apa rece pana cand se racesc de tot. Firele de menta se arunca. Se pune totul intr-un vas mai mare si se adauga peste branza, spanacul, maslinele maruntite, firele de menta ramase, zeama de lamaie, sare, piper si ulei de masline.
Si gata salatica.


18. Andreea - Gurmandino -


Muschiulet de porc in stil marocan si couscous cu menta


Bruscheta cu bob, menta si parmezan


Salata libaneza cu legume si sos de rodii


Sarmalute grecesti cu menta, in foi de vita


Tocanita picanta de vinete cu menta


Labneh - crema de iaurt libaneza







19. Cristi B. - Bucatar Maniac -


Budinca de caramel/ Budinca de zahar ars





20. Raluca B.  - Moondance - ganduri de sub stele -


Prajitura Moondance







21. Victor P. - Blogul lui Haplea -


Tort cu cirese







22.  Ana - Furnicuta Boscodina -


Cuscus cu cirese si menta


Desert cu cirese, menta si ciocolata alba



23. Liana T. - Povestiri culinare -


Mojito




24. Alice - Albinuta -

Parfait cu capsune si cirese







25. Ancuta D. - La Ancuta -


Prajitura Minty Blanc




26.  Raluca P. - My Fancy cake -


Somon in crusta de pesto, menta si fistic

Cherry Cupcakes








27.  Andi T. - Dimineti insorite -

Mojito bars



Briose cu cirese




28.  Sorina I. - Bucatarisme -


Iaurtcake cu cirese








29. Liliana A. - Lilly in the kitchen -


Galusti dulci cu menta si ragu de cirese





30.  Cristina - CristinaK's blog -


Inghetata de ricotta si ciocolata cu cirese si migdale








31. Flory A. - Retete fel de fel -


Tiramisu cu cirese


Ciabella cu cirese si cocos


Panna cotta cu menta si ciocolata




32. Cristina P. - Cristina's world -


Prajitura ciocolatoasa cu cirese


Prajitura cu menta si lamaie




33. Andreea D. - Pasiune pentru bucatarie -


Prajitura cu ciocolata, cirese si bezea


Inghetata de vanilie cu sos de cirese





34. Elena T.  - Bucataria Elenei -


Dulceata cu cirese, caise si migdale







35.  Zazuza - Zazuza's Gulaschsuppe. Mai mult decat o simpla supa -


Cirese si menta - un cocktail racoros




36. Mihaela P. - De prin lume adunate -


Inghetata de menta


Cupcakes Padurea Neagra




37. Ariadna J. - Cucina Jugariu -


Cuburi de gheata cu menta pentru retete de limonada








38.  Radu - Cook like a man ! -


Cotlete de pork cu sos de cirese







39. Petronela - La cucina di Petro -


Tarta cu crema si cirese







40.  Mihaela S. - Dulciuri fel de fel -


Dulceata de cirese amare


Inghetata cu ciocolata si cirese amare







41. Gabriel I. - Good Food Quickly -


Tarta cu cirese







42. Alina - Explora Cuisine -


Negresa cu cirese








43. Dya - Dya' s Kitchen -


Inghetata cu cirese







44. Bogdan - Blog culinar -


Inghetata de cirese si ciocolata


Lime-o-nada cu menta




45. Gaby - Gaby's blog -


Prajitura cu cirese





46. Carmen - Bucatarie furnicutilor -


Inghetata de cirese si capsune

Cherry Mojito







47. Eileen - Eileen cuisine -


Smoothie cu cirese, pere si menta

Clatite cu cirese si sos de ciocolata



48. Carmen - Carmen Retete -


Samosas cu cirese, menta si mascarpone







49. Dana C. - Pusik's blog -


Inghetata de menta







50. Ionela - Bucataria Ionelei -


Tarta cu cirese







51. Georgeta C. - Pasiuni -


Parfe dietetic cu menta si dulceata de trandafiri



Pepene galben cu jeleu dietetic de menta si zmeura







52.  Delia M. - Mancaruri simple -


Tarta cu crema mentolata si cirese








53. Cristina - Boabe de cafea -


Prajitura cu cirese







54. Bettina B. - Betty's Kitchen -


Tarta crocanta cu cirese si afine







55. Ramona P. - Mundo dos Sabores -


Delicia de cafea cu frisca si cirese







56.  Veronica 


Tort racoros cu cirese


Ingrediente blat: 8 oua, 8 linguri de zahar, 8 linguri faina, un praf de sare
Pentru crema: 3oo gr smantana grasa, 100 gr zahar pudra, 1 esenta lamaie sau ce aroma va place, 300 gr cirese
Pentru sirop: 250 ml apa, 200 gr zahar, 1 esenta lamaie
Pentru decor: 300 gr frisca, 300 gr cirese, 100 gr alune nesarate, 1 plic gelatina rosie

Se freaca galbenusurile cu zaharul.Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare si se adauga in prima compozitie.Se incorporeaza faina cu grija,mestecand de jos in sus.Se toarna aluatul intr-o forma de tort unsa si tapetata.Se introduce la cuptor pentru 30 minute,dupa care se lasa la racit.
Se bate smantana cu zaharul pudra si cu esenta de lamaie.Se spala ciresele,li se scot samburii si se lasa la scurs.
Se taie blatul in doua,se insiropeaza cu siropul facut din apa,zahar si esenta.Se toarna crema de smantana,se pun ciresele fara samburi.Se adauga a doua parte de blat insiropata.
Se imbraca tortul in frisca,marginile se tapeteaza cu alune pisate si deasupra se fac cu posul floricele din frisca.Se pun 300 gr cirese curatate de samburi si peste ele se aduga gelatina rosie preparata conform instructiunilor de pe ambalaj.


57. Amalia - Hai sa gatim! -


Prajitura cu branza de vaci si cirese sau visine







58. Pansy - Panseluta violet -


Minitarte cu crema de migdale si fructe de sezon







59.  Beatrice - Delicioasa -


Cookies cu cirese







60. Andreea - Taste bazaar -


Tort cu cirese si ciocolata alba







61. Oana D. - Caietul cu retete -


Cheesecake cu cirese







62. Adina - Cat's Kitchen -


Chec cu nuca de cocos si cirese





63. Irina - Invat sa gatesc -


Clafoutis limousin



64. Subsemnata - Dulcegarii culinare -


Rulada cu frisca si cirese


Dulceata de cirese


Porc cu cirese la cuptor


Tort racoros cu cirese si mousse de menta


Tarta cu cirese


Inghetata cu sirop de menta si afine



Bio la tigaie, cu salsa verde


Prajitura 'dementa' cu branza dulce si afine


Panna cotta cu iz de menta si dulceata de cirese



Gazda lunii Iulie o aflati in casuta Retete fel de fel..  Astept cu mare interes propunerile Iulianei.

PS: pozele au fost puse pe blog in formatul 'foarte mare' din tabloul de bord. Daca exista anumite discrepante intre dimensiuni, se datoreaza formatului pozei..  In cazul in care am gresit ceva, va rog sa ma anuntati. 


50 de comentarii:

  1. Wow ce super provocare Antonina!!! Felicitari tuturor participantilot si tie pentru gazduire, cu asa gazda sa tot participi :) toate pozele arata extraordinar, una mai frumoasa ca cealalta! ma gandisem la un proiect pe viitor, cine stie, poate facem o colaborare daca esti interesata! Te pup si iti doresc un long weekend minunat!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Feliciari din tot sufletul tuturor,inclusiv minunatei gazde!O prezentare de zile mari cu retete absolut minunate!

    RăspundețiȘtergere
  3. impresionant! Felicitari tuturor, inclusiv-sau mai ales gazdei :) pupici

    RăspundețiȘtergere
  4. Alina,Flory, Ana va multumesc tare mult!! vi se datoreaza si voua! felicitari !

    Alina astept un mail cu propunerea;)

    RăspundețiȘtergere
  5. Felicitari tuturor. Retetele si pozele sunt extraordinare si atat de multe, semn ca aici in "casuta" Antoninei exista, ascuns pe undeva, un magnet pentru gurmanzi :)). Ma bucur ca am descoperit provocarea si promit sa particip la ea mereu. Felicitari Mihaelei pentru ideea geniala. Cat despre sirul acesta minunat de bunatati, marturisesc ca m-am delectat in inima diminetii privindu-l , adulmecandu-l,salivandu-l...foarte frumos, foarte apetisant. Abea astept sa vad ce ne pregateste Flory :)

    RăspundețiȘtergere
  6. fotografii frumoase, retete inedite ... la cat mai multe provocari lunare :)!

    RăspundețiȘtergere
  7. Anto nici n-am facut bine ochi de dimi ca eram "calare" pe blog =)). Cate bunatati .... iti vine sa musti din monitor, cel putin mie asta imi venea sa fac :D. Si pe Edutu il primim in ordinea postarii =))? Pupici Anto si felicitari din tot sufletul! Le meriti din plin, cu atat mai mult cu cat tu insati ai postat niste delicii (unele probate personal).

    RăspundețiȘtergere
  8. OOOF, SI VAI! :))Am stat pe-un cot (nu puteam pe doua ca trebuia sa dau scrool :)))) )si am admirat sirul asta extrem de apetisant. Minunat!!!
    Daca le-as avea pe toate in fata mea pe o masa...hmm..ce vis frumos :)))
    Sau nu..ca nu m-as hotari cu care sa incep :))).

    Anto, chiar daca lumea vizualizeaza, poti intra in editor, nu deranjezi pe nimeni. In momentul in care ai terminat de editat se reactualizeaza paina dar lumea vede ce e deja postat.

    RăspundețiȘtergere
  9. wwwoooowww..ce de-a lumeeee...si ce de-a retete minunate. Felicitari Antonina ;i brava tuturor pentru asa bunatati :P

    RăspundețiȘtergere
  10. Ralu, Zazu, Gaby, Alice... FELICITARI!! si multumesc tare!!

    Gabyta nu pot intra deloc in editati.. mi se blocheaza pagina automat.. la tine e la fel? e vreo problema cu blogger? nici sa scriu alta postare nu-mi da voie.. mi s-a blocat cu totul. Sper sa-si revina !

    RăspundețiȘtergere
  11. wow, Antonina, cu aplauzele de rigoare, cea mai mare adunare de pana acum la Dulce Romanie, multumiri pentru gazduire si felicitari pentru rabdare si tenacitate. Minunata prezentare si minunate retete! trebuie sa le mai iau odata la rand :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Cred ca e provocarea cu cea mai mare participare. Felicitari Antonia, ca asta se datoreaza caracterului tau dulce si prietenos. Prezentarea e minunata, retetele super... ca nu stii pe care sa o parcurgi mai intai. Felicitari tuturor de participare. E un schimb de retete si idei minunat. Multe pupicuri.

    RăspundețiȘtergere
  13. Foarte frumos! Multi participanti(se vede ca ai stiut ce ingrediente sa alegi) ,prezentare si retete super!!! multumim pentru gazduire!

    RăspundețiȘtergere
  14. Wow, ce colectie de retete minunate! Felicitari pentru ingrediente si pentru organizare! Si participantilor pentru ingeniozitate si bunatatile pregatite! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  15. se vede ca tot ceea ce faci , faci din suflet si cu multa pasiune , drept dovada este tot ceea ce a iesit cu aceasta parovocare!!!
    felicitari tie in primul rand , apoi participantilor !!!
    bravoo!!!

    RăspundețiȘtergere
  16. ce de-a minunatii aici ...foarte frumos...felicitari tuturor !

    RăspundețiȘtergere
  17. Felicitari pentru ingredientele alese si pentru colectia impresionanta de retete! Imi pare rau ca nu am putut participa si eu. Antonina mersi din nou! te pup

    RăspundețiȘtergere
  18. Bravo tuturor ,eu am ratat aceasta provocare ,am intirziat cu o zi ,am cules ciresele doar azi.Poate luna viitoare

    RăspundețiȘtergere
  19. superbe!!! ai facut treaba buna cu organizarea si cu alegerea ingredientelor. felicitari

    RăspundețiȘtergere
  20. Antonina,

    Ce carusel de retete.
    Ce carusel de poze,una mai frumoasa ca cealalta .

    A fost o placere sa particip .
    Ma bucur sa vad ca proiectul prinde aripi si sudeaza prietenii blogo-culinare. :)

    Te pup.

    RăspundețiȘtergere
  21. Bravo,Antonina,ai strans un buchet de retete minunate !

    RăspundețiȘtergere
  22. Wow impresionanta participare!!!...felicitari tuturor!!!...si multumiri Antoninei pentru gazduire,alegerea inspirata(culoare si arome!)si prezentare!!!XOXO si weekend placut!

    RăspundețiȘtergere
  23. Multa lume ai strans si o multime de retete minunate!...Felicitari!...si multumim pentru gazduire.Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  24. woow numai retete bune..si poze super faine
    felicitari tuturor

    RăspundețiȘtergere
  25. Felicitari!!! Minunata provocare, subiectul absolut delicios si prezentarea superba! Am o multime de cirese si incep sa ma indur sa le pun si-n prajituri. Ce bine ca am de unde alege retete :)
    BRAVO!!!
    O zi frumoasa
    xoxo

    RăspundețiȘtergere
  26. Nu scriu nume, mi-e teama sa nu omit unul .. asa ca va multumesc tuturor !! meritele mele sunt de 1% ... restul de 99% vi se datoreaza.. FELICITARI TUTUROR !!! o zi minunata !!

    RăspundețiȘtergere
  27. Felicitari! initiativa superba, participarea super! Data viitoare sper sa fiu mai pe faza si sa nu mai intervina nici un eveniment legat de job ca sa pot participa si eu cu brio :). Felicitari tuturor, organizatori si participanti :)

    RăspundețiȘtergere
  28. Multumim de gazduire, Antonina!
    WOOOOW! Jos palaria in fata tuturor! Ma simt onorata sa apar cu modesta mea reteta printre voi! Bravo!

    RăspundețiȘtergere
  29. wow,wow,wow,ce participare larga,impresionanta colectie de retete,antonina!ai fost o gazda minunata,felicitari!:)
    si felicitari tuturor participantilor!

    RăspundețiȘtergere
  30. Lacrima imi pare rau ! data viitoare.. Inteleg perfect cum e cu jobul, ca toti suntem in aceeasi situatie... dar poate data viitoare reusesti sa-ti faci putin timp.. Te pup

    Daiana, Alison va multumesc frumos ! Felicitari !!

    RăspundețiȘtergere
  31. Anto ai vazut? In iulie sunt fructe de padure si busuioc. Sunt topita dupa ambele ingrediente :D. Pupici

    RăspundețiȘtergere
  32. Antonia, mutumim pentru gazduire, o colectie de vis, felicitari tuturor, fug repede la Flory sa vad ce ingrediente a propus...imi pare rau, ca nu m-am bagat si eu in provocare pana acum, insa promit ca o sa recuperez :)):))tare imi place ceea ce ati facut pana acum :*
    te pup dulce.
    o zi minunata!!!!

    RăspundețiȘtergere
  33. Da Ralu... deja ma gandesc ce fac ;))

    Dana si mie imi pare rau.. ai fi participat cu reteta 100... asa sunt doar 99 ;)) Nu a fost usor (servici, copil, sot, treburi.. diverse) dar ca-n orice proiect in care ma implic .. o fac din tot sufletul si-mi place sa-mi duc treaba pana la capat, chiar daca uit de somn si chiar daca nu e conditionat de vreun castig. Eu sper din suflet ca am reusit... Si nu pot decat sa multumesc inca o data tuturor ! FELICITARI !

    RăspundețiȘtergere
  34. Ahaaaa, te-am prins. Care copil Anto, cel care te ajuta sa faci stelute, care mixeaza chec-ul si care papa toata ciorbitza din farfurie? De ala vorbesti? =)) Pai asa copii sa tot avem :P. Eu m-am indragostit irecuperabil de Edi. Bine ca nu e major, ca cine stie in ce adulter cadeam =)). Dar poate fac o fetita, care sa ma "razbune" :P. Sau e "dat" :D?

    RăspundețiȘtergere
  35. Inca nu Ralu..deci pune-te pe "treaba" ;))

    RăspundețiȘtergere
  36. Cate retete apetisante! Abia astept sa le incerc! :*:*

    RăspundețiȘtergere
  37. Ce de retete,o gramada de idei...inspiratie pura.
    Felicitaru tuturor participantilor!

    RăspundețiȘtergere
  38. Ce mai e de spus? O colectie impresionanta de retete, un record de participare cred si o gazda perfecta. Felicitari tuturor!

    RăspundețiȘtergere
  39. Felicitari gazdei.Toti participantii sunt de nota 10.

    RăspundețiȘtergere
  40. Eilleen, D-na Elena, Haplea.... va multumesc frumos ! si multe multe felicitari voua !! sper de acum inainte sa intalnim la celelalte provocari un numar si mai mare de participanti... daca tot s-a dat tonul ;)) Va pup cu drag

    Maya multumim frumos !!

    RăspundețiȘtergere
  41. Provocarea asta e ca un bulgare de zapada care se rostogoleste.Devine din ce in ce mai mare, mai interesanta si mai puternica.Ai facut o treaba buna Antonina.Ma duc sa studiez toate retetele si noua gazda!

    RăspundețiȘtergere
  42. E cea mai impresionanta adunare la masa !! Am trecut in revista toate provocarile pana acum si nici una nu se compara cu eforturile depuse de tine! FELICITARI!! Esti cea mai tare veriga! Cu siguranta de acum inainte totul va merge ca pe roate si asta ti se datoreaza. Se vede ca pui suflet in tot ceea ce faci! Pup cu mare drag Anto !

    RăspundețiȘtergere
  43. Oau, atatea retete delicioase cu fructele mele preferate... Aceasta postare e mai buna ca o carte de retete!
    Sunt o bucatareasa incepatoare si apreciez tare mult stilul tau de a scrie retete - dai detalii utile (ca diametrul tartelor) si ai mult umor!
    Ti-am descoperit ieri blogul si mi-am petrecut o parte din zi citind si amuzandu-ma si imaginandu-mi gustul mancarurilor, iar azi m-am apucat de o tarta crocanta cu visine.
    Multumesc mult! Esti o sursa de inspiratie foarte buna :)

    RăspundețiȘtergere
  44. Xelomon multumesc tare de vizita.. Ti-am intors-o ca de curiozitatea asta.. si am ramas placut surprinsa !! Sper sa-ti fie de folos detaliile culinare in care ma adancesc cateodata poate prea mult ;)) Ti-am lasat un note cu o tarta de cirese.. buna rau ! pup

    RăspundețiȘtergere
  45. Chiar daca scriu putin cam tarziu, a fost o placere sa particip la asa o provocare. Minunate retelele!. Felicitari tuturor iar tie iti multumesc pentru gazduire.
    O zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  46. Lilly, Ancuta va multumesc tare mult si va felicit din tot sufletul !!

    Mara esti prea buna cu mine! meritele sunt ale tuturor! pupici

    RăspundețiȘtergere
  47. Hai si eu cu rata de Montreal ... parca am rasfoit o revista. Aplauze cu fluieraturi admirative!

    RăspundețiȘtergere
  48. Multumesc tare Andreea!! ai dreptate cu revista.. numai retete minunate ! Felicitari Andreea! pupici

    RăspundețiȘtergere