Stiu ca e timpuriu sa realizati ca sunt fanul declarat al tartelor, (vine ea vremea cand si ciorba-i tarta) dar iata o reteta care vine sa va intareasca de p'acum convingerea.. Versatile, aromate, decadente, traditionale, fara constrangeri gen ‘experienta’ (mai ales daca aluatul e marca market si nu personal).. tipul asta de dejun, pranz si cina este definitely unul dintre preferatele mele.. Doar amesteci, intinzi, trantesti, cuptoresti si mananci.. hmm, ce poate fi mai facil de atat??
Dar cum eu sunt mare fan aluat de tarte, am mesterit unul absolut genial - ati auzit bine, fraged, pufos si aromat cum nu se poate.. Am avut nevoie de: 160 grame cartofi - cam 1 cartof mare (cantarit dupa ce a fost curatat), 230 grame faina, 110 grame unt - rece, 1 ou mare, un praf de sare s'unu de piper.
Am fiert cartoful - taiat cubulete - ca sa scap mai repede de-o grija, apoi l-am pasat (nu l-am lasat la racit decat vreo 5 minute, pasat fiind deja... pana am facut poza) si amestecat cu toate celelalte ingredinte, formand bila cu pricina. E atat de fraged si elastic aluatul asta, incat se poate mesteri in aer intocmai aluatului de pizza.. ee.. nici chiar asa..
Eu l-am desfasurat in maini, ca pe o plastelina apoi l-am asezat intr-o tava de tarta unsa cu unt - cu diametrul de 26 cm. L-am intins pe toata suprafata, invelind cu el si marginile tavii. Apoi l-am predat fridigerului pentru 30 minute, timp in care am pregatit umplutura s'am baut s'un cico rece.
Amu umplutura: Intai de toate asigurati-va ca aveti o bucata de mamaliga. Pentru tarta asta, nici nu permit intrebari 'de ce mamaliga?? '. De ce nu? Ca-i buna rau, pripita sau vartoasa, incheaga bine compozitia, lasandu-si aroma amprenta, basca e best friend cu intestinul subtire .. so, va conjur la virulenta si complicitate doar dupa ce testati reteta, pana atunci, redusi la tacere, urmariti ingredientele din lista. Daca nu aveti mamaliga.. atunci e timpul sa treceti la fapte .. incropind o mamaliga deasa.. Lasati-o la racit si apoi cantariti 100 grame mamaliga.
Asa deci.. acum taiati in bucati mici 250 grame somon afumat, dupa ce l-ati scapat de piele, si puneti-le intr-un vas. Scapati acolo si 40 g capere, plus mamaliga aia data pe razatoarea mare.
Intr-un alt vas mixati 5 oua (nu va chinuiti sa faceti prea multa spuma, 2 minute pentru mixat sunt suficiente), apoi incorporati (amestecand timp de cateva secunde) 80 ml lapte gras, 250 grame smantana (20 % grasime), o jumate legatura de patrunjel taiat marunt si jumate de marar, o lingurita sare de mare (aveti mare grija la sare, pentru ca somonul afumat si caperele contin destula.. deci fiti cu bagare de seama, o lingurita rasa) si un praf piper.
Acu' ingredientele din primul vas, le turnati peste cele din al doilea si le amestecati putin, cat sa faca pestele o baie-n lapte. Scoateti aluatul de tarta din frigider, intepat cu o furculita, turnati compozitia si predati stafeta cuptorului preincalzit la 180 grade. Aveti grija cum o turnati. Va recomand sa folositi o paleta cu care sa luati grosul din compozitie si abia la sfarsit sa turnati partea lichida, amestecand usor cu furculita umplutura. Eventual cu un polonic ultima picatura, cand deja ati stabilit tarta pe gratarul cuptorului.. daca aveti tremur la mana. Se va umple toata.. dar nu va speriati si nu aruncati din compozitie..
Nu o sa dea pe afara si nici nu o sa se umfle pana la ceruri.. Puneti tarta pe gratarul din mijlocul cuptorului si putin mai jos tava aceea mare de cuptor in care ati turnat o cana cu apa. Dupa 20 minute de copt la 180 grade, scoateti tava cu apa din cuptor (sigur vor curge acolo picaturile in exces din umplutura.. dar dupa timpul asta nu o sa mai aveti probleme, garantat !) si lasati-o sa mai stea inca 20 - 30 minute la 180 grade (si-n functie de cuptor clar!!).. Cand suprafata umpluturii e aurie, iar ouale si smantana nu mai sunt lichide, tarta-i gata !
E atat de pufoasa, parfumata si gustoasa, ca nu va veti opri la una singura. :) si garantat o sa-i urmeze zeci de repetitii. Dupa 10 minute o puteti servi, iar daca va ramane - tot la fel de bine merge si a doua zi.
Am fiert cartoful - taiat cubulete - ca sa scap mai repede de-o grija, apoi l-am pasat (nu l-am lasat la racit decat vreo 5 minute, pasat fiind deja... pana am facut poza) si amestecat cu toate celelalte ingredinte, formand bila cu pricina. E atat de fraged si elastic aluatul asta, incat se poate mesteri in aer intocmai aluatului de pizza.. ee.. nici chiar asa..
Eu l-am desfasurat in maini, ca pe o plastelina apoi l-am asezat intr-o tava de tarta unsa cu unt - cu diametrul de 26 cm. L-am intins pe toata suprafata, invelind cu el si marginile tavii. Apoi l-am predat fridigerului pentru 30 minute, timp in care am pregatit umplutura s'am baut s'un cico rece.
Amu umplutura: Intai de toate asigurati-va ca aveti o bucata de mamaliga. Pentru tarta asta, nici nu permit intrebari 'de ce mamaliga?? '. De ce nu? Ca-i buna rau, pripita sau vartoasa, incheaga bine compozitia, lasandu-si aroma amprenta, basca e best friend cu intestinul subtire .. so, va conjur la virulenta si complicitate doar dupa ce testati reteta, pana atunci, redusi la tacere, urmariti ingredientele din lista. Daca nu aveti mamaliga.. atunci e timpul sa treceti la fapte .. incropind o mamaliga deasa.. Lasati-o la racit si apoi cantariti 100 grame mamaliga.
Asa deci.. acum taiati in bucati mici 250 grame somon afumat, dupa ce l-ati scapat de piele, si puneti-le intr-un vas. Scapati acolo si 40 g capere, plus mamaliga aia data pe razatoarea mare.
Intr-un alt vas mixati 5 oua (nu va chinuiti sa faceti prea multa spuma, 2 minute pentru mixat sunt suficiente), apoi incorporati (amestecand timp de cateva secunde) 80 ml lapte gras, 250 grame smantana (20 % grasime), o jumate legatura de patrunjel taiat marunt si jumate de marar, o lingurita sare de mare (aveti mare grija la sare, pentru ca somonul afumat si caperele contin destula.. deci fiti cu bagare de seama, o lingurita rasa) si un praf piper.
Acu' ingredientele din primul vas, le turnati peste cele din al doilea si le amestecati putin, cat sa faca pestele o baie-n lapte. Scoateti aluatul de tarta din frigider, intepat cu o furculita, turnati compozitia si predati stafeta cuptorului preincalzit la 180 grade. Aveti grija cum o turnati. Va recomand sa folositi o paleta cu care sa luati grosul din compozitie si abia la sfarsit sa turnati partea lichida, amestecand usor cu furculita umplutura. Eventual cu un polonic ultima picatura, cand deja ati stabilit tarta pe gratarul cuptorului.. daca aveti tremur la mana. Se va umple toata.. dar nu va speriati si nu aruncati din compozitie..
Nu o sa dea pe afara si nici nu o sa se umfle pana la ceruri.. Puneti tarta pe gratarul din mijlocul cuptorului si putin mai jos tava aceea mare de cuptor in care ati turnat o cana cu apa. Dupa 20 minute de copt la 180 grade, scoateti tava cu apa din cuptor (sigur vor curge acolo picaturile in exces din umplutura.. dar dupa timpul asta nu o sa mai aveti probleme, garantat !) si lasati-o sa mai stea inca 20 - 30 minute la 180 grade (si-n functie de cuptor clar!!).. Cand suprafata umpluturii e aurie, iar ouale si smantana nu mai sunt lichide, tarta-i gata !
E atat de pufoasa, parfumata si gustoasa, ca nu va veti opri la una singura. :) si garantat o sa-i urmeze zeci de repetitii. Dupa 10 minute o puteti servi, iar daca va ramane - tot la fel de bine merge si a doua zi.
Sa aveti pofta !
E geniala tarta,combinatia asta m-a dat pe spate,sigur am s-o pun in practica!pupici!<3
RăspundețiȘtergereMai,eu nu mi-am putut lua ochii de la reteta asta pana nu am terminat de citit tot.Mi s-a stins tigara in scrumiera si mi s-a racit cafeaua.
RăspundețiȘtergereM-ai uimit total.Intai cu cartoful apoi cu mamaliga.
Esti brillianta,nestemata mea .:)))))
Auzi tu !Decadenta ?
Eventual Peisana.:)
Adica fix pe gustul meu.
Flory, Lia va multumesc frumos ! ai dreptate Lia.... peisana 100 g, decadenta 250 g ;))) e delicioasa... Sa-mi spuneti ce parere v-a facut dava o preparati ;) Pupici si o zi buna
RăspundețiȘtergereador retetele astea usoare si delicioase! de incercat, cred ca mi-ar intra pe gat la micul dejun asa ceva :))
RăspundețiȘtergerema primesti la masa ? plizzzzz...
RăspundețiȘtergereArata fenomenal de bine iar prezentarea este de nota 10 cu un infinit de plusuri pe langa!!
RăspundețiȘtergerePupicei draga mea!! <3 <3
Coco.. esti binevenita oricand!! mai ales cand esti hamesita de foame ;)) Te astept la provocare.. Pupici
RăspundețiȘtergereLaura multumesc frumos de vizita ! Ma bucur tare ca-ti place tarta.. e printre preferatele mele.. si mai ales ale sotului ;)) Pupicei
Si eu sunt fan tarte, iar ideea ta cu cartoful in aluat e super ingenioasa. Cred ca fragezeste aluatul. Voi incerca curand. Subscriu la laudele Laurei cu 10+. Pup!
RăspundețiȘtergereFoarte bine arata!
RăspundețiȘtergereDeci, o forma de tarta va rog !:)))))
Bravo tu Anto, io am de aici olea' de mamaliga:)))) si cartofi. Ce daca n-am somon? =))))
Puup.
Gabyta... vine forma vine !!!
RăspundețiȘtergerecat despre somon..nu-i bai ... ca am facut si cu macrou afumat si e demential si cu asta !!! asa ca sa ai spor daca tot ai mamaliga!! pupici Gabyta
Buna...cred ca orice barbat ar vrea sa te ia de nevasta numai pentru cook-ingurile tale!!Eu te luam de mult numa ca nu-s barbat fir-ar sa fie!!!
RăspundețiȘtergereCe bineeee arataaaaaa!!!!
RăspundețiȘtergereDraga mea, cine crezi tu ca are tot ce-i trebuie in frigider??? Mai putin mamaliga, dar nu lasam noi galbioara sa ne strice planul savuros. Te pup!
RăspundețiȘtergereMinunata reteta, iar cand vine randul pozelor deja devin o placa stricata: sunt superbe!
:)) Andreea... de-o mamaliga gasim nu?? cat despre peste merge si macrou.. tot bun ii;)) Multumesc tare mult. Pupici
RăspundețiȘtergereRalu... sa o incerci ! sigur va fi apreciata de Bogdan ! pupici
Mara ;)) damn it ! sunt luata ! :)) Te pup
Antoniaaaaaaa, ti-au iesit bestial pozele (ca sa nu mai zic de quiche, ca este de la sine inteles ca e delicios). Dar pozele sunt foarte foarte reusite :-))
RăspundețiȘtergereQuiche, une de mes faiblesses. Rezonul principal este unul cat se poate de pragmatic: este aproape imposibil sa nu gasesti in racitor ori in camara ingrediente pentru un quiche.
Negresit o sa prepar si eu o asemenea frumusete...o sa fie o reteta usoara si cu putine vase de spalat! abia astept sa vad ce iese!
deci...e dementiala...si apoi daca e si cu somon..deja m-ai omorit...
RăspundețiȘtergeredaca prin somonu pe weekend o pun si eu de-o mamaliga...
M-ai cucerit intai cu aluatul - caci de mult caut un aluat de tarta usor de pregatit (untul trebuie sa fie rece sau la temp camerei?), si apoi cu intreaga combinatie super-extra savuroasa!!!
RăspundețiȘtergereIn concluzie: mi s-au lipit ochii de monitor!!!!! pot servi o portie virtuala!?!?!?!
Claudia
Arata extraordinar de bineeeeee...iar combinatia vad ca a lasat pe toti cu gura cascata...(si eu gandeam ca sant singura nestiitoare),dar daca arata atat de bine,trebuie sa fie si trasnet(cuvantul fiicei mele cand a vazut-o)deci,trasnet la gust.
RăspundețiȘtergerePupici multi si o seara placuta!!!!
Excelenta! E cam tarziu, dar vreu si eu o bucatica...
RăspundețiȘtergereRuxi.. ma bucur tare ca -ti place ! e tare usor de facut si absolut delicioasa! Pupici si sa-mi spui ce impresie ti-a lasat dupa ce o prepari ;)
RăspundețiȘtergereAlice.. multumesc frumos.. musai trebuie incercata. Pupici
Claudia.. multumesc de vizita. Sunt incantata ca-ti face cu ochiul tarta.. Eu am pus untul direct din frigider.. pentru ca acel cartof.. nu l-am lasat sa se raceasca ... l-am pasat si apoi l-am amestecat cu celelalte ingrediente cu mana.. Iar untul fiind rece, a fost usor de integrat in aluat si topit din cauza cartofului.. Aluatul e demential.. merge folosit la orice tarta.. cu drag te servesc !! pupici
Petronela multumesc tare mult! subscriu la trasnet ! Pupici multi
Licuta cu drag te servesc !! pupici
Claudia am facut actualizarea de rigoare in reteta. Chiar nu ma dat importanta acestor detalii.. dar iti multumesc pentru intrebare.. Poate raspunsul le este de folos si altor doritori de quiche ;)) pupici
RăspundețiȘtergeresuper !!! asta-i cuvantul.imi place grozav ca ai pus si capere !
RăspundețiȘtergereMa bucur ca-ti place Pansy... ador caperele.. si in combinatie cu somonul au o savoare deosebita ! pupici multi si o zi frumoasa
RăspundețiȘtergereAnto, pofta avem cu siguranta! Ramane acum numai sa o mai si executam :)
RăspundețiȘtergereSi apropo...te anunt ca mi-a venit o idee "ciresata" ca sa raspund provocarii ;)
RăspundețiȘtergereMa bucur Betty ! Abia astept ! pupici
RăspundețiȘtergereArata pur si simplu......suuuper.
RăspundețiȘtergereM-ai ridicat la cer cu tarta asta, Antonina! Notat! Merci, pupici :*
RăspundețiȘtergereSa o testezi si rastestezi.. e delectabila ! iar aluatul de tarta il poti folosi la oricare alta... e taaaare bun ! pupici
RăspundețiȘtergereFantastic arata si tarta asta!Deci pe mine,astazi,mai izbit la pamînt! :D
RăspundețiȘtergerePupici!
Maya multumesc tare mult ! Esti mult prea draguta ;) Pupici
RăspundețiȘtergereAnto am facut aseara quiche, dar cu macrou afumat, ca noua nu ne place niciunuia somon-ul. A iesit un deliciu. A venit Bogdan aseara si era la cuptor si zice: "nu stiu la gust cum o fi, dar miroase bine rau" :P. Pupici
RăspundețiȘtergereRalu ma bucur tare! sa va fie de bine... Eu sunt innebunita dupa somon... dar cum spuneam in comentarii merge strasnic si cu macrou.. ma bucur ca v-a placut! pupici
RăspundețiȘtergereDraga mea, am facut ...ceva asemanator in seara asta si concluzia este: nu te poti opri din mancat.
RăspundețiȘtergereGusti zici ''mmm ce interesant, ia sa mai iau o bucatica mmmm ce interesant ... '' si tot asa. Faina treaba-i asta? Faina!
N-au lipsit vedetele: Somonu', Mamaliga si Caperele, dar n-am mai pus lapte (dragutul meu e cam sensibil), patrunjel de-abia am gasit niste fire in gradinita (ma mut in curand si nu-i mai dau atentie), am pus numai 3 oua si ma rog, alte mici detalii, per total insa n-am mers doar pe aratura pana la destinatie, asa ca te pup si merci fain pt reteta!
Andreea multumesc frumos ca ai incercat-o .. Sper ca v-a placut in egala masura cum ne place si noua.. Cu mare placere ! Pupici
RăspundețiȘtergerePe scurt: it's a keeper! Te pup!
RăspundețiȘtergereAm pregatit si eu splendoarea ta de quiche draga mea...a iesit...divina!!!! O tarta plina de savoare...multumesc si te imbratisez cu drag!
RăspundețiȘtergereAndreea... ma bucur tare! pupici
RăspundețiȘtergereRR.. multumesc tare mult! ma incanta sa aud ca avem gusturi comune.. ma bucur tare ca v-a placut !! Te pup apasat!! ;)
Si eu ma bucur draga mea...am pus reteta si pe bucataras...te pup cu drag...si inca o data...multumesc!
RăspundețiȘtergereMultumesc foarte mult pentru incredere Ruxi! nu pot decat sa ma bucur ! Pupici
RăspundețiȘtergereE inutil sa mai adaug si eu cit e de aratoasa si sunt sigura ca si gustoasa avind in vedere comentariile de mai sus.
RăspundețiȘtergereFiind determinata sa o fac si eu sambata as dori daca poti sa imi raspunzi daca as putea sa o fac cu pastrav afumat. Si alta chestie se pare ca nu ai copt in prealabil crusta,nu ramine cruda?
Monica multumesc frumos. Sa stii ca n-am incercat-o cu pastrav afumat, ci doar cu somon proaspat, macrou afumat, somon afumat... si mi-au placut toate variantele.. Acum depinde de gusturi.. Dar pastravul afumat e minunat... si atunci nu cred ca poate fi altfel decat grozav ! Cat despre aluat nu trebuie copt in prealabil.. e un aluat de tarta grozav...si sa ai vezi ce frumos si usor se intinde.. Abia astept sa-mi spui cum ti s-a parut.. si mai cu seama sunt tare curioasa cum e cu pastrav.. o sa incerc si eu clar! Sa fii atenta la sare... poti sa gusti din compozitie inainte sa o bagi in cuptor.. si pestele si caperele contin destula. Pupici si o zi frumoasa!
RăspundețiȘtergereMultumesc Antonina si iti promit ca sambata seara o sa iti dau un feed-back despre cum a iesit.
RăspundețiȘtergereBuna Antonina
RăspundețiȘtergereAsa cum am promis iata ca iti scriu impresiile dupa ce am servit tarta cu pastrav.
Nu stiu cum iesea cu somon dar asta a fost excelenta (zic ca a fost ptr. ca s-a terminat deja)Iti multumesc pentru reteta si in viitor am sa o fac si cu somon si cu macrou.O duminica placuta si multa inspiratie pe mai departe.
Monica ma bucur ca v-a placut quiche-ul! eu sunt innebunita dupa aluatul asta de tarta! mi se pare cel mai flexibil ever si taare bun! voi pregati si eu cu siguranta cu pastrav afumat! chiar sunt curioasa! multumesc frumos! pupici
RăspundețiȘtergere