Asa mi-a venit ideea cu ciresele pentru Provocarea lunii Iunie... Pregatisem rulada asta cu o zi inainte de 1, cand inca nu ma dumirisem in privinta celui de-al doilea ingredient dedicat provocarii. Menta era clar batuta in cuie, dar cu ciresele povestea-i scurta, desi preferinta sta demult ascunsa.. Imi doream o inghetata si zapa cum sunt cateodata, am mixat 400 g frisca apoi mi-am pus intrebarea ce fac cu ea.. Mi-am zis rulada cu cirese sa fie! Urma sa-mi calce pragul o trupa de pasionati de cirese si frisca si iat-o in splendoarea ei stafidita aici :)) De ce-o numesc asa? Pentru ca i-am auzit de la o posta urland dupa o bucatica, si pentru asta n-am tratat-o cu delicate si rabdare s'am rulat-o fugarita ca hotii de cai :))..
Simplu e cuvantul de ordine pentru rulada asta... Este compusa dintr-un triunghi de trei elemente si nu contine strop de grasime, asa ca musai trebuie consumata in ziua in care e preparata... Hmmm .. asta n-a fost deloc o problema..
Povestea incepe cam asa: se mixeaza impreuna 145 grame zahar cu 3 oua XL (sau 4 M) si o lingurita esenta de vanilie, pana se incorporeaza elemente si se topesc cat de cat cristalele de zahar.
Dupa, se pozitioneaza vasul pe suportul de bain marine (de la inceput utilizati unul care poate fi folosit astfel) si amestecati pana se ingroasa cat de cat consistenta obtinuta anterior, capatand paloarea data de caldura si o mai mare stabilitate pe paleta.. cam 5 -8 minute. Dati vasul la o parte si mixati in continuare pana cand compozitia se raceste, avand o consistenta bine structurata si urma devine vizibila la ridicarea telului sau celuilalt obiect al muncii.. cam tot pe acolo.. 8- 10 minute..
Se cern 145 grame faina pe toata suprafata compozitiei formate anterior si folosindu-va de o spatula de plastic (ignorati lingura, am aruncat-o cat colo dupa) se incorporeaza faina usor usor (ca cade altfel... am omis virgula intocmai ca sa fie clara informatia) pana cand compozitia devine neteda. Se vad clar in poza de mai jos, urmele consistentei obtinute anterior adaugarii prafului de faina..
Intre timp preincalziti cuptorul la 180 grade, pregatiti o tava cu dimensiuni de 36 * 25 cm, tapetata cu hartie de copt, unsa cu putin ulei si turnati usor compozitia. Intinteti-o pe toata suprafata tavii, avand grija sa nu se ridice pe marginile laterale ale foii de copt si dati tava la cuptor pentru 10 - 12 minute la 180 grade. Aveti mare grija la foc .. nu cumva sa o ia la deal sau la vale ... Aluatul e destul de subtire ca adancime si atunci timpul trebuie tratat cu pretiozitate, daca vreti o rulada perfecta si nearsa :))
Dupa ce soateti aluatul din cuptor, il asezati cu partea de sus peste o alta foaie de copt pregatita din timp pe masa de lucru, peste care ati aruncat niste cristale de zahar. Dupa vreo 5 minute, ii scoateti usor foaia de copt peste care a stat in cuptor, presarati frisca si fructele pe partea aceea (nu puneti frisca pana spre margini) si rulati usor usor dulcegaria, ajutandu-va de foaie de copt de sub ea. Acum eu va zic cum trebuie sa procedati intocmai.. nu mai conteaza ca eu am rulat-o rapid, am taiat-o si am pasat-o "vrabiutelor" care asteptau cu sufletul la gura... In interior am folosit 300 g frisca dulce mixata bine (Hulala am folosit), cu o lingura de esenta de vanilie si 250 g cirese proaspete, ofc fara samburi...
O dulcegarie racoritoare de vara... merge de minune servita in compania unei cupe de inghetata.. ) Am zis !
Deasupra o pudrati un un praf de zahar pudra, voi puteti sa-i puneti si niste moatze de frisca batuta si s-o decorati cu cirese... eu n-am mai putut ! ;))
.. daca si eu am reusit ... :)) sau cel putin am incercat ;)
Arata foarte bine. Simpla si buna.
RăspundețiȘtergereCa de obicei, arata foarte apetisant...Ne faci numai bunatati...
RăspundețiȘtergereeh, fugarita sau nefugarita, iti spun, tot bine arata si mi-ai facut pofta :)). ce bine ar fi mers la cafeaua noastra :))...
RăspundețiȘtergereLicuta, Zazu multumesc frumos.. ar fi iesit mult mai draguta, necalcata in picioare... dar na.. asta era ideea ce a generat cireasa provocarii :)) ai dreptate zazu.. merge struna cu o cafea alaturi ;)) Va pup si o zi buna
RăspundețiȘtergereCristina ai dreptate.. nu cred ca e ceva mai simplu de atat.. Pupici
RăspundețiȘtergereWow arata fenomenal! Ce bine arataaa... si ce bunatate cu cirese!!! Este un desert potrivit daca vrei sa impresionezi oaspetii :-)
RăspundețiȘtergere...cind te uiti la ea parca simti vara: si la culori si la aroma...
Yupiiii, asta e dulcegaria mult asteptata :D Azi fac crumble, mai exact strawberry crumble :P
RăspundețiȘtergereAre you for real???? Vai de capul meu ca nu pot tine pasul cu tine la ce bunatati faci (nu ca am da concurs sau ceva :)) dar ieri facusem Crumble-ul, asa ca I'm taking a break de la dulcegarii, ca ma tem de cantar :))) Sa ai un weekend minunat Antonina! XoXo
RăspundețiȘtergereRuxi, Ralu, Alina sarumana mult.. e o rulada usor de executat..si taare gustoasa ! Alina... sotul meu s-a ingrasat 25 de kg... dar asta in timp.. asa vreo 6 ani ;)) deci trebuie sa te 'feresti' de mine... doar daca le-ai papa cum face el... asa virtual nu ingrasa ...desi sincera sa fiu mi-ar place sa le incercati pe toate.. ca-s bune rau ! :)) Apropo cum a fost crumble-ul?? va pup cu mare drag.. si va doresc un week-end minunat !
RăspundețiȘtergereCe bine arata... e un deliciu. Au drepate fetele, ce te faci daca esti la cura... cu kilogramele nu-i de gluma. Ramane sa salivezi privind... un chin. O seara frumoasa!
RăspundețiȘtergereAnto crumble-ul meu a iesit super bun. Am pus o poza pe facebook, dar nu e ca al tau, asa frumos, ca l-am facut in ditamai castronul, ca n-am avut altul si la cat de mare era pofta n-am mai stat sa caut castronele pe masura.Dar tinand cont ca dupa ce am iesit de la dus, Bogdan deja mancase jumatate si zicea ca era gata gata sa nu mai apuc si eu, ca uitase sa se opreasca ... lasa de inteles ca a iesit delicios :D
RăspundețiȘtergereIo am aterizat cam tarzior sa mai apuc vreo frimitura,dar las' ca mai faci tu si alte bunatati,nu?
RăspundețiȘtergereSara, Flory multumesc frumos ! hmm n-as vrea sa ramana nimeni doar cu saliva... ci cu satisfacerea poftei ;)) va pup cu drag !
RăspundețiȘtergereRalu.. aspectul e si el important dar gustul e pe primul loc.. si sunt convinsa ca ti-a iesit un crumble demential.. pupici tie si lui Bogdan !
Tocmai am inghitit in sec! Doar nu credeai ca pot sta departe de calculator, nu? :P Pup. Arata bestial. Azi am papat un gauffre cu capsune, frisca si ciocolata. Auuuuu!
RăspundețiȘtergereFrisca si cirese...o combinatie foarte reusita!Si racoroasa pe deasupra...o bunatate!
RăspundețiȘtergereUn weekend cat mai placut!!!
:))) Cat ma bucur !! sa va fie de bine Andreea.. eu cred ca le-am incercat pe toate cat am stat acolo! :)) desi ma cam durea mana cand scoteam 8 euro pentru unul :)) Sa ajungi musai la Atomium.. cica e super. Eu n-am avut timp atunci ca sedintele durau pana la 17 si mai mult orbecaiam dupa.. Dar macar tu sa-ti clatesti ochii si-mi zici si mie cum a fost! si musai sa intri in ciocolateriile din Galeriile Saint Hubert si Grand Place ...mi s-au scurs ochii pe acolo :)) Pupici Andreea
RăspundețiȘtergereMultumesc tare mult Petronela ! Multumesc si de vizita ! Un week-end minunat si tie.. mai ales ca asta o sa fie prelungit ! :)) yupiii
RăspundețiȘtergereAm venit si eu la tine intr-un suflet, fugarita de aceiasi hoti de cai...mai ai o felie? ;-)
RăspundețiȘtergereExcelenta rulada ta!Vreau si eu!
RăspundețiȘtergerePupici si un weekend minunat îti doresc!
Liana, Maya va multumesc frumos ! cea mai mare felie e a voastra ! va pup si week-end placut !
RăspundețiȘtergereBuna, Antonina...
RăspundețiȘtergereO idee buna ai avut cand ai postat rulada asta.E pentru tata....i-o fac de ziua lui, in 20 iunie.Si imi place tare mult......
Anto mi-a iesit o rulada de mor toti dusmanii. Buna rau si super simplu de facut. E adevarat ca nu a iesit ca a ta, caaa ... m-am incurcat in cantitatea de frisca. Iti scriu pe mail patania, ca sa nu scriu mult pe blog. Am pus si poze pe facebook. Pupici
RăspundețiȘtergereCirese si frisca...love it! si chiar ca e simplu de facut si tare yumy! pup
RăspundețiȘtergere