Azi nu stam prea mult la povesti, ci belim stiuca de secrete!! Prima data cand am vazut o killareala de genul asta, aveam vreo 4 ani. Buna mea (Dumnezeu s-o bucure, ca sigur ii pregateste din bunaciunile ei pe acolo!), despielita o stiuca, eu fiind intr-o fascinatie continua cum poate aratarea aia de piele sa se desprinda fara jena de pe carne!
Mai tarziu, dupa ani si ani ;)) cand m-am dezmeticit bine si mi-am dobandit prin lege capacitatea de exercitiu, intelegand totodata ca nu barza arunca bebeii pe horn pe principiu care unde-o nimeri, am primit de la a' mai mare-n grad - sor'mea - in timp ce despielita stimabila o stiuca - toata gama de explicatii exhaustive prin metoda alegorica, printre care citez: "daca za' person it's not using something, te trezesti c'un oracaitor in 2 timpi si 3 miscari".. urmand explicatiile pentru "ce nu trebuie sa faci cu al' most important equipment, ca sa nu trezesti cu barza-n brate si za' man!. Iar daca tii mortis sa-l dai jos...hmmm .. cam in acelasi mod se dezbraca stiuca veverito!! ;) ". Io am primit cunoasterea asta cu bagare de seama, iar voi luati aminte.. nu ranjiti !?!
So, cand vorbim de stiuca umpluta, e musai sa fie proaspata, sa aibe un miros placut si o culoare din care sa rezulte astea doua ;). Trebuie sa aibe pe putin 1 kg si ceva, a mea avea 1.300 grame. Trebuie sa fie curatata de solzi, spalata bine, freacata putin cu sare grunjoasa sa-i mai pice putin bronzul de pe ea.. Da stiu, nu vedeti dublu, ca's doua pe tava aia, pe una am brutalizat-o prin taieturi transversale, sfarsindu-se prajita, cu o troaca de mujdei langa... dar asta-i alta poveste, simpla si fara conotatii.. si nu vorbim de ea!;).
Erau doua pentru ca regula e asta: o stiuca se umple cu carnea ei si altele ca ea! Asta asa ca-n Delta... fara nici o combinatie, doar niste legumele calite aruncate p'acolo, niste verdeata, oua si-un super sos in care sa-nmoi bucatile de stiuca umpluta si sa te lingi pe bot!! Dar n-am mai avut nici un chef s-o machiez si pe a doua... si tocmai despre astfel de combinatii vreau sa va vorbesc!
Erau doua pentru ca regula e asta: o stiuca se umple cu carnea ei si altele ca ea! Asta asa ca-n Delta... fara nici o combinatie, doar niste legumele calite aruncate p'acolo, niste verdeata, oua si-un super sos in care sa-nmoi bucatile de stiuca umpluta si sa te lingi pe bot!! Dar n-am mai avut nici un chef s-o machiez si pe a doua... si tocmai despre astfel de combinatii vreau sa va vorbesc!
Daca incercati sa eviscerati stiuca inainte de a o despielita – taind-o pe burta, atunci nu mai vorbim de stiuca umpluta si nu mai are nici un haz! O adevaraciune de stiuca ce se doreste a fi burdusita cu ceva, se beleste de piele ca un sarpe, sigur ati vazut pe discovery asa ceva... Daca nu.. priviti colea ;) Disgusting stuff pentru cei care n-au habar ca asta-i arta ;))
Se cresteaza putin pielea in jurul capului, astfel incat sa ramana prinsa de cap si se da jos pe principiu “love is not sex!”, facand loc degetelor cu cateva crestaturi de cutit intre carne si piele, apoi cu mare bagare de seama se desprinde pielea stiucii pana la coada, taind in apropierea cozii cordonul ombilical, adica sira ce face legatura cu the most important thing pe care trebuie sa-l aveti intact lipit de piele (capul invariabil) dar acum vorbim de coada, astfel incat toate pielea aia sa formeze un sac! Nu va chinuiti sa dati jos toata carnea prinsa de piele, ca n-are nici un rost..
Aveti grija cand ajungeti la aripioara de jos (cum s-o numi??).. ca-i prinsa bine de burtica si s-ar putea sa se rupa pielea daca nu taiati finut carnea din jurul ei cu un cutit pentru a evita tapajul acului si atei la sfarsit! Si uite asa aveti o stiuca despielitata perfect in a carei poveste acul si ata n-au ce cauta!;) Mah, dar eu recunoasc am sfeclit-o nitel la aripioara aia... c-am tras ca o zapa ce sunt de piele, in stilul duca-se al naibii ambalaj, dar i-am inchis gura criticului cu-un ac si nitzica ata, pe-o portiune de 2 cm ;) Voi aveti toate indicatiile... asa ca n-o sa dati gres !
Dupa ce ati despielitat stiuca, spalati pielea intr-un vas cu apa si putina sare grunjoasa de preferat, apoi o scurgeti de apa si o lasati sa va astepte intr-un vas. Taiati-i burta, eviscerati-o, razuiti cu un cutit carnea de pe oase, incercand sa le indepartati cat de cat pe cele vizibile. Mie mi-au rezultat 500 grame carne pe care am trecut-o prin masina de tocat cu 100 grame spanac si 200 grame paine! Ciupercile nu reprezinta nici o terapie complementara pentru carnea de peste, asa ca evitati-le prezenta!!
Intr-un wok puneti la calit 1 legatura ceapa verde - e de preferat, daca nu aveti - va rezumati la cealalta - 2 sa fie in cazul asta..
.....1 morcov mare dat pe razatoare, 50 grame ghimbir proaspat - razuit, 1 lingurita (cu varf) sare de mare am folosit eu (daca nu aveti puneti o cantitate mai mica de sare iodata, ca-i mai sarata), 10 linguri ulei si un sfert legatura leustean... NU patrunjel. Cam 10 minute le sotati la foc potrivit..
.....1 morcov mare dat pe razatoare, 50 grame ghimbir proaspat - razuit, 1 lingurita (cu varf) sare de mare am folosit eu (daca nu aveti puneti o cantitate mai mica de sare iodata, ca-i mai sarata), 10 linguri ulei si un sfert legatura leustean... NU patrunjel. Cam 10 minute le sotati la foc potrivit..
Dupa, operatiunea e pe cat se poate de simpla. Ori ati dat impreuna prin masina de tocat stiuca, spanacul si 200 grame paine inmuiata in lapte si stoarsa (de preferat, ca-i sunt zdrobite mai bine oasele), ori puneti painea la sfarsit.. cum doriti!
Amestecati intr-un vas toate ingredientele, pe care le reiau: 500 grame carne stiuca, 100 grame spanac, 200 grame paine si cele sotate: 1 legatura ceapa verde, 50 grame ghimbir, 1 morcov mare, 1 lingurita sare de mare, 10 linguri ulei, un sfert legatura - leustean taiat marunt, plus inca o lingurita sare de mare, 1 praf zdravan de piper, 2 oua, 5 linguri cu ulei, 5 linguri cu apa, si incorporati bine toate ingredientele.. Sunt cele mai complementare ingrediente care-i fac stiucii bine si voua asemenea!! Chiar daca nu-s doua-ntr-una.. toate ingredientele astea va determina sa credeti ca da!
Amestecati intr-un vas toate ingredientele, pe care le reiau: 500 grame carne stiuca, 100 grame spanac, 200 grame paine si cele sotate: 1 legatura ceapa verde, 50 grame ghimbir, 1 morcov mare, 1 lingurita sare de mare, 10 linguri ulei, un sfert legatura - leustean taiat marunt, plus inca o lingurita sare de mare, 1 praf zdravan de piper, 2 oua, 5 linguri cu ulei, 5 linguri cu apa, si incorporati bine toate ingredientele.. Sunt cele mai complementare ingrediente care-i fac stiucii bine si voua asemenea!! Chiar daca nu-s doua-ntr-una.. toate ingredientele astea va determina sa credeti ca da!
Apoi umpleti bine stiuca, fara nici o grija.... dar o burdusiti bine cu toata compozitia asta, tasand umplutura spre coada, nepermitand astfel aerului sa ramana acolo!! Asezati crocodilul asta umplut intr-un vas... astfel incat capul sa pareze orice miscare de trupa a umpluturii! Daca o asezati ca mine n-o sa pierdeti nici un gram din compozitie! Nu intepati stiuca ... nu va fi nici o explozie. Relax!!
Daca va ramane din compozitie.. nici nu mai stati pe ganduri.. o prajiti imediat!! Mie mi-a ramas de 5 chiftelute; sunt o nebunie si sincera sa fiu imi plac maxim asa:
Daca va ramane din compozitie.. nici nu mai stati pe ganduri.. o prajiti imediat!! Mie mi-a ramas de 5 chiftelute; sunt o nebunie si sincera sa fiu imi plac maxim asa:
Paranteza: Daca aveti niste cod, file de salau... si n-aveti stiuca si sacul ei.. puteti mesteri aceeasi compozitie si pregati aceste lovely chiftele prajite si marinate intr-un sos din rosii si coriandru proaspat - e mai mult decat perfect! ;)
Revin la reteta: In tava respectiva turnati 200 ml apa si 80 ml ulei, 1 lingurita plina cu sare grunjoasa si piper dupa plac.. Acoperiti tava cu o folie de aluminiu si bagati-o in cuptorul preincalzit la putere mare.. 200 grade am pus eu!
Timp de 30 minute nu va bagati nasul in toata treaba aia.. iar dupa - dati folia jos si timp de inca 1 ora si ceva... nu m-am uitat la ceas .. udati stiuca cu sosul din tava, folosindu-va de un polonic - cam din 10 in 10 minute!
Timp de 30 minute nu va bagati nasul in toata treaba aia.. iar dupa - dati folia jos si timp de inca 1 ora si ceva... nu m-am uitat la ceas .. udati stiuca cu sosul din tava, folosindu-va de un polonic - cam din 10 in 10 minute!
Stingeti focul cand aproape nu mai aveti sos in tava si stiuca a capatat culoarea asta de vis!!
Separat incropiti un sos din cateva rosii decojite - taiate marunt, sare, piper, cateva linguri cu ulei, coriandru proaspat ar fi mortal, eu n-am avut si-am pus boabe de coriandru.. dar musai sa aveti in casa prospatura.. ca-i absolut geniala combinatia! Lasati sosul pe foc pana mai scade din zeama..
Et voila, stiuca umpluta cu the best ingredients ever, parol ca da!! Eu am pus putin sos ca sa dea bine ;)) voi turnati nu va jucati si muiati acolo bucatile de peste in balta de tomate !
Ce ziceti voi?...A, cu ce beutura merge?
Fratilor.. aveti dezlegare de la apa cu bulbuci, la tot ce va trece prin cap.. Puteti sa caftiti niste vinoase si sa fumati electronic.. cine sunt eu sa zic pas? ;) E absolut delicioasa ! pam, pam!;)
Ce bine arata,si ce buna trebuie sa fi fost,,,,,,,,,,,,,,,,,,salivez
RăspundețiȘtergereArata bestial!! Ce nebuna esti cu povestile astea:)) Dar imi placi 'maxim' cum zici tu! Trasnita si buna - stiuca si tu!! Te pupacesc Anto!!
RăspundețiȘtergereuf,cum i-ai frint tu cervicala bietei stiuci!:)
RăspundețiȘtergerenu am facut niciodata,si nici nu dispun de atita indeminare,cind nu mai poci de pofta trag o fuga la tine!:)
Felicitari pentru curaj si pentru rabdare :) Asta e o reteta pe care o admir si pe care as savura-o oricand, dar sunt 99,9% sigura ca nu o voi pune in aplicare vreodata...Sunt sigura ca a fost foarte gustoasa! O seara frumoasa :)
RăspundețiȘtergereCu stiuca asta, m-ai omorat! Bunica ar fi mandra de tine. Parol! :)
RăspundețiȘtergereAnto chiar ai intuit bine faza cu ranjitul =)). Cred ca toti care citesc reteta cand ajung la faza cu "nu ranjiti", cred ca au un ranjet pana la urechi =)). Arata super bine stiuca, iar cum eu, ca B. nu, sunt innebunita dupa tot ce inseamna peste, sigur nu va lipsi din meniul meu.Desi cred ca preparata asa, mananca si el :D Pana atunci m-am servit deja cu o portie virtuala. Pupici
RăspundețiȘtergereNadina multumesc ! a fost intr-adevar foarte buna .. !
RăspundețiȘtergereClaudia no comment! merci? ;) pupici
Alison eu sunt indragostita de peste... desi pana la 18 ani as putea zice c-am mancat pentru o viata de om ;) si tot imi place de mor ;) Poti sa servesti oricand doresti..
Delicioasa a fooost.. da ;) Eu cred ca execut vreo 4 -5 stiuci pe an ;)) Sunt si alte combinatii care imi plac.. dar o sa vorbim de ele alta data ;) O seara faina!
Brandusa multumesc ! Buni era tare mandra de mine, ca noi doua gateam cot la cot.. inca de cand aveam eu 12 ani ;) ofc, eu mai putin dar am 'furat' meserie cat am putut ;) Tare bine gatea iar sfaturile le-am tinut minte pana-n ziua de azi ;) pupici
Raluca ma bucur ca-ti place! combinatia e dementiala.. Si chiar daca n-ai chef sa umplii stiuca pregateste chiftelutele cu file... sunt dementiale! Pupici
Un deliciu!!! Felicitari pentru rabdarea cu care ai operat-o! Nu am avut curaj pana acum sa ma incumet la asa reteta! Mananc numai facuta de altii...Pupici!
RăspundețiȘtergereImi place pestele, iar cu stiuca asta mai dat gata! Dau o fuga pana la tine! Puup!
RăspundețiȘtergereAnto,vorbareatzo,tu nu obosesti niciodata??A mai mare in grad vad ca te-a cam lamurit cu multe:)Pupici!
RăspundețiȘtergereChapeau, draga mea! Daca ar fi sa dam puncte :) reteta are nota maxima pt dificultate dpmeudv. :)
RăspundețiȘtergereAm facut-o odata, acum vreo 4-5 ani si mi-am promis ca nu mai repet experienta, de bun a fost bun, dar migaloooos peste masura (aveam si niste indicatii vago-nefolositoare despre cum se procedeaza), asa ca... mai bine sa-mi faca altii daca mi-o fi pofta :))
Iti pun semn de carte si felicitari inca odata pt indemanare. :)
Nu cred ca am atata dibacie ca si tine dar macar niste chiftelute delicioase tot ar iesi!
RăspundețiȘtergereTe felicit pentru tot ceea ce faci,ai un stil adorabil!Pupici!
Imi place mult reteta ta, dar mai ales felul in care ai desprins pielea de pe stiuca. Combinatia umpluturii este ff delicioasa, chiar o voi incerca!!! Pupici
RăspundețiȘtergereDe cand am vazut imaginea pe fb am asteptat reteta. Acum nu am cuvinte. E o prezentare minunata cu poze foarte expresive. Nu pot sa zic decat FELICITARI. Pupici!
RăspundețiȘtergereLicuta e tare usor de preparat! sunt sigura ca te-ai descurca de minune! pupici
RăspundețiȘtergereAdela te astept! pup
Teo.. da cum sa nu! informatia e baza, nu?;) M e ofticat maxim ca scriu prostii.. dar na ce stie el ca totul circula prin viu grai?;) Stiuca fu buna, sa o incerci .
Andreea multumesc frumos! cred eu c-am dat toate indicatiile ca sa nu dea nimeni gres.. Chiar e usor de mesterit! pupici
Flory.. sigur ai! trust yourself ;) si chiftelutele sunt dementiale.. le poti pregati asa.. Pupici
Cristina sa le incerci.. vei fi surprinsa ce arome minunate au.. Pupici
Sara multumesc frumos! pup
Un week-end placut va doresc!
ce minunatie !!!!! da' nu vorbesc cu tine...ca nu vrei sa vii la mare :)))
RăspundețiȘtergereDecat sa ne chinuim noi, mai bine venim la tine la masa! Arata de nota 10! Pupici
RăspundețiȘtergereCe dibace esti tu mai fata! Si ce minunatii stii sa faci! Te-as lua la mine acasa. :))))
RăspundețiȘtergerePup!
Si eu vreau sa pap, dar cu datul pielii jos nu prea ma impac! Poate ma servesti cu o bucatie de la tine din farfurie! Imi dai, imi dai?
RăspundețiȘtergereador pestele , iar tu aici ai facut minuni si mi-ai facut o pofta de zile mari !!
RăspundețiȘtergerecu drag iti zic: esti nebuna :))). despielitatul ala mi-a ridicat parul pe sira spinarii, nu alta :))). dar produsul finit arata, vorba ta, arta, nu altceva :)))!
RăspundețiȘtergereArata superb! Felicitari pentru rabdare si o prezentare foarte frumoasa!
RăspundețiȘtergereLa chiftele inainteeee !
RăspundețiȘtergereMai departe, nu ma bag. Nici nu stiam, ca se face asa o minune - peste umplut ! Invata omu', cit traieste.
Bravo, cit cuprinde, Anto !
Ne place,ne place,ne place,place,place :))
RăspundețiȘtergereVai Anto ce ne faci,arata minunat stiuca si si chiftelutele nici nu stiu din care sa gust prima data :)) !
Pupici!
Arata foarte bine
RăspundețiȘtergereMa alatur cuvintelor frumoase de mai sus!!!!!!Bravooo!!!O prezentare de 1000 de puncte!!!Un weekend frumos!!!
RăspundețiȘtergereador pestele,e un deliciu ce ai tu aici
RăspundețiȘtergereImi plac la nebunie pozele pe care le faci!!:) Nu numai cele ale stiucii, imi plac toate in general:)
RăspundețiȘtergereFelicitari!Desi sunt mare amatoare de peste ei bine nu m-am incumetat niciodata sa fac stiuca umpluta.
RăspundețiȘtergereMinunat arata iar gustul este pe masura.
O zi frumoasa!
Coco ..pai ai vazut cine a venit la mine in vizita ;) piciul bucatar..
RăspundețiȘtergereFancy cu mare drag va astept! pupici
Miha hihi ma bucur ca-ti place ;) sa ma las, sa nu ma las ? ;) pupici
Diana e foarte buna si foarte usor de facut.. pe bune! dar te servesc cu drag! pup
Cat ma bucur ca-ti place! sa o incerci..pup
Zazu :)) da da stiu ;)) nu-i greu despielitatu.. iar produsul duce la repetitii.. vei vedea ;)
Alexandrina o nu-i greu deloc.. daca ar fi sa fac ciorba sau stiuca umpluta, clar as alege-o pe a doua ;)E tare usor.. serios!
Dani da si chifletele sunt gustoase rau! e dementiala stiuca .. sa o incerci;) pupici
Mimmi ma bucur ! multumesc tare... ambele sunt dementiale.. gusturile sunt diferite.. ca prajeala tot prajeala ramane si -i faina rau! ;) pup
Regiunea centru multumesc !
Fantezie multumesc mult! o saptamana de vis!
Yaya ma bucur ca-ti place!
Danutza multumesc frumos!
Maria multumesc! e foarte usor de facut.. si tare gustoasa! pupici
Va doresc o saptamana de vis!
Ooooo My God! Ce treburi ai facut tu aici Antonina! Salivez si visez...da nu pup eu stiuca din asta!:)
RăspundețiȘtergereMa bucur ca-ti place Cora.. cine stie.. pupu se fura nu? ;)
RăspundețiȘtergereAnto cum necum tot am reusit sa dau gres si nu pentru ca n-ai dat tu toate indicatiile, ci pentru ca sunt eu zapa :D. Am reusit sa gasesc pana la urma stiuca "neoperata". Iti dai seama cum imi sticleau ochii si am luat 2, ca de sa pap si cu mujdei si mamaliguta, numai ca socoteala d-acasa nu se potriveste cu cea din targ. Ma inarmez eu cu rabdare, aleg stiuca a mai frumoasa si purced la treaba. Si dai si curata la solzi, si dai si curata. Si dupa incep, harsh, harsh, harsh si deodata harsh mai tare, de era gata gata sa o decapitez. Zic" asta e, hai ca mai se tine capatzana intr-un fir de ata". Ajung la urmatorul nivel, adica la prima aripioara, incet, usor, reusesc cu brio sa trec de ea, nu de alta da' urasc sa cos :D. Si continui dezpielitatul, cand ajung la aripioara de pe partea opusa, numai ca eu cu gandul in zece zari, nu-mi dau seama si trag, nimic, trag, nimic. Mai ce se intampla?! Ahaaaa, faci pe capoasa cu mine... Bineeee si trag cu toata forta si deodata parrr, trosc, poc... M-a strafulgerat instant explicatia ... hait ... aripioara, nuuuu ac, nuuuu ata, nuuuu vreau sa cos. Iti dai seama cam ce a urmat la gura mea, am luat tot neamul stiucesc la rand, ca sa nu iti mai spun ca eram toata plina de solzi, de omul amfibie ar fi fost gelos pe mine. Iti dai seama ca m-am uitat chioras la stiuca destinata prajelii si zic "ei, te bagi si tu la dezpielitat?". Si ma apuc de a doua stiuca, de data asta cu grija si delicatete si ... surpriza... mi-a reusit. Le-am burdusit cred ca mult prea rau sau in ardoarea mea de a dezpielita cat mai bine stiuca, a ramas o pielita prea subtire ca ... la cuptor au facut poc :(. Si am luat-o de la capat cu bocete... Noroc ca desi aspectul nu e ca al tau, da' de mai am pana sa te prind din urma (observi ce utopii imi umbla printre neuroni :P), gustul este incredibil de bun. Nu mai ma opream, de ma umplusem de galme pe la mainii =)). Si-am incalecat p-o sa si v-am spus stiuco-povestea asa :). Pupici
RăspundețiȘtergereRalu stii ca te iubi mult nu?? M-ai facut sa rad maxim.. parca te si vedem la aparate, cu forcepsu-n maini ;) Asa e prima data... aripioara aia e cu probleme ;)) Si ma bucur tare tare ca ti-a iesit.. Cum zici, eu nu i-am dat toata carnea jos de pe piele.. si am udat-o la greu cu apa din 'batatura'.. tocmai ca sa nu faca poc.. Ea mereu trebuie umezita.. Dar na, asa e prima data.. oricum FELICITARI!!! Si ma bucur tare ca v-a placut.. deci e buna rau, cum am zis, nu? Pupici Ralu si sa va fie de bine!!
RăspundețiȘtergereO daaaa Anto, e incredibil de buna, cu atat mai mult cu cat eu sunt topita dupa tot ce inseamna peste si imagineaza-ti ca a papat si B., care nu mananca peste :D. Aaaaa, gata acum m-ai luminat... Deci mea culpa, am omis sa o ud des cum de altfel ai si spus :D, deci nu burduseala a fost de vina. Data viitoare voi avea o stiuca de dat la revista =)). Pupici
RăspundețiȘtergereIntotdeauna e data viitoare.. dar pentru prima data.. ti-a iesit demential!! si crede-ma pe cuvant.. pupici
RăspundețiȘtergereDOAMNE CE SHUCA ....
RăspundețiȘtergereO BUNATATE
DACA SANTEM TULCENCE ...........
MAMA MEA ,, DUMNEZEU SA O IERTE +ELENA +, FACEA NSHTE SHTIUCI UMPLUTE ... DE NU LE POT UITA .
SHALAU PE MAIONEZA ...
ORNATE
FELICITARI ANTONINA ...FF FRUMOASA SHTIUCA TA ..
SANATATE
RODICA
Duminica am fost la pescuit si am prins o stiuca de 1,5 kg asa ca am cautat pe net retete pentru stiuca si am dat peste aceasta, am zis ca e cam complicata, dar nu m-am lasat asa ca azi am cumparat toate ingredientele si am trecut la treaba. A fost greu, dar toti cei 5 membrii ai familiei s-au bucurat de stiuca mea umpluta si tin sa-ti multumesc pentru faptul ca ai pus poze in reteta, fara ele eram pierdut :))
RăspundețiȘtergereBuna! Am incercat si eu. Insa mi-a plesnit in cursul celor 30 min initiale! Am umplut-o prea mult? Sau oare de ce? Oricum, astept sa o scot de la cuptor acum si sa vad cum este!
RăspundețiȘtergerebuna reteta am facuto si eu cu mici adaosuri
RăspundețiȘtergereBuna Anto! Am si eu 2 știuci si tare as încerca rețeta asta delicioasa dar le-a tăiat expeditorul pe burta sa le curețe. Dacă le-as coase eu frumușel operația oare chiar nu ar ieși sau nici nu merita încercat? Te pup!
RăspundețiȘtergere