Pissaladiere e unul dintre aperitivele mele preferate. Al meu home nu prea se da in vant dupa combinatia asta, decat o data / doua ori pe an .. la meciul Romania X, Y azi Franta.. dar ce stie el? E un amestec dulce - sarat de ceapa caramelizata, masline si ansoa… o explozie de arome, ce mai tura vura!
E ca o pizza cu blat alb; in nici nu chip nu va lasati tentati de sosul de tomate sau rosiile proaspete ca-n cazul asta nu mai vorbim de nici o pissaladiere.. asa ca lasati experienta cu rosiile doar pentru blatul de pizza. Pentru a-i surprinde suculenta, trebuie sa va 'grijiti de ceapa, chiar daca ei nu-i pasa de ochii vostrii.. Chiar si cazuti pe baricade.. taiati la ea pana nu mai aveti lacrimi si tot asa pan'o dati gata!
E ca o pizza cu blat alb; in nici nu chip nu va lasati tentati de sosul de tomate sau rosiile proaspete ca-n cazul asta nu mai vorbim de nici o pissaladiere.. asa ca lasati experienta cu rosiile doar pentru blatul de pizza. Pentru a-i surprinde suculenta, trebuie sa va 'grijiti de ceapa, chiar daca ei nu-i pasa de ochii vostrii.. Chiar si cazuti pe baricade.. taiati la ea pana nu mai aveti lacrimi si tot asa pan'o dati gata!
Pentru aluat aveti nevoie de: 250 grame faina, 50 grame malai sau faina de malai, 1 lingurita rasa cu sare (de mare am pus eu), 1 lingurita rasa cu zahar, 16 grame drojdie proaspata, 175 ml apa, 2 linguri pline cu ulei de masline.
Amestecati intr-un vas faina alba de grau, sarea si faina de malai. Intr-un pahar turnati apa calduta, drojdia si zaharul, amestecati putin si lasati-l timp de 10 minute deoparte - la cald.
Dupa, amestecati intr-un bol ingredientele lichide cu cele solide, inclusiv uleiul de masline si framantati timp de 5 minute pana cand aluatul capata o consistenta elastica. Picurati putin ulei de masline intr-un vas, asezati acolo aluatul si lasati-l sa creasca pana-si dubleaza volumul... In poza asta e deja umflatul.. cu 2 calzone in the making in spate.. Pentru asta ii trebuie cam 30 sau 60 minute.. in functie de anotimp si caldura din casa.. cu bagare de seama la iarna cand n-o sa mai pupe RADET-ul subventii si atunci sa ne tinem / sau nu de cojoace..
Oricum n-aveti timp de stat, ca va asteapta ceapa, mai cu seama 6 cepe mari... Le despielitati, le feliati julien si le aruncati intr-un wok in care ati picurat 50 ml ulei de masline.. La foc mic se joaca nunta asta, musai cu capac timp de 20 minute. Apoi presarati 1 lingurita cu cimbru uscat peste ceapa, 3 - 4 crengute rozmarin, 3 catei de usturoi pisati, foarte putina sare pentru gust.. cam un varf de cutit.. ca pestii ala mici cu care impodobim aluatul (ansoa, hamsii, sardele) inchisi in borcanase cu ulei - ce se vand la marketul din colt la supra pret - e al naibii de sarat si asa si trebuie (altfel pulsati cu sarea), si mai lasati ceapa pe foc mic inca 20 minute.. tot cu sigiliu – cititi si voi capac - amestecand din cand in cand. Atat!! Hai ca nu-i greu deloc !?..
... framantati-l putin si ajutati-va de sucitor ca sa-l vedeti intins. Aluatul trebuie sa fie mai gros decat cel al blatului de pizza, asa ca nu va chinuiti prea mult sa-l faceti slim ca n-ati facut nici o afacere... doar 30 cm pe 25 cm. Si uite asa, s-a mai racit si ceapa intre timp... Dupa ce l-ati intins cu sucitorul, puneti o foaie de copt in tava mare de cuptor, mutati acolo aluatul si apoi ornati pi-ssalat-a asta cu ceapa si ansoa ;) Asezati frumos stratul de ceapa (eliminand crengutele de rozmarin din ecuatie), apoi in zig-zag asejati 60 grame ansoa scurse putin de ulei, printre garduri o mana doua de masline negre fara samburi si rozmarin ca sa-si lase amprenta si sa pupati din gustu' lui. Picurati 2 - 3 linguri cu ulei de masline deasupra si la cuptor cu ea!!
Cuptorul fiind deja preincalzit la 200 grade, bagati toata afacerea asta profitabila la cuptor timp de 20 - 25 minute pana cand dorsala aluatului e aurie... pentru o cina gustoasa, savurata tolaniti fiind pe canapea - urland la meciul Romania Franta (hai Romania ! :)). Dupa coacere rozmarinul ala e mort... o sa-l vedeti ! Pentru impresii la gunoi cu el, si puneti altul-n schimb! E rau de buna, pa cuvant ca da !!
Apoi trantiti aluatul crescut pe masa de lucru pudrata cu faina...
... framantati-l putin si ajutati-va de sucitor ca sa-l vedeti intins. Aluatul trebuie sa fie mai gros decat cel al blatului de pizza, asa ca nu va chinuiti prea mult sa-l faceti slim ca n-ati facut nici o afacere... doar 30 cm pe 25 cm. Si uite asa, s-a mai racit si ceapa intre timp... Dupa ce l-ati intins cu sucitorul, puneti o foaie de copt in tava mare de cuptor, mutati acolo aluatul si apoi ornati pi-ssalat-a asta cu ceapa si ansoa ;) Asezati frumos stratul de ceapa (eliminand crengutele de rozmarin din ecuatie), apoi in zig-zag asejati 60 grame ansoa scurse putin de ulei, printre garduri o mana doua de masline negre fara samburi si rozmarin ca sa-si lase amprenta si sa pupati din gustu' lui. Picurati 2 - 3 linguri cu ulei de masline deasupra si la cuptor cu ea!!
Mmmmmm! Aromata! Ma tenteaza, desi ansoa nu am mancat....inca!:D
RăspundețiȘtergereSuna f bine!!!
RăspundețiȘtergerePissaladiere imi aduce aminte de vacanta, de Franta, de Provence... E atat de frumoasa :) Pentru asa ocazie, o delicatesa pe masura... Hai Romania!
RăspundețiȘtergereImi plac prezentarile tale de numa , au acel CEVA :) ;) .... , iar reteta e super bunaciune !!!!
RăspundețiȘtergereO seara frumoasa!!!!
Anto, draga mea! Ce ai facut pana acum de nu le-ai postat? Noi cu ce ne delectam la meci?
RăspundețiȘtergereSuper faine!
Grozave!!! Arunca-mi si mie o feliuta! Pup!
RăspundețiȘtergereHmmmm! De abia am asteptat reteta, o bunaciune! Puup!
RăspundețiȘtergereSuper tare! Este buna exact asa cum este! Nimic nu mai trebuie la ea! ;) Love u Anto!
RăspundețiȘtergereAham! Deci chit ca nu mai dorm toata noaptea si tot fac si eu maine ca nu mai pot de cat am salivat!
RăspundețiȘtergereMa duc sa beau o gura de apa sa-mi revin
Groaznic :))))
Arata bine, sigur e buna, daca are pestisori intinsi la soare... Pupici !!!
RăspundețiȘtergereCategoric nu poti sa gusti asa ceva si sa vrei de doua ori pe an!E un aperitiv pe cinste!
RăspundețiȘtergereAnto, reteta asta e de milioane!!Ca deobicei de nota 10!!!O seara frumoasa!!!
RăspundețiȘtergereCred ca-i tare buna. Pacat ca stomacul mau refuza atata ceapa caramelizata, dar daca mai ai o portie, Miki al meu iti multumeste. Pupici!
RăspundețiȘtergereCioc-cioc, am venit! Si asa-s suparata pe meciul ce tocmai s-a terminat... trebuie sa-mi ridic moralul :)
RăspundețiȘtergereMa bucur ca ai pus reteta!
Anto draga mea, aseara eram bagata toata in zacusca si n-am apucat sa comentez prima bunaciunea asta. O luuuunga perioada de timp cand ma intrebai ce mananc la serviciu, raspunsul era: "masline umplute cu ansoa". Asa ca delicatesa asta este pe gustul meu. Hi hi. Pupici
RăspundețiȘtergereMoaaaa ce bunatate!!!!Sa sii ca n-am uitat,vin neaparat sa si gust deliciile pe care le faci!Pupicei!
RăspundețiȘtergereEu nu rezist la ansoa.Ai pregatit o minunatie.Poze graitoare!
RăspundețiȘtergereEu daca strig "hai Franta" mai primesc o portie de Pissaladiere d-asta? :)))) Stiu, am tupeu! :)))
RăspundețiȘtergereFoarta faina prezentarea ta...dar multa ceapa si mult peste la un loc pt mine....
RăspundețiȘtergeresuper foto! pup
Wow! Anto...arata delicios!!! Merita probata!
RăspundețiȘtergereMultumesc, Anto pentru reteta. Pe asta n-o stiam. E la bookmarks. Arome pe gustul meu.
RăspundețiȘtergereSe aude tare bine, deci e de retinut! Trebuie probata :D
RăspundețiȘtergerePupici!
m-ai zapacit de tot cu bunatatile tale,toate sunt absolut perfecte!!!
RăspundețiȘtergereArata foarte bine!
RăspundețiȘtergereFoarte bine arata..ca toate dulcegariile tale de altfel...
RăspundețiȘtergereArata bine , e pe gustul meu .
RăspundețiȘtergereioiii!!!!!!!!!! ma omori.... trebuie incercata si asta!:)) am sa devin addicted to blogul tau.
RăspundețiȘtergereMoaama ce pofta imi este!
RăspundețiȘtergereMi-ai facut o poftaaaaa...........
RăspundețiȘtergereanto,m-ai zapacit cu reteta ta.o vazusem intr-o carte a mea,de bucate frantuzesti,dar cand am vazut 1,5 kg de ceapa de calit timp de 45 de minute,am renuntat s-o fac,am lasat-o in rezerva.in cartea mea zice aproximativ aluat de paine,dar cu ulei de masline,ca asta m-a uimit la tine si m-a facut sa caut reteta peste care dadusem mai demult,ca frantujii n-o au cu malaiul.pare ca in general ei folosesc aluat de paine sau pizza,cum am vazut eu cercetand,incitata fiind de aluat de fapt.Cine stie din ce zona cu porumb o fi reteta.dar sigur e grozava.anchois !!!!!mor de placere,din pacate sunt asa scumpe la noi si cand l cumpar eu le savurez cu paine prajita si unt.pur si simplu mi-e groaza sa le folosesc la altceva,in afara de salate binenteles,sa nu le pierd gustul.da'acuma mi-ai dat curaj sa incerc tarta asta,de indata ce voi cumpara anchois (fara sa stie jumatatea)si apoi declar ca e facuta din leftover.
RăspundețiȘtergereCora eu sunt fan ansoa, le mananc si asa goale pe o felie de casval :)) dar al meu tare mai stramba din nas .. hmm e putin cam mare .. o sa-l astepte ceva curand ;))
RăspundețiȘtergereCristina e tare buna! pup
Deli bineinteles!! desi asa cum zice Pansy frantuzii nu prea baga malai.. Dar cartea mea e editata in Marea Britanie.. si ma gandesc ca au ei acolo alte variante.. Oricum e de zile mari, absolut minunata . bine ca a fost macar 0 -0 ;) pup
Cat esti o scumpa, ma bucur ca-ti place reteta.. Pupici
Fancy cam asa e.. mea culpa.. pentru urmatorul meci ;) poate 1-0 pentru RO? ;) pup
Licuta cu drag ;) pup
Adela ma bucur ca-ti place! pupici
Andreea love u !!! Data viitoare o facem lata pana dimi ;)) in Maroc sa fie da? ;)
Bunica ai facut-o ori ba?;)) pupici
Daniela lovely tare pestisorii aia ;)pup
Teo uite ca se poate! :) o mananca dar nu pot sa zic ca e innebunit dupa ea ;) Mai am si carcotasi pe langa mine.. si mie se pare normal sa-i dau in vileag ;))
RăspundețiȘtergereFantezie sa stii ca da!! o sa-l pun sa citeasca ce ai scris ;) pup
Sara o nu.. ceapa aia e nebunie curata! tare buna.. ;) pupici
Alexandrina da clar cu moralul si gazonul stam la pamant ;) pupici
Raluca ma bucur ca-ti place si ma bucur tare ca-ti place zacusca.. ti-am vazut pe FB rezultatul ! ;) pupici
Flory nici nu trebuie sa uiti.. esti binevenita ! pupici
Lilly nici eu nu rezist! ever ;) pupici
Miha acum pot sa zic ca da! ce carcotasa esti :)) bine ca s-a terminat meciul :) pupici
Alice e tare buna sa stii ;) pup
Ruxy multumesc tare! pup
Brandusa e tare buna! ma bucur ca te tenteaza ! pupici
Maya sper sa-ti placa asa cum imi place mie! pupici
Craita sunt departe de perfectiune.. dar ma bucur din suflet ca-ti plac! multumesc tare . pup
Iulia, Betty, Dorina va multumesc frumos !
Giovanna si eu sunt fan casuta ta! am pus bookmark la o gramada de torturi.. cu accent ;)) Acum ca e edutu aici o sa -si aleaga singur unul ;)) pupici
Bucate, Laura pai eu va doresc spor ;) ca-i tare usor de preparat!
Pansy da probabil ca ai o cantitate mai mare de aluat la 1,5 kg ceapa, nu? O nu.. stii cum trece timpul? eu in acelasi timp facusem calzone.. si nici n-am simtit.. Mai ales ca sta cumintea ceapa aia cu capacul deasupra.. poti sa faci ce vrei.. in 20 minute.. oau... cate nu se tin scai de tine ;)) Da, cu porumbul asa e in cartea mea.. dar sa stii ca-i tare buna.. E editata in Marea Britanie, probabil o adaptare.. dar in afara de porumb toate sunt conforme.. Ideea e ca trebuie respectata intocmai reteta... mai ales la timpi ca nu mai iese la fel... prima data mi s-a parut si mie mult, dar nu-i asa ;)) E perfecta pregatita asa etapa cu etapa. Eu sunt fan ansoa musai e bine sa ai un borcanel in casa ;)) asa pentru zile mohorate ;)pupici
Va pup si va doresc o saptmana de vis!!
Salut,
RăspundețiȘtergereNe face placere sa te invitam sa te inscrii in revista blogurilor pe http://www.allblogs.ro .
Beneficiezi de promovare gratuita a blogului prin inscrierea in http://www.allblogs.ro, care are un numar mare de indexari, impartite pe categorii, ajuta la cresterea popularitatii web a blogului in algoritmii de calcul al motoarelor de cautare. Blogul devine mai popular prin afisarea de linkuri catre acesta, afisarile atragand vizitatori targhetati.
Cu cat exista mai multe linkuri catre un web site, cu atat importanta web siteului este mai mare in "opinia" motoarelor de cautare.
Numai bine,
echipa allblogs.ro
E o nebunie, iar felul cum descrii reteta...no comment!
RăspundețiȘtergereFelicitari!!!