Sa va zic, sa nu va zic de supa asta?? E buna.. rau de buna !! Si mai ca-mi vine sa nu-i dezvalui tainele.. sa mai astept si sa pastrez vulnerabilitatea asta numai pentru mine ;) Dar, dac' aveti putintica rabdare sa va prescriu reteta, sunt convinsa ca o sa aud, dupa ce o testati pe burta voastra, bravo-n sus, bravo-n jos si maine si poimaine ;)) In cat mai putine cuvinte, supa asta crema it's my obsession !!.. Si desi ma simt ca la intrunirile alea AA, din filme, unde e musai sa-ti recunosti viciul de la inceput ca sa te tratezi, let me live with it ! I do not ask for help!;)
Deci da, imi place de nu vreau sa o impart cu nimeni si clar n-o impart (chiar daca o sa strige M tradare, tradare, de 3 ori tradare !!); si o mananc de indata ce i-am coafat ultimul firicel de patrunjel in freza, in niste reprize putin mai scurte ca alea de meci, dar nu ma las pana n-o termin! Si moamma ce senzatie, ce delir cu burta plina, intr-un stand by tipic Al Bundy, pe canapeaua aia primitoare, fix pentru o siesta pe cinste dupa minunatia asta de supa crema!
Deci, sa trecem la poveste... Totul incepe cu 3 linguri pline cu ulei de floarea soarelui sau masline, care cum vreti, 4 catei de usturoi, 1 ceapa feliata, 1 morcov baban taiat rondele sau bucati si o bucata de telina (am cantarit eu 160 grame - curatata fiind) data pe razatoare.. fix atat, nu mai mult!
Incingeti uleiul in wok, rasturnati legumele de mai sus in el si lasati-le timp de 10 minute la foc potrivit, amestecand din cand in cand cu lingura de lemn, pana isi fac de cap aromele si prind vitaminele astea o culoare fina.. de B-uri, C-uri, PP-uri sotate, nu prajite.. aveti grija.
Intre timp cantariti 250 grame de linte rosie... si o sa simtiti cum deja va creste nivelul de energie prin completarea rezervelor de fier ;). Pai ce-o sa facem? Ne jucam cu puterea?
O treceti printr-un jet de apa si apoi ii faceti loc peste legumele din wok, stropind-o cu 1 l apa (sau baza de supa).. Eu folosesc mai mereu apa si moaama cat poate fi de buna ;) .
Dati focul la puterea mare si cand a inceput apa sa dea in fiert, si va asigur ca se intampla repede, deci fiti pe faza, reduceti flacara, trantiti un cap deasupra wok-ului si lasati toata grozavia asta sa-si faca somnul de frumusete pentru voi, timp de 20 minute.. timp in care lintea se umfla in pene si-si lasa acolo din secrete.. o sa vedeti voi!
Imediat dupa ce-a sunat ceasul, pulsati cu o jumatate lamaie (despielitata si mare sa fie) taiata in bucati, 4 -5 fire de patrunjel, 4 catei de usturoi, 1 lingurita plina cu sare de mare si mai lasati wok-ul pe foc timp de 10 minute.
Dupa timpul asta scurs se incheie povestea, se scot firele de patrunjel, se toarna repede repede totul intr-un vas si intra in actiune blenderul. Si se fac toate vitaminele si carbohidratii astia pasta.
Varsati apoi crema in wok, adaugati 200 ml apa, picurati zeama de la cealalta jumatate de lamaie (adaugati doar daca mai simtit nevoia, eu am pus jumatatea de care va zic acuma), presarati un varf de cutit cu chimen macinat, o lingurita rasa boia de ardei iute / cayenne pepper sau o lingura - doua - trei Tabasco sauce ;) .. dupa plac!!
Cum a dat in clocot o data, ati si luat wok-ul de pe foc si ati turnat supa crema-n farfurii si hop pe ele, ca se mananca imediat. O persoana la doua blide merge struna; nevoie mare doar de lingura si atat.. Eu sunt deja cu sufletul in pioneze ca nu mai am nici lingura s-o ling de supa crema, daramite grozavia asta s-o mai 'admir' ;)..
Nici un complet de judecata n-ar putea sa catalogheze misiunea asta.. daramite eu.. O consistenta fina, hranitoare, cu o aroma puternica, ce o data gustata va indeamna sa recunoasteti acelasi lucru.. "sunt dependent/a de supa crema de linte si nu vreau nici un medicament pentru asta !!". Hapciu ! Ce faceti voi?? Mai stati pe ganduri, hmmm??
Reteta imi apartine !
Arata minunat si sunt convinsa ca e un deliciu!Pupici!
RăspundețiȘtergerear trebui oare sa mai dau si eu o sansa acestei legume? ;)) ca pera bine arata la tine!
RăspundețiȘtergereCe frumusete... ador supele-crema, insa de linte nu am facut pana acum! Scrii asa de frumos, imi vine sa inghit la propriu fiecare cuvant, asa iti savurez povestile :)) Pupicei, have a lovely day!
RăspundețiȘtergereDoamne Anto, pe zi ce trece imi faci tot mai multa dreptate. Stii cum sunt dupa supa asta? Nebuna. Da'nebuna de legat, nu asa light ... halatu', halatu', cat costa halatu'. Cred ca am mancat galeti de supa de linte, cumparata ofc, ca de ... ai tinut reteta pentru tine :D. Am langa firma un mini restaurant turcesc siii pana azi dimi cand am vazut postarea :P eram clienta lor fidela. De azi si-au pierdut clienta :P, dar m-a castigat supica ta de linte. Pupici.
RăspundețiȘtergereAnto !!!!!!!!! ... la cum arata supa asta te cred ca nu vrei sa o imparti cu nimeni;) ... eu nu am facut niciodata , dar pozele tale m-au convins sa o testez ;) ... bravoo!!!1
RăspundețiȘtergerema crezi ca nu am mancat niciodata linte?
RăspundețiȘtergerearata senzational , pe bune ca ma corupi ))
O crema de milioane. Imi place, de cum arata prezentarea nu am cuvinte. Pup!
RăspundețiȘtergereAntonina, m-ai convins, o fac si eu! :)
RăspundețiȘtergerePozele sunt MI-NU-NA-TE ! Supica de linte o mananc regulat, iarna-vara de muuulti ani. E regina supelor la mine acasa, o adoram. Singura diferenta e ca eu o fac dupa reteta turceasca, si lamaia o storc in castron, inainte de a o manca. :) In rest, la fel. Ti-am mai spus ca-mi plac tare pozele? :) Pupicei !!
RăspundețiȘtergeresa stii ca acum de curand mi-am luat si eu linte..din cea verde , am facut asa ..ca o tocanita si mi-a placut...o sa fac si o supa crema , m-ai convins !
RăspundețiȘtergereNoi mincam des linte... Pina m-am maritat nici macar nu stia de existenta ei,,, rusinica mie... Pot avea si eu o mica portie, ca sa-mi treaca raceala ?! Dar eu o vreau cu o tira de parmezan ras pe deasupra, deh... m-am italianizat rau... Pupici !!!
RăspundețiȘtergereCred ca e tare buna. Trebuie sa fac si eu... m-ai convins :).
RăspundețiȘtergerePupici!
Arata tare bine,sigur este buna.Pupici!
RăspundețiȘtergereArata tare bine, merita testata. Ma dai gata cu pozele!
RăspundețiȘtergereO prezentare de exceptie pt o supa super delicioasa! Te pup
RăspundețiȘtergereeu iti zic bravo de trei ori de pe acum caci am facut si papat minunatia asta de foarte multe ori.jos palaria din dotare si multe pupaturi!
RăspundețiȘtergereUffff! Chiar ai fi putut sa tii bunatatea asta numai pentru tine??!!!?
RăspundețiȘtergereAnto si eu am facut aceasta supica acum cateva zile :)),deci am fost in acelasi gand :)).Inca nu am postat-o...:),dar nu se compara cu pozele tale care sunt suuuper!!!:)).Pupici!!!
RăspundețiȘtergereSupa ast arata a invitatie! Trebuie s-o fac si eu ca suna tare bine!
RăspundețiȘtergereBuna, hranitoare si cu mare priza la copii . Bravo, pentru prezentare !!! O sa iau si eu linte rosie, desi, de obicei fac supa cu cea verde-maslinie. Acum, m-ai tentat la o schimbare de culoare ...
RăspundețiȘtergereAdor lintea, mai ales lintea rosie, atat de frumoasa si delicioasa. Suntem colege "de suferinta" in obsesia asta `:))))
RăspundețiȘtergerePupici
Un deliciu absolut.
RăspundețiȘtergereFlory e minunataaaa! pup
RăspundețiȘtergereZazu sper sa-ti placa! musai trebuie sa mai dau si eu sanse supei crema de dovleac ;)
Diana e dementiala! eu am mancat-o singura ;) ofc, cu niste mustrari de constiinta dupa.. dar stii ce usor s-a dus?? ;)) Multumesc frumos. Pupici
Ralu o da!! pai te inteleg perfect! ma sunase marius sa ma intrebe ce fac si i-am zis sa ma lase vreo ora sa mananc supa asta ;)) si vorbim dupa ;) N-a pupat-o el de data asta ;)) Sper sa-ti placa maxim! pupici
Cat, Alice musai sa faceti crema de linte.. eu sunt convinsa ca o veti indragi! pupici
Sara multumesc frumos. pup
Mihaela sper sa-ti placa!
Ana ma bucur ca-ti plac pozele.. eu fac usoare crize cand le vad, dar daca spui tu ca-s dragute, ma consolez putin.. Te pupacesc!
Coco sper sa-ti placa.. Si mie imi place tocanita cu linte..
Daniela sanatate multa!! ai grija de tine!! fac o tura si aduc doar sa-ti treaca! pupici
Ancuta sper sa-ti placa ! pup
Dia, Alexandrina ma bucur ca va plac pozele.. e tare buna supica! pupici
Cristina multumesc frumos. pup
RăspundețiȘtergereSara sarumana !! pupici multi
Fancy pai multe mancaruri pe care le fac in mod constant .. le tot dau amanare ... dar ieri m-a trosnit cheful de impartasanie ;)) pupici
Fantezie cu siguranta e dementiala si a ta! gand la gand deci ;) pupici
Maya e minunata si sper sa-ti placa daca o vei incerca. pupici
Dani hranitoare de nu mai poti sa te scoli de pe canapea dupa toata supa asta ;))) pupici
Delicioasa ma bucur ca nu sunt singura ;)) pupici
Haplea ma bucur ca-ti place..
Va multumesc frumos tuturor!! o seara minunata!!
excelenta supa asta! arata minunat :*
RăspundețiȘtergereArata apetisant!nu e de mirare ca vrei s-o mananci singura!
RăspundețiȘtergereEmily multumesc de vizita! ma bucur ca-ti place...
RăspundețiȘtergereTeo pai da asa am zis si eu!! ma bucur ca ma intelegi ;)
Super sanatoasa si gustoasa!!!Pup!
RăspundețiȘtergereN-am mancat niciodata linte, dar cu pozele si descrierea m-ai convins sa o incerc ... pare chiar delicioasa:) Sper totusi sa nu devin dependenta:))Pupici!
RăspundețiȘtergereNu am mancat pana acum dar nu are ce sa fie rau :P Pozele sunt superbe !
RăspundețiȘtergerefoarte frumoasa prezentarea, delicioasa supa! suntem dependenti de ea :))
RăspundețiȘtergere:*
Licuta asa e .. chiar ca sanatate curata! pup
RăspundețiȘtergereDanuta e delicioasa.. sper sa-ti placa. Cu dependenta mai vedem ;) pupici
Mimmi ma bucur ca-ti place.. E grozava sa o incerci..
Andeea si noi ;)) Pupici
Antoooo, nu mai pot de burtica. Am papat muuult. Cine m-a puuuus, cine m-a puuuus. Am facut cantitatea dubla, sa fiu sigura ca ma satur :D. Am niste mustati de linteeeee.... Pupici.
RăspundețiȘtergereA iesit extraordinar de buna! Multumesc.
RăspundețiȘtergereRalu me glad ;) Te pup
RăspundețiȘtergereAnonim multumesc tare! Sunt atat de happy cand cineva imi incearca retetele, de parca as fi un copil mic care tocmai a desenat un copacel si pentru parinti e cel mai frumos copac vazut vreodata ;)) Multumesc ca mi-ai scris!
hello :)
RăspundețiȘtergerefoarte buna supa, insa eu am schimbat condimentele, si anume, am dat pe razatoare jumatate de radacina de ghimbir, pe care l-am adaugat impreuna cu usturoiul si patrunjelul, iar apoi, la sfarsit, am pus sofran, curry, nucsoara, boia de ardei iute si chilli... o minunatie!!
Cosmo ma bucur ca ai incercat-o! Si ma bucur ca ai facut-o dupa gustul tau! Cum de altfel toate retetele pe care le am pe blog sunt dupa gustul meu. Acolo unde nu scrie vreo sursa e pura inspiratie, imaginatie, transpiratie si niste principii de baza..:)) In rest feel free to mambo jumbo dupa placul tau! Si trebuie sa recunosc ca-mi place ideea ta. Zi faina !
RăspundețiȘtergereNu mai stau pe ganduri. Maine o execut si eu ca tot am lintea cam demult cumparata :) Numai ca e verde, si nu rosie...e bai? Intreb ca n-am mancat niciodta linte si nu stiu daca e vreo diferenta intre gusturi
RăspundețiȘtergereBetty merge si cu linte verde. Dar asta rosie desi e putin mai scumpa e mult mai buna. Si mai e o diferenta la timpul de fierbere, ca aia verde fierbe mai repede. Eu pe cea verde o folosesc mai mult la mancaruri cu ceapa si bulion, etc. La supa crema am folosit mereu rosie.. dar nu are ce sa-i faca rau. Abia astept sa-mi spui cum ti s-a parut! Pupici
Ștergereai trecut de doua ori cate 4 catei de usturoi, e ok asa sau e o greseala?
RăspundețiȘtergereDeea nu e o greseala. E ok. Nu e prea mult usturoi pentru lintea aia. Sper sa-ti placa. Daca nu doresti sa pui totusi atat de mult (dar vei vedea ca nu e).. gusti putin inainte sa adaugi urmatoarele. Zi faina ! pupici
ȘtergereData viitoare o s-o fac asa. Azi am facut dupa reteta fiarta in oala,doar o dreg cu mirodenii in ulei. Dar n-are gust rau nici asa...nedreasa (eu gatesc pt. prima oara linte ).
RăspundețiȘtergereSalutari, Antonina S. !
am parcurs reteta exact ca in descriere... o lamaie este mult prea mult.foarte bun gustul dar acra.
RăspundețiȘtergereAnonim,asta e gustul resimtit de tine, nu am cum sa-l comentez si nici sa-l critic.. Ceilalti care au facut reteta nu au facut remarcat acest lucru, stiu doar eu pe cineva care a facut-o de nenumarate ori si e fan declarat. E bine ca ai depistat bubita in cazul tau. Data viitoare pui dupa gust. O seara faina !
RăspundețiȘtergereAm incercat-o, e foarte buna, doar putin acrisoara... Cred ca voi renunta la jumatatea de lamaie adaugata in ultimele 10 min si voi adauga doar sucul de la sfarsit. Insa e chiar buna :)
RăspundețiȘtergereAnonim, cum consideri tu ca e mai bine pentru tine. Ma bucur ca te-ai lasat tentat/a. Zi faina!
RăspundețiȘtergereAnto, vreau să-ţi spun că nepoţica mea de doar 6 luni adoră supa asta.
RăspundețiȘtergereI-am făcut, desigur, ajustările de rigoare în privinţa sării şi condimentelor, dar a rămas de-li-cioa-să!
Iar eu sunt super-încântată de bogăţia nutritivă a acestui preparat, mai ales că aş vrea să elimin carnea din meniul prinţesei noastre.
Este şi motivul pentru care caut mereu reţete sănătoase (cât mai dietetice), însă hrănitoare. Cu adevărat hrănitoare! :)
Pup şi iar pup!
:)
Alessia, ma bucur din suflet ca ii place. Imi amintesc ca Eduard era tare mofturos la mancare si cu chiu cu vai ii puteam introduce ceva nou in meniu. Sa fie sanatoasa! Pupici si imbratisari cu drag!
RăspundețiȘtergereSaira nu e mofturoasă. Când îi introducem ceva nou, pare doar puţin intrigată de gustul şi aromele necunoscute. :)
RăspundețiȘtergereVreau să vă mai spun, ţie şi oaspeţilor tăi, că nutriţioniştii recomandă lintea cu mare căldură. Ei spun, de pildă, că această leguminoasă nu trebuie să lipssească NICI O ZI din meniul femeii însărcinate, iar copiilor trebuie să li se ofere foarte des aşa ceva.
Am spus astea toate din...interes, desigur! :))
Mi-ar plăcea să mai găsesc reţete pe bază de linte, iar tu pari să ai cu ea o relaţie deosebit de...afectuoasă :))
Aşa că aştept, Anto, aşteeept!
:)
Şi o sugestie, dacă tot dădu limbariţa peste mine :))
mi-ar plăcea grozav să găsesc pe blogurile culinare şi o rubricuţă acolo pentru prichindei...mai mici sau mai măricei :))
Şi am încredere în voi, fetele mele meseriaşe în bucătărie, dar şi mămici bune şi deştepte, fiindcă pe blogurile dedicate copiilor majoritatea reţetelor sunt foaaaarte departe de ceea ce ar trebui! :((
Iertare de...limbariţă! Promit că nu mai fac! :))
Ce nume frumos si deosebit are! Sa-l poarte cu mandrie!!
RăspundețiȘtergereAi perfecta dreptate cu lintea pentru burtici si pici! Subscriu! ;) Cu mare drag o sa mai vezi retete pe baza de linte, chiar o indragesc ;)
In privinta sugestiilor sunt mereu, dar absolut mereu binevenite! Ca si criticile constructive.. mereu avem ceva de invatat. E o idee foarte buna, doar ca incerc sa ma gandesc la varsta bebelusilor si cine ar papa piureuri de legume ;) Dar promit sa ma gandesc. Oricum, tinand cont ca mai toate papicile de pe blog, ajung si in burtica lu fii-miu (in afara de cele picante, sau prajeli), eu zic sa te incumeti la cat mai multe ispite. Uite, pentru bebe recomand si ciorbita de vacuta.. poti exclude carnea, in rest e delicioasa.. chiar daca o pasezi.
Si chiar te rog sa promiti ca mai faci ;)
Hugs!!
Mulţumesc, Anto! Numele ei întreg sună şi mai...exotic: Saira Khan :)
RăspundețiȘtergereSă fiu bunică a fost unul dintre cele mai minunate vise ale mele! Şi m-a iubit (şi de data asta) Doamne-Doamne!
Să-ţi fie şi ţie viaţa BUCURIE dimpreună cu toţi cei aproape de inima ta!
Poate că îţi voi cere sfatul uneori pentru a adapta pentru gâgâlici vreo reţetă inspiratoare de-a ta.
Iar dacă te vei decide să faci o rubrică meseriaşă de păpiţă bunuţă pentru pitici, îţi pot oferi câteva idei. Am studiat domeniul în ultimul an de-mi pot da doctoratul, nu alta! :))
Şi dacă tot mi-ai dat voie, să ştii că am să-mi mai dau cu părerea pe ici pe colo, pe la câte-o reţetă de-a ta. Nu de alta, dar mă gândesc să nu se piardă chiar de tot toate câte le-am priceput şi eu într-o viaţă de bucătăreală.
:)
Găbiţu ştie :), dar tu ştii care e "specialitatea casei" pe blogul meu şi pe "maidanele" găştii noastre de nebuni frumoşi [şi mai mereu nehaliţi :))], m?!
Ete asta: "pup şi îmbrăţişare maareee, pârâitoare de oscioare"!
:))
Te rog să primeşti o porţie dublă, cu maareee drag!
Alessia, imi rasfeti mintea si sufletul!! Primesc cu mare drag imbratisarile si ti le daruiesc din tot sufletul meu inzecit!!!!
RăspundețiȘtergereLintea care se gaseste la noi este plina de EEEEURI ,STIATI? Asa ca aveti grija de cancer.
RăspundețiȘtergereMultumesc pt reteta este cea mai buna supa de linte, am preparat-o de nenumarate ori si tot nu ma satur de ea. Nota 10 cu felicitari!
RăspundețiȘtergere