Sa fiu sincera va cam mint cu titlul asta! Mai de graba ar fi potrivit unul de genul: ciorba din mosi stramosi cu o gaina, batrana/da buna, de curte si galuste ;) Cand facusem taiteii de casa, va ziceam ca sunt in asteptarea unei puicute nehormonate.. si moama ce-am mai asteptat-o! A trecut luna, am mancat taiteii si gaina n-a sosit. Si cand i-a venit in sfarsit sorocul si i-a dezasamblat cineva gatlejul de trup, am primit-o cu o asa incantare, ca nici nu mi-am pus problema daca-i tanara sau batrana si cat o sa am de fiert la urangutano gaina asta, fara oala minune.. ca mie mi-e tare frica de ea! Da da, stiu .. ciorba buna cu gaina batrana se face! Da nici chiar asa frate.. Am fiert la oratania asta 6 ore!! Ati auzit bine ..6 ore!!! Timp in care am facut si o dulcegarie cu migdale, i-am cantat gainii la multi ani pentru cei 195 de ani, am suflat in lumanari, am mancat prajitura si gaina tot n-a fiert! Dar si cand s-a terminat circul asta, in care mai aveam putin si ma lasam pagubasa, m-am simtit ca si cum as merge cu bicicleta pe sarma (n-am experimentat, da-mi imaginez bine ;)!
Adrenalina maxima, gust exterm, da' extrem de bun, invaluite intr-o culoare atat de ademenitoare, ca alta mai breaza nu-i ;) ! Iar aromele, hmmm...si parfumul ala imbietor.. au facut un salt back in time si mi-au amintit de copilarie! Ce vremuri nene!! ... in care buna fierbea 5 ore la gaina, eu ma jucam cu papusile-n tarana si-mi baleau creierii cu gandul la ospatzu' ce urma sa vina! ;)
Adrenalina maxima, gust exterm, da' extrem de bun, invaluite intr-o culoare atat de ademenitoare, ca alta mai breaza nu-i ;) ! Iar aromele, hmmm...si parfumul ala imbietor.. au facut un salt back in time si mi-au amintit de copilarie! Ce vremuri nene!! ... in care buna fierbea 5 ore la gaina, eu ma jucam cu papusile-n tarana si-mi baleau creierii cu gandul la ospatzu' ce urma sa vina! ;)
Gata cu vorba ! Trec la gaina! Iat-o ! In toata slendoarea ei.. food porn, copii!
O tineam de-o aripa c-o mana, cu ailalta eram pe aparat, deci poza e putin cam stearsa, da' na ati vazut-o, ce mai tura vura! Asta-i gaina, la taiat, portionat si la fiert cu ea! Cum ziceam, animalului meu i-au trebuit 6 ore sa i se moaie bunaciunea de carne.. deci fiecare e pe barba si gaina lui.. Sa nu uitati de spuma si daca aveti greturi la zama puteti sa o si strecurati.. ;). Gustul autentic nu-l garantez decat pentru gaina asta de curte!;)) Eu am folosit juma' din ea pentru supica asta ciorba si restul pentru un super pilaf..
Curatati, spalati, coafati 1 ceapa, 2 morcovi mari, 1 pastarnac, juma' de telina (potrivita) si, dupa ce a fiert cat de cat carnea (rapid tare in cazul celor de la market), le dati drumul in oala aia cu zama, care sa tot fie ea vreo 3,5 litri, la toate legumele astea, scrise mai sus, taiate cubulete, adaugand si o lingura plina cu sare.
Dupa juma de ora, curatati 4 cartofi potriviti si un ardei kapia sau gras (depinde ce aveti prin batatura) .. ofc iar cubulete (pentru cartofi cu dedicatie.. niste cuburi mai mari;) si-n ciorbita cu ele. Scoateti puiutul de acolo cum am facut eu cu gaina mea.. nu de alta, dar sa nu-i cada carnea de pe oase.. il puneti intr-un vas si lasati legumele sa-si faca baia de bulbuci mai departe.
Dupa vreo 10 minute, va pregatiti de galustele cu gris. Mai degraba.. mixati bine 2 albusuri, incorporati apoi galbenusurile si adaugati 7 - 8 linguri cu gris, o lingura cu ulei, amestecand cu lingura de lemn si lasati compozitia deoparte vreo 2 -3 minute. Si cand treceti cu furculita prin amestec, sa ramane urme care sa se 'stearga' rapid..
Dupa alea 2 - 3 minute (nu pierdeti mai mult timp ca se intareste compozitia si galustele devin bolovani), luati vasul de pe foc, umeziti o lingura, luati putin din compozitie si lasati galusca sa pice in ciorba... Atata timp cat nu se destrama galusca - compozitia e legata, altfel mai completati cu putin gris. Dupa ce le-ati format pe toate, turnati o canutza cu apa rece peste ele si atat. Repuneti vasul pe foc - potrivit sa fie - si lasati-le sa fiarba vreo 10-15 minute, incercand pe la jumatatea timpului sa le intoarceti cu lingura pe cealalta parte.
Potriviti de sare (daca mai e nevoie) si un praf piper. Apoi adaugati carnita, tocati fin jumatate legatura de patrunjel si juma de leustean, blagosloviti ciobita cu parfumurile astea si dupa ce mai da o data in clocot e gata!
O grozavie mai delectabila ca asta nu-i ! ;)
Vai Antonina, ce pofta mi-ai facut! dar o gaina din asta nehormonata se prevede in viitorul foarte apropiat, sper numai sa nu fierbem 6 ore la ea :)) Craciun fericit, tie si familiei tale!
RăspundețiȘtergereChiar ca mare grozavie! A fost supa copilariei mele si ramane intotdeauna intre preferintele mele!
RăspundețiȘtergereFaina rau si gainusa, poate o conving si eu pe soacra sa-mi dea una:))
Te pup!
Urangutana ta de gaina o fi fiert ea mult, dar tare galbena arata supa. Iar carnea se vede ca se desprinde bine... nu gluma la atata fiert. Mi-ai facut pofta. Pup!
RăspundețiȘtergereDa stiu ca ai avut rabdare nu gluma! Cu mine nu-i mergea, o luam de o aripa, ma ratoiam un pic la ea si o aruncam in oala sub presiune, sa se invete minte. Dra nu pot s nu remarc culoarea superba pe care o are supica ta!!! Astept pilaful. Pupici
RăspundețiȘtergereyummy..o da, stiu acest gust....gustul copilarie:))
RăspundețiȘtergereArata tare bine supica de urangutana :)))! Bunica mea punea o lingura in oala cand fierbe, gaini nehormonate :))Zicea ca fierbe mai repede!! EE dar ce buna iasa supica din ea!! Pupicei!!
RăspundețiȘtergerecu asa gaina bine crescuta :) cum sa nu iasa supa buna , iar eu sunt cel mai mare fan supa , deci ma servesc !!!
RăspundețiȘtergereExact un salt back in time si fix la duminicile in care mama ne astepta cu minunata ei supa cu galuste m-a dus gandul acum ca am citit reteta ta! Acum chiar ca mi s-a facut dor de o supa galbena si fierbinte! <3 <3 <3
RăspundețiȘtergereauleo ce o sa mai fierb si eu pe a mea gaina!ti-a iesit buna, galbena ... grasa! o supa adevarata!
RăspundețiȘtergeresi mie mi-ai facut pofta cu supa ta!!!
te pup
Papa bun, aratã ca la mama acasã:)
RăspundețiȘtergereArata intr-un mare fel, pupici :*
RăspundețiȘtergereNumai cine n-a mancat nu isi poate imagina gustul divin de supica de pui de tara. Anto duminica mergem la mama lui B. pentru a intra in posesia unui cocos :D. Sper sa nu fie de-o seama cu gaina ta =)). Oricum stii ca eu sunt prietena cu temuta oala minune :P, asa ca ... Deci o sa avem si noi supica buna :), ce numai tu :P. Pupici
RăspundețiȘtergereAi dreptate Anto,o supa cu pui de tara/de casa nu se compara cu nimic in lume!!! As devora supa asta asa de la prima ora :))) Pupici si o zi frumoasa sa ai!!!
RăspundețiȘtergereAm si eu una care va avea aceeasi soarta ca si "puiul" tau :))
RăspundețiȘtergereTi-a iesit foarte "ca la noi la tara"!!!
Pupici!
Fierbinte ..... asa ca pentru vremea asta ....mi-o imaginez! O ador :-)
RăspundețiȘtergereYammmy! Super delicios! Vrem si noi....
RăspundețiȘtergeremai ales cand e facut cu gaina de casa e comfort food pentru mine!
RăspundețiȘtergereO minunatie , mi-e o pofta de o supa buna , de mor .
RăspundețiȘtergerewawww...cum arata...dar 6 ore ????? ma las pagubasa , o pap pe a ta :)))
RăspundețiȘtergereOfff, imi ploua-n gura... :))) Ador ciorbe/supe si tot ce-i lichid. :)) Iar gaina aia cred ti-a daruit o supa fantastica... <3 Pup , frumoasa ! xoxo
RăspundețiȘtergereAsa un exemplar incapatanat eu il arunc la oala minune si n-are ce face,fierbe repede.Arata bine tare supica ta.Te pup!
RăspundețiȘtergereNimic de zis,oi fi fiert 6 ore la ea dar supa cred ca a facut-o grozava!
RăspundețiȘtergereChiar daca am facut si eu saptamana trecuta tot poftesc la a ta pentru ca e facuta cu gaina de curte.Minunata ,gustoasa!Pupici!
RăspundețiȘtergereCe minunatie de ciorbica! aici n-am vazut vreodata pui cu grasime de culoarea asta, dar cum speranta moare ultima, eu voi continua sa-l caut :)
RăspundețiȘtergereSarbatori fericite, draga Antonina! Te pup!
Gaina adevarata! Excelenta supica! :*
RăspundețiȘtergereYuum!Ce-mi place puiul de casa in special in supa!
RăspundețiȘtergereMmm, tare bine arata supita si daca are si galuste, clar e preferata mea!!!Ti-au iesit tare pufoase!Pup!
RăspundețiȘtergereExtraordinar de buna reteta, iar tu ai un dar nemaipomenit de a povesti, chiar m-ai facut sa rad cu gaina ta de 195 ani :)))
RăspundețiȘtergereDoamne, cat de bine arata! Mor de pofta, nu alta... Si prin frigider bate vantu' ca ne pregatim de plecare... te invidiez, zau!
RăspundețiȘtergereO iubeeeeeeeeeeesc! Si fii-mea asemenea :) Pup
RăspundețiȘtergereWOW!!!!!!!!!!!!!! Imi ploua-n gura!!!!!!!!!!! Ai imaginatie!
RăspundețiȘtergereGaina adevarata n-am mai mancat din copilarie ! si asta a fost tare demult !dar avand asa o varsta respsctabila,tot trebuia sa pui oala cu presiune in functie.eu nu iert nimic,fierb tot la ea.
RăspundețiȘtergereArata foarte bine, iar gustul tre' sa fie demential. Aaah, ce pofta mi-ai facut!!!!!!
RăspundețiȘtergereCe pofta mi-ai facut de supa cu galuste!!
RăspundețiȘtergereMi-ai facut o poftaaaa nebuna de supa!! Nu am mai vazut gaina adevarata de secole. O minune cred ca a fost! Pup scumpa!!
RăspundețiȘtergereMihaela am vazut ca ai plec spre Ro.. Cu siguranta vei avea parte de gainusa si numai de bunatati! Sarbatori minunate iti doresc! Ma bucur ca-ti place puicuta mea ;)
RăspundețiȘtergereDanutza e musai s-o convingi. Gust mai aprig ca asta nu-i ;) pupici
Sara hihi ..pai nu m-am jucat cu ea.. a fost care pe care.. si am castigat ;) Pupici cu drag
Cristina pai mi-e frica rau de oala aia:) Am avut o peripetie cu o explozie .. asa ca .. ;)) cat despre pilaf l-am mancat fara foto ;) pupici
Just me ai perfecta dreptate !
Adela am pus doua linguri si tot nimic ;) Dar mai buna ca asta nu-i ;) pupici
Cat, te servesc cu drag !
Andra, Andreea ma bucur tare ca poftiti ;) la gustul copilariei. Asta e cel mai grozav pana la urma. va pup
RăspundețiȘtergereRamona, Dana multumesc frumos.
Raluca pai sa ai spor Ralu! Si felicitari cu oala minune ;) eu ma abtin ;) O fac doar sub supraveghere ;) Pupici
Fantezie da da si eu pot s-o mananc de dimineata ;) pupici
Vasi multumesc tare . Te pup
Ruxi, Fancy, Miti, Dorina, Coco ma bucur tare ca va place! pupici
Ana asa e ! chiar fantastica! Multumesc tare. Pupici
Dia pai da, ca ai curaj ;) Sa ai spor si pofta! pupici
Teo sa stii ca-i grozava. Parol ;)
Flory hihi ce ma bucur ;) pup
Andreea pai te invit cu drag la mine! Numai sa ma anunti cu o luna inainte sa-i dau comanda ;) ca uite ce greu s-a lasat cu drumul in capitala ;) pupici
Maya, Claudia multumesc tare. va pup
Licuta, Eduard e fan nr 1 supa cu galuste ;) S-a terminat imediat ;) pupici
RăspundețiȘtergereBucate daca am reusit sa fac asta, m-ai fericit! Pupici cu drag
Elena lasa lasa ca eu te invidiez maxim. Auzi tu India? si eu fierb gaini 6 ore ;) Sa aveti un CO de vis!
Corina si noi si noi ! pupici
Cristina gaina a facut posibilul ;)
Pansy pai nu pot, pe bune! mi-e frica de mor! ;)
Elis, Haplea va multumesc tare. E delicioasa ;)
Laura ai dreptate.. minune nu gluma ;) Absolut delicioasa! Ma bucur ca-ti place draga mea! Pupici cu drag
Supa-i tare,gaina grozava,culoarea-feerie,gustul dupa fiecare,dar galustile,cum sant galustile ??? Recunosc mie niciodata nu mi-au iesit galustile si cat de mult imi plac! Doar mama le face bine si nu stiu cum sa reusesc galustile. Daca stie cineva care este secretul lor scrie-ti aica sa pot si eu sa fac ! Si sa nu radeti de mine pt. ca am incercat mereu si nu mi-au iesit.Un an bun si cu multa sanatate !
RăspundețiȘtergereMie todeauna imi ies super, eu pun un virf de cutit bicarbonat .Galustele nu trebuie sa fie prea tari .Se pun imediat in supa clocotita .Se stropesc cu apa rece in timp ce fierb .Sper sa iasa foarte bune .Succes .
ȘtergereBicarbonatul in galuste nu face deloc bine stomacului. Hera daca respecti reteta nu are cum sa nu-ti iasa. Poti pune o cana cu apa rece peste ele si atat.
ȘtergereHera secretul sta in cantitatea de gris adaugata si-n timpul pierdut pana le adaugi in zeama. O mai fi si altul, dar nu m-am gandit. Ca mie mi-au iesit mereu pufoase. Cred ca nu trebuie sa te gandesti prea mult la asta si fara teama iti ies.. ;) Un an minunat iti doresc!
RăspundețiȘtergereEsti MINUNATA, tu si supa ta!!!!!
RăspundețiȘtergereSupa cu cartofi? Si cu galuste? Cum se "impaca" amidonul din cartofi cu galustele de gris? Mai 'trage o data" si vezi ca ceva nu se leaga ! Spor la gatit si mai mult spor la citit clasici ai gastronomiei, nu e gluma, poti invata principii de baza si apoi sa te joci! Hugs
RăspundețiȘtergere;)) Anonim nu stiu care trebuie sa studieze dintre noi. Hugs to u too ;)
RăspundețiȘtergeretocmai mi-ai dat o idee super faina...:D
RăspundețiȘtergereDupa cum va povesteam si pe FB, m-am trezit cu un urangutano-cocos in batatura si n-a apucat saracu' sa graiasca nici macar un cucurigu, ca s-a si trezit in oala minune, dupa ce l-am facut bucatele evident :P, cu o dexteritatea demna de invidia lui D'Artagnan ;D. Mai si a iesit o supicaaaaa, hhmmm, mai sa creada prietenii ca-i copy-paste Anto. Pupicei Anto.
RăspundețiȘtergereSUPER RETETE, ARATA GROZAV SI APETISANT,
RăspundețiȘtergereMARIANA
SUPER
RăspundețiȘtergereABIA ASTEPT SA LE ANCERC:
RăspundețiȘtergereDoamna Antonina, s-au imprastiat GALUSTILE :(
RăspundețiȘtergereConsistenta lor a fost ca cea aratata de dvs. in poze dar s-au imprastiat MAXIM in oala cand au luat contact cu supa :(
M-am gandit sa mai pun gris dar de frica sa nu iasa "bolovani" n-am facut-o!!!!!!!!!!
Puteti sa ma indrumati?!?
Multumesc (anticipat)
Cristiana, nu stiu de ce s-au imprastiat. Mai incearca o data, respectand toate indicatiile.. sigur vor iesi asa cum trebuie.
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru reteta de galuste , au iesit pufoase si gustoase. De obicei se intareau si ratam supa .
RăspundețiȘtergere