Nu stiu altii cum o prefera, dar baietii mei sunt insetati dupa ciorbita asta de perisoare. Si nu-i deloc zeama lunga, ciorba acra! E dulce acrisoara, consistenta de numa' si chiar daca n-are nici o picatura de smantana in ea, tot ti se pare c-a trecut tiptil tiptil p'acolo! De regula pregatesc perisoarele din carne de porc, iar pentru cel mic intotdeauna din carne de manzat. Si nu stiu cum, sub amorteala ce se tine ca scaiu de mine de ceva zile-ncoace, am descongelat un mini pachetel cu carne, camuflat intr-o punguta inchisa la culoare si peste ce am dat... carnita de manzat, o da! Deci fix asta e ciorbita preferata a lui Eduard ! Si m-a prins nene o boceala din aia de dor, ca pustiul meu e plecat in vacanta la bunii si bunelo si ce misto de ei, de el ! Ca ai mei, cu sufletul lor mare cat norii aia senini si pufosi dintr-o superba zi de primavara, parcurg 300 km si la 3 dimineata doar daca le spun in soapta help si ma minunez de fiecare data cat sunt de fresh dupa atata drum, cu bratele larg deschise, cu mii de pupici si zambete pe buze si cum - cu o dragoste neconditionata in suflet isi fac grijile pierdute si ni se dedica noua ! Si cum altfel cand Eduard le este cea pretioasa comoara ! Doamne cat de mult ii iubesc!! Ete fix dupa ciorba de perisoare a mamei e reteta asta, altfel se putea?
Cu ciobita asta am crescut eu mare, lingand din blide si castroane, pana zicea cineva piua! Deci draga Edi, de data asta, ciorbita a mancat-o taica'tu si pentru tine! Cu niste ardei usturoiat (c'asa ii place lui sa-i zica, a se intelege ciusca) de sta si matza-n coada, parol ca da!;) Chiar si dupa ani de zile de cand suntem 3 intr-unul, o savureaza cu aceeasi molipsitoare placere, de-mi vine si mie sa mananc 2 blide cu ciorba-n loc de unu!
Eu o prepar de cand mai stiu intrata in bucatarie cu ochii inchisi deja, iar pentru o replica originala ;) va zic asa: Cantariti tot ce va zic eu acuma, iar in afara de sarea dupa gust, faceti-o intocmai! O sa stati numai cu lingura-n ciorba si cu ciorba-n gura; e tabu ciorba garantat!
Pregatiti: 1 ceapa mare - taiata marunt, 250 grame telina data pe razatoarea mare (toate curatate si cantarite apoi, da?), 180 grame morcovi dati pe razatoarea mare (cam 3 bucati), 100 grame pastarnac - ras intocmai.
Puneti 3,5 litrii apa la fiert si scapati acolo legumele amintite mai sus! Eu spumez cand legumele dau in fiert si apoi adaug 2 linguri cu sare (voi dupa gust), 3 linguri cu ulei si 2 -3 prafuri piper!
Iar intre timp va ocupati de perisoare: Amestecati 400 grame carne tocata de manzat (e un best off fata de cea de porc, dar merge si aia struna) cu 1 ou intreg, 2 albusuri, o jumatate legatura patrunjel tocat marunt, 1 lingurita cu marar uscat, 3 linguri pline cu orez (spalat intr-un jet de apa fierbinte), 1 lingurita cu varf sare si 2 - 3 prafuri piper.
Incorporati bine bine ingredientele astea, pana cand toate devin unul! Si cu mainile putin umezite, creati perisoarele. Iar cand legumele din vas aproape c-au fiert, sa tot fi trecut vreo jumatate de ora de la primul clocot, dati focul pe puterea mica si adaugati in zama aia 3 linguri pline cu orez si gramajoarele de carne. Si le lasati la fiert pentru vreo 30 - 40 minute!
Dar dupa vreo 20 minute asa, adaugati o lingurita cu marar uscat, jumatate legatura patrunjel si jumate legatura leustean - fin tocate! Eu n-am avut leustean proaspat, asa c-am pus un pliculet cu leustean uscat - adica 6 grame! Turnati fix atunci si 500 ml bors de putina, gustati si mai potriviti de sare si piper daca e cazul!
Pe ultima suta de metrii, spargeti bine cu furculita 3 galbenusuri si adaugati asa pic pic 2 polonice cu zeama peste ochiurile alea, amestecand continuu! Varsati continutul bolului in cratita cu ciorba, ametind usor lingura de lemn p'acolo!
Eu o prepar de cand mai stiu intrata in bucatarie cu ochii inchisi deja, iar pentru o replica originala ;) va zic asa: Cantariti tot ce va zic eu acuma, iar in afara de sarea dupa gust, faceti-o intocmai! O sa stati numai cu lingura-n ciorba si cu ciorba-n gura; e tabu ciorba garantat!
Pregatiti: 1 ceapa mare - taiata marunt, 250 grame telina data pe razatoarea mare (toate curatate si cantarite apoi, da?), 180 grame morcovi dati pe razatoarea mare (cam 3 bucati), 100 grame pastarnac - ras intocmai.
Puneti 3,5 litrii apa la fiert si scapati acolo legumele amintite mai sus! Eu spumez cand legumele dau in fiert si apoi adaug 2 linguri cu sare (voi dupa gust), 3 linguri cu ulei si 2 -3 prafuri piper!
Iar intre timp va ocupati de perisoare: Amestecati 400 grame carne tocata de manzat (e un best off fata de cea de porc, dar merge si aia struna) cu 1 ou intreg, 2 albusuri, o jumatate legatura patrunjel tocat marunt, 1 lingurita cu marar uscat, 3 linguri pline cu orez (spalat intr-un jet de apa fierbinte), 1 lingurita cu varf sare si 2 - 3 prafuri piper.
Incorporati bine bine ingredientele astea, pana cand toate devin unul! Si cu mainile putin umezite, creati perisoarele. Iar cand legumele din vas aproape c-au fiert, sa tot fi trecut vreo jumatate de ora de la primul clocot, dati focul pe puterea mica si adaugati in zama aia 3 linguri pline cu orez si gramajoarele de carne. Si le lasati la fiert pentru vreo 30 - 40 minute!
Dar dupa vreo 20 minute asa, adaugati o lingurita cu marar uscat, jumatate legatura patrunjel si jumate legatura leustean - fin tocate! Eu n-am avut leustean proaspat, asa c-am pus un pliculet cu leustean uscat - adica 6 grame! Turnati fix atunci si 500 ml bors de putina, gustati si mai potriviti de sare si piper daca e cazul!
Pe ultima suta de metrii, spargeti bine cu furculita 3 galbenusuri si adaugati asa pic pic 2 polonice cu zeama peste ochiurile alea, amestecand continuu! Varsati continutul bolului in cratita cu ciorba, ametind usor lingura de lemn p'acolo!
Si dupa inca vreo 2 -3 clocote luati vasul de pe foc si gata!!
Ciorbita asta e un ocean de amintiri in care se rasfata un imbietor parfum de leustean si zeci de alte treburi! Simtiti si voi, au ba??;) Sa tot aveti pofta, zic eu !!
Anto eu deja simt aroma de leustean si de ciorbitza fierbinte si un ardei iute langa. Hhhmmm, ce arome tre' sa fi dansat in bucataria ta. Da' lasa ma ca execut si eu sambata, ce crezi tu! Pupici Anto
RăspundețiȘtergereRalu stii cum e ?? criminala!;) abia astept sa-mi spui impresiile! musai cu ardei iute ;) pupici
ȘtergereYamiiii...arata grozav!
RăspundețiȘtergereMultumesc !
ȘtergereAsta-i ciorba mea preferata!!! A ta arată nemaipomenit si sunt sigura ca este delicioasa!!! Ce bine merge pe frigu' asta !!!
RăspundețiȘtergereE dementiala! Al meu cand fac ciorba de perisoare ma intreaba mereu.. e aia lu mama da? ;)
ȘtergereArata grozav,am sa-ncerc si varianta ta!Pupici!
RăspundețiȘtergereSper sa-ti placa Flory! pupici
ȘtergereYummy! ce bine arata :)
RăspundețiȘtergereAm un premiu pentru tine, te astept pe blogul meu sa-l culegi.
:*
http://dulcesausarat.blogspot.com/2012/01/premiu.html
Multumesc frumos Alina!
ȘtergereCe bine arata!!!...pot sa iau si eu macar o lingura,ca tocmai e prinzul si e asa de bunaaa ciorba de perisoare!!!XOXO
RăspundețiȘtergereDeci da! facem schimb ? vreau si eu un peste imbatat in sirop de portocale!;)
Ștergereimi i-au un ardei iute...doi...si ma urc in tren !
RăspundețiȘtergereSa-mi zici la ce ora te astept la gara! Awww ce misto ar fi, nu??
Ștergereda,da,da este delicioasa,arata super si este una din preferatele mele;felicitari!!
RăspundețiȘtergereLulu ma bucur tare ca-ti place ! Pupici!
ȘtergereFoarte buna! Si noua ne plac tare mult perisoarele, chiar ieri am facut si eu dar in supa de rosii si sunt la fel de bune ;)Pup
RăspundețiȘtergereCori perisoarele sunt dementiale oricum , da zama are si ea lucratura ei ;)) Imi place si cea cu rosii, dar ai mei o prefera doar pe asta. pupici
ȘtergereAi de mine Antonina ce nebunie de ciorba ai facut!!!!!!! Clar ca mi-e pofta.
RăspundețiȘtergereHihi ce ma bucur ca-ti place! As manca non-stop ciorbita asta! pupici
ȘtergereAdor ciorbita asta, chiar si acum la ceas de seara! Mi-au facut pofta, de aceea iti propun sa facem schimb de farfurii - cu ce gasesti maine la mine... Te inteleg perfect cu dorul de Edi: al meu era la Brasov de 2 zile si sunam din 2 in 2 ore sa vad cum e, ce spune, ce mananca, ce face... Pup cu drag!
RăspundețiȘtergereS-a facut Cris!;)
ȘtergereAbia astept sa vina acasa pe 1! Si mi se pare ca trece timpul asta ca naiba cand am ceva de facut, si atat de greu cand vine vorba de zile, ceasuri cand ma gandesc la el si tare as vrea sa treaca timpul mai repede atunci! Pup cu drag!
Una dintre ciorbele mele preferate.Arata asa de bine si asa o pofta mi-ai facut ca parca asi da o fuguta pana la tine pentru o portie.
RăspundețiȘtergerePup si seara buna si frumoasa!
Si baietii mei sunt fanii ciorbei de perisoare.Parca mi-ai facut pofta!!!
RăspundețiȘtergereBuna tare ciorbita!!!Si prezentarea superba!Imi plac mult farfuriile:)!Pup!
RăspundețiȘtergereSi mie imi place tare mult ciorba de perisoare. Saptamana trecuta asta am avut si eu la pranz! Si a ta arata super super, iar de gust...nici o indoiala ca e la fel de super
RăspundețiȘtergereCe buna este.... stiu, ca si noua ne place mult. Arata tare bine. Pup!
RăspundețiȘtergereCiorba de perisoara e una din ciorbitele mele preferate.
RăspundețiȘtergereO fac si eu cu drag si pofta si pun cam ce pui si tu in ciorba, insa niciodata nu am imbogatit gustul cu marar .Sunt foarte curioasa cum este si data viitoare voi face si eu asa.
Sa o serviti sanatosi, cu pofta nu pot spune ca stiu sigur ca este si va fi :)
E minunata draga mea! Sper sa va placa! pupici
Ștergereacum ca mi-ai facut pofta ce sa zic :D .. arata apetisant, cat de buna o fi .... hmm, mergem pe incredere ;) :D
RăspundețiȘtergereOctavian a iesit ceva bun? sau inca n-ai testat-o?;)
Ștergereimi este atat de foame incat as linge ecranul:))
RăspundețiȘtergeremmm... super buna! bine ca ai pus-o. poate vreodata ma incumet si eu la asa ceva. te pup.
RăspundețiȘtergereMie imi place! Si imi place cum ai aliniat soldati....pardon perisoarele:-)
RăspundețiȘtergereTocmai am terminat o ciorbita de perisoare acrita cu...nu o sa iti vina sa crezi....zeama de varza. Trebuie sa o incerci si asa!
arata perfect ciorbica ta! Si eu am crescut cu bors de perisoare moldovenesc (fiind din iasi):)
RăspundețiȘtergereStiam eu ca am in vene sange de moldovean ;) Pupici
ȘtergereDoamne ce foame mi-ai facut.. Si eu am in casa in fan ciorba de perisoare, dar nu am incercat niciodata varianta asta. Asa ca am salvat reteta! Pupici
RăspundețiȘtergereAm facut ciorbitaaaa! Este MINUNATA!!! Multumesc de reteta! Pupici
ȘtergereMa bucur foarte tare!! Sa va fie de bine draga mea! Si multumesc frumos pentru increderea acordata! Te pup cu drag!!
ȘtergereDiana mea este fan ciorba cu perisoare,si ea este o sclifosita fara pereche.Pup!
RăspundețiȘtergereHmm deci avem doi picio- fani ;) pupici
ȘtergereCam asa o fac si eu, dar pun suc de lamiie si doua oua intregi la sfirsit ( albusul batut spuma inainte de a amesteca in el galbenusul ). E ideala pentru o zi de iarna. Asa-i cum zici, lingem farfuriile.
RăspundețiȘtergereUn weekend minunat, Anto !
E minunata oricum nu? Da da le lingem la greu ;) Pupici
ȘtergereBuna rau de tot...chiar mi-ai facut pofta:)
RăspundețiȘtergereseara faina!
Ooo, da!!! Buna, buna ciorbita asta!! Stiu ca nu mai ai, dar eu ma mai invart pe aici s-o adulmec:)) Pupici si weekend fain!
RăspundețiȘtergereAdulmecam impreuna ;) Pup
ȘtergereAtît de mult îmi place ciorba asta, dar alor mei aproape deloc! Mi-e asa ciuda! De aceea fac foarte rar. Sotul se mai chinuie cu 1-2 portii, dar fiica-mea nici sa nu auda! :(
RăspundețiȘtergereArata fantastic!
Ding-dong! Io-s pe covorasul de la usa! Am venit la ciorbica! :D
OMG !:)) cum se poate? ;) glumesc evident. Si eu am mofturosi in casa, dar din fericire nu la ciorbita de perisoare ;) Ma bucur ca-ti place! pupici
Ștergerea, nu! la postarea asta nu vorbesc cu tine! ca o ador! si pana si sotul meu mananca, iar el de obicei nu mananca ciorbe, ca-s acre, auzi :)))
RăspundețiȘtergereMa bucur ca-ti place Zazu! ;)) Barbatii astia ;)
ȘtergereE ciorbita mea preferata !!!!
RăspundețiȘtergereGata, sambata am facut-o si eu, dupa foarte multi ani, gratie postarii tale.Pupici!
RăspundețiȘtergereMa bucur foarte tare Vasi! Multumesc frumos! pupici
ȘtergereTare buna si tare bine arata si tare frumos ai prezentat-o!
RăspundețiȘtergereAm zis! :))
Multumesc frumos Gabyta! pupici
Ștergerecimbru...nu vad nicaieri cimbru...se pune si cimbru si iese foarte bun atat in zeama cat si in carne:) o sugestie
RăspundețiȘtergereAnonim, daca tie iti place aroma lui in aceasta ciorbita, il poti adauga bineinteles. Mie nu-mi place si chiar te-as ruga, sa adaugi in loc de cimbru.. tot ce-am scris mai sus si vreo 2 - 3 frunze de stevie taiate marunt.. iese o nebunie!
RăspundețiȘtergere