Nu stiu ce-am asteptat atata sa va scriu despre puiul asta. Hmm, cred c-am fost prea indulgenta cu porcu' pana acum. Ideea e cam asa: puiul, fara niste mirodenii complementare nu face doi bani, parerea mea! Si de fiecare data cand cotrobai dupa el prin magazine, am in gand parfumuri, arome ce-l pot pune cu botu pe labe, iar in cazul asta cu beutura temelie!
O nebunie de anotimpuri zac in burta lui, parol ca da !
Mama e de vina ;). De Craciun am prins-o in actiune c-un curcan de 6 kg... iata si dovada .. si d'atunci am salivat intr-una la 'struto-camila' ;)
Poze finale la curcanu asta, n-am !! Eram prea ametita dupa ce-am mancat un ditamai copanu, tartita si o aripa! O da, le-am mancat pe toate dintr-o rasuflare, ca prea grozava carnea ii era, asta-n timp ce curcanul era mort de beat ca sa-si dea seama cine si cum l-a savurat! C-a taiat mama cepu la butoiu cu vin si-a turnat nene, nu s-a jucat! Asa ca i-am imortalizat si furat reteta ! Saru'mana ;)
Dar cum unde-s multi puterea creste, cu noi doi... e cu totul alta poveste. Asa c-am ales o strutzo gaina de 1700 grame si i-am pecetluit soarta! Si inca ce mai soarta ! E musai sa uiti ca ai permis categoria B dupa ce-l mananci si clar sa te culci daca-ti imaginezi ca ai permis de port arma.. mda, de kilarit gaini si furat mere din livezi ! Deci, dupa masa.. sleep tight !
Toata treaba incepe cu marinata, nene! Nu mai putin de 24 ore.. Fix asa: 1 lingurita cu varf de marghiran, 1 lingurita plina cu pudra de ghimbir, 1 lingurita plina cu marar uscat, 1 lingurita rasa cu cimbru, 1 lingurita plina cu rozmarin uscat, 1 lingurita plina cu boabe piper, 1 lingurita cu varf cu ardei uscat, 1 lingurita cu busuioc uscat, 1 lingura mare plina cu sare, 5 catei de usturoi pisati, 50 ml ulei, 2 litrii vin (de tara) - musai dulce!!
Il frecati bine pe puiul asta cu toate mirodeniile de mai sus, il puneti intr-un vas ingust cu pereti inalti (eu l-am mutat intr-un asemenea vas dupa shooting;)) si imbatati-l brusc cu vinul ala dulce! Apoi turnati si uleiul, acoperiti vasul si dati-l la frigider pentru 24 ore .. 1 ora- 2 in plus nu strica, dar mai putin de 24 da!
In tot timpul ala petrecut in baitz, daca nu-i innecat complet in vin, il intoarceti de vreo 3 ori la interval de 8 ore.. ca sa-i faceti manga fiecare celula! Daca nu are vin deasupra, atunci o sa-i vedeti carnea putin uscata, cersind dupa 'apa' ! Il intoarceti asa dara pe partea ailalta, sa-i dati milogului vinul ce i se cuvine!
A doua zi.. faceti asa.. In scoateti din vasul cu pricina, il asezati frumos pe-o farfurie, il ungeti bine bine (nu uitati interiorul) cu o lingura nu prea plina cu boia de ardei iute, apoi doar deasupra cu 50 grame unt - la temperatura camere si o lingurita rasa sare, luati cu mana mirodenii din vasul ala cu vin.. i le puneti deasupra si-n burta si pulsati iar cu 1 lingurita plina cu boia de ardei iute.. prafuit deasupra gainii cu sita!
In timp ce-n burta incape un alai mare.. mere si struguri gatiti de sarbatoare!
Mai bine zis incape-n burta puiului.. cateva mirodenii luate asa cu mana din vinul ala, 50 grame unt feliat.. pus printre mere si struguri, 5 catei de usturoi intregi cu coaja cu tot, 300 grame struguri dulci de masa, taiati pe din doua si curatati de samburi si cate felii incap de mere.. puiului meu i-a incaput un mar si jumatate !!
Apoi mutati puiul in tava, turnati vinul ala imbalsamat pe langa (nu-l stropiti ca sa dus pe apa sambetei toata insprava) sa tot fie cam 4-5 cm cu vin in tava! Acoperiti tava cu folie de aluminiu - intepata pe alocuri cu furculita, iar cuptorul fiind preincalzit deja.. ii pasati minunatia de gaina! Timp de 2 ore la 190 grade sta gaina asta sub folia de aluminiu (abia dupa o ora turnati peste ea sos din tava), apoi ii dati cosmelia jos, o 'insiropati' frumusel cu sosul din tava, ii turnati deasupra 50 ml ulei si-o mai lasati fara folie la cuptor timp de 30 minute la 190 grade ..(depinde de cuptor, p'al meu sa-l ia naiba, ca i se micsoreaza flacara in timpul coacerii si musai trebuie sa ma uit dupa 'ea')... timp in care mai adapati de vreo 2 - 3 ori gaina cu 'sosul' din tava !
Cand o mutati pe platou, aveti grija cum o scoateti, sa nu-i faceti o epiziotomie nedorita, cum i-am rupt eu tartita-n doua! Nu aruncati sosul!! O nuuuuu!!! Il beti ;) Acu pe bune... il turnati peste gaina, dupa ce o faceti bucati! Iar merele si strugurii aia.. pacat ca nu-i gaina asta curcan.. c'aveam loc nu gluma de mai multe! Sunt pline de arome! Si imbatate pe masura! Musai vin dulce, ati retinut da?!?!
Cum miroase in casa?? A alarma, pa cuvant!
Si daca punctul culminant e vinul.. deznodamantul.. e fara tacamuri, ta-dammm!
Nush' cum sa va zic.. gaina asta e muta dle! E atat de muta, incat se ia! Aveam acolo si-o salata proaspata (de sera, na), buna rau ce-i drept, dar n-avea fatza dle' de shooting! Deci cina a fost cam asa, puiul asta.. un vin tare, bun si rosu de tara, salata aia invizibila de care va vorbeam, o painica - ce misto ar fi fost sa-i zic de casa, dar nu-i, na! si mutenie tata... Asta-i genul ala de cina muta, in care ti se prelinge aroma puiului pe barba, pe lingi pe dejte, pe buze, bati cu pumnul (asa usor, senin, senil) in masa, saruti gaina si-o infuleci! Nebunie curata, da!
Reteta ii apartine mamei, in case u wonder;)
Te-ai "dezmatat" rau de tot... Sa inteleg ca pulpa aia invelita (ca sa nu ma murdaresc pe dej'te) e pentru mine, nu ?!... Noroc ca am mincat si noi de craciun, o aratare din asta... ca altfel lesinam in fata computatorului... Nu te pup, ca dupa aia miros a usturoi... Bai, bai...
RăspundețiȘtergereiote ca a plecat comentariul, fara sa bag de "sama", adica ce spusesem la sfirsit, era un fel de ciao... in moldoveneste, ai priceput, da ?!
RăspundețiȘtergereManca-l-ar mama pe el de pui! Ca tare bine mai arata!
RăspundețiȘtergereFelicitari pentru o prezentare deosebita!
Danutza ;))) mai bine zis te imbat ;) Te pupacesc!
RăspundețiȘtergereAlexandrina multumesc tare! pupici
Foarte tare-mi place ideea cu umplutura de fructe. Eu pun stafide negre in umplutura si caise uscate dar struguri proaspeti nu m-as fi gindit. Se face, numai sa cumpar un pui din asta grasunel. Multumesc de inspiratie !!! Te sarut !!!
RăspundețiȘtergereVai cum arata!!! E dementiaaaal!!! Te pup!
RăspundețiȘtergereCe poze superbe, Antoo! Imi ploo-n guraa, minunat! :))
RăspundețiȘtergereStau si ma tot intreb la fiecare postare a ta, care calitate primeaza la tine, cea de buna gospodina sau cea de buna naratoare, dar cel mai sigur amandoua.
RăspundețiȘtergereTu Antonima draga, cred ca si cea stersa reteta, prezentata de tine, o ridici sigur la rang de haute-cuisine. Nu mai trebuie sa spun ca acest pui arata genial. Pupici!
Anto eu m-am imbatat deja din povestire:D. Acum tre'sa caut un pui baban, un crocopui sa fiu sigura ca-mi ajunge, ca eu am ghiozdanul mare =)). Pupici
RăspundețiȘtergeremda... sa te cert? sa nu?? pai eu tocami mi-am inceput dietaaa!!!!!!!!! si chiar din prima zi ma trezesc cu asa ceva????? inebunesc!!!!!!!!!!! extraordinar. prima reteta ce voi face dupa ce iesim cu totzii de la dieta. esti fenomenala!
RăspundețiȘtergereM-am imbatat doar citind, daca pregatesc reteta, oare ma imbat mai tare?!! Cu siguranta de vin si de atatea arome minunate!!! Te pup!
RăspundețiȘtergerePuiul o fi el cum o fi, da'pozele-s dementiale...te-ndeamna spre bucatarie! Bravo!
RăspundețiȘtergereDani e buna si combinatia ta, doar ca-i putin mai acrisoara fata de asta. Asta-i dulce ca sarea-n bucate, usor picanta si imbatata tare ;) Ma bucur ca-ti place. Pupici
RăspundețiȘtergereDanuta multumesc tare. Pup
Edith ma bucur tare !! ;)
Sara hmmm eu n-as zice naratoare ;) Cred ca-mi place sa mananc si atat ;) Chiar ma faci sa ma gandesc ce-as scrie despre o felie de paine cu unt ;)) Te pup
Ralu, musai sa-l faci!! mori langa el,daca nu-l termini tot;) Pupici
Giovanna.. ufff dieta;) innebunesc cand ma gandesc ca trebuie sa ma apuc si eu de una ;) Dar cand o termini.. sari pe el ca-i demential! Te pup
Adela stii cum esti dupa?? hmmm nu-ti zic.. te las pe tine sa vezi asta;) Te pup
Super poze, super poveste :) super prezentare.
RăspundețiȘtergereCu siguranta puiul este un deliciu, dar prezentarea este absolut dementiala! Felicitari si jos palaria!
RăspundețiȘtergeremoamaaaaaaaaa...
RăspundețiȘtergerevai,Anto,pozele tale sunt absolut superbe si graitoare!!!Felicitari!!!
RăspundețiȘtergereOMG!!!!!!!!!!! Anto, vrei sa mor aici de pofta????
RăspundețiȘtergereSi eu care sunt la cura de cateva zile doar :(((
Arata demential!!!!!!!
Pozele sunt minunate, iar gustul.... cred ca a fost pe masura!
Foarte frumos arata puiul tau.M-am ametit doar uitandu-ma la poze.Te pup!
RăspundețiȘtergereAm citit pana la jumatate si normal, am dat bookmark this page! N-aveam cum rata aceasta reteta! Eu, mare iubitoare de whisky, pentru un asa pui, ma apuc de vin! Si culmea, am unu alb si dulce productie tata.. deci numai bun! Weekendul viitor, daca sunt p-acasa, sigur il fac! Pupici dulci
RăspundețiȘtergereMamaaa, cum arata!!!O adevarata incantare... atat vizuala cat si pentru papilele gustative :)
RăspundețiȘtergereseara frumoasa!
Tare aromat tre sa fi fost!Eu ma duc la zeama mea sa-mi treaca pofta de pui imbatat ca ajunge cat am pus:)
RăspundețiȘtergereTare, tare bun! Iar condimentele....nu am cuvinte!
RăspundețiȘtergereCris, Cris .. multumesc mult! va pup
RăspundețiȘtergereCoco hai in Bucuresti la un copanel!
Craita multumesc frumos. pupici
Mihaela.. o da, chiar pe masura. L-a asteptat Marius cu sufletul la gura ;) Pupici
Dia ma bucur ca-ti place.
Simona abia astept sa-mi spui impresiile. Daca ai vin, e si pacat sa se duca asa singur pe gat ;) Te pup
Violette multumesc tare.
Teo da pai inca ma gandesc la zeama ta. Ma apuc de dieta, la naiba cu dulcegariile ;)
Fancy sunt criminale, parol ;)
O delicatesa, asa cum ne-ai obisnuit! De-acum pot sa pun la pastrare toate retetele tale si cand vreau sa impresionez cu ceva, sa scot cate una la inaintare :) Te pup!
RăspundețiȘtergereO adevarata nebunie gaina ta!!!Am trecut-o pe lista ca nu se mai poate:))Pup!
RăspundețiȘtergereData viitoare sã mã anunti din timp sã vã ajut la...mâncat :d
RăspundețiȘtergereAm vrut sã pregãtesc curcan de Revelion, dar mi s-or pus toti în cap...my God! în fine, cu puiuc sau gãinusã am sa pregãtesc si eu!
Foarte faine reteta, dar avand in vedere ultimele saptamani in care ne-am cam porcit cu mancarea, mai astept un pic
RăspundețiȘtergereDoamne ca nu ma mai satur privind, cat e de apetisanta, sunt tentata sa incerc reteta. Te pup.
RăspundețiȘtergerearata fenomenal de bine! poate ma incumet a face sie u unul curind! pup si mersi pt incurajare :)))
RăspundețiȘtergereCorina, Licuta va multumesc frumos.
RăspundețiȘtergereRamona tatal meu nu mananca porc.. asa ca e curcanul la putere oricand ;) Te pup
Maria mda.. cam asa ceva ;)
Maria e minunata! Astept impresii ;) Te pup
Alice pai da, incurajari, dar degeaba! vin la Iasi cu batzu!!promit!
Vai Anto cum arata !!! Mor dupa aceste combinatii cu fructe , iar acum stau si salivez :((((( .... si ma tot gandesc cat de bun o fost !!!!
RăspundețiȘtergerevai de mine si de mine cum arata !!!!!!!!!!!!!!
RăspundețiȘtergereDraga mea, ce ai facut tu aici e CRIMA curata.....nu se poate asa ceva...!!!Iar prezentarea te pune jos:). Felicitari. Pupici:x
RăspundețiȘtergereValeu ce bine arata.O pulpa vreau si eu :)xoxo
RăspundețiȘtergeremie in general imi place puiul, dar trebuie sa admit ca de cand am inceput sa gatesc cu fructe s-a schimbat situatia muuult! alta savoare, alta finete!
RăspundețiȘtergereOau! Cum arata puiul!!!!!!!! Incredibil! Imi ploua in gura! Zici ca poza este "photoshopata" asa de bine arata! La multi ani si toate cele buneeeeeeeeeee!
RăspundețiȘtergereDespre puiul asta nici nu stiu ce sa zic, ca orice lauda e de prisos :D. Inca sunt beata de la el =)). Dovada banuiesc ca ati vazut-o pe facebook :P. Vaileu ...
RăspundețiȘtergeremoama ce buuun e! sambata facem puuui beat :))
RăspundețiȘtergere