Hmm, nici nu stiu cum sa incep postarea asta! Chiar daca e aperitiv, eu una o declar 'mancarea' mea preferata chiar si dupa 16 ani de viata, p'un picior na, si voi acum! O mananc cu lingura, maaai! Stiu ca ingrasa, dar nu-mi pasa s'atunci daca-i bal, bal sa fie - intotdeauna cu icre de stiuca si-o maslina palarie. Ca tata zice mereu.. icrele se decoreaza - so be it!
Pe alea de crap nu le iubesc decat intr-o singura varianta: combinate aproape spre finalul procedurii 'nenea mixer' - cu o lingura plina cu icre de stiuca.. doar asa (mama stie;)) le inghit!;) Sunt pline de proteine! Da stiu ca alea de crap contin si mai multe proteine, sunt mai hranitoare si mai bune pentru unii, dar nu poti sa faci nimic pe gustul meu, omule! Asta-i mancarea mea preferata si cu asta basta, am zis? Am zis!!
Pe alea de crap nu le iubesc decat intr-o singura varianta: combinate aproape spre finalul procedurii 'nenea mixer' - cu o lingura plina cu icre de stiuca.. doar asa (mama stie;)) le inghit!;) Sunt pline de proteine! Da stiu ca alea de crap contin si mai multe proteine, sunt mai hranitoare si mai bune pentru unii, dar nu poti sa faci nimic pe gustul meu, omule! Asta-i mancarea mea preferata si cu asta basta, am zis? Am zis!!
N-am mancat ever salata de icre la cutie, adik am luat o tzara dar nu va zic ce-am facut dupa .. Cert e ca n-am inghitit ;) Prefer icrele de stiuca, alea negre, sa zicem cateodata crap cu stiuca si le detest pe alea mici, de herring sau other shits like this!
Sa va mai zic ca am suferit un soc cand 'plecand de langa mama' am gustat fara sa stiu icre de stiuca cu gris sau paine??? OMG!!! Daca omorati bunatate de icre cu asa ceva, mai bine nu mancati nimic!
Nu stiu cum sunt alea din Cora sau Carrefour - varsate - la 2 mil si ceva kilogramu'. Slava Doamnului ca-mi trimite tata ;) N-am cumparat ever icre proaspete, ca sincer mi se pare o risipa sa las p'un kg de icre un sac de bani, dar na poate mi-s eu zgarcita. Inca nu m-am dumirit! ;) Cert e ca le primesc si le cer cu mare drag ;)) Saru'mana tati !!;)
Daca sunt proaspete si nu-s sarate, desi ma indoiesc ca altfel n-ar rezista prea mult in galantare, pentru o pastrare indelungata le prafuiti cu 10% sare grunjoasa la 1 kg de icre proaspete abia scoate din burtoaie. Iar daca aveti norocul sa gasiti vreo stiuca cu icre-n burta, scoateti pungile cu icre - de regula sunt 2- avand grija sa nu le spargeti si cu mainile curate, scoateti icrele din pungute cu lama cutitului - aia de nu taie, le curatati bine bine de vinisoare, le puneti intr-un tifon sa se scurga bine, le prafuiti cu procentul corespunzator de sare si le adapostiti la frigider in borcane. Si cand va vine cheful, la mixati de le sar fulgii cu apa minerala, ulei si zeama de lamaie /sau putin otet drept acreala.
Scurt: am folosit 300 grame icre (avand deja borcanele pregatite nu mai adaug sare), zeama de la mai putin de jumatate lamaie - adaugata treptat dupa gust, 550 - 600 ml ulei de floarea soarelui - nu-l irositi ever pe cel de masline ca va lecuiti ;) si pana intr-o 100 ml apa minerala..
Procedura e simpla: puneti cantitatea asta de icre intr-un vas cu peretii inalti, picurati o lingura cu ulei si mixati pe putere mica la inceput pana se leaga. Dupa vreo 5 minute adaugati putin cate putin ulei.. si de fiecare data incorporati-l bine inainte de a adauga urmatoarele 'picaturi'.. Nici picatura - nici val, asa subtire de vara, nush' cum sa zic, intelegeti voi .. Si mariti puterea mixerului abia cand s-au legat bine si par sa prinda culoare si contur. Icrele de stiuca sunt din nascare pretentioase, asa ca aveti grija la mixer. Bobul fiind mare se sparg dintr-o data prea multe si riscati sa vi se taie!
Cand incep ele sa devina batoase, adaugati din sfaraiala de apa minerala sau sifon si mixati in continuare.. alternand cu cantitatea de ulei, pana cand obtineti consistenta dorita, adaugand zeama de lamaie dupa plac. Al meu tata le bate cu o lingurita de otet. Le mentine gustul ala de icra, nicidecum nu se simte lamaia acolo, in schimb sunt acrisoare exact cum va imaginati ca poate face zeama de lamaie ! Iar toata procedura asta dureaza cam 20 - 30 minute c-un mixer obisnuit.
Nu are cum sa vi se taie icrele dle' daca respectati principiile. Icrele:
- proaspete trebuie curatate bine de vene si scurse inainte de a le sara corespunzator;
- se mixeaza intr-o singura directie;
- la inceput se mixeaza pe puterea cea mai mica pana incep sa se lege;
- uleiul se adauga treptat si nu mult odata.
Ca sa reparati isprava:
- adaugati un praf de sare de lamaie sau o lingurita zeama de lamaie si/ sau apa minerala / o lingura cu lapte si mixati pana le trece buba;
- sau o luati de la capat - asta e cea mai sigura, dar si cea din urma metoda: bateti separat o cantitate mica de icre (o lingura e de ajuns).. si dupa ce le-ati mixat fix dupa procedura de mai sus, atunci adaugati cate o lingurita din icrele taiate, incorporandu-le complet pana sa adaugati urmatoarea lingurita. Simplu ca buna ziua, nu?!
Si sunt o grozavie, c-un gust intens de peste, ca niste diamante dulci, usor sarate ce-ti trosnesc printre dinti'. Consistenta mai bogata ca asta nu-i ! Le puteti adauga la final ceapa taiata marunt (ever nu o dati pe razatoare, ca se combina gusturile astea intr-un asa hal de nu mai stie icra daca-i icra sau e ceapa). Deci taiata marunt, da?? Si-apoi sa te tii dle!!
Cu o painica alaturi, mda.. nu prea-ti vine sa zici piua pan' nu mai ai suportul asta pentru ele. Asa ca s-aveti pofta la icre si chef de-o electronica dupa si-o tuica de prunisoara!
Sa va mai zic ca am suferit un soc cand 'plecand de langa mama' am gustat fara sa stiu icre de stiuca cu gris sau paine??? OMG!!! Daca omorati bunatate de icre cu asa ceva, mai bine nu mancati nimic!
Nu stiu cum sunt alea din Cora sau Carrefour - varsate - la 2 mil si ceva kilogramu'. Slava Doamnului ca-mi trimite tata ;) N-am cumparat ever icre proaspete, ca sincer mi se pare o risipa sa las p'un kg de icre un sac de bani, dar na poate mi-s eu zgarcita. Inca nu m-am dumirit! ;) Cert e ca le primesc si le cer cu mare drag ;)) Saru'mana tati !!;)
Daca sunt proaspete si nu-s sarate, desi ma indoiesc ca altfel n-ar rezista prea mult in galantare, pentru o pastrare indelungata le prafuiti cu 10% sare grunjoasa la 1 kg de icre proaspete abia scoate din burtoaie. Iar daca aveti norocul sa gasiti vreo stiuca cu icre-n burta, scoateti pungile cu icre - de regula sunt 2- avand grija sa nu le spargeti si cu mainile curate, scoateti icrele din pungute cu lama cutitului - aia de nu taie, le curatati bine bine de vinisoare, le puneti intr-un tifon sa se scurga bine, le prafuiti cu procentul corespunzator de sare si le adapostiti la frigider in borcane. Si cand va vine cheful, la mixati de le sar fulgii cu apa minerala, ulei si zeama de lamaie /sau putin otet drept acreala.
Scurt: am folosit 300 grame icre (avand deja borcanele pregatite nu mai adaug sare), zeama de la mai putin de jumatate lamaie - adaugata treptat dupa gust, 550 - 600 ml ulei de floarea soarelui - nu-l irositi ever pe cel de masline ca va lecuiti ;) si pana intr-o 100 ml apa minerala..
Procedura e simpla: puneti cantitatea asta de icre intr-un vas cu peretii inalti, picurati o lingura cu ulei si mixati pe putere mica la inceput pana se leaga. Dupa vreo 5 minute adaugati putin cate putin ulei.. si de fiecare data incorporati-l bine inainte de a adauga urmatoarele 'picaturi'.. Nici picatura - nici val, asa subtire de vara, nush' cum sa zic, intelegeti voi .. Si mariti puterea mixerului abia cand s-au legat bine si par sa prinda culoare si contur. Icrele de stiuca sunt din nascare pretentioase, asa ca aveti grija la mixer. Bobul fiind mare se sparg dintr-o data prea multe si riscati sa vi se taie!
Cand incep ele sa devina batoase, adaugati din sfaraiala de apa minerala sau sifon si mixati in continuare.. alternand cu cantitatea de ulei, pana cand obtineti consistenta dorita, adaugand zeama de lamaie dupa plac. Al meu tata le bate cu o lingurita de otet. Le mentine gustul ala de icra, nicidecum nu se simte lamaia acolo, in schimb sunt acrisoare exact cum va imaginati ca poate face zeama de lamaie ! Iar toata procedura asta dureaza cam 20 - 30 minute c-un mixer obisnuit.
Nu are cum sa vi se taie icrele dle' daca respectati principiile. Icrele:
- proaspete trebuie curatate bine de vene si scurse inainte de a le sara corespunzator;
- se mixeaza intr-o singura directie;
- la inceput se mixeaza pe puterea cea mai mica pana incep sa se lege;
- uleiul se adauga treptat si nu mult odata.
Ca sa reparati isprava:
- adaugati un praf de sare de lamaie sau o lingurita zeama de lamaie si/ sau apa minerala / o lingura cu lapte si mixati pana le trece buba;
- sau o luati de la capat - asta e cea mai sigura, dar si cea din urma metoda: bateti separat o cantitate mica de icre (o lingura e de ajuns).. si dupa ce le-ati mixat fix dupa procedura de mai sus, atunci adaugati cate o lingurita din icrele taiate, incorporandu-le complet pana sa adaugati urmatoarea lingurita. Simplu ca buna ziua, nu?!
Si sunt o grozavie, c-un gust intens de peste, ca niste diamante dulci, usor sarate ce-ti trosnesc printre dinti'. Consistenta mai bogata ca asta nu-i ! Le puteti adauga la final ceapa taiata marunt (ever nu o dati pe razatoare, ca se combina gusturile astea intr-un asa hal de nu mai stie icra daca-i icra sau e ceapa). Deci taiata marunt, da?? Si-apoi sa te tii dle!!
Cu o painica alaturi, mda.. nu prea-ti vine sa zici piua pan' nu mai ai suportul asta pentru ele. Asa ca s-aveti pofta la icre si chef de-o electronica dupa si-o tuica de prunisoara!
Vaileu cum ar zice scumpa noastra Alice :P. Norocul meu e ca atunci cand ne-ai aruncat in fata poza aia cu icrele, m-am milogit de tine si mi-ai vandut asa rapid via facebook, cam ce tre' sa fac, asa ca ... am executat pentru Mosu' icrele astea =)). Pupici.
RăspundețiȘtergereSuper arata. Tare mult imi plac, din pacate insa mie nu-mi ies. Pe vremuri faceam cu gris insa nu-mi mai plac asa. Am incercas asa fara gris sau paine de doua ori si de fiecare data au sfarsit in cosul de gunoi. Poate am sa mai incerc intr-o buna zi...
RăspundețiȘtergereRalu tu esti priceputa fara mine! Stiu ca-ti plac maxim;) Te pup
RăspundețiȘtergereCristina cu siguranta iti ies daca respecti pasii astia. Eu m-am nascut in Tulcea, langa icre si cu ele am crescut ;) Incearca fara gris si paine, pls!;) Sunt o nebunie! Hai curaj. Te pup
Si mie imi plac tare mult fara gris,dar ai mei cu ,asa ca 2-1 .Bunicii mei stau langa un lac,asa ca pestele si icrele nu ne-a lipsit niciodata.
RăspundețiȘtergereSunt delicioase ale tale si prezentate original,ca de obicei!Te pup!
Doamne, ce pofta mi-ai facut! Arata de milioane!
RăspundețiȘtergereSunt 100% de acord cu tot ce ai scris. Din pacate, nu ne putem bucura cu totii de gustul icrelor "reale". Oricum, decat sa cumperi icre gata facute ...bleah:-(, mai bine le cumperi nepreparate. Stii cum e cu raul mai mic...
Oricum pentru o portie autentica, vin la tine:-)
Pupici
Arata asa de apetisante ca le-as manca si eu cu lingura:) Nici eu nu le suport pe cele la cutie cand e asa simplu sa le fac eu acasa;) Si sunt muult mai bune!! Te pup!
RăspundețiȘtergerePai Anto, sunt priceputa, ca imi spui tu ce si cum =)), ca sa nu mai vorbim ca de "ciomageala" s-a ocupat Ken :P.Daaaaa, imi plac maxim. Norocul meu ca au fost asa scumpe, ca daca luam 1 kg ... acum era pe perfuzii cu bilichol =)).Si da, fara adaosuri (paine, gris, cartof fiert, etc) :D Pup
RăspundețiȘtergeremie imi plac icrele cu miez de paine in ele :D
RăspundețiȘtergereStiiiu, blasfemieeee :))
Bun, foarte bun!!!De sarbatori nu am facut, dar zilele astea bat cateva, ca tare mi-ai facut pofta:))Pup!
RăspundețiȘtergereZi-mi tu mie de unde fac eu rost la ora asta de icre- de-astea adevarate- ca mi-ai facut o pofta de-mi vine sa te-njur...iar de-ti plac doar astea cu bob mare si crocant(ca si caviar-ul) nu am decat o explicatie...esti de vitza nobila! O seara minunata!
RăspundețiȘtergereFlory, off nu pot! Eu nu pot si pace! m-am nascut cu icrele astea langa mine ;)
RăspundețiȘtergereFancy te astept cu drag! Cum imi placea mie sa spun.. la noi la Tulcea.. scoti mana pe geam si prinzi pestele cu punga de icre-n gura gata preparate ;)) .. asta era pentru colegii de facultate care atunci cand auzeau de Tl ziceau ca ma scald langa pesti in apa lor cu tot ;) Dar oricum acolo pretul e mult mai respectabil decat in Bucuresti, din cate am inteles eu de la tata vreo 160 ron 1 kg.. Ma bucur ca-ti plac! Te pup
Danuta hihi ma bucur ca-ti plac. Te pup
Ralu eu ti-am zis ca-ti aduc de la Tl, dar tu te-ai facut ca nu vezi, na! Data viitoare acum ;) Pupici
Edith da da blasfemieeee;;))))
Licuta sunt o nebunie! my preciousss ce mai ;) Te pup
Viviana, ei na da de unde:) Sunt taran de Tulcea ;) Dar sunt oama si eu ;) Ma bucur ca-ti plac! Am sughitit din vina ta? ;)) Pupici
Anto, ma gandeam, ce fain ar fi sa stie tatal tau adresa mea :P Nu cer mult, cateva grame, acolo :)
RăspundețiȘtergereIn alta ordine de idei, ce bine arata icrele preparate de tine, as sta si eu cu castronul in fata, sa ma indop... Nu am mai mancat icre de ceva vreme... si mi s-a facut pofta, de nu mai pot scrie!
Frumoasa prezentare!!
Ce pofta mi-ai facut!!!
RăspundețiȘtergereSi eu sunt lesinata dupa icre ,as manca in fiecare zi!
Chiar maine imi fac ultimile icre cumparate in tara..sunt de hering.
La multi ani..si toate cele bune!
Uau dar chiar te stii la diversele sortimente de icre. Eu una sunt afoana, adica - please, don`t shoot me, nu fac diferenta intre ele. De acum o sa fiu mai atenta si musai sa incerc reteta ta cu apa minerala. De la soacra si de la mama stiu doar cu paine. Poate rup i eu gura targului cu asa delicatesa.
RăspundețiȘtergereBai Anto, daca nu te-as cunoaste as zice ca glumesti cu noi. Nu mai fi atat de modesta fata! Sa stii ca-i ok sa fii bine ! Hai te pup
RăspundețiȘtergereM-ai innebunit Antonina, eu nu capat icre de la tata, dar acu pornesc prin mgazine !! Si mie imi plac la NE_BU_NI-E !! Super reteta, super prezentare !!
RăspundețiȘtergereDelicios arata! Din pacate si eu ma inscriu pe lista celor care cumpara icre (nefacute, normal!). Si eu le pragatesc tot fara adaus de gris sau paine, dar din pacate dau ceapa prin razatoare.. din motive de plans :P Promit ca data viitoare nu mai fac! :) Nu stiam de combinatia de icre... crap cu stuca.. dar probabil asta-i un secret made in Tl :) Te pup
RăspundețiȘtergereFoarte bine arata, nuci nu ma gandeam ca se poate si fara gris.Pup!
RăspundețiȘtergerePentru o felie de paine cu icre, facute in casa, las orice! Superba prezentarea! Felicitari!!!!!!!!
RăspundețiȘtergereaoleo ce bine arataaa...mi s-a facut o foameeeeee !!!!
RăspundețiȘtergerePai eu nu stiu dom'le cum faci sa-mi ploua'n gura ori de cate ori vin la tine... :))) Ador icrele si ador cum scrii dom'le. Ma tavalesc de ras de fiecare data... :)))))
RăspundețiȘtergereEsti prea dulce... Te pup cu cel mai mare drag!
Mammma Doamne icre n-am facut niciodata ca nu ma stiu.Deci le mananc doar mudafir.Datorita tie poate ma incumet sa incerc, dar nu inca.
RăspundețiȘtergereSuper faine.
Te pup cu mult drag.
m-a lovit intercity de Humulesti sau e doar foamea?io am 3 maini stangi si icrele nu-mi vor iesi in vecii vecilor amin!am incercat,esuat ,aruncat.apoi bis dar icrele aratau tot ca o garla de ulei cu bobite in ea.deci tot cosul de gunoi a beneficiat de ele:(
RăspundețiȘtergerestiu foarte trist,da' mai risc odata,insa imi voi lipi pe frunte o notita sa las icrele la scurs si sa le pun sare cata tre.
pup !!!
le ador.....nici nu stii cat de mult imi plac.....plec repede de aici ca ma ispitesti cu o asa delicatesa.
RăspundețiȘtergere:))) M-ai facut sa zambesc! va multumesc frumos !! Ma bucur ca va ispitesc icrele astea.. sunt preferatele mele cum ziceam ;)
RăspundețiȘtergereSarah cu siguranta trebuie sa-ti iasa.. Si mai e ceva.. daca scoti icrele abia acum din saculetii lor.. sa nu le folosesti imediat.. ca sunt foarte proaspete si se taie imediat. Le sarezi si le lasi cel putin o saptamana la frigider, apoi te apuci de ele. Dar vezi ca s-ar putea alea cumparate .. asa varsate ... sa fie sarate, ca altfel n-ar tine. Le poti chiar gusta de sare. Si teoretic adaugi sare dupa gust cand le amesteci... daca e necesar.
Micul musai sa incerci. Sunt o splendoare!;) .. daca pot zice asa despre icre ;)
Ana esti o dulce! Te pup cu drag
Un week-end minunat va doresc !
Nu am facut niciodata simple.
RăspundețiȘtergereAcu' merg sa incerc.
Te pup Anto. Duminica frumoasa!
Da, mi-ai facut o pofta de icre...de oricare din Romania.Serios, acum injuram noi tara asta pentru multe chestii dar zau ca sunt multe mancaruri care cel putin in Cipru unde ma aflu nu exista.De ex aici nu gasesti icre nepreparate sa le faci tu.Apoi ei nu au decat niste icre gata preparate de culoare roz caci asa sunt ele, nu baga colorant.Aici nu exista cas, urda, telemea, branza de burduf, branza de vaci....Au si ei zeci de branzeturi de ale lor dar imi lipsesc ale noastre.....Si mai sunt muuuuulte chestii de care imi este dor.Dar sunt si multe de care nu imi este dor :))))Nu putem sa le avem pe toate, nu?Dar icrele tale sunt extra si gata ies de aici ca mor de pofta!
RăspundețiȘtergereCami ma bucur ca-ti place ce vezi. Imi pare rau in schimb ca nu te poti bucura de lucurile de care ti-e dor.. dar probabil cand ajungi in tara, iti satisfaci toate poftele nu? te pup
RăspundețiȘtergeresarumana aveam 6 ani de cand nu le am mai facut azi a pescuit sotul un peste si era plin de icre am intrat aici si mi am facut o poftaaa .le bagasem la sare nu stiam ca le pot face asa repede ,asa ca le am scos in cea mai mare viteza si le am facut .au iesit bune dar cam tari de ce? Adevarul ca prost sa fi noroc sa ai cel putin nu mi sau taiat aici in Spania nu prea le vinde asa nepreparate sunt in cutiute de o culoare roz dar prefer sa nu mananc! Imi place f mult forma in care va exprimati multumim.ai romania ce dor imi este de tine!
RăspundețiȘtergereDaca au iesit tari inseamna ca mai trebuie sa adaugati apa minerala pana capata consistenta dorita. Dar e perfect ca au iesit asa. Asta inseamna ca s-au batut foarte bine, apa cu bulbuci ramane sa-si mai faca treaba si atat. Sa aveti pofta! Inteleg dorul de tara.. sper sa nu fie prea apasator doar. Zile frumoase va doresc!
RăspundețiȘtergereMulţumesc muuult pentru reţetă şi sfaturi.E prima oară când fac şi mi-au ieşit bune, bune.Graţie ţie...bine, nu pot sa nu recunosc fp că poate fi şi norocul începătorului.Să ai un an cât mai bun, cu sănătate, belşug şi să ne răsfeţi în continuare cu dulcegăriile acestea culinare..minunate!
RăspundețiȘtergereEver...
RăspundețiȘtergereEu folosesc ceapa rosie pe care o adaug inainte de a pune apa sau sifonul. Gustul dulce al cepei patrunde bine printre icre, iar culoarea ii da salatei un aspect deosebit. Pe clisura Dunarii, ceapa se adauga de la inceput. NUmai ca icrele sunt aproape uscate. In delta icrele se bat cu lingura de lemn, insa foarte putin (uleiul este scump), deoarece pescarii, de obicei, nu pastreaza icrele, ci le folosesc la borsul de peste. In general sunt icre 'indulcite" cu sare de la o zi la alta. Atentie, sa nu incercati sa preparati icre proaspete, bobitele se sparg usor si toata salata va deveni un strat gros de ulei.
RăspundețiȘtergere