Oh boy, am mancat dulcegaria asta acu vreo 2 saptamani! Inca o zi si faceam pierduta reteta printre hartiutele cu notite.. Dar a avut grija my friend Ralu sa bata cu lingurita-n tastatura si sa strige dupa cheesecake.. ;) Asa ca iata-o in toata splendoarea ei aici ..
Dar mai intai o sa strig in gura mare dupa oven ;) Plss, Santa, afara sunt inca munti de zapada, nu trebuie sa cobori pe nici un horn sa-mi lasi un oven nou nout si sa ma scapi de magaoaia care si-a pierdut orice zvac!! Promit sa-ti fac o partie buna pe masina! Mda, acum sa nimeresc masina, ca-i ascunsa bine c-o plapuma de zapada si mi-e sa nu i-o curat vecinului nene. Buba e asta: cuptoru' nu mai arde bine dle! Adica il potrivesc eu la 180 grade, dar michiduta ala mic isi baga coada si-n zece minute flacara se micsoreaza de parca ar fi un 150. Si stau cu ochii pe el ca pe butelie si manevrez la platane pana il ridic in ceruri ca sa-i creasca elanu si sa-mi parleasca si mie dulcegaria asa cum trebuie! Cam tanjesc dupa un cuptor nou, ce zici poti, poti?? Da na ma multumesc si cu un elf sa mi-l repare. Pls Santa plsss !
So, ma-ntorc la cheesecake! Sunt innebunita dupa dulcegariile ce contin branza dulce/ mascarpone in cazul ei. Daca nu aveti mascarpone, mixati branza dulce apoi adaugati niste smantana si e mai mult decat delicioasa substituirea, o sa vedeti voi!;)
Acum facem altfel blatul.. nu mai sfaramam biscuitii in maini ca la cheesecake-ul cu dulce de leche sau cel cu dovleac copt.. ci pur si simplu ii face praf la mixer 1 minut. Sa fie toata pasta asta fina, untoasa si usor crocanta dupa copt. Si graiesc vorbe pentru o tava de 18 cm, pentru una de 26 dublati cantitatea, va rog.
Pentru blat faceti deci praf 180 grame biscuiti petit beurre pe care ii amestecati bine cu 100 grame unt la temperatura camerei.
Tapetati tava de tort (cu inel detasabil) cu hartie de copt si putin unt, varsati acolo 'blatul', distribuiti-l pe toata suprafata, imbracand marginile tavii mai mult de jumatate si dati blatul de biscuiti la frigider.
Tapetati tava de tort (cu inel detasabil) cu hartie de copt si putin unt, varsati acolo 'blatul', distribuiti-l pe toata suprafata, imbracand marginile tavii mai mult de jumatate si dati blatul de biscuiti la frigider.
Preincalziti cuptorul la 160 grade. Apoi urrmeaza umplutura: 500 grame mascarpone (SAU 400 grame branza grasa dulce - blenduita pentru finete - amestecata cu 100 grame smantana grasa), 400 grame ciocolata alba topita la bain marine, 50 grame whisky, 60 grame zahar pudra, 3 oua M, zeama de la 1 lime, coaja de la o lime si o sticluta cu esenta de menta Dr. Otker - 38 ml.
Eu folosesc de regula mascarpone Galbani, dar puteti folosi orice marca inclusiv branza aia dulce.. e minunata combinatia oricum! Intai de toate topiti ciocolata alba la bain marine picurand acolo si cantitatea de whisky si stati langa vas ca nu cumva sa se prinda cineva ca n-aveti altceva mai bun de facut. Pe bune acum, invartiti cu lingura in ciocolata si incercati sa o topiti pe toata luand la un moment dat vasul de pe foc. E o chestie legata de temperatura / termomentru, dar n-am asa ca eu o topesc si ma ghidez dupa ochi. In momentul in care aveti o mare de cioco si totusi niste bucati pe acolo, luati vasul de pe foc si amestecati continuu pana se va topi si ultima bucatica din dulcele alb.
Dupa ce ati topit ciocolata o lasati deoparte si incorporati pe rand ouale in crema mascarpone. Adaugati apoi esenta de menta.. da da pe toata, zeama de lime, zaharul pudra si coaja de lime daca doriti (eu n-am pus de data asta ca ma jucam cu poza la limeta si-am uitat s-o tund zero; da voi sa puneti daca vreti ) Adaugati si ciocolata alba topita in compozitie si incorporati usor ingredientele. Nu amestecati prea mult, ca ce-i prea mult strica stiti, da? Apoi turnati umplutura peste blatul pe care in tot timpul asta l-ati tinut in frigider.
Scoateti tava de la rece, turnati compozitia si predati-o cuptorului preincalzit pentru 1 ora la 160 grade.. hmm nu vreau sa va zic cum/cat am tinut-o eu;). Important e sa nu scoateti cheesecake-ul din cuptor dupa acel timp scurs, ci sa-l lasati acolo sa se raceasca lent, pentru a evita craparea; apoi se stabilizeaza el in timp de vreo 3-4 ore.
In rest, chef de o dulcegarie putred de bogata in arome sa aveti dupa ce se raceste isprava... ca ascultati la mine.. no sa va mai opriti! Poze n-am multe ! Da hai sa fim seriosi: cine mai are chef de poze cand la masa provocatilor cu o dulcegarie ciocolatoasa se intinde finut o treaba de 18 cm, dementa de aromata, cu un gust fin de limeta fix mulat pe situatie? Spuneti acuma si voi !
Reteta imi apartine in totalitate in case u wonder.
Antonina, cheesecake-ul asta cu ciocolata alba este pe placul meu! mai mai ca imi vine sa las balta browniurile si sa ma apuc de cheesecake :))
RăspundețiȘtergereArata delicios! :*
RăspundețiȘtergereSuperb, ador cheesecake sub orice forma.
RăspundețiȘtergereTe pup cu drag.
Cine ma pune, frate, sa intru la ora asta pe Facebook sa ma imbie pozele astea??? Antonina, divin! Asa cum ne-ai obisnuit!
RăspundețiȘtergereArata extraordinar, iar gustul sunt convinsa ca e minunat. Combinatia de ciocolata si menta ma tenteaza si pe mine de cea timp, ieri chiar mi-am comandat extract de menta.
RăspundețiȘtergereO minune dulce , aromata , in stilul tau . Vreau si eu la masa ta !
RăspundețiȘtergereMoamaaaa, deci "linguritul" meu in tastatura n-a fost in zadar =))?! Si eu tot pe Galbani il votez, mai ales ca am mai probat si alte marci. Hi hi. Sar'manaaaaaa <3.
RăspundețiȘtergereCum e domnule esenta de menta de la Dr. Oetker? Si, mai ales, de unde ai luat-o? Da'.. cuptoru' tau e electric, sau pe gaz? Mooama cate intrebari! :)) Eu am cuptor pe gaz si ma bate gandul sa fac tranzitia spre electric. Am inca niste mici retineri legate de Enel (care-mi tot ia curentul cand vrea muschii lor pentru ca ei poate) si de faptul ca ar trebui sa-mi cam reconfigurez mobila de bucatarie :)) Vreun sfat, ceva? Te pup!
RăspundețiȘtergerePS Ce idee senzationala aia cu branza dulce si smantana. Ce ma oftic ca am aflat asta abia la 30 ani!!!
Esenta e foarte parfumata ! printre preferatele mele, pe langa cea de lamaie si migdale;) Se gaseste mai peste tot.. la Cora, carefour, mega.. o gasesti sigur. Dr Otker e za best, altele nu -mi plac deloc, n-au aceeasi profunzime ;)
ȘtergereCraca mea de cuptor e un ariston pe gaz si plita la fel, cu aprindere electrica. Si ma enerveaza maxim. Trebuie sa stau langa el sa verific flacara din 10 in 10 minute sa nu-i scada intensitatea. sucks!! Enelul ;))) hmmm no comment..ei poate da da;) sa-mi taie curentu si pt 20 ron neplatiti la timp ;) Hmm cat despre mobila de bucatarie eu am facut-o acum 4 ani deja si mi-am luat -o de aici www.lemet.ro. Cei drept acum m=am plictisit maxim de ea ;) dar atunci era misto ;)) (uff sa nu citeasca Marius asta ca-mi da in cap;)).
Aia cu branza e chiar misto. Acum depinde si de consistenta ei sa nu fie apoasa si in functie de asta eu pulsez cu smantana. N-am tot timpul in casa mascarpone si atunci reinventam, nu? ;)) Abia astept sa te vaz vineri. ;) hugs!!
Ah de cand poftesc eu la o branza deasta ...ce stii tu Antonio ca mor aicilica ...pup fata frumoasa si priceputa!!
RăspundețiȘtergereO dulcegarie aromata as vrea si eu! nu am chef deloc sa intru in bucatarie. Pup
RăspundețiȘtergereOooo, ce bunatate !!! Imi plac la nebunie retetele de cheesecake la cuptor, desi sint mai laborioase. Foarte multumesc de reteta, Anto !!!!
RăspundețiȘtergereMa alatur si eu celor care mor de pofta in fata monitorului. O zi frumoasa si dulce :-*
RăspundețiȘtergereo nebunie...arata superb, nici nu ma intereseaza cat a fost de buna!
RăspundețiȘtergereAceasta prajitura ne-a frant si inimile noastre,de cand am descoperit-o.
RăspundețiȘtergereEu o fac fara ciocolata alba si fara menta, ci cu lamaie multa.
Urmatoarea am sa incerc si reteta ta, care pare o nebunie dementa :)))
Pupici!
a ajuns si la mine...da'...doar parfumul :(
RăspundețiȘtergerezic si io ca Viviana de mai sus...nici nu ma intereseaza...
revin...ma intereseazaaaaaaaaaaaaaaaaa....
Arata de nota 10!
RăspundețiȘtergereSuper arata.. vin si eu la felie ca e tare apetisanta...
RăspundețiȘtergerePupici
Ciocolata albã si menta...mmm...o felie si pt. mine :)
RăspundețiȘtergereArata super bine!!!Combinatia, clar e pe gustul meu!Yummy!Pupici!
RăspundețiȘtergereCe dulcegarie apetisanta! Mor de pofta Antonina.
RăspundețiȘtergereMinunat arata!!!
RăspundețiȘtergereAnto,ma bag si eu la o feliuta ca taaare imi mai place cheesecake-ul!!mmm deja imi ploua in gura!!!Pupici?
RăspundețiȘtergereImi place foarte mult.Pupicei!
RăspundețiȘtergereexcelenta combinatia cu menta ! Si usor de facut ! Super !
RăspundețiȘtergereE minunat! Like,like, like...
RăspundețiȘtergeremama mia ce bine arataaaaaaaa! zau ca mi-ai facut pofta ;)
RăspundețiȘtergerepupicei scumpa mea
Cheesecake cu ciocolata alba nu am incercat pana acum, dar arata super apetisant! Obligatoriu pe lista de "to do"
RăspundețiȘtergereO zi frumoasa, draga mea! xoxo
Grozav de bine arata si sigur a fost grozav de buna !!! ;)
RăspundețiȘtergereE desavarsita aceasta prajitura Anto!!!
RăspundețiȘtergereMmmm... o bunatate ai gatit aici! O portie e a mea!!! Pupici
RăspundețiȘtergereun cheesecake de-ti lasa gura apa! ...dau un power off la PC! si merg sa-mi beau apa cu lime ... ufff
RăspundețiȘtergereCe aroma ,ce parfum....mmm.
RăspundețiȘtergerePup si seara minunata!
Anto mai dat gata si de data aceasta! Iar prezentare impecabla! Te pup!
RăspundețiȘtergereDulcegaria asta a ta sa sti ca provoaca palpitatii (in sensul bun) :)
RăspundețiȘtergereNiste poze grozave , ca intotdeauna.
Buona e bella, si vede subito. Belle anche le foto. Brava!
RăspundețiȘtergereMamaaaa,ce combinatie!Strasnic de bun tre sa fi fost!
RăspundețiȘtergerehttp://www.facebook.com/events/260432277365011/ Astept un e-mail de la tine daca doresti sa participi, nu stiu sigur daca a ajuns invitatia oficiala. :)
RăspundețiȘtergereBine venita oricand o bucata de cheesecake!
RăspundețiȘtergereAm facut si eu reteta, insa mi-a mai ramas compozitie. Oare ce as putea sa fac cu ea? :D
RăspundețiȘtergereO poti pune pe toata chiar daca depaseste marginile blatului de biscuiti.. sau poti ridica blatul de biscuiti la fel de mult ca mine astfel incat sa ajunga pana la buza lui. Sa aveti pofta
RăspundețiȘtergerenu iese prea dulce daca pui si zahar si ciocolata alba? vreau sa o incerc si eu in weekend, dar mi-e frica sa nu fie dulce ca o baclava :)
RăspundețiȘtergereAm facut acest cheesecake si regret ca am pus esența de menta, da, da pe toată!!! Are gust doar de menta, din păcate. Altfel sunt sigura ca ar fi fost foarte gustos...
RăspundețiȘtergere