Cu dulcegaria asta risti sa nu intelegi ce ti se intampla. Ai notiunea intalnirii cu o prajitura de post, in schimb perceptia gustului te face sa te indoiesti ca n-are oua, lapte, cioco desi cu mana ta n-ai pus! Si da, stiu ca e nedrept! E nedrept c-am tinut-o ascunsa atata amar de vreme, dar mi se parea atat de fidela mie dulcegaria asta, plina de istorie, peripetii, explozii, gusturi si arome pecetluite intre mine si ea de-a lungul a peste 20 de ani ca nici n-am realizat ca e cu putinta so tin just for mysefl si sa n-o astern pe hartie! Pana mai ieri, cand am primit o comanda speciala (hugs Ralu;) pentru o dulcegarie de post ;) Si puteam io sa omit scanduricile magice in prezentarea dulcegariei ? Nu, nu !;))
Desi e saptamana mare, dulcegaria asta te indeamna la dezmaturi culinare.. Iar pentru zilele in care abstinenta nu face legea, un pahar cu lapte companie vine fix pe fix, parol ca da ! ;)
Sa pornim dara in incursiunea ei. Povestea e simpla, da cred c-ati sesizat deja ca sunt addicted to simple stuff but yummy, nu? ;) E reteta bunicii mele, Dumnezeu s-o odihneasca, sunt sigura ca se 'alinta acolo' cu bunatatea asta, cu care ne-a rasfatat mereu, mie si sor'mii, simturile in copilarie. Prefacerea ia in calcul echivalenta unei cani! Yep, cana voastra preferata sa zicem... aia mare de va beti lapticul dimineata.. daca faceti ca mine ;).
Dulcegaria se raporteaza asa... la 2 cani pline cu faina - merg fix 1 cana plina cu zahar, 1 cana cu apa, 3 sferturi din cana cu ulei, 1 lingurita cu praf de copt, 1 lingurita aproape rasa cu bicarbonat stins in 1 lingurita cu otet, 1 lingura cu varf cu cacao, 1 lingurita rasa scortisoara, 1 lingurita rasa matcha (dar puteti fara doar si poate sa eliminati pulberea asta verde din calcul sau sa o inlocuiti cu o alta aroma preferata.. putin praf de anason de exemplu), jumatate cana cu gem de prune (dar la fel de bine puteti folosi orice alt gem sau dulceata preferati.. nu va zic ce delicioasa e de exemplu cu dulceata de gutui / capsuni / visine, sau fructe de padure), 50 grame nuci macinate, 3 linguri pline cu esenta de rom si un praf de sare.
Asta e toata vraja. Si in functie de cana voastra si de cat de mare va e tava.. puteti dubla cantitatea. De exemplu aceasta cantitate va este suficienta pentru umplerea unei tavi de tort cu diametrul de 26 cm. Depinde cat de subtire sau inalta o doriti. Sa va mai zic ca, pregatind-o intr-o tavita de tort.. o puteti decora la mijloc si deasupra cu un buttercream de post din margarina vegetala, zahar tos si cacao? Hmm feel free to mumbo jumbo.
Puneti intr-un vas toate ingredientele din lista, nu exista ordine, si amestecati. E fix dupa cum aveti chef, dar aveti grija sa stingeti bicarbonatul in otet. Eu mereu incep cu faina, apoi le adaug pe celelalte. Cuptorul fiind preincalzit din timp la 180 grade, tapetati cu hartie de copt - o tava de tort cu diametrul de 26 cm, sau ungeti cu margarina si pudrati cu faina o tavita dreptunghiulara de 28 / 23 cm de exemplu si turnati compozitia. La cuptor sta cam 25 - 30 minute la 180 grade, dar cel mai sigur e in cazul dulcegariei asteia testul cu scobitoarea. Dupa 20 - 25 minute testati.. daca iese curat e gata, altfel mai lasati putin. Aveti grija ca tavitele pe care le folositi sa fie cu bordura inalta, pentru ca se va umfla in pene negresit!
Eu am folosit niste forme dragalase, din care am scos dulcegaria fara probleme si altele pe care am omis sa le pudrez cu faina si mi s-a lipit, na! ;)) Bineinteles ca mi se intampla si mie ;) Fix pe cele decorate cu prune le-am lipit de tavite si cu chiu cu vai le-am scos. Urate rau, da maxim de bune, pe cuvant ca da! Le-am pudrat cu zahar tos pe unele, iar dulceata de nuci verzi le-a tinut companie celorlalte. E voila !
Dulcegaria se raporteaza asa... la 2 cani pline cu faina - merg fix 1 cana plina cu zahar, 1 cana cu apa, 3 sferturi din cana cu ulei, 1 lingurita cu praf de copt, 1 lingurita aproape rasa cu bicarbonat stins in 1 lingurita cu otet, 1 lingura cu varf cu cacao, 1 lingurita rasa scortisoara, 1 lingurita rasa matcha (dar puteti fara doar si poate sa eliminati pulberea asta verde din calcul sau sa o inlocuiti cu o alta aroma preferata.. putin praf de anason de exemplu), jumatate cana cu gem de prune (dar la fel de bine puteti folosi orice alt gem sau dulceata preferati.. nu va zic ce delicioasa e de exemplu cu dulceata de gutui / capsuni / visine, sau fructe de padure), 50 grame nuci macinate, 3 linguri pline cu esenta de rom si un praf de sare.
Asta e toata vraja. Si in functie de cana voastra si de cat de mare va e tava.. puteti dubla cantitatea. De exemplu aceasta cantitate va este suficienta pentru umplerea unei tavi de tort cu diametrul de 26 cm. Depinde cat de subtire sau inalta o doriti. Sa va mai zic ca, pregatind-o intr-o tavita de tort.. o puteti decora la mijloc si deasupra cu un buttercream de post din margarina vegetala, zahar tos si cacao? Hmm feel free to mumbo jumbo.
Puneti intr-un vas toate ingredientele din lista, nu exista ordine, si amestecati. E fix dupa cum aveti chef, dar aveti grija sa stingeti bicarbonatul in otet. Eu mereu incep cu faina, apoi le adaug pe celelalte. Cuptorul fiind preincalzit din timp la 180 grade, tapetati cu hartie de copt - o tava de tort cu diametrul de 26 cm, sau ungeti cu margarina si pudrati cu faina o tavita dreptunghiulara de 28 / 23 cm de exemplu si turnati compozitia. La cuptor sta cam 25 - 30 minute la 180 grade, dar cel mai sigur e in cazul dulcegariei asteia testul cu scobitoarea. Dupa 20 - 25 minute testati.. daca iese curat e gata, altfel mai lasati putin. Aveti grija ca tavitele pe care le folositi sa fie cu bordura inalta, pentru ca se va umfla in pene negresit!
Eu am folosit niste forme dragalase, din care am scos dulcegaria fara probleme si altele pe care am omis sa le pudrez cu faina si mi s-a lipit, na! ;)) Bineinteles ca mi se intampla si mie ;) Fix pe cele decorate cu prune le-am lipit de tavite si cu chiu cu vai le-am scos. Urate rau, da maxim de bune, pe cuvant ca da! Le-am pudrat cu zahar tos pe unele, iar dulceata de nuci verzi le-a tinut companie celorlalte. E voila !
Poate fi dulce, dulce-acrisoara, fructata, innobilata cu nuci, alune de padure, fistic, orice gand = ingredient pacatos va trece prin cap il puteti lasa sa pice-n compozitie, prajiturica asta parind a fi departe de toate cele lumesti, ca sa se tina bine si la cumetria celor ce nu tin post, dar mai ales a celorlalti carora li se inchina.
ce prajitura minunata ai facut! si pozele le ador pur si simplu. pup
RăspundețiȘtergereArata absolut superb!
RăspundețiȘtergereSti ca din cauza ta, cand m-oi duce la bunici, la sat, "fur" toate vasele si farfurile cu patina timpului si umplu portbagajul masinii cu scanduri si scandurici, doar doar or fi si pozele mele asa frumoase :)
RăspundețiȘtergereas manca si pozele... asa pofta mi-ai facut!
RăspundețiȘtergereCea cu dulceata de nuci e a mea,am zis!Nu mananc de foarte mult timp,prajitura pot sa-mi fac dar dulceata?
RăspundețiȘtergereAsa ca iau de la tine ca arata de vis iar pozele sunt deosebite!Pupici!
Bunicile, dragele de ele, ne-au rasfatat numai cu bunatati. Pup!
RăspundețiȘtergereSuper prajiturica! Ma innebunesti cu prezentarea! Superba!
RăspundețiȘtergereDin nou mor de oftica! Dar cred ca iti place asta! :P Lasa ca-mi scot eu parleala... al meu e la tara in cautare de scandurici, buturugi, gratare si alte accesorii!!
RăspundețiȘtergereDeci, sa revenim... Pozele sunt ceva... cum sa zic sa nu ma fac de ras?!.. ceva asa.. de-mi vine sa mananc 27' de monitor!!
Cred ca m-am exprimat suficient!
Pupici
Ahaaaa deci comanda mea a fost lege =))?! Pai ia sa mai vin eu cu niste comenzi :P! Vazut, placut, executat! Poza pe FB :). Pupicei ... virtuali
RăspundețiȘtergereAntonina, again, your pictures drive me crazy ~ I've passed on the Versatile Blogger award to you! Please do visit:
RăspundețiȘtergerehttp://pencilkitchen.blogspot.com/2012/04/cinnamon-and-rum-raisin-cookies.html
Yummy, delicioasa! Cat despre poze... foarte, foarte frumoase! Felicitari!
RăspundețiȘtergeresuper buna! mi-e dor de tine! pup
RăspundețiȘtergereBestiale poze si prajiturica si farfurie, si scanduri.
RăspundețiȘtergereSi tu esti o dulce.
te pup si-ti doresc o zi excelenta.
Aveam si eu o retetã de praji de post pe undeva....nici nu se simte cã e de post:)
RăspundețiȘtergereAratã delicios cu mult sos...mmm...
Anto...ce sa mai spun...la atatea cuvinte frumoase eu raman doar sa ma alatur!!!like,like,like!!!pupici!!
RăspundețiȘtergereFotografiile tale m-au dat gata...din cauza ta sunt bolnava de vreo cateva saptamani... Nu am cuvinte sa-ti spun cat de mult imi plac !!! Extraordinar !!!
RăspundețiȘtergereSuper prajiturica! Prezentarea.......superba!!!!!Pupici
RăspundețiȘtergereArata delicios, felicitari !
RăspundețiȘtergereSalutari de la Halire.ro ! :)
Ce draguta sta asa, mititica, pe farfurie! Parca iti vine sa o mananci! Abia astept sa incerc si eu. Am facut stiva din borcane cu gem de prune de la mama!
RăspundețiȘtergereDeliciosa prajitura si superbe imagini artistice! :*
RăspundețiȘtergereGem si nuca ...ma afisez imediat la usa ta .
RăspundețiȘtergereDa'stiu ca te-ai indragostit de scandurici!...cand faceam curatenia de primavara am dat peste niste scanduri putrezite si m-am gandit la tine...daca poti sa crezi!
RăspundețiȘtergereMmm, fantastica prajiturica!!!La fel si prezentarea!Offf, dulceata aia de nuci, e bestiala!Pup!
RăspundețiȘtergereMai dat gata cu prezentarea, iar dulcegaria ta bestiala! Sarbatori fericite!!
RăspundețiȘtergereCa-i de post sau nu, nici nu mai conteaza! Dulcegaria arata grozav ;-)
RăspundețiȘtergereDe o jumatate de ora am scos plajitura din cuptor. Nu am avut rabdare sa o las sa se raceasca si am mancat o felie asa calda. E un deliciu.
RăspundețiȘtergereInterioerul trebuie sa fie putin mai lipicios, sau nu am facut eu ceva bine?
Andrea, ma bucur din suflet ca ai incercat-o! Daca e interiorul lipicios, inseamna ca ai executat o dulcegarie perfecta! ;) Sarbatori minunate iti doresc !! Hugs!
RăspundețiȘtergereToate bune si frumoase!
RăspundețiȘtergerePaste fericit tie si celor dragi tie!
Pozele sunt fantastice insa reteta mai putin cuceritoare (si bunica si mama o faceau cand eram mica)Am facut-o dintr-o nostalgie pentru acele vremuri si gasesc ca esenta de rom predomina gustul si nu-si prea are locul in aceasta prajitura incarcata deja de aromele gemului si nucilor. Am sa o incerc si fara esenta de rom si cu mai putina faina si mai multa ciocolata, cred ca va fi mai putin greoaie.
RăspundețiȘtergereDraga Anonim dupa cum am scris e reteta bunicii mele, pe care eu una o ador din diverse considerente. Esenta, ca in orice reteta, ramane la atitudinea oricui.. rom, vanilie, etc.. o poti face dupa plac, cu sau fara. zi buna !
RăspundețiȘtergereEste adevarat ca gusturile copilariei sunt incomparabile si incontestabile :)Multumesc pentru postarea retetei, e drept ca o putem adapta apoi fiecare dupa preferinte si gust. Sarbatori fericite!
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos. Sarbatori fericite alaturi de cei dragi tie !
RăspundețiȘtergereMultumesc .Mi-au placut explicatiile si tonul glumet .Am mai facut aceasta reteta mai demult si am vrut sa mi -o reamintesc si sa-mi confirm unele ingrediente . Post usor si sarbatori fericite !!
RăspundețiȘtergere