19 iulie 2012

Despre Street Delivery, trufe raw si niste treburi



"Numele meu e A.S.S., 'fumez' porc de vreo treijde' de ani si (cica) vreau sa ma tratez" 

 nici sa n-aud  "llooooolll" in grup, ok?

Chestiunea de mai sus mi-o zic adesea in momentele in care burta imi e plina cu porc evident, si judecata mi se topeste sub amprenta lui, intocmai cascavalului pe o pizza abia scoasa din cuptor - pe numele ei de scena - Carnivora (musai) - my middle name, ce sa mai!  Indecizia are si ea semne de punctuatie, care vin insotite de niste zvarcoliri interioare asa din te miri ce ;) ...al 'mirarii' (chiar am ajuns sa gandesc/fac eu asta?) strivit de semnul intrebarii - cu un mare why sau why not in coada; intrebarii (de ce sa ma tratez, cand 'io la o adica il iubesc - pe el porc care este intr-un asa hal de bun, bun) - cand ma vad pusa la zid, de mine insami si de una singura, c-un mare pahar cu smoothie verde = niste frunze de salata, busuioc si cateva de morcovei, blenduite si innobilate cu apa (omg! nu pot sa cred ca fac asta); si exclamarii (e musai dom'le sa-i dau peste bot porcului, ca doar circula chestia asta total neinspirata 'esti ceea ce mananci' si chiar nu vreau sa cred despre mine, ca-s porc bun, adica in toata regula) si cand citesc (ca eu n-am, dohh) despre perfectibila combinatie intre celulita si porc versus constiinta! Si ce sa fac, ce sa fac mai?

Si, ca intotdeauna, exista un totusi! Acum o luna de zile - ca de atunci tot rumeg si rumeg din cand in cand iarba si abia azi ideea in sine - la Street delivery si mai apoi atelierul raw vegan al Oliviei Steer, s-au intamplat niste lucruri dom'le si mi s-au aprins niste becuri, beculete, becusoare bleu, verzi si-ntr-un final roz, am primit palme si pe stanga si pe dreapta (virtuale ofc, ca veganismul asta nu-i masochist deloc), le-am pasat porcului si m-am cam lasat de el, sa vedem cat ma tine. Da pui am voie (!!!), ca nu e porc.

Ca am si acum un mare drooll in gura cand ma gandesc la niste bucatele mici de chorizo, fasii de prosciutto, si-o tiganie de bacon prajit - varsate asa peste-o salata cu rosii si verdeata, na! Bun nene, bun, 'nu radea'! Lame, i know! Da voi judecati singuri, ca fix acu dezbat si eu problema negru pe alb, si insiruindu-mi asadar gandurile aici, va conjur sa-mi intariti voi una din convingeri (le-am lasat la urma di 'tat), cu argumente, cu tot, pro si contra!

Da s-o iau cu inceputul... ca asa-i frumos! Habar n-am avut pana acu o luna, ca intr-un locsor din Bucurestiul asta mare, de vreo 6 ani incoace, se petrec niste lucruri fabuloase. Strada Arthur Verona, aka Street Delivery, isi pune lacat la inceput si sfarsit de strada in fata vehiculelor pe 4 roti - de obicei la ceas de vara, vreo 3 zile, si fix in Parcul Icoanei se dezbraca de secrete: arhitectura, arta stradala, teatrul, muzica, atelierele culinare, yoghinii in starea lor naturala (infasati doar, o stare zen de numa'), hipsterii adevarati si entertainmentu'. Iar toata chestiunea asta, redata in totalitate pietonilor, e organizata an de an de Fundatia Carturesti si Ordinul Arhitectilor din Romania, o-la-la!;)




Si se pare ca 7-le mi-a soptit sa spun da;), si mare mi-a fost bucuria sa le impartasesc minunatilor participanti, dornici sa afle din gura mea profana, despre mancarea sanatoasa, sa le graiesc vorbe-aplicate, despre uleiuri bio, bulgur, basca de oua m-am bucurat sa explic maxim, parfumuri de menta, busuioc, alune, toate astea contopite-ntr-o salata sanatoasa numita Tabbouleh (cand vedeti rosu in fata ochilor, dati click) despre care v-am vorbit acu ceva timp in urma, cand Plafar a binevoit a aduna laolalta oameni pasionati de cooking sanatos, treaba serioasa dom'le, nu gluma!













Si uite asa au organizat oamenii astia cu ale lor puteri de provenienta proteica zamislita dintr-un pumn de migdale sau nuci - un concurs in care FB-ul a fost aruncat in aer de retete raw vegane, vegetariene care au purtat amprenta oamenilor frumosi de s-au infatisat pe Street Delivery in ziua aia de duminica - celor ce mi-au fost alaturi - le mare multumesc, si mai apoi ne-am cunoscut in toata multimea noastra, cunoscatori raw sau nu, dar dornici de cunoastere (ca mine), la atelierul Oliviei Steer - tinut, unde altundeva decat intr-un Plafar - pe Radu Beller mai exact, da.. vedeti aici spotul video realizat cu Olivia.

In duminica aia, in Parcul Icoanei, introducerea mea a fost finuta, fara conotatii raw (si fara discutii imbecile despre porc, ca altfel mi-o luam pe coaja), luand in calcul fiertura sparturii de grau si rezultatului cotcodacelii cocosului asupra unor gaini in calduri, dar musai bio toate - alimentatie naturala si sanatoasa nene, ca nu ne-am jucat doar povestind incins si interesant, ci am facut acolo niste treburi.. Faina misiune, dom'le, da!





Mai ales ca my lovely Ralu (care absenteaza motivat acu si pe care o pupacesc cu drag) m-a incantat cu prezenta. A durat o ora atelierul culinar, timp in care m-am imprietenit pentru prima data in viata cu o plita electrica.. din aia de camin, am intalnit oameni frumosi si interesanti, asa ca fu' misto treaba, plus explicatii, explicatii.. ;) la o ora arzatoare din zi!



Unde mai pun la socoteala ca-ntr-una din zile, Edutu meu prezent in fapte ne-a arat si explicat cum si-n cate feluri se incordeaza muschiul vanos, si musai cum se despart niste cirese si visine de samburi.. Asta da clasa, dom'le! no, ziceti voi acu'!





Asa, acum ca am tot dat din casa, sa continui.. Intr-o zi din timpul saptamanii, imediat dupa Street Delivery, am cunoscut-o in toata splendoarea ei adevarata, in carne si oase vegane pe Scufita Rawsie. Da nene si eu credeam ca-i facatura, dar exista in toata desavarsirea ei! Cantec de leagan ii era vocea, chipul sculptat in creme naturale, subtire ca o copilita de-a 9- a, dotata sufleteste cu un compendiu raw vegan, deci da!


Am picat pe scaun de cum am intrat in Plafar, i-am prins Ralucai mana ca-ntr-un cleste si i-am zis..  "soro, daca vezi ca ma pierd in fata alunelor scufundate in lapte de migdale si ma zbat ca o naluca sa le pescuiesc; daca incep sa ling semintele de susan ramase in urma bulgarasilor ce le contin; daca observi ca mi se indeseste pe loc parul cand sorb din salata facuta nectar, si mi se tranforma dejtele in betisoare chinezesti nu de alta dar ar fi fost pacat sa fac uitata in pahar o cat de mica bucatica de dovlecel prefacut in tagliatelle, imperecheat cu un pesto de caju si usturoi - absolut dementiale !!!-  da-mi peste ochi, trage-mi doua palme sa-mi revin ca altfel ii pun gand rau lui M. - raw vegan o sa scrie pe el" Zis si facut! M-am trezit luata la palme, asa metaforic vorbind - din fericire, sau pacate o sa realizez in timp - si am plecat  de acolo ca o nauca!






Si uite asa si din cauza aia, imi sterg ochii injectati de lacrimi cu dosul palmei si ma intreb.. 'A fi sau a nu fi raw-vegan, sau macar vegan, sau cel putin vegetarian'? Hai, ziceti, ziceti voi! Stiu ca postarea asta n-are zvacniri prea mari de acceptare a ierbii, ca de, porcu' mi-a intrat ca raia in piele, in creier, in toate madularele fiintei mele  - drept pentru care am ca intriga o intreaga poveste de viata si o prietenie care s-a lasat asa din mosi stramosi cu limba de moarte - deci parsiv rau de tot, dar totusi, am vreo scapare? Si daca da, cum?. Ca eu mi's tare sensibiloasa si atasata de lucrurile pe care le-am cunoscut in timp si iubit intr-o zi cat altii intr-o viata si c-un zvac de mica masochista (ca o balanta veritabila ce sunt) - cantaresc cam la modul asta lucrurile:
  •  p'un taler porc (uhhh moama - coaste imbaiate-n lapte de cocos, unt de arahide, usor bulbucat cu grasime, pestritat cu sorici, marinat intr-o chestiune de-ti sta mintea-n loc si-apoi aruncat pe gratar, sau cuptor, intr-o idila perfecta cu cirese, caise, prune, etc (insert drooling face here) - pe stanga mai la vale vedeti vreo 10 preparate din porc, go, go, go !!;)) 
  • si pe alt taler - constiinta mea raportata la "tinerete fara batranete si viata fara de moarte" - aspect imbracat in haine raw vegane, cica, si celulita aia de care va ziceam mai sus, sau viitoarea celulita (ca eu, acum, doar v-am zis, n-am d'aia, lol)! 
Personal va indemn sa judecati in cunostinta de cauza si sa extrageti si pentru voi taleru castigator. Chiar mi-s tare curioasa ce ganduri imbratiseaza domniile voastre, parol!

Deci, ma ajutati fetelor, ca am musai nevoie de-o ispita raw, sau macar vegana - cu documentatia stiintifica de rigoare, cu linkuri, ingrediente, principii si povesti de viata pe de-o parte; sau pe de alta - porc tata, simplu fara prea mult zvac din partea voastra, ca pe asta il stie mandea pe de rost din cale afara!! Deci, ma pot astepta la idei/sfaturi? Le primesc cu mare bagare de seama si muuuuult drag! 

Acu sigur va asteptati la reteta de trufe raw, da mai am facut-o si p'asta, dupa mintea mea din capu' meu. Absolut groazava treaba, cu un parfum si-o consistenta de sta matza in coada, bune rau, da stiti cum! Dar hai sa vorbim despre ele maine, ca acum prea mult mi-a copt mintea ba porc, ba raw si e vremea somnului de frumusete, nu de alta ;) 





26 de comentarii:

  1. Super actiunea, iar Edutu un scump.
    Te pup cu mare drag.

    RăspundețiȘtergere
  2. Fata draga, esti zuza rau :) M-ai facut sa-mi curga lacrimile de ras asa de dimineata! Eu una povesti prea multe nu iti pot spune ca n-am habar de hrana vie, dar mi-ar place sa cunosc macar putin din secretele ei. Sunt convinsa ca ni le vei impartasi in timp! Frumoase intamplari ti se mai intampla! te invidiez

    RăspundețiȘtergere
  3. Scrii minunat iar imaginile sunt o incantare.
    Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ba deloc, doar ca strig dupa sfaturi ;) Poate ma ajuta cunoscatorii raw cu impresii fel de fel! pupici

      Ștergere
  4. Vai :)
    Anul trecut, prin martie cred, am descoperit blogul Oliviei. Vreo cateva saptamani numai acolo am citit. Dincolo de postari, extraordinar de frumos scrise pentru sufletul meu, in comentarii sunt o gramaaada de informatii, sfaturi, trimiteri, linkuri date de ea (daca te apuci de lecturat blogul ar fi bine sa ai un document unde sa le notezi pe rand). Si, tine cont ca la vremea aceea inca nu erau atatea postari acolo cum sunt azi si, desigur, nici la fel de multe comentarii. Insa tot mi-a luat vreo saptamana sa le dau gata.
    Oricum la sfarsit eram intr-un zbucium sufletesc din asta asemanator cu al tau (si eu nici macar nu sunt asa amatoare de carne )... Olivia, pe langa faptul ca e o maestra a cuintelor, are o minte brici, dar, mai ales are carisma (asa mi se pare mie, virtual, sunt curioasa sa o vad la tv). Cred ca pe mine asta m-a cucerit :)

    Pana la urma, nu am devenit raw vegani, nici macar vegetarieni. Insa am cercetat mai mult despre diverse retete vegetariene, despre legume noi, frunze noi etc pe care le-am introdus (ori ma straduiesc sa o fac) in alimentatia noastra. Cumva acum ma simt impacata cu modul asta de viata; cine stie, in viitor poate, dupa ce citesc toate cartile, cum ne mai schimbam :)
    Sotul meu e cam asa cum spui tu despre M., un carnivor, care desi nu mananca multa carne, crede ca fara carne nu se poate. Face misto de mine cand mai vede cate-o treaba mult prea verde in farfurie, zice ca iar m-am dat cu cei de la Misa :P ... Dar s-a intamplat sa avem in vizita un prieten vegetarian, drept pentru care am pregatit numai feluri pe masura. Si jumatatea mea mai buna a fost absolut vrajit de mancarea de linte cu spanac si curry, a cerut re-make (si nu a facut-o doar de dragul reclamei fata de musafir, caci in urmatoarele ture a mancat vegetarian asa, in intimitatea familiei, si s-a declarat satisfacut).
    In fine, vreau sa spun ca in momentul de fata traim dupa principiul moderatiei.

    Si daca tot ai cerut recomandari, eu iti spun ca imi place tare mult stilul Inei (flori de cires), echilibrat si pe gustul meu, sau al Delicioasei sau al lui Tartelette (sigur, atat cat imi dau eu seama din ceea ce vad pe blogurile lor). Povesti de viata gasesti la Corina Bacalu - http://corinabacalu.blogspot.de/ , ea e raw vegana si de curand a deschis un restaurant raw vegan in Brasov. Sau la Cristela Georgescu - http://www.cristelageorgescu.ro ....

    Si daca doresti, mai am si in format pdf cateva din cartile recomandate de Olivia spre informare (Sa traim sanatos fara toxine, Hrana vie, Studiul China, Copilul Vegetarian)... sincer, eu doar am rasfoit-o pe prima apoi m-am lasat sedusa de alte carti din hartie, formatul electronic nu e prea pe gustul meu. Dar daca le doresti, da un semn.

    No, m-am cam intins... Nu stiu cat te pot ajuta vorbele mele, dar iti doresc sa gasesti calea buna pentru voi :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nemarginite multumiri, draga mea! Si eu o ador pe Olivia, mai cu seama cand am vazut-o asa face to face, cat poate fi de delicata in tot veganismul ei.. m-a cucerit cu totul si am zis ca vreau si eu! Am mai gatit si eu in casa raw, al meu a mancat (na, ca acu o sa stie daca o sa-si bage nasu aici sa citeasca comentariile ;) si a apreciat maxim preparatul, dar fara sa stie ca-i urma de raw in el. De asta nici n-am postat nimic, pentru ca citeste reteta si sa vezi nebunia lumii, desi mananca inainte sa afle ce e, daca citeste ceva dubios, nu mai vrea si pace ;)) e tare ciudat, nu? Are asa o mare reticenta, pe care ieri am incercat sa i=o demontez cu trufele pe care musai vreau sa le postez.. sunt absolut grozave. Mi-a luat juma de ora sa-i explic ca daca a mancat 4 trufe si i-au placut, si abia dupa a aflat ca-i raw vegana treaba, n-o sa moara nimeni si nici n-o sa-i pice in dizgratie porcului ca l-a tradat... hmm, sa vad cum se transforma si prinde contur ideea in timp.
      Cat despre linkuri, indrumari, pdf-uri multumesc tare. Stiam de al Corinei - care m-a izbit asa in frunte cu un articol in care spunea ea cat a slabit si ce bine se simte, apoi am facut laptele de migdale si inca un cheesecake de la ea.. deci foarte fain. Si musai vreau sa ajung la Brasov la restaurant. De Cristena nu stiam, intru negresit acum. Da da si vreau pdf-uri, vreau tot ce se poate. vreau sa traiesc macar asa vreo 70 -80 de ani cu totul da frumos ;) Multumesc din suflet! Te pup cu drag!!

      Ștergere
    2. :) Wow, tu ai incercat mai mult raw decat mine , esti avansata, nu mai am ce idei sa iti dau :)
      Exemplar masculin din asta ciudat am si eu acasa, btw.
      In fine, mi se pare fara rost sa incerc sa grabesc lucrurile sau sa insist. Cred ca rabdarea functioneaza, in cazul nostru cel putin. Apropo de gusturi, am incercat odata un spanac raw dupa reteta Inei. Mie personal nu mi-a placut, dar partenerul meu a zis ca e ok si-i place (desigur, nu ii spusesem ca e fara foc, doar ca e o alta reteta... nu i-am spus nici dupa ce isi declarase multumirea, dar nici nu am mai repetat reteta doar din cauza ca nu imi placuse mie :P )
      Despre restaurantul raw al Corinei am citit pe blogul Andreei, Taste Bazar, au fost ei de curand acolo. Si eu as incerca sa vad cum e, macar de curiozitate :)


      Asa, cum spuneam, la inceput am fost pur si simplu fermecata de Olivia, entuziasmul ala de cand te indragostesti, stii :)Apoi, cu timpul, m-am mai domolit, dar tot o admir nespus, pentru ca e inteligenta si ambitioasa si perseverenta. Asa ca iti inteleg trairile de acum.

      Apropo de raw, eu tot imi propun sa fac zilele astea un tort ciocolatos, cu zmeura, al Inei. Ma astept sa fie un hit :)

      pup iu back

      Ștergere
    3. Daa, am incercat mai multe nebunii. Unele nu mi-au placut deloc, mi s-au parut fara gust, dar stii cum e nu poti sa faci ceva pe gustul omului. Am adaptat dupa puterea mea de conceptie a lucrurilor si a fost ok, altele in schimb ma termina total.. imi plac maxim si uite asa ma zbat ca pestele pe uscat.. sa trec sa nu trec? :)
      Daaa il stiu pe acela, o sa fie un hit :)
      pup

      Ștergere
    4. Faina concluzia ta de mai jos, aia cu 20 de kile de fructe tot raw sunt, si in plus scapi de complicatii! :) Asa zic si eu, de vreo 2-3 saptamani tot cumpar fructe sa fac ba o prajitura, ba o inghetata... de unde, ca tot asa goale le mancam. Si sunt fericita cu asta, ca e varianta cea mai sanatoasa, si nici macar nu ne straduim sa ne iasa asa :P

      Booon, carevasazica incerc sa iti trimit docomentele alea, dar unde? help :)

      Ștergere
    5. Sarumana, Anki! Pe dulcegarii.culinare@yahoo.com

      Ștergere
  5. Puzucile-s bestialeee! Iar tu esti savuroasa, ca de obicei!
    Si trufele la fel, sunt sigura. Eu am facut brownies raw cu amestec d-asta.. :)
    Io n-as putea sa fiu vegana/vegetariana sau raw vegana, iubesc prea mult porcu' ca si tine (numai ca la tine nu se vede, la mine da :)))
    Insa am facut deserturi raw, chiar si diverse specialitati raw (la restaurant) si mi-au placut mult. Daca nu as fi intrat la dieta, vara asta as fi mers mai mult pe deserturi raw, dar... n-am ce face, aman :(
    pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc tare,Edith! Trufele sunt nebunie, nu-i prima data cand le fac, desi e prima data cand le pozez;) Am facut si dulciuri cu acelasi blat ca asta de l-am facut la trufe si apoi o combinatie ucigatoare;) Dar mi-e tare greu sa gasesc unt de cocos, de unde sa-l iau habar n-am. M-am uitat pe site-uri care il distribuie si ori nu-i pe stoc, ori nu-i deloc ;)

      Lasa-ma ca ma ucizi cu Dukanu'. Mi se pare atat de fabulos si misto cum il prezinti tu in retete ca-mi vine sa trec pe el. Ti-am zis ca deja am facut o gramada de dukanuri de la tine, bune toate!
      Cat despre renuntare, uff tare mi-e greu...oua, lapte, branzeturi fara ele n-as putea trai ever ;)
      Pupici!

      Ștergere
  6. Imi place tare mult condeiul tau. On topic: si eu sunt carnivora si m-am gandit de multe ori daca as putea sa devin vreodata vegetarian 100% si raspunsul este 'nu'. Ce-as putea face si o si fac, adaug in dieta noastra mai multe alimente sanatoase, mai tai din zaharul rafinat ori il inlocuiesc pe cat posibil cu siropul de agave, cu xylitolul (un indulcitor din coaja de mesteacan) samd
    Cu alte cuvinte, loc pt ameliorare exista mereu. Am perioade cand pun la incoltit alfa-alfa si alte verdeturi, care merg de minuet in sandwichuri. Eu fac paine cu maia de vreo 3 ani, imi fac bors in casa (il bem ca pe suc ca-i o sursa grozava de probiotice), combin mult mai rar carbohidrati cu proteine si ... mai cercetez. :)
    Mai e (mult) pana departe, pana la un echilibru satisfacator, insa cum spuneam, putem imbunatati oricand ce si cum mancam. Deserturi raw am incercat, n-au avut succes, la fel, am facut lapte de migdale de cateva ori, insa pt a-l avea in mod constant nu-mi permite bugetul, iar celui din magazine cand ii citesti eticheta te-apuca ameteala. Ma opresc :)
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fix asa cum zici, Andreea! Mereu avem salata in casa, verdeturi, chestii sanatoase! Mi-a dat Dumnezeu un sot care sa aprecieze calitatea si nu cantitatea si atunci ne completam reciproc de nu se poate! Nu mancam mult, putin si intotdeauna bun, mereu legume daca se poate proaspete, fructe nu mai zic... cu sacosa, sau mereu cu sacul in cazul meu:)

      Am tot incercat sa plantez diverse, dar imi mor toate intr-o saptamna, de mor si eu dupa ele, n-am lumina deloc! Paine am inceput sa fac si eu, desi pana acum eram fan irish soda bread pe care am experimentat-o-n zeci de feluri, iar mai nou, de cand mi-a trimit Codruta maia uscata am inceput s-o cresc, sa-mi moara, sa dezvolt una singura de la cap la coada, dar nu mereu am timp de facut painica... e tare migaloasa treaba cu maia salbatica, mai ales la painicile Codrutei , absolut geniale toate, cand vad cate 40 de ore innebunesc.. si atunci reduc timpul, nu iese aia 100% autentica, dar oricum grozava.

      Cat despre deserturi raw, cum spuneam mai sus, fiecare are un gust si o anumita marja de dulce, sau sarat si atunci interpretarile sunt foarte subiective. Nici mie nu mi-au placut toate, dar am incercat si inca incerc sa inteleg mai bine cum sta treaba asta raw, sa inteleg principiile si sa fac dupa capul meu niste treburi.

      Si nu in ultima instanta, sa traiesti raw mi se pare si mie al dracului de scump. Mi-am luat de la driedfruits 3 kile de migdale si le dramuiesc asa cu zgarcenie, dar ma gandesc cu groaza ce as face daca ar fi sa trec la un moment dat de partea ailalta a baricadei si sa-i fac porcului pa cu mana. deci inca sunt sub semnul intrebarii. Mai cu seama ca nu toate ingredientele sunt la indemana oricui, basca pe multe nu le gasesc si-mi vine asa putin acru in gura cand vad ca pe un unt de cacao trebuie sa dau 50 ron.. totusi.. mai bine mananc vreo 20 de kile de fructe ca tot raw sunt si nu ma mai complic ;)

      Te imbratisez cu drag!

      Ștergere
  7. Salut Antonina,

    Mi-a facut mare placere sa-ti citesc mesajul, iar pozele sunt de milioane, mai ales ca aici in Germania ploua si e frig mai in fiecare zi. Dar pentru ca ai pomenit aici de vietati carnivore, vegetariene, raw si ierbivore, imi permit sa-mi dau si eu o parere.

    Acum cativa ani am slabit vreo 40 de kg in cateva luni, mancand dupa o dieta spartana bazata mai ales pe legume si pe ceai neindulcit. Desi dieta se chema infometare nesanatoasa, am invatat multe despre gatitul cu legume in aceasta perioada. Intre efectele benefice: foarte multe legume sunt foarte gustoase, si am descoperit multe retete noi in aceasta perioada; am inceput sa transpir mai putin; am inceput sa ma misc mai usor. Intre efectele mai putin benefice: unele legumele umfla daca sunt mancate in exces (cel putin pe mine ma umfla); transpiratia miroase altfel, mai greu; eram tot timpul obosita si artagoasa, pentru ca legumele iti dau mai putine proteine si energie; eram apatica mai tot timpul, incapabila sa reactionez cu viteza normala la evenimentele din jurul meu. Asta priveste mai mult dieta vegana, nu cea vegetariana, unde poti manca branza si lapte, poate si oua, depinde de felul de a fi vegetarian.

    Pentru ca am trecut printr-o perioada dificila intre slabit si mentinere, am facut cunostinta cu nenumarate diete. Am o verisoara care este fruitarian, adica mananca numai fructe si numai crude (fructele includ si nucile). Stiu si despre sistemul de viata raw. Parerea mea e ca nu prea merge nimic in exces. Mi se pare ca totusi, desi e mult mai usor sa prinzi peste si sa mananci fructe decat sa vanezi, oamenii primitivi totusi preferau vanatul. Cred ca asta e din cauza ca proteinele din carne sunt mai usor de procesat decat cele din legume.

    De cativa ani, eu m-am reintors la un regim echilibrat de alimentatie (crestin ortodox), in care mananc de toate, dar cu masura. Carne nu mananc des: cam o data sau de doua ori pe saptamana. Mananc lactate multe (imi si plac foarte mult), legume, fructe, dar mananc si carne de pui, caprioara, iepure, cateodata lasagna, depinde de ce mai gatesc pe aici. Stilul de viata e moderat in mod natural, pentru ca tin miercurea si vinerea post, si tin si posturile din timpul anului. Mi se pare in felul asta ne putem bucura de tot ce ne-a dat Dumnezeu, ca slava Domnului sunt o gramada de lucruri. Fiecare trebuie sa-si gaseasca un stil de viata care sa-i convina, dar mie nu mi se pare bun nici un fel de exces. Cu atat mai mult cu cat e vorba de sanatatea mea (si crede-ma, dupa dieta spartana am avut mari sechele in sanatate, unele dintre care ma urmaresc si azi) si de a celor din jur, care depind de ce gatesc eu.

    Abia astept sa citesc reteta trufelor. Cu mult drag,

    Nona

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc tare mult de mesaj Nona. Sunt perfect de acord cu tine. Si eu ma simt foarte ciudat in zilele in care ma hranesc doar cu fructe si legume, plus de asta cei care ma cunosc stiu ca nu mananc foarte mult, dar nu pentru ca urmaresc intentionat acest lucru, ci pentru ca pur si simplu asa m-am invatat. O alta chestie pe care mi-am insusit-o de mica e sa mananc la micul dejun foarte foarte bine, adica pot sa mananc chiar ciorba la ora 6 dimineata si ma simt fantastic de bine. Dar chiar nu as putea trai doar cu frunze, si lapte de migdale.. mai cu seama ca sunt o mare pofticioasa, si as muri de pofta daca n-as gusta macar dintr-un preparat;). Si toate ca toate dar am grupa 01 si chiar mi se potriveste al nabii de bine jurnalul unui carnivor. Totusi sunt zile in care nu mananc carne, dar lactatele cum ziceam mai sus sunt nelipsite.. ma simt asa pierduta in spatiu daca nu mananc oua, lapte batut mai ales si musai o cana cu lapte cald seara cu putina cacao.. asa m-am invatat. Stiu ca e ciudat sa zic ca nu pot renunta la cascaval de exemplu - pe care il servesc in mod constant in loc de paine ca sandwich pentru diverse.. poftesc la el intr-un mare hal.. desi il mananc constant. Deci as tinde sa cred ca nu, raw nu e pentru mine, desi un regim vegetarian sau ovo lacto ar putea sa ma satisfaca maxim! Raw-ul e bun, nu zic nu, Doamne fereste.. si chiar mananc ocazional, dar clar nu stil de viata pentru mine. Jos palaria in fata celor ce si-au ales si dezvoltat un stil de viata personal.
      Te pup cu mare drag! reteta vine maine ;) simpla si buna ;)

      Ștergere
  8. Chiar daca stau la bloc , avem in apropierea acestuia o mica gospodarie in care au trait tot felul de animalute :)( fel si fel de ele, chiar si capre si iezisori am avut vreo 2 ani ) , de porcusori nu mai zic, taiam 2 pe an , iar carnea, sunca, jumerile si tot ce se mai poate face din el, nu lipseau niciodata .In urma cu 9 ani , cand mami meu ne-a parasit :( ,iar tati meu avand si el o multime de boli si neavand voie sa manance gras, am luat impreuna cu el decizia de a nu mai creste porcusori :) , decat pasari si iepuri . Zis si facut !!! Nu am papat carne de porc vreo 6 ani de zile , ceea ce inainte imi parea imposibil de realizat asta :):) , iar in ultimii ani am inceput sa papam din nou, insa fffff rar , cumpar doar muschiulet sau cotlet si foarte rar cate-un ciolan , dar pap !!!!! ... iar acum sustin ca totusi putem papa orice , dar cu MASURA !!! ;)

    RăspundețiȘtergere
  9. Of, of, of. Ia sa se bage si un vegetarian in discutie, ca musca-n laptele vegetal. Contrar a ceea ce ai putea crede, n-o sa militez sa treci la raw :) Nu pentru ca n-ai putea - asta cu iubirea pentru porc e o falsa dilema, eu am invatat ca in viata te obisnuiesti cu absolut orice - ci pentru ca ma gandesc la contextul social in care te afli. In primul rand ca il ai pe Edutu, pe care nu poti sa-l cresti raw (din motive prea multe si dificil de subliniat intr-un singur comentariu); in al doilea rand, il ai pe sotul tau, mare amator de carne si din cate inteleg fara veleitati vegetariene; in al treilea rand, cred ca trebuie sa ai si o motivatie extrem de puternica, care poate avea orice natura: spirituala, emotionala, de sanatate, etc. Si cand spun puternica, spun ca trebuie sa fie atat de mare incat in mintea si sufletul tau sa nu mai existe intrebarile pe care tocmai ti le-ai pus. Trebuie sa existe seninatate si detasare si nu trebuie sa mai ai senzatia ca "pierzi", ca "ratezi", ca te privezi de la ceva bun. Trebuie sa ai sentimentul profund ca intri pe o cale buna dupa ce ai ratacit pe una proasta. Cel putin la mine asa a fost. Altfel risti sa se transforme totul intr-o incrancenare nereusita cu iz de dieta care a dat gres.
    Acuma, ce cred eu ca ai putea sa faci, cu mare succes chiar? Ai putea sa iti echilibrezi mai bine meniul zilnic/saptamanal/lunar (in caz ca nu o faci deja). Da, ai putea sa tai porcul si carnea rosie in general. Ai pierde gust, ai castiga sanatate. Daca te gandesti ca puii sunt IMBUIBATI de hormoni nocivi, ai putea sa consumi doar pui de casa, din ferme eco, si peste cat cuprinde (ignorand faptul ca exista studii care arata ca pe Terra nu mai exista apa cu adevarat curata si ca pestii acumuleaza implicit metalele grele, deci sunt si ei foarte nocivi - ma rog, sa zicem ca e discutabil). Ai putea sa iti imparti meniul zilnic in procente: 20% protenia animala, 50% veggie, 30% raw (sau cum ti se pare tie mai bine) si, usor-usor, sa iti obisnuiesti familia cu gusturi si metode noi de gatit. Poate ca la inceput ti se va parea dificil, poate ca o sa va simtiti infometati, nesatui, slabiti - iti spun din experienta ca daca meniul e bine alcatuit, senzatiile astea vor trece. Corpul nostru are nevoie de timp de acomodare, mai elimina si toxine, e normal sa ni se para ca o luam rara.
    In ce priveste costurile, da, e firesc sa ti se para ca e scump sa fi raw. Asta din doua motive: 1. la inceput trebuie sa te aprovizionezi cu tot stocul de baza de seminte, uleiuri, etc, ceea ce intr-adevar iti da bugetul peste cap si 2. cand esti raw elimini extrem de multe din cheltuielile pe care le face un carnivor pe ingrediente si ustensile de bucatarie; daca la final dupa perioada de aprovizionare initiala tragi o linie si vezi cat te costa sa fii raw si cat te costa sa fii carnivor, vei observa ca diferentele nu sunt deloc asa mari cum par initial. Did I make any sense?
    Nu vreau sa inchei fara sa spun ca mie personal mi se pare mai greu de tinut o dieta mixta (preponderent veg dar si cu carne) decat una pursange. Asta pentru ca efectele nu sunt aceleasi: nici din punctul de vedere al gustului - care ramane subordonat carnii si nu permite sa simti aroma completa a vegetalelor - nici din punctul de vedere al echilibrului care trebuie atins - e foarte greu sa tii evidenta procentelor si e foarte usor sa faci excese si sa cazi in cealalta extrema. Ca sa nu zic ca nici efectele asupra corpului nu sunt la fel.

    RăspundețiȘtergere
  10. Chiar ma gandeam la cazul Nonei si la ce spunea ea referitor la efectele negative ale dietei: parerea mea (bazata strict pe experienta mea personala si a prietenilor mei vegani) este ca ea descria exact consecintele negative ale procesului de detoxifiere. Este un lucru stiut ca in perioada de curatire a corpului iti este in primul rand rau, iti apar boli de care nu stiai si in general te simti ca naiba pentru ca organsimul tau scoate afara toate mizeriile, and that's not pretty at all. N-as invinovati plantele pentru lipsa de energie si apatie, ci mai degraba as crede ca a fost o combinatie intre detoxifiere, acomodare la un nou regim si poate o dieta care trebuia mai bine adaptata nevoilor individuale ale corpului.
    Asa ca draga mea Anto, concluziile cred ca trebuie sa le tragi tu. Daca raw/veg e sau nu e pentru tine, tot tu singura iti vei da seama. Iti recomand ca inainte de orice decizie sa citesti cat mai mult, din cat mai multe surse, si pro si contra, si sa pui intrebari - eu de exemplu iti stau la dispozitie cu tot dragul si umila mea experienta.
    Te imbratisez! Veggie power!

    PS Na, ca am vorbit atat de mult ca a trebuit sa-mi impart comentariul in doua, ca nici macar blogger nu voia sa-l publice! Puschea pe limba!

    RăspundețiȘtergere
  11. Chiar ca-s minunate imaginile, desi la unele as renunta, fara suparare...

    RăspundețiȘtergere
  12. O primavara frumoasa,plina de bucurii,cu multe satisfactii,tot binele din lume ti-l doresc si multe felicitari
    pentru ceea ce faci,

    RăspundețiȘtergere
  13. La multi ani, cu sanatate! cu drag :)

    RăspundețiȘtergere
  14. as vrea si eu sa incerc aceste trufe

    RăspundețiȘtergere