N-o sa stau prea mult la povesti, ca n-as vrea sa zaboviti si sa omiteti drumul la piata sau market! Fructe mai gasiti si prin Cora, Mega sau Billa, si nu mai zic ca pietele sunt inca pline cu caise romanesti - din astea baţoase, colorate, dulci acrisoare si maxim de parfumate. Dulceata asta n-are nevoie de povesti, este ea insasi un soi de fericire, poveste intre povesti.. E reteta bunicii mele, usor adaptata, ca draga de ea nu purta dupa ea caiet de notite, ci o facea dupa ochi si tare bine mai vedea lucrurile in asezarea lor.. caise, nuci, lamaie si stafide.. e perfecta! Sa trecem la treaba, zic!
Eu am facut multa, din vreo 10 kile luate asa pe rand, sa ajunga la tot neamu, pretenii, pofticioasa din mine si al meu copil. Notati va rog ingredientele de mai la vale. Va dau de treaba pentru doua kile, daca va doriti o cantitate zdravana, matematica va e prietena fara doar si poate, asa ca va faceti de cap.
2 kg caise
1300 grame zahar
200 grame nuci
100 grame stafide
1 lamaie
Cand vorbesc de 2 kile caise - luati in calcul ca sunt cantarite fara samburi; cu samburi ar fi cam 2300 grame, da io zic ca-i o-bli-ga-to-riu sa le cantariti dupa ce le curatati de samburi, ca sa nu existe dileme si sa fie intr-un asa hal de buna cum o am eu.
Daca aveti loc in frigider folositi direct cratita in care o veti fierbe, altfel ( daca-l aveti pe domnu ala ocupat cu 10 kile de pepene, apa minerala si Montepulciano d'Abruzzo ) puneti ingredientele-ntr-o tava (ca-i mai usor de manevrat intre doua rafturi inguste, basca zaharul acopera mai bine ingredientele intinse - cel putin asa fac eu si a doua zi vars ingredientele in cratita) si-o lasati la frigider pana a doua zi.
Adicatelea... caisele coafate bine (spalate si curatate de samburi - rupte pe din doua, deci), nucile usor taiate cu cutitul in mai multe parti, sau rupte asa in degete (nicidecum macinate), stafidele, o lamaie mica sau o jumatate lamaie mare (spalata bine si feliata subtire) si zaharul.
Anyway, o fierbeti doua zi, dupa cel mult 22 de ore de stat la rece (daca aveti caise mai moi le lasati doar 10 ore), dar e de preferat sa folositi caise usor tari, coapte, baţoase, dulci acrisoare. Fiind vorba de o imperechere a unor ingrediente mai mult decat complementare - au nevoie de timp sa-si cedeze una alteia impresiile si sa formeze un tot unitar.
Dupa timpul ala scurs, puneti dulceata pe foc potrivit cam o ora, o ora si. Cand incepe sa fiarba, stati langa ea, sau reveniti asa din 5 in 5 minute sa amestecati. Dupa vreo 40 minute de fiert, dati focul pe putere mica si amestecati mereu sa nu se prinda. Fierbeti pana capata o culoare usor aramie - nucile ajuta maxim sa se intample asta, va garantez eu! Pentru controlul de calitate procedati asa: scoateti pe o farfurie cateva lingurite cu dulceata si puneti farfuria in frigider pentru 2 -3 minute. Daca staruie pe farfurie.. atunci dulceata-i gata..
Stingeti focul, lasati dulceata de caise la racit vreo 15 minute, apoi o turnati in borcane curate, le infiletati si intoarceti putin cu capacu-n jos pentru vreo 10 minute. Daca faceti mai mult de 2 kile si vreti s-o pastrati pentru la iarna, bagati borcanele in cuptor, intr-o tava cu putina apa - la foc potrivit timp de 10 minute.. ca sa se formeze vidul.. Pentru 2 kg insa nu vad justificare in joaca de-a sterilizarea..
E desavarsita in every way, si va rog io, macar o data - nu mai insistati sa faceti dulceata de caise clasica, pentru ca asta desfasurata in fata voastra e the real deal, o bate la fund pe ailalta, zau asa! E mare smecherie dulceata asta, pe cuvantu' meu!
Daca aveti loc in frigider folositi direct cratita in care o veti fierbe, altfel ( daca-l aveti pe domnu ala ocupat cu 10 kile de pepene, apa minerala si Montepulciano d'Abruzzo ) puneti ingredientele-ntr-o tava (ca-i mai usor de manevrat intre doua rafturi inguste, basca zaharul acopera mai bine ingredientele intinse - cel putin asa fac eu si a doua zi vars ingredientele in cratita) si-o lasati la frigider pana a doua zi.
Adicatelea... caisele coafate bine (spalate si curatate de samburi - rupte pe din doua, deci), nucile usor taiate cu cutitul in mai multe parti, sau rupte asa in degete (nicidecum macinate), stafidele, o lamaie mica sau o jumatate lamaie mare (spalata bine si feliata subtire) si zaharul.
Anyway, o fierbeti doua zi, dupa cel mult 22 de ore de stat la rece (daca aveti caise mai moi le lasati doar 10 ore), dar e de preferat sa folositi caise usor tari, coapte, baţoase, dulci acrisoare. Fiind vorba de o imperechere a unor ingrediente mai mult decat complementare - au nevoie de timp sa-si cedeze una alteia impresiile si sa formeze un tot unitar.
Dupa timpul ala scurs, puneti dulceata pe foc potrivit cam o ora, o ora si. Cand incepe sa fiarba, stati langa ea, sau reveniti asa din 5 in 5 minute sa amestecati. Dupa vreo 40 minute de fiert, dati focul pe putere mica si amestecati mereu sa nu se prinda. Fierbeti pana capata o culoare usor aramie - nucile ajuta maxim sa se intample asta, va garantez eu! Pentru controlul de calitate procedati asa: scoateti pe o farfurie cateva lingurite cu dulceata si puneti farfuria in frigider pentru 2 -3 minute. Daca staruie pe farfurie.. atunci dulceata-i gata..
Stingeti focul, lasati dulceata de caise la racit vreo 15 minute, apoi o turnati in borcane curate, le infiletati si intoarceti putin cu capacu-n jos pentru vreo 10 minute. Daca faceti mai mult de 2 kile si vreti s-o pastrati pentru la iarna, bagati borcanele in cuptor, intr-o tava cu putina apa - la foc potrivit timp de 10 minute.. ca sa se formeze vidul.. Pentru 2 kg insa nu vad justificare in joaca de-a sterilizarea..
E desavarsita in every way, si va rog io, macar o data - nu mai insistati sa faceti dulceata de caise clasica, pentru ca asta desfasurata in fata voastra e the real deal, o bate la fund pe ailalta, zau asa! E mare smecherie dulceata asta, pe cuvantu' meu!
Eeeeee draga Anto , mi-ai adus aminte de profesoara mea de matematica din generala, facea o dulceata minunata o punea in borcane asemanatoare si in ea, samburii caiselor si nucile dadeau un gust demential, . Pentru o clipa, dulceata asta a trecut prin fata ochiilor mei copilaria mea, ca un proiector magic. Vreau sa ma mai intorc odata pe acolo .....................
RăspundețiȘtergereImi place maxim dulceata de caise facuta in casa, insa tu ai facut o super nebunie de dulceata!!!Arata foaaaarte bine!!Duminica placuta si....racoroasa!
RăspundețiȘtergereMa bucur ca-ti place. Poate o incerci. Eu sunt innebunita dupa varianta asta! Saptamana faina!
ȘtergereSi buna punea samburii si-mi placea la nebunie, dar mi-o lene de mor sa ii sparg, pttiu cata munca. Da si asta e grozava, mai grozava chiar ;)) indraznesc sa zic. ma bucur tare ca-ti place! daca imi dai o adresa iti trimit. zi faina sa ai!
RăspundețiȘtergereYummy, ce minunatie! Mie imi plac tare mult caisele. Imi place combinatia pe care ai prezentat-o.
RăspundețiȘtergereO duminica frumoasa!
Ma bucur tare .Multumesc. Saptamana buna!
ȘtergereFoarte buna dulceata ta, o nebunie! Pozele sunt graitoare! Pupici! O duminica frumoasa!
RăspundețiȘtergereSubscriu la nebunie ;) Pup cu drag!
ȘtergereAnto , cred si eu ca e o nebunie de arome !!! ;) Bine ca te-ai pregatit cu o cantitate frumusica !!! :) O duminica frumoasa-n continuare !!
RăspundețiȘtergereSa stii ca da;) O saptamana faina! pup
ȘtergereIara mi-ai bagat caisele in ochi.. acum nu-ti ramine decit sa pui vreo citeva borcane la pachet si sa mi le trimiti repejor, ca la citi euroi costa aici caisele, nu-ti vine nici sa le maninci, dar sa mai faci dulceata cu ele... Te-am pupat si-am zburat, altfel voi avea cosmaruri la noapte...
RăspundețiȘtergereTrimit cu mare drag, daca imi lasi o adresa! Pupici dulci !
ȘtergerePe vremuri... in dulceata de caise puneam si sanburi opariti si decoziti. Era un deliciu, dar acum nu stiu ce au caisele astea ca samburi sunt amari rau de tot, asa ca ideea ta cu nucile e super. Pupici!
RăspundețiȘtergereDa, si buna la fel. Dar fix cum zici , au un gust samburii ca mai bine eviti. Ma bucur ca-ti place. chiar e grozava. pupici
Ștergeresuper arata...de gust si parfum nu mai vorbesc!
RăspundețiȘtergereMultumesc tare. pup
ȘtergereEste preferata mea.Pup!
RăspundețiȘtergeresi a mea ;) pup
ȘtergereAratã apetisant...eu nu mai am timp de nimica, am intrat in ore extra :((
RăspundețiȘtergereDulceata de caise o ador cu clãtite :D
Anto, cred ca e mortala dulceata ta. Mie imi place foarte mult cea de caise, dar pana acum doar in modul clasic am consumat-o. Clar trebuie incercata si reteta ta, daca zici ca e asa grozava! Pozele sunt superbe, as always! Pup
RăspundețiȘtergereFoarte interesanta combinatia cu nucile si lamaia, cred ca am sa fac de doua feluri, si clasic, si asa. Felicitari pt poze!
RăspundețiȘtergereDe departe preferata mea ca companion perfect pentru cand ma infrunt din branza cu mucegai. Nu este nici o alta dulcegarie care sa mearga mai bine.. pentru mine cel putin :)
RăspundețiȘtergereAsa ca te rog frumos, data viitoare sa scoti untul din cadru si in poza sa apara o bucata buna de tot de Roquefort :)
Foarte interesanta dulceata ta! Nu am mancat niciodata asa o combinatie, ma gandesc ca e tare buna!
RăspundețiȘtergereO combinatie excelenta!!! Pupici
RăspundețiȘtergerePfiuuu, mai avem un pic si o dam gata!!! Asa ca nenica daca te-ai trezit tarziu cu postarea, n-am ce-ti face!!! O sa te trezesti cu noi pe capul tau, adica pe capul celor 10 kg de dulceata! =))
RăspundețiȘtergereDeja inghit in sec !iar eu am si diabet dar voi incerca si eu.Am facut si eu de prune cu nuci si rom,esenta,e super tare !
RăspundețiȘtergeree musai sa cuvant, apoi treaba ta daca te umflii in pene sau nu :)) dar atata totul super bine!!!! pozele, dulceata...minunat tot!
RăspundețiȘtergereArata extraordinar... Te rog, spune-mi ce fel de scandura folosesti pentru decor si de unde ai luat-o, caut de foarte multa vreme asa ceva, fara succes. Multumesc!
RăspundețiȘtergereCe mult imi place acest tip de borcan. Eu am borcane cu capac clasic si nu se inchid prea bine!
RăspundețiȘtergereReteta ta este minunata, sa nu mai zic de pozele atat de imbietoare!
RăspundețiȘtergereMie imi place mai mult dulceata de capsiuni, dar nu as refuza-o nici pe cea cu caise
RăspundețiȘtergereBuna ziua. De criticat nu am ce sa critic, ramane sa te umflu in pene putin :)) Foarte interesanta reteta. Ador dulceata, sunt fanul numarul 1 :) Mananc zi de zi dulceata ! Iti multumesc pentru reteta si iti iti doresc un Craciun fericit si un An Nou plin de lucruri pozitive si bucurii !!!
RăspundețiȘtergereFelicitari din toata inima mea! Felicitari pentru felul cum descrii, cum prezinti...felicitari, felicitari si mult succes in continuare!
RăspundețiȘtergereAdelina Nastase
crezi ca as putea incerca reteta asta si cu struguri? parca as manca dulceata de struguri desi nu stiu ce ar iesii:(
RăspundețiȘtergereSigur ca sunt foarte gustoase.
RăspundețiȘtergereArata foarte bine dulceata facuta de tine. Intotdeauna am adorat duceata de caise sau piesici, mi se par printre cele mai bune. Daca ar fi sa fac un clasament al preferintelor mele cea de caise este pe locul trei. Primul loc este cea de capsuni, locul doi cea de piersici si pe locul trei este cea de caise. Foarte reteta ta, o voi incerca cand se coc caisele romanesti ! Felicitari !
RăspundețiȘtergerebunicamea mea face anual dulceata de casise, este pur si simplu geniala
RăspundețiȘtergerebunicamea face dulceatza cu caise cu tot cu samburii curatati..ceva gen dulceatza de caise cu alune :)
RăspundețiȘtergereAm parte mereu de dulceata, am o batranica care face o dulceata extraordinara, iar cel mai important este ca o face cu suflet
RăspundețiȘtergereMamaaa, ce bine arata, tre sa o incerc si eu vara asta:)
RăspundețiȘtergereClar un desert de 10 :D
RăspundețiȘtergere