Vi s-a intamplat vreodata sa va simtiti pierduti, sleiti de putere, fara nici o dorinta in rarunchi, parca stapaniti de o mare lehamite si de o nostalgie dupa ceva nedefinit ?
Si daca dintr-o nefericita intamplare, intr-un moment de spaima, cand observati, asa ca mine, ca interesul pentru orice se risipeste incet incet prin capilare - luati o gurita de milkshake / lassi / smoothie si musai o imbucatura zdravana de tort cu ciocolata, crema mascarpone si zmeura din plin aruncata printre blaturi si-o sa strigati Evrika! Nu ma credeti pe cuvant!? Nu glumesc deloc, pa bune! Amu, na.. eu ma tratez doar cu smoothie de zmeura in this particular moment, deci sunt doar pe jumatate vindecata ;)
Tortura asta culinara a ajuns pe mesele restaurantului Barbizon Steak House, gratie invitatiei lansata de Hotel Pullman si lumearetetelor, eveniment ce a adunat laolalta, inca o data, in bucataria imensa a restaurantului, mai multi pasionati de food.. Ioana Grigore, Flavia Meterez - va amintiti veleitalile artistice demonstrate in cadrul show-ului Master Chef, Bogdan Cioc - aka lovefood, et moi, in frunte cu, bineinteles, Chef Dumitru Bucsa - pe care am avut deosebita incantare sa-l cunosc.
Tortul e absolut demential, poate fi lejer ales regele balului - chiar daca are fata unuia din sapte negrii mititei. Are s'un punct de reper... blatul e din my preciouss Ultimate Chocolate Recipes - si alte cateva chestiuni in plus, respectiv esente, cirese deshidratate, alcohol, blat insiropat, crema mascarpone, zmeura, ganache-ul de cioco, bla bla, pe principiu daca-i bal, bal sa fie, nu? Notati va rog asa.
Ingrediente blat:
100 grame ciocolata cu lapte,
175 grame faina,
100 grame cacao de buna calitate,
1 pachet praf de copt,
1 lingurita bicarbonat de sodiu,
100 grame migdale,
200 grame unt gras,
300 zahar brun - dar nu-i musai, merge si alb,
3 linguri cu esenta de migdale (Dr. Otker),
3 oua mari,
150 ml lapte batut,
Ingrediente sirop:
Ingrediente sirop:
- zahar, apa si brandy -
300 ml apa, 200 zahar, 100 alcool - fiert si racit
(ce va ramane folositi pentru smoothie ;)
300 ml apa, 200 zahar, 100 alcool - fiert si racit
(ce va ramane folositi pentru smoothie ;)
Ingrediente crema:
750 grame mascarpone,
250 grame zahar pudra,
2 linguri pline cu esenta de menta,
piure de zmeura – adicatelea niste zmeura data prin blender – cam 70 grame asa
+
700 grame zmeura - aranjate peste crema - intre blaturi,
100 grame cirese deshidratate imbatate in 150 - 200 ml alcool.
Ingrediente ganache
250 grame ciocolata neagra
375 grame smantana grasa de gatit
750 grame mascarpone,
250 grame zahar pudra,
2 linguri pline cu esenta de menta,
piure de zmeura – adicatelea niste zmeura data prin blender – cam 70 grame asa
+
700 grame zmeura - aranjate peste crema - intre blaturi,
100 grame cirese deshidratate imbatate in 150 - 200 ml alcool.
Ingrediente ganache
250 grame ciocolata neagra
375 grame smantana grasa de gatit
Acolo n-am executat-o intocmai din cauza unor ingrediente in minus, dar va asigur ca preparata chiar si fara esenta de menta, sau cirese deshidratate zguduite in alcool e o nebunie. La voi insa va ajunge in varianta best of, deci fix asa cum trebe plus inca ceva magie ;)
Preparare blat: Preincalziti cuptorul la 180 grade si puneti intr-un bol alcoolul si ciresele deshidrate - musai de la inceput, sa aibe timp pan la crema sa se-mbete strasnic, da?. Topiti ciocolata la bain marine (sau la microunde pentru 1 minut) si lasati-o deoparte. Mixati untul cu zaharul pana obtineti o crema cat de cat fina, apoi adaugati ouale pe rand, ciocolata usor racita si incorporati cu o spatula. Intr-un alt vas amestecati faina, bicarbonatul de sodiu, praful de copt, migdalele macinate, cacaua si un praf de sare. Turnati putin cate putin acest amestec peste crema untoasa - ciocolatoasa, alternand cu laptele batut.. Folositi o spatula in etapa asta, evitand formarea cocoloaselor. punct!
Turnati compozitia in doua forme de tort detasabile - 24 cm - 26 cm in diametru - tapetate cu hartie de copt si unse usor cu unt. Daca folositi tavi de 20 cm atunci luati 3 tavi in calcul in loc de 2, ok? Le bagati in cuptor sa zaca pentru 30 minute la 180 grade...apoi le lasati la racit. Cea mai buna chestie e sa verificati cu scobitoarea, daca iese curata, e gata blatul, dar povestea asta o stiti, nu? Sunt stamba azi, recunosc, dar n-am chef nici sa ridic doua dejte sus daramite sa descriu ceva.. So pls, bear me!
Lasati blaturile la racit.. apoi le faceti felul si le taiati pe din doua, la final sa aveti 4 blaturi.. moama cata logica pot sa am, si eu ma minunez !:(( Noroc ca dulcegaria asta ciocolatoasa a fost crosetata demult, ca mai nou io una mi-s praf fara pulbere zilele astea, n-am chef de vorba, de absolut nimic..;( doar de smoothie si chestii ce vin ca pe targa cu bon de comanda, nimic mai mult. Sper sa ma scol cu burta-n sus maine, nu cu fata-n scutece, ufff !
Turnati compozitia in doua forme de tort detasabile - 24 cm - 26 cm in diametru - tapetate cu hartie de copt si unse usor cu unt. Daca folositi tavi de 20 cm atunci luati 3 tavi in calcul in loc de 2, ok? Le bagati in cuptor sa zaca pentru 30 minute la 180 grade...apoi le lasati la racit. Cea mai buna chestie e sa verificati cu scobitoarea, daca iese curata, e gata blatul, dar povestea asta o stiti, nu? Sunt stamba azi, recunosc, dar n-am chef nici sa ridic doua dejte sus daramite sa descriu ceva.. So pls, bear me!
Lasati blaturile la racit.. apoi le faceti felul si le taiati pe din doua, la final sa aveti 4 blaturi.. moama cata logica pot sa am, si eu ma minunez !:(( Noroc ca dulcegaria asta ciocolatoasa a fost crosetata demult, ca mai nou io una mi-s praf fara pulbere zilele astea, n-am chef de vorba, de absolut nimic..;( doar de smoothie si chestii ce vin ca pe targa cu bon de comanda, nimic mai mult. Sper sa ma scol cu burta-n sus maine, nu cu fata-n scutece, ufff !
Preparare crema: e musai sa fie rece crema mascarpone, altfel riscati sa vi se taie 750 grame de branzica din asta fina, si nu vreti asta nu? Amestecati usor branza cu zaharul pudra, esenta de menta, adaugand asa treptat si spuma de zmeura (in cazul meu) - dar voi puteti adauga de capsune, mure - hmm cam limitate optiunile, dar altele nu recomand. Nu-i musai sa puneti toata cantitatea de piure de fructe, ci cat vreti voi.. sau chiar deloc.. merge si cu si fara, garantat ;) Daca puneti mai mult de 60 grame piure, aveti grija sa amestecati usor crema de branza sa nu vi se taie. Va orientati. Apoi o dati la rece pana asamblati dulcegaria.
Preparare ganache. Pentru ganache regula e urmatoarea: 1 parte cioco + 1 1/2 smantana pentru gatit. Intr-un vas puneti la bain marine smantana si ciocolata si amestecati usor pana se incalzeste suficient smantana (aproape da in clocot) si se topeste ciocolata. Eventual luati vasul de pe foc la primii bulbuci si amestecati pana se topeste intreaga cantitate. Apoi o lasati la racit. E ok daca o bagati in frigider la rece - pentru ca intarita fiind puteti umple golurile ramase intre blaturi si crema, iar ganache-ul de va ramane il incalziti putin la microunde si apoi il turnati peste tortul deja asamblat pe farfurie. E destul de greu, inalt si plin, asa ca nu va riscati sa-l asamblati pe alta farfurie si apoi sa-l transferati.. il montati direct.
Asamblare tort. Cum ziceam mai sus.. taiati blaturile pe din doua. Insiropati primul blat, adaugati o cantitate asa dupa ochi de crema, suficient cat sa ramana si pentru celelalte blaturi, presarati zmeura peste crema.. asa din suflet - cat sa acopere tat' blatu' si musai cateva cirese imbatate in alcool si continuati, continuati cu urmatorul blat va rog si tot asa... La final, spatiile goale de pe margine le umpleti cu crema (daca v-a ramas ceva) si putin ganache, si nivelati tortul chiar daca se vor vedea brazde de negru si alb. Peste ultimul blat turnati ganache-ul ramas, ii puneti tortului o palarie de capsune sau ce fructe aveti la indemana, si cu asta basta!
Si cum nu mai am cuvinte in desaga, si nici pe jumatate starea greierului trubadur din iarba, o sa-mi zic singura Piua! si vorbim dara mai cu spor de smoothie altadata, daca nu m-oi tampi di tat' intre timp de la atata caldura.. Iar voua va doresc spor ! spor la dulcegarit ;)
Preparare ganache. Pentru ganache regula e urmatoarea: 1 parte cioco + 1 1/2 smantana pentru gatit. Intr-un vas puneti la bain marine smantana si ciocolata si amestecati usor pana se incalzeste suficient smantana (aproape da in clocot) si se topeste ciocolata. Eventual luati vasul de pe foc la primii bulbuci si amestecati pana se topeste intreaga cantitate. Apoi o lasati la racit. E ok daca o bagati in frigider la rece - pentru ca intarita fiind puteti umple golurile ramase intre blaturi si crema, iar ganache-ul de va ramane il incalziti putin la microunde si apoi il turnati peste tortul deja asamblat pe farfurie. E destul de greu, inalt si plin, asa ca nu va riscati sa-l asamblati pe alta farfurie si apoi sa-l transferati.. il montati direct.
Asamblare tort. Cum ziceam mai sus.. taiati blaturile pe din doua. Insiropati primul blat, adaugati o cantitate asa dupa ochi de crema, suficient cat sa ramana si pentru celelalte blaturi, presarati zmeura peste crema.. asa din suflet - cat sa acopere tat' blatu' si musai cateva cirese imbatate in alcool si continuati, continuati cu urmatorul blat va rog si tot asa... La final, spatiile goale de pe margine le umpleti cu crema (daca v-a ramas ceva) si putin ganache, si nivelati tortul chiar daca se vor vedea brazde de negru si alb. Peste ultimul blat turnati ganache-ul ramas, ii puneti tortului o palarie de capsune sau ce fructe aveti la indemana, si cu asta basta!
Si cum nu mai am cuvinte in desaga, si nici pe jumatate starea greierului trubadur din iarba, o sa-mi zic singura Piua! si vorbim dara mai cu spor de smoothie altadata, daca nu m-oi tampi di tat' intre timp de la atata caldura.. Iar voua va doresc spor ! spor la dulcegarit ;)
Da, da ni se intampla si noua, stai lini! Uite pe mine m-a apucat acum cand am vazut bunaciunea asta si nu pot sa gust eu! 26 cm, 4 blaturi ... Cred ca ma satur:P
RăspundețiȘtergeresapte negri mititei? eu vad o Ileana Cosanzeana.
RăspundețiȘtergereDe retinut reteta, combinatia de arome trebuie sa fie ceva de vis. Weekend fain! Temperaturi suportabile! Voie buna samd :)
Iaiii, da' cum poate sa arateeeee! Mi-e asa o pofta,de nu cred ca ma intelege careva.
RăspundețiȘtergereEu am luat-o mai usor in bucatarie, poate cand trece vara, revin in forta :)
Salutari Anto, la fel si Flaviei,mi-a placut de ea la M.C.
Un tortulet pe cinste!!!Yummy, ce-as infuleca o feliuta:)Pupici si o seara minunata iti doresc!
RăspundețiȘtergeretocmai am adunat zmerua din curte! ai venit la fix cu tortul asta minunat!
RăspundețiȘtergereCe super bine arata Antonina!!! ce ne faci tu noua pe caldurile astea, cand nu ne putem apropia de cuptor :( pupici si weekend placut!
RăspundețiȘtergerevai ....vai si iar vai....minunat!, nu-s o mare iubitoare de torturi ciocolatoase, dar felul cum l-ai prezentat...l-as papa pe tot singura!!!!!
RăspundețiȘtergereImmmmmm, o dulcegarie demna de blogul tau.Mi-ai facut pofta, da stii cum......
RăspundețiȘtergereTe pup cu drag si-ti doresc weekend fain.
E mortal tortuletul,zmeura o ador si deja am abuzat de ea in ultimul timp...
RăspundețiȘtergereTortul e amazing, o minunatie de zile mari, de poveste as putea spune!!! Cand vad ce delicatese ai pus tu acolo, si cu cata maiestrie le-ai combinat...lesin aici de pofta :D Minunat arata, am mai zis??!:P Felicitarile mele, pentru ca le meriti din plin. Te pup, si un weekend pe masura iti doresc!
RăspundețiȘtergereAbsolut demential tortuletzul!Are si ciocolata si fructe....SUPER BUN!Weekend placut!
RăspundețiȘtergereZana Zanelor cu elixirul vietii! Cat ceri pt. o felie, huh? Nu prea mult si vreau si reducere, ca mi s-au topit fondurile...hi,hi...puuup
RăspundețiȘtergereDaaaa cat de minunat arata! :)
RăspundețiȘtergereIar combinatia de mascarpone, cioco si fructe de padure merge si in oricare doua dintre ele, daramite toate trei la un loc.
Chiar cred ca o sa-l facem, acum, pana nu trece sezonul de fructe de padure.
ce sa zic...au zis mai sus de mine...tot ce era de zis :)
RăspundețiȘtergereM-ai terminat!
RăspundețiȘtergereAm si eu un tortulet cu cioco si zmeura, dar, al tau e de o mie de ori mai grozav!! O sa-mi notez reteta, ca deh, si noi suntem ciocoholici :)
Antonina, chiar regele balului, nu as refuza o bucata, chiar acum! :)
RăspundețiȘtergereDoamneee,cum arata in interior !!!!!!!!!!!:)
RăspundețiȘtergereSuperb !
Superb! Ador aspectul asta Home Made!
RăspundețiȘtergereVa multumesc tare mult! Tortul e grozav, merita incercat mai ales ca inca mai gasim fructe de sezon. O saptamana faina va doresc ! hugs!!
RăspundețiȘtergereVery cool evenimentu'. Felicitari!
RăspundețiȘtergereIn privinta tortului.. pai gata... este oficial regele torturilor. Maiestrie curata
Doooamne ce bine arata!
RăspundețiȘtergereBuna. Crezi ca pot folosi visine in loc de fructe de padure? Arata demential, dar in perioada asta este mai greu cu fructele de padure proaspete i eu mor dupa combinatia cioco/visine/mascarpone. Felicitari pentru toate "bunaciunile" de pe site-ul asta!
RăspundețiȘtergereBuna Anca. Da, poti folosi orice fruct iti face placere, mai ales visine, ca sunt in aceeasi tema.. acrutze ;) Multumesc frumos. Si mult spor !
RăspundețiȘtergereBuna. Minunata combinatie, felicitari ! Intentionez sa-l prepar, dar am nevoie de o informatie suplimrntara. Cum se prepara siropul ?
RăspundețiȘtergereAm omis sa scriu asta, scuze. Se pun toate ingredientele impreuna intr-un vas, se da o data in clocot, apoi se lasa la racit. Spor si pofta ! :)
RăspundețiȘtergerehttps://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/148935_139429519546097_1117369594_n.jpg
RăspundețiȘtergereAm pastrat reteta , dar am schimbat designul
Sa va fie de bine. Prezentarea e frumoasa, gustul cum a fost?
RăspundețiȘtergereMaine e ziua sotului meu, asa ca i-am pregatit acest minunat tort!!! Sunt f incantata de cum a ieshit si foarte usor de facut. Multumesc de reteta, abia astep sa-l devoram ;)
RăspundețiȘtergere