11 martie 2011

Cake cu unt de arahide

 Nu v-am onorat demult cu ceva dulce, cu all inclusive - lapte, oua, bla bla, asa ca-i musai sa-mi spal pacatele cumva.   Declar ca sunt o pasionata a untului de arahide, asa ca amenintati-ma cu virulenta si complicitate, in case you also  'like it'.  





So, intr-un vas am mixat 230 g unt cu 240 g unt de arahide, plus 400 g zahar, timp de cateva minute.

Dupa etapa asta, am spart 5 oua-n compozitie, si-am mai mixat putin. A urmat, in ordine: un pachet jumate praf de copt, 150 ml lapte, 430 g faina, inchegate bine, cu lingura, ca-n poza asta, de v-o prezint..


Am separat compozitia in doua vase, nu de alta, da-mi place sa ma 'balacesc';  intr-unul am pus 3 lingurite cu ness, iar in celalalt... all +e-uri !


Yesterday, n-am gasit nici praful de pe toba, in desaga mea cu flavors, daramite praful de cacao. My friends and I admit ca sunt o ciocoholica, ce-si perfuzeaza zilnic cate o portie strasnica de cioco; asa ca nici n-am sesizat cand s-a terminat 'butilca' cu cacao. Mi-a ramas improvizatia si brusc  all my troubles seemed so far away.... so, am pus la topit 100 g ciocolata alba + 1 varf de lingurita colorant alimentar Wilton, nuantand astfel compozitia numaru'  2.


Acum urmeaza partea "de-a joaca prin bucatarii". E ca la alba - neagra, sau porto - alba, numai ca ai voie sa trisezi - stabilindu-ti locatia. ;) Pierzi doar daca folosesti o tava de copt mai mica de 24cm pe 34cm. E atat de increzuta prajitura asta, incat da p-afara intr-o tava care nu-i pe plac, si te-ai scos... mananci direct de pe gratarul din cuptor..:))  Asta-i partea neprelucrata, nu mai strambati din nas...   In varianta cu cacao, chiar si partea asta-ti face cu ochiul.


Apoi m-am jucat precum un bebelus cu lopatica-n 'nisip', fara sa ating marginile hartiei de copt, am aruncat niste ness deasupra asa, ca sa sfintesc locul, si am dat-o la cuptor pentru 50 minute la 180 grade, sau testul cu scobitoarea..


Dupa ce s-a racit, am pudrat-o cu zahar, am gustat o feliuta - doua - haide trei, apoi m-am suit pe matura si gata !  v-am spus povestea toata.


Enjoy!

Reteta imi apartine !

10 martie 2011

Somn la cuptor, cu orange flavor

Ieri m-am jucat putin cu somnul, mai precis cu 1 medalion de-un kg... . L-am portionat, dezosat si asezat intr-un vas de yena. L-am decorat cu o para coapta, feliata rondele, dar nu pentru aspect, cat pentru suculenta cu care innobileaza pestele in timpul coacerii.  O mana de smochine uscate si-au gasit si ele rostul in toata povestea asta, plus o lingura sare, piper alb, zeama de la 2 lamai, 4 linguri cu ulei de masline si musai 10 linguri cu sirop concentrat de portocale.  Si c-o mana de marar deasupra, am dat vasul la cuptor pentru 30 minute cu o folie de aluminiu peste, apoi inca 20 minute fara folie, la 170-180 de grade - adica la foc potrivit. ;)


In timp ce pregateam garnitura, mi-au sosit si carcotasii, in stare sa-mi bage pestele pe gat, daca ratam ceva. Daca-l manjeam cu usturoi, as fi si acum indopata... asa ca-i musai sa-l omiteti..   Iata-l ! .. scos din cuptor, arata asa...


Garnitura, am facut-o din  orez, sare, piper alb, o mana cu stafide si putin marar, si am transformat-o in stelute. :)  Dupa etapa asta, am eliminat smochinele din poveste. E suficienta aroma pe care o lasa mostenire somnului.
Cat despre s.o.s. ... te lasa fara grai! .. iar creierul iti dirijeaza miscarile dupa miros. Cand gustul ajunge sa-si faca simtita prezenta, uiti de furculita si manci cu mana, lingandu-te pe degete ;))  Sosiera e undeva acolo in locul paharului cu vin ;)  care by the way era o Feteasca Regala, pregatita de socrul meu cu mare maiestrie,  ce a intensificat aromele prin usoara aciditate de care a dat dovada.


Si dupa ce ne-am lins degetele pana la cot, innobilati cu buna dispozitie,
ne-am declarat toti adeptii combinatiilor de n luate cate k ...
Until next flavor, enjoy!


9 martie 2011

"40" de mucenici

N-am pregatit ever sfintisori sau mucenici, doar i-am mancat, facuti de altii ofc. Si pentru ca Iuli, my colleague, mi-a starnit indemanarea, mi-am zis sa-ncerc, de post, ca sa pape si ea..
Am pus intr-un vas un cub de drojdie proaspata (50g), 250 ml apa calda, 100 g zahar pe care l-am diluat bine, si timp de zece minute le-am lasat asa in voia lor. Au urmat apoi 700 g faina, 7 linguri ulei incalzit, 1 esenta vanilie, un praf de scortisoara si coaja rasa de la o lamaie. Am framantat aluatul vreo 10 minute si l-am lasat pentru o ora la crescut.


A urmat partea cu opturile; ma pricep mai bine la ala pe care-l astern pe hartie, nu va ganditi la prostii... decat la opt-urile din coca. Nu mi-au iesit 40, dar asta pentru ca nu mi-am dat silinta. ;)
I-am facut niste grasani, cat sa-ncapa doar intr-o tava mare de cuptor, nu de alta, dar aveam niste treaba cu 40 de lingurite de 'apa', asa pentru antrenament.  Si timp de 20 minute le-am tinut la caldurica, noroc ca mai baga Radet-ul caldura, asa c-a mers brici.


Dupa, i-am bagat in cuptorul incins la foc potrivit, pentru 45 minute. Intr-un bol, am pus miere (vreo 20 linguri), o lingurita scortisoara si zeama de la o lamaie, si dupa ce i-am scos din cuptor, asa calzi,  i-am incleiat bine cu amestecul asta, si incoronat cu nuca macinata - amestecata cu zahar brun. 


Ca o mea culpa, nu pot sa zic decat ca, anul asta se poarta grasa si frumoasa,
asa ca nu-i invidiati ca sunt in pas cu moda...


8 martie 2011

Ciorbita de pui cu mazare

Ce faci daca te trezesti la 5 dimineata si nu mai ai somn? Te apuci de o maneca, te dai jos din pat si-ti faci de lucru. Apoi te uiti prin frigider si impovarata de gandul ca n-o s-aveti nimic de papa, cand va-ntoarceti de la job, pui o cratita cu apa pe foc, in care trantesti doua piepturi si doua copane de pui, de tara (scoase cu inspiratie din congelator cu vreo 7 - 8 ore inainte), s-apoi te uiti la televizor sau te maimutaresti prin oglinda, sa nu sperii the Beast, tu Beauty fiind..
Dupa ce ai certitudinea ca notiunea atinge perceptia, asta fiind cam dupa o ora jumate asa,  fara sa fii totusi exemplar de circ, iti manjesti putin manutele delicate cu praful de pe  o ceapa, 1 morcov potrivit si o bucata de telina.
Le cureti bine, le speli, le tai marunt sau cum preferi, si le lasi sa alunece in cratita. Evident ca n-ai uitat sarea si piperul dupa gust, nu? Si cu putinul testosteron pe care-l detii, te faci ca deschizi un borcan cu mazare (400 g), sau de ce nu... il pui pe 'el' sa ti-l deschida, asa in somn, musai pe la un 6.30 a.m.... si pe fundalul unor sunete neelucidate, ramase in urma ta ... culci mazarea-n ciorba si zeama de la o lamaie. Ai grija sa nu scapi si borcanul, e totusi prea devreme pentru atata dibacie; sa iei in calcul si acest risc..;)
Apoi fugi fuguta-n living si-ti faci retusurile la french, ca de, incepe o noua zi de munca..   Iar dupa vreo 30 minute,  arunci in cratita o manuta de marar uscat, iei ciorba de pe foc,
s-o-ntinzi pe usa, c-ai intarziat  !






7 martie 2011

Orez brun cu fructe de mare

Ca o spovada, mancarea asta mi-a spalat pacatele si amintirile unor zile fara carbs. N-am avut nevoie de prea multe lucruri si nici de timp indelungat. Intai am pus la fiert 170 g orez brun.. asta nu se umfla prea tare, asa ca poti sa pui apa dupa ochi si putina sare. Am feliat niste ardei iute pe care l-am pus in wok, impreuna cu 200 g fructe de mare (amestec) si o lingura ulei de masline. Fara compromisuri am adaugat sare, piper, un praf de cilli, 2 linguri otet de orez si 2 linguri otet balsamic. Le-am lasat pe foc (amestecandu-le) pentru vreo 10 - 15 minute, in functie de flacara violet si apoi am oprit gazul.


Orezul l-am scurs de apa, dupa un timp de fierbere de 30 minute, apoi am amestecat combinatiile si busuioc proaspat tocat marunt, pentru un plus de savoare. Betele sunt doar de decor :).. la ce foame aveam, am fi mancat cu mana... Et voila, o portie delicioasa de orez brun cu fructe de mare.