18 martie 2011

Placinta cu branza, stafide si menta

Cand ai niste branza proaspata prin frigider, si no time at all sa te dezminti ca poti mai mult decat o placinta rapida de' menta cu branza, nu cugeta prea mult, mai bine deloc! .. ca ai pierdut deja niste minute bune, iar placinta asta e o adevarata minune. 

Mai cu seama, avand un pachet de foietaj scos din congelator cu niste ore-n urma, te-apuci de branza, o pui intr-un vas mare, ca de, ai vreo 750 de grame, spargi 5 oua, adaugi o mana de menta verde din plic-ul care urla dupa tine sa-l rastorni in branza, 50 g de stafide aurii, 10 linguri cu zahar si la sfarsit, but not the last, 10 linguri ochi cu sirop ispititor de menta

Amesteci si deja salivezi. Nu ezita daca-ti doresti sa saruti lingura atinsa de cremoasa compozitie. E ceva ce-ai mai simtit candva.. Trezeste-te odata...da, e dragoste la primul gust, la primul sarut nebun cu branza cu menta. Iti revii treptat, dar nu te forta sa-ti revi brusc, si dupa ce mai dai cu lingura prin patimasul prim sarut, arunci 2 linguri cu malai  si-nvarti cu patos.. fiind partas demult..

Si-n tava in care ai asezat o foaie de hartie, unsa cu putin ulei si-o dara de faina, intinzi un foietaj din cele doua pe care le ai dintr-un pachet de 900 grame. Torni compozita, o acoperi cu celalalta jumatate, si o intepi putin cu furculita, invidios fiind pe ea c-o sa-ti pastreze atingerea, in timp ce tu n-ai sa-ti afli linistea timp de vreo 45 - 50 de minute. 

Apoi o acoperi cu-n praf de stele alb, adica zahar facut praf si dupa ce poti s-o atingi, 'nemaiarzandu-te' pe dinti, .. te-nfrupti, saruti, atingi, mananci si iar saruti... .... si iar atingi si iar mananci ...


16 martie 2011

Mi-am pus buton ca sa fiu cul

De cand ma / va dulcegaresc, am devenit o alienata aflata sub imperiul "I don't need to have my feet on the ground". Cu doua luni in urma, eram setata pe creioane colorate pentru ochi, pensule / vasilina de buze, tzoale - unele inca etichetate ce-si asteapta frumos randul in sifonierul prins cu dibluri d'alea care-nfloresc in beton, nu cumva sa se pravaleasca pa mine, cand ating vreo rochita ceva.. 
Eram in trend atunci si ma socam ca sunt in trend.  
Acum port niste bocanci de cazarma si tranzitez granita cu farfurii, forme siliconate for dulcegarii, paste funditzate (de parca in RO nu's...dar ce culori.. ce forme..ce marimi...povesti d'astea, in fine ..). 
Acum sochez vamesii PUNCT cu cea mai desperecheata colectie de farfurii.  So what? Isi dau ei jos textila ca am depasit eu limita admisa la bagaj si am avut niste bug-uri la strategie avand NO money pentru extra kile?? No way... tot eu imi arunc tzoalele intr-un cos prin vama, recuzita cul - dupa care topaiam ca un copil mic, acum vreo 3 -4 luni in urma, strigand ajutooor... in urechea cuiva prin magazine.
In week-end am intrat intr-o panica sora cu moartea, cand mi-au disparut toate butoanele si boxul de face. Au astia dreptate cand zic ca face-ul e evil.. E evil daca nu-l ai ! da ! :))). Am stat o ora calare pe coduri, am gugalit toata blogosfera romaneasca si nu numai in cautarea unui raspuns, timp in care am fost beyond the borders, intr-un loc intunecat unde am primit amenintari cu kilareala... "la ce-ti trebe box de face?...sa-ti moara capra vasilico, esti mult prea mica." Pai da ma.. Da... cum pot sa cresc eu mare fara un dejet d'ajutor ??... jur ca nu iau toata mana, decat daca mananc ciuperci offshore...:)
Acum juma de ora, m-a izbit pretena cu o intrebare.. tu de ce n-ai fata buton de print ?
What ?!?!? Nu sunt in trend? :))) Ce buton mai e si ala, unde il gasesc, cum il cumpar, cum il colorez... ?? 
L-am gasit in primul 'magazin' deschis la un search pe goagal cu 'print friendly'. E gratis... ca sa vezi ce chilipir (si chiar daca-i tentant...nu-ti lua toate butoanele in culori diferite ca toate fac acelasi lucru), poti sa-l  'colorezi' si sa-l  'imbraci' cum vrei...
Acum ce mai conteaza ca doar my lovely friend e doritoare de printuri friendly?
Si chiar daca pe restul cu caprele nu-i intereseaza de butonul meu, io ' l las sa fie acolo, sa ma mentin in trend. 
Acum il inteleg pe Partizan  cu....

Am cu ce, ma !
Ma, am cu ce, ma !
                Ma, ma ma...! Am buton de print :))))))   



Paste cu pui

Usor de facut si absolut delicioasa. Arunci in wok-ul incins cu putin ulei (5 linguri am pus eu) 400 g piept de pui taiat bucati, cateva fire de ceapa verde, a se intelege o legatura, si amesteci pana se 'moaie ceapa, cam 5 minute asa. Adaugi 2 ardei copti feliati dupa plac (asta daca ai rezerve pregatite, de tine sau mamitza, daca nu improvizezi cu dovlecei, sau alta prospatura), sare si piper dupa gust si le lasi in plata lor cam 10 minute, dar mai tragi cu ochiu si cu lingura prin wok sa nu arza focu' gaina.



Apoi o inneci cu 300 ml vin alb, o lingurita bulion si presari putin ardei iute, in cazul meu pana cand neuronu-mi spuse stop. Si daca tot esti cu planseta-n mana, taie s-un catel de usturoi, sau doi, dupa plac.























Dai cateva rotocoale prin tigaie si lasi cam 20 minute la foc potrivit, tocmai bine cat sa se imprieteneasca puiul cu vinul. Apoi il purifici condimentandu-l cu usturoiu' al de sus si o mana de patrunjel proaspat, tocat marunt.

Intre timp ai fiert deja pastele cu un praf de sare. Multe sa fie, asa pentru 2 - 3 portii.
 Amesteci totul si te proptesti in farfurie. 


Et voila..























14 martie 2011

Omleta cu fructe de mare

Doar raportez ce-am mancat ieri dimineata si ma car. A fost un fel de.. eat and run.. Ma trezisem cu dimineata pe sub gene, si nici bine nu facusem ochi, ca m-am si apucat sa tai o ceapa pe din doua si o bucata de ardei. Vroiam omleta...simpla sau cu ceapa, si asa a fost pe jumatate.


To complete the task, am scos un pachet bocna cu fructe de mare  (200g), si l-am lasat pe nenea Samsungu' sa-si faca treaba cu descongelatu'.

Am uns cu unt o tava siliconata, cu o marime cam exagerata, si-am pudrat-o 'excentric' cu putin malai..

Am mixat rapid 4 albusuri cu un praf de sare si putin piper, adaugand pe urma galbenusurile. Am cedat mixerul, si-am incropit next fructele de mare (trecute putin prin foc) si legumele; am invartit lingura prin asocierea aia minunata si am predat apoi stafeta focului..

Intre timp am rupt niste salata verde, am stropit-o cu putin ulei si un firicel de sare, si dupa cele 30 minute de stat la caldurica, ne-am asezat la masa si am papat omleta-n tihna..

Enjoy!


11 martie 2011

Cake cu unt de arahide

 Nu v-am onorat demult cu ceva dulce, cu all inclusive - lapte, oua, bla bla, asa ca-i musai sa-mi spal pacatele cumva.   Declar ca sunt o pasionata a untului de arahide, asa ca amenintati-ma cu virulenta si complicitate, in case you also  'like it'.  





So, intr-un vas am mixat 230 g unt cu 240 g unt de arahide, plus 400 g zahar, timp de cateva minute.

Dupa etapa asta, am spart 5 oua-n compozitie, si-am mai mixat putin. A urmat, in ordine: un pachet jumate praf de copt, 150 ml lapte, 430 g faina, inchegate bine, cu lingura, ca-n poza asta, de v-o prezint..


Am separat compozitia in doua vase, nu de alta, da-mi place sa ma 'balacesc';  intr-unul am pus 3 lingurite cu ness, iar in celalalt... all +e-uri !


Yesterday, n-am gasit nici praful de pe toba, in desaga mea cu flavors, daramite praful de cacao. My friends and I admit ca sunt o ciocoholica, ce-si perfuzeaza zilnic cate o portie strasnica de cioco; asa ca nici n-am sesizat cand s-a terminat 'butilca' cu cacao. Mi-a ramas improvizatia si brusc  all my troubles seemed so far away.... so, am pus la topit 100 g ciocolata alba + 1 varf de lingurita colorant alimentar Wilton, nuantand astfel compozitia numaru'  2.


Acum urmeaza partea "de-a joaca prin bucatarii". E ca la alba - neagra, sau porto - alba, numai ca ai voie sa trisezi - stabilindu-ti locatia. ;) Pierzi doar daca folosesti o tava de copt mai mica de 24cm pe 34cm. E atat de increzuta prajitura asta, incat da p-afara intr-o tava care nu-i pe plac, si te-ai scos... mananci direct de pe gratarul din cuptor..:))  Asta-i partea neprelucrata, nu mai strambati din nas...   In varianta cu cacao, chiar si partea asta-ti face cu ochiul.


Apoi m-am jucat precum un bebelus cu lopatica-n 'nisip', fara sa ating marginile hartiei de copt, am aruncat niste ness deasupra asa, ca sa sfintesc locul, si am dat-o la cuptor pentru 50 minute la 180 grade, sau testul cu scobitoarea..


Dupa ce s-a racit, am pudrat-o cu zahar, am gustat o feliuta - doua - haide trei, apoi m-am suit pe matura si gata !  v-am spus povestea toata.


Enjoy!

Reteta imi apartine !