13 mai 2011

Varza murata la cuptor cu slanina ardeleneasca

Ati anticipat cumva ca particip la concurs, dupa bannerul Retetecalamama, nu?? Minunata bloggospodina Laura Laurentiu gazduieste un lovely contest in 'tarisoara' Retetecalamama.ro, concurs denumit cum altfel decat Bloggospodina.. Nu implor voturi, ca cica n-am nevoie, e jurizare! :).. Si chiar daca e al naibii de hard printre atatia participanti cu background ... intr-o stare de inconstienta generata de paharelu' cu vin rosu beut doar pentru a acompania varza de mai jos.... mi-am zis sa-ncerc si sa ma arunc orbeste in concurs !:)) So, Hop poc si eu !
Lume, lume, prima reteta pe care o voi inscrie in concurs e o varza :)))) adica Varza murata calita cu o slaninuta ardeleneasca de sta capra tintuita locului si uita sa mai zica...sa-ti moara varza neamule.. Ulterior o sa prepar o super dulcegarie  marca Laura Laurentiu si o sa o inscriu in concurs la momentul cu pricina.... Am ochit prajitura, o stiu, o cunosc, o ador... dar nu zic ce e .. SIC !:))
Prima exponata - o mancare simpla, fara complicatii prea mari, tocmai pentru a scoate in evidenta gustul puternic al verzei murate, cu nuante de slaninuta ardeleneasca.. Sa trecem la fapte… !

Intr-un wok (daca n-aveti eu zic sa va cumparati, ca-i taaaare util, eu ignore de mult tigaia) puneti 30 ml ulei de floarea soarelui  in care sotati 1 ceapa mare taiata fidelute, si mai apoi aruncati acolo si 400 grame de slanina ardeleneasca facuta cubulete.

Amestecati cu lemnul de la lingura pana se intrepatrund aromele, puneti si 2 frunze de foi de dafin, vreo 5 -6 boabe de piper si cele 900 grame varza murata taiata marunt, trecuta inainte printr-un jet puternic de apa.. Le lasati la calit vreo 6 -7  minute, invartind cu lingura prin wok, sa va improspatati rochita de casa cu arome.. care mai de care mai fresh and yammy :))

Daca-i prea sarata varza o desarati inainte.. Mie imi place asa cum e, ca doar d’aia ii varza murata..  Dupa buimaceala de arome, turnati 500 ml apa in wok, 2 linguri cu pasta concentrata de bulion, 1 lingurita cu cimbru uscat, 20 grame zahar (1 lingurita), un praf boia de ardei iute si 1 lingurita rasa cu sare de mare ... pentru extra flavors ..

Btw, la mine se poate cu sare...da?? ..voi gustati si daca mai vreti adaugati, dar sarea de mare ii da o aroma aparte, iar pasta aia dulceaga de bulion mai anuleaza un pic din acreala.. Dupa vreo 15 minute de stat in wok, turnati toata nebunia aia minunata intr-un vas pe care-l dati la cuptor pentru 1 ora – 1 ora jumate... la foc potolit - vreo 160 grade as zice .. Se va face incet si va iesi o rumena certitudine de slana si o nebunie grozava de varza... Niste mamaliguta ar alinta usor aromele, dar nici la o paine pe vatra n-as zice pas si clar eu nu am zis.... O incoronati cu niste patrunjel proaspat tocat marunt si gata, treceti la savurat...

Cel mai la indemana stomacului e s-o perceapa iarna, cand frigul de afara parca-ti cere o portie strasnica de varza rumenita cu slanina-n poale.. si un vin dur care sa zdruncine din temelii prajeala... Iar daca sunteti ca mine, o pregatiti oricand va vine pofta si doru de slana ardeleneasca de porky, varza murata  .. si musai d'un vin rosu ca sa le dreaga pe toate ! :)

Succes tuturor participantilor si ofc verzei mele si mie... Cei cu pink attitude sa castige :))))
 Ha !! :))))
Sa aveti pofta !

11 mai 2011

Soufflé de branza cu porumb

Nino, nino, nino...!! Azi .. soufflé de branza dulce... healthy and yammy ! Parerea mea despre aceasta recuzita cu care-mi persiflez martienii modestiei o stiti deja de la soufflé-ul de cartofi.. Asa ca, skip to this recipe..




























Totul a pornit sambata de la un breakfast, dorit a fi pe fuga, dietetic si cu eliberarea pachetului de branza dulce intr-o baza de ou. Apoi a urmat mixerul. Pretenu' asta isi cam face de cap de la o vreme si vrea musai sa-si puna amprenta asupra capriciilor mele stafidite. Asa ca l-am lasat sa-si vada de treaba pana a mixat spuma 5 albusuri cu un pachet praf de copt (trecut si el prin euforia mixerului, dupa ce au stat albusurile bat ). Separat, intr-un pahar, am batut cele 5 galbenusuri cu 3 linguri ulei si 1 lingurita plina cu sare de mare... ii da o aroma aparte. Daca folositi branza proaspata sarata, atunci adaugati sarea dupa gust..


In spuma de albus am eliberat 250 grame porumb (din conserva) si cele 390 grame branza dulce. Atata branza, cascaval ioc !....c-as fi pus macar deasupra... Voi musai sa razuiti putin ca sa incoronati soufflé-ul,  ca-i da un super luciu si implicit clasa martienilor. Am amestecat usor cu lingura de lemn, apoi am adaugat pasta de galbenus, 120 grame smantana grasa si invariabil pentru branza o legatura de marar fin tocat.



Compozitia astfel formata am turnat-o intr-o tava de tarta (unsa cu unt si pudrata cu malai) si am predat-o cuptorului..



Usa a ramas baricadata, m-am implicat doar spionand si mixand la platane...focul .. Pentru cantitatea asta, cam 10 minute la 180 grade, apoi  vreo 200 grade pentru 15 minute, et voila..







E dietetic, n-are nici o lingurita cu faina (inchideti ochii la praful de copt) asa ca va puteti delecta in liniste si fara grija kg-lor in plus.. Se preteaza oricaror aprecieri estetice - mici vase ramequin, dar tot la fel de geniala e si o tava mare de tarta (diametru 26 cm). Se lasa in vreo 10 minute - am calculat eu, dar jur ca nu se observa.. Asa ca aveti grija sa nu-l expuneti la socuri termice sau mecanice.. Oricum in prima faza, expus fomistilor, se prezinta ca un veritabil soufflé.



 „ Regula o stiti deja: musafirii asteapta soufflé-ul si nu invers..! „  .. iar in cazul asta nu veti intampina nici o problema... dupa 10 minute e deja pierdut din farfurie :))).... E absolut delicios, si poate fi trecut lejer in meniul oricarei diete ! Il puteti servi in compania unui fresh de portocale.. Sa aveti pofta !

8 mai 2011

Chec pufosila

Chiar daca aparent vi se par si voua banalitati, va pot spune doar cateva lucruri, asta asa ca sa-mi salvez eu pielea pentru capriciile astea stafidite :)) : asta e baza.... de aici va lasati imaginatia sa zboare pe culmi nebanuite :)) Acum, c-am zis-o si p'asta, skip to the recipe.

Totul incepe cu 4 albusuri (oua marimea L -XL) care se bat militareste cu 6 linguri cu zahar.

Intr-un pahar (de regula cand separ ouale, iar galbenusurile trebuie sa le amestec doar cu ulei, le pun intr-un pahar... imi e mult mai usor si nici nu ocupa prea mult spatiu in chiuveta :)  se bat cele 4 galbenusuri cu 50 ml ulei, iar apoi se adauga peste albusurile mixate bine. Se arunca mixerul, stiti deja procedura, se ia lingura de lemn si cu o maiestrie deja experimentata se adauga treptat 120 g faina - amestecata cu o lingurita praf de copt.  Se innobileaza compozitia cu o esenta de vanilie  - 30 ml Dr' Otker - the best; apoi se pregateste o tava gen guguluf - unsa cu unt si pudrata cu faina - peste care se presara vreo 2 maini de nuci macinate, iar apoi jumatate din compozitie. ...

In compozitia ramasa eu am pus in loc de cacao 2 linguri cu varf de nessquik. Am amestecat bine si am turnat-o peste cea simpla existenta deja in tava..  Aici era doar jumatate din a doua parte..

Cu o tepusa am amestecat putin culorile, apoi am umezit cu putina apa 30 g stafide si le-am trecut putin prin faina... sa nu se scufunde ca Titanicu' si am insamantat compozitia cu ele. Tot chec-ul asta a stat la cuptor pentru 30 minute la 180 grade.. dar infailibil e testul cu scobitoarea..

Dupa ce s-a racit l-am pudrat cu praf de stele alb si gata..  poate veni pustimea (si nu numai) ...la masa !

 E un chec pufos si plin de arome.. !

Sa aveti pofta !


6 mai 2011

Bors de manzat

Ciorba asta imi aminteste mereu de buna mea… ca multe alte preparate ce includ borsul de putina.. Cand trantea un polonic d’ala mare cu bors in farfurie, iti indopai la propriu nasul cu aromele alea imbietoare si nu te dadeai pierdut de la masa pana nu ridicai castronul sa-ti curga pe gat si ultima picatura.. Ca sa patiti si voi ca mine, notati ideea asta minunata de bors.
























Am procedat in felul urmator: am pus la fiert in vreo 3 litri de apa rece 1 kg de manzat, taiat in bucati mai mici decat vedeti voi aici ...


Am spumat pana m-am saturat sa stau langa cratita si apoi am lasat-o sa fiarba singura vreo ora jumatate la foc potrivit (ca totusi e manzat si are carnea mai frageda). Intre timp apa mai scade, asa ca mai completati cu apa, sa aveti cam un total de 2,5 l la final.. Am aruncat apoi in cratita 1 morcov dat pe razatoare, 1 felie de telina asisderea rasa si 1 ardei verde taiat marunt, adaugand si 1 lingura cu sare (voi dupa gust) si jumate lingurita rasa cu piper. Dupa vreo 10 minute de fiert au urmat 4 cartofi mari, taiati dupa plac (faceti si voi din ei ce doriti.. cubulete, triunghiuri, care cum va vine la cutit) pe care i-am arucat peste manzatul din oala.
In secunda urmatoare am taiat marunt o ceapa mare si am pus-o la calit in 5 linguri cu ulei.... doar asa cat sa fie cherchelita in grasime si inmuiata de caldura focului (aveti grija la foc; sa va asigurati ca n-aveti zdrentze negre de ceapa)... Am adaugat 3 linguri cu pasta concentrata de bulion peste ceapa aia, am mai tinut-o un minutel pe foc, am dat tigaia deoparte si m-am ocupat de legume..
Am aruncat in bors cu blandete 450 g fasole verde, 250 g mazare, 250 g fasole rosie (toate le-am luat din conserve, deci erau prefierte) si nebunia aia de ceapa sotata cu bulion..






250 ml de bors de putina isi asteptau randul asa ca n-am mai cugetat deloc si am turnat si borsul. Cat timp au reflectat legumele alea in ciorba (inca vreo 10 minute), am taiat marunt o legatura de leustean si am presarat-o peste borsul din oala. Am stins focul si apoi am inceput noi reflectia...



Mamaliga sau paine companie??? Hmm, dupa toate aromele care-mi zburdau prin casa, n-a mai fost vreme si nici chef de mamaliga... asa c-am optat pentru o felie zdravana de paine, langa borsul asta dres cu smantana si ardei iute.



Asta e genul ala de bors cu care te dregi dupa o chefuiala zdravana.. Unde mai pui ca e musai sa o servesti cu un pahar de tuica de tara, tocmai scoasa de la rece, o tii asa intr-o mancare si beutura pana te-ndoi si te-nclini...  daca n-ai de ce sa te ridici :))  Altfel iti citesti la prima ora legendara petrecere de peste noapte si  meditezi la legendarul bors de putina intr-un delectabil bors de vita.....























Sa aveti pofta !

5 mai 2011

Cornulete fragede cu ciocolata

Cand cineva isi doreste croissante ... zic repede: "fac niste cornulete mai ceva ca frantuzii". Asta pana cand m-oi intarata singura si o sa pun mana pe facalet sa dau in aluatul ala frantuzesc din 10 in 10 minute pana o ceda unul din noi. Pana atunci simplitatea e la mine acasa, o gazduiesc cu mare drag.. si se pare ca sunt gazda ideala de vreme ce inca nu vrea sa treaca pragul dincolo... In fine, e o adoratie mai mult decat reciporca...:) mai ales ca pana acum nu ne-am dezamagit una pe cealalta si impreuna pe ceilalti :))


Ofc, azi iar simplu dar absolut delicios.. Cei care au gustat pana acum aceste cornutele au ramas intotdeauna incantati de fragezimea aluatului....Ti se topesc pur si simplu in gura numai sa inghiti :) Mai ales ca ciocolata se face partasa acestui capriciu si atunci nu-ti ramane decat sa papi pana simti ca nu mai poti sa te ridici :). Va sunt necesare: 330 g faina, 280 g smanatana (24 % grasime), 250 g unt (64 % grasime), un praf de sare si 15 ml esenta de vanilie.





Amestecam toate ingredientele pana incorporam aromele si apoi formam o bila pe care o dam la frigider pentru 5 -6 ore... 


Dureaza mult ai? Da, dar pana atunci mai iesi in parc cu piciul, mai mergi la un shopping...si aluatul ala isi vede de cap si se face mai mult singur. Cand te intorci il scoti de la rece, pudrezi masa de lucru cu faina, intinzi aluatul intr-o foaie mai groasa (dimensiuni 40cm /40 cm), apoi il impaturesti o data cam ca la aluatul frantuzesc si-l mai dai o data la rece, de data asta doar pentru 10 minute.


E musai sa-l lucrezi rapid si la temperaturi cat mai joase, pentru ca e destul de pretentios.. So, scoti aluatul de la frigider dupa alea 10 minute si il intinzi rapid... Il tai in ce forme iti doresti, pui ce combinatii iti nutreste instinctul (eu am facut cornulete cu nutella ...o minunatie) si asezi cornuletele pe o tava tapetata cu foaie de copt si pudrata cu faina. Apoi dai drumul la cuptor sa se incalzeaza pentru vreo 5 minute, cornuletele sunt deja pregatite pe tava, deci nu-ti mai faci griji ca se lipeste ceva... Si dupa ce s-a incalzit cuptorul, bagi tava cam 20 - 25 minute la 190 grade... Poti deschide cuptorul si te orientezi dupa colorit. Dupa ce le scoti de la caldurica le pudrezi putin cu pudra de zahar, ca atunci se lipeste cel mai bine de ele, apoi le lasi la racit.... Dupa, mai poti pulsa cu niste zahar pudra, daca te lasa constiinta :))) Pe mine ma lasa, ca eu am o problema... I'm an addict of sweets :))



Sunt din ce in ce mai bune, mai fragede si mai apetisante pe zi ce trece. Sunt absolut remarcabile.. Iar gustul de nutela amplifica fragezimea aluatului. Sunt absolut delicioase si mai grozave decat croissantele fratuzesti :))... Na c-am spus-o si p'asta...O sa-mi musc singura limba cand o sa vi le prezint pe celelalte....


Intre timp, sa aveti pofta la cornulete capricios de simplu de facut :))