8 iunie 2011

Blueberry Crumble

Stimabil, onorabil auditoriu, "faceti tacere... avem cestiuni arzatoare !!"
Io subsemnata, domiciliata in Dulcegarii culinare, Strada Virtualitatii, formulez prezenta plangere impotriva faptuitorului Bucatar sub acoperire, pe numele ei drag Lavinia, domiciliata colea, motivand: provocarea constienta, la data da ieri, a unui tsunami de balutze, acutizarea zbuciumului meu interior la fiecare refresh de pagina (poate poate fu o inchipuire), trezirea unor pofte grave de care nu ma credeam in stare ever - dupa o dragoste mai veche. Prejudiciul pe care impricinatul mi l-o creat se compune din adoptarea unui comportament fara echivoc (adik imi dedicam un monolog in bucatarie), eschivarea drumului in parc cu piciul, pe motiv ca, daca nu mesteresc crumble-ul immediately, o sa traiesc in respectiva noapte cosmarul vietii unui narcoleptic.
In drept, fapta constituie o provocare terifianta pe fatza, prin urmare impricinatul si ceilalti nevinovati (adik voi), se pedepsesc zdravan cu o perceptie vizuala ... reflectata in persoana acestui minunat Blueberry Crumble.

























Una dintre dulcegariile mele preferate, cu o executie simpla si musai cu repetitii mii..



Cum va indragostiti de minunatia asta: intai de toate aveti nevoie de 100 grame faina, 60 grame unt, 40 grame nuci macinate, 50 grame zahar, 1 lingura Whisky.. 




Amestecati ingredientele, formati o bila, pe care o dositi intr-o punguta si o aruncati in congelator pentru 10 minute, cat spalati voi cele 250 grame afine proaspete.


Intre timp pregatiti doua forme (io de inimioara, ca sa va arat cata love pluteste in the air cand pregatesc dulcegaria asta)... si impartiti frateste afinele, presarati peste ele o lingura cu zahar in fiecare forma, putin miez de nuca dupa plac si o lingura - doua- cu zeama de lamaie/lime.


Scoateti aluatul din congelator (sa nu stea mai mult de 10 minute) si dati-l pe razatoarea mare. Apoi incuscriti afinele cu crumble-ul (tot asa impartit frateste pentru cele doua inimioare, pus ca boss-ul deasupra), presarati niste nuci macinate dupa plac, o lingurita cu zahar si dati formele la cuptor pentru 30 minute la 190 grade.



Ete, acu e buba.. cuptorul meu o cam ia razna si daca mai am ceva pe foc, flacara o ia la vale sau urca la ceruri ca nebuna.. Si cum mesteream in acelasi timp ciorba noastra cea de toate zilele, m-am si trezit ca flacara s-a dus naibii.. Asa ca am dat iute pe 200 grade si hop poc pana sa-mi arunc un ochi, sucul lasat de afine a si atins punctul de fierbere..  Nu va mai zic ca era o splendoare cand l-am scos din cuptor... se umflase-n pene de mi-a atins cea mai sensibila coarda.. ii vedeti urma...


Dar pana sa-mi misc eu trupul, sa pregatesc aparatul, i-au picat bulbucii si s-a scufundat crumble-ul ca Titanicu' lasandu-ma cu buza sparta... Amu in fine, no comment ca mi-am ales impricinatul..  pofta nebuna dupa aceasta pedeapsa divina... Blueberry Crumble.




Din acest pacat gustativ pe veci n-o sa mai puteti iesi ! E absolut delectabil !! Am zis !!


Reteta imi apartine.

7 iunie 2011

Piscoturi din aluat fraged - load updates

Nu ma repet in privinta descrierii acestor piscoturi, perceptia virtuala se intrezareste de la sine (gata m-a palit iar modestia).. urmeaza o scurta notiune si apoi o invitatie de genul.. testati va rog si-o sa simtiti ce simt si eu !.:)



























Titlul schimba foaia si o actualizare a compozitiei stelutelor din aluat fraged..
Ingredientele pentru aceste piscoturi sunt: 300 g faina, 200 g untura, 100 g zahar, 1 ou, un praf de sare, si updates: 150 grame ciocolata zdrobita, coaja rasa de la o portocala, 50 grame stafide imbibate in 15 ml esenta de vanilie si 2 linguri Whisky (cat timp aluatul sta in frigider).
Puneti toate ingredientele intr-un vas (cu exceptia stafidelor), amestecati pana se intrepatrund ingredientele, si formati o bila pe care o dati la frigider pentru cateva ore, 2 -3 e suficient, dar fara doar si poate puteti sa uitati de bila peste noapte..



Dupa, adaugati stafidele imbatate in arome, plus esenta ramasa in urma lor.. si incorporati-le in aluat.



Intinde-ti aluatul cu un sucitor, asa de un 2 cm.. si dupa principiul da-mi halba ca sa scap repede.. formati modelul.. N-am avut acordul lui Edi decat pentru o steluta, era suparat ca-i ascunsesem remote-ul wii-ului, dar eu n-am cedat si i-am furat jucaria lu taica-su..
Tapetati tava mare de cuptor cu o foaie de copt, presarati niste faina si asezati piscoturile.. Le predati cuptorului pentru 25 minute la 180 grade...  et voila..  piscoturi ce ti se topesc in gura ... pudrate cu praf de stele alb..
























Sa aveti pofta !


6 iunie 2011

Ceapa coapta umpluta, in sos de tomate

Acu, asa la confesion, cand il intreba cineva pe M. ce am mancat pe parcursul sarcinii de am nascut un bocanetz de 4 kg, turna ca la spovada: ""nevasta-mea manca de toate, carne la greu, cu nitica grasime (deh, am o boala cu asta.... s-a prins soacra-mea mai tarziu ca-mi curgeau balele dupa halca de carne din farfuria lui M. pestritata cu grasime d'aia buna, caramelizata tata nu gluma.. ;), tone de mere, dulcegarii  (aveam o problema cu autocontrolul - ca o mea culpa, inca nu am depistat buba ), castraveti murati,  3 galeti cu apa pe zi, ceapa umpluta, ceapa in salata, ceapa dimineata si seara..;)) si pofte gen o perdea, o plasma, o excursie in Africa.. "" . Deci, zic eu .. nimic fantezist !!  si fu' taaare bine !!
Asa ca a sosit timpul sa vorbesc despre incoronata regina a legumelor .. ceapa ! Aceasta sursa vie de acid folic si fier, mi-a devenit prietena pe parcursul celor 9 luni, iar dupa aproape 4 ani imi e deja best friend... Cum simt ca ma paste o raceala, sau un atac de inima cand imi termin doza zilnica de ciocolata, ma imprietenesc cu ceapa si devin inamica lui M. ;) ...  desi se zice ca "cine mananca multa ceapa.. Dumnezeu il izbaveste de necazuri.. " ;)  Cu o asa perceptie gustativa, eu zic sa ne tot spalam pacatele mancand ceapa :))...


Pentru minunatia asta.. c'asa o percep eu.. aveti nevoie de 4 cepe albe mari.. Cu cat sunt mai mari, cu atat gustul nu este atat de ascutit si nu va curg rauri de lacrimi .. dupa rochita aia minunata din vitrina ;))


Le curatati de coaja, le taiati capetele dar nu mult.. cat sa le ramana foitele prinse in partea de jos, taiati un capacel din partea de sus (cat sa puteti baga o lingurita si sa scobiti prin ele), le spalati si le puneti la fiert in apa cu un praf de sare .. timp de 10 minute.  Apoi le scoateti pe o farfurie, le treceti printr-un jet de apa rece si le lasati nitel sa se raceasca.. adik vreo 5 minute. Cu o lingurita scobiti miezul din ceapa, incercand sa nu-i rupeti coaja exterioara... operatiune executata cu dexteritate si rabdare.. Aici era un inceput de drum.. apoi a urmat procedura baga degetele, apuca foile interioare si elimina-le  .. practic / ca sa zic asa / deci.. o lobotomie ;))

La sfarsitul operatiunii, cepele raman doar cu 3 - 4 foite la exterior.. in rest Vama e la ceap'acasa.. Daca s-a rupt cumva liantul din partea de jos.. o doftoriciti si peticiti pe interior cu bucati din ceapa eliminata..  Sa nu va puna pacatul sa aruncati bucatile de ceapa extrase. Impartiti gramajoara formata in doua... Pe una o folositi la umplutura, ailalta la minunatul sos cu tomate..
So, pentru umplutura procedati asa: puneti jumatate din cantitatea de ceapa extrasa - taiata marunt - la calit in 30 ml ulei... (acu voi sa nu faceti ca mine.. eu n-am maruntit-o deloc.. ca asa imi place mie - mai neslefuita ;))

Dupa ce ati sotat-o, o scoateti pe o farfurie si trantiti in wok 100 grame bacon, 120 grame carne tocata de vita (merge super si cu porc ) si amestecati-le acolo pana si-a lasat baconul grasimea in wok si s-a mai colorat carnea de vita..



Apoi stingeti focul.. si puneti peste carne: ceapa calita, 50 g pesmet, 1 lingurita rasa de sare, piper dupa gust, 1 cub de zahar brun - pisat, 1/2 lingurita oregano uscat, cateva fire de patrunjel si altele de marar - taiate marunt..  si amestecati.



Cu acest amestec umpleti cu varf cepele.  Intr-o tavita (eu am folosit-o pe cea de tort) asezati ceapa umpluta, turnati apa pana la jumatatea cepei, acoperiti tava cu folie de aluminiu si transferati-o cu grija (sa nu cada ceapa intr-o parte) in cuptorul preincalzit pentru 30 minute la 180 grade. (sory for the pic... dar am uitat si n-am).
Intre timp se prepara sosul din cantitatea de ceapa scobita -ramasa, 75 ml vin alb, o lingurita rasa cu oregano uscat sau cateva fire de oregano proaspat - taiate marunt, un varf cutit praf de scortisoara, un praf de sare dupa gust, piper, cateva fire de marar proaspat taiat marunt,  400 grame rosii decojite taiate marunt ((eu am pus rosii decojite din conserva, cu sucul lor cu tot.. musai)). Daca folositi rosii proaspete, le decojiti, le taiati cubulete si clar puneti vreo 4 -5 rosii sa aveti cu ce structura zeama..  Si procedati asa: puneti la calit ceapa taiata marunt in 30 ml ulei, apoi turnati rosiile din conserva, vinul, si celelalte mirodenii si lasati-le pe foc timp de 10 minute..



Dupa cele 30 minute de stat in cuptor, scoateti tava, aruncati apa ramasa in ea (tineti bine cepele cu o farfurie sa nu va cada in chiuveta.. deh am comis-o si p'asta cand ma credeam in stare sa pun mana in foc fara sa ma ard).. apoi turnati sosul de tomate de mai sus.. peste ceapa si printre ea.. plus inca 100 ml apa cu un praf de sare (daca n-ati pus suficient de mult in sosul de tomate), o felie de unt peste fiecare ceapa umpluta si dati iar tava la cuptor cu folie de aluminiu peste - pentru inca 15 minute la 190 grade..



Dupa cele 15 minute - inlaturati folia de aluminiu, imbatati ceapa cu sosul din tava (va ajutati de o lingura) si iar la cuptor pentru 20 minute la 190 grade.. imbatand ceapa inca o data dupa 10 minute din cele 20...  Intre timp spalati vasele, asezati masa si dupa ce scoateti ceapa o mancati.. ca e buna rau daca se serveste imediat ! ;))  

Et voila.... ceapa alba umpluta !!

Pentru iubitorii de ceapa ca mine.. mancarea asta e un adevarat festin.. Unde mai pui ca amestecul e atat de versatil si poate fi ghemuit cu usurinta intr-un ardei sau dovlecel.. e clar un must eat .. cel putin de doua ori,  hai de n ori pe an !


Sa aveti pofta !!

5 iunie 2011

Pentru pofticiosi

Tarta cu praz si bacon

Despre tarta asta pot spune asa... chiar si cei mai reticenti mancaciosi de legume cedeaza la prima inghititura. Unde mai pui ca tarta trece granita aluatului clasic, lasandu-te sa descoperi something beyond usual stuff,  atunci e musai sa testati pe limba voastra combinatia...



Simplu ca buna ziua, incep cu aluatul de tarta..


Intr-un vas amestecati 260 grame faina, 110 grame nuci macinate, 100 grame unt, 1 lingura bors de putina, 45 ml zeama de lamaie, un varf cutit sare, 4 cuburi de zahar brun, formati o bila, si cat timp va dumiriti voi unde gasiti o tava cu diametrul de 30 cm (eu am una de silicon.. si-i taare usor de scos tarta din ea) lasati aluatul in frigider.


Si timp aveti destul.. chiar si d'un drum pana la market, ca aluatul trebuie sa-si faca un somn de frumusete de vreo 40 minute .. la rece ;). Imediat dupa, tapetati tava cu unt, intindeti aluatul de tarta cu sucitorul, apoi imbracati tava cu aluatul.. Taiati marginile si vedeti ce faceti cu aluatul.. eu am mai captusit cu el pe alocuri, ca l-am intins pe rotund, ca sa-l folosesc la maxim si sa nu arunc nimic.. Protejati marginile tartei cu folie de aluminiu (ca sa nu se arda cand le introduceti in cuptor)... Pe toate.. eu aici eram la faza de exemplu.. asa da... si continuati va rog..


Si ar mai fi un detaliu... daca nu aveti o tava cu diametrul de 30 cm.. ci de 21 cm scadeti o treime din gramajul elementelor din compozitia tartei ..  (ca sa stim o treaba, altfel sa nu ma trageti pe mine de urechi ;)) E simplu sa calculati cantitatea, dar si mai simplu e sa va faceti rost de o tava cu diametrul de 26 - 27 cm.. si fara grija puteti pune toate ingredientele necesare, fara sa mai scadeti sau sa adaugati ceva.. ;)

So, reiau problema tartei mele: intepati cu o furculita aluatul de tarta si predati-l cuptorului preincalzit pentru 15 minute la 190 grade.

Dupa, scoateti rapid folia protectoare de aluminiu si lasati tarta in cuptor inca 8 minute, tot la 190 grade. Intre timp pentru umplutura aveti nevoie de: 300 grame praz (cam 3 fire) spalat strasnic, mai ales cei 4 cm din tija verde, bine spalata, ca sa eliminati orice urma de pamant dintre fire, o ceapa rosie, 40 grame unt, 180 grame bacon, 3 tije de sparanghel (daca-l eliminati nu se supara nimeni, mie mi-a ramas de la o repetitie atemporala de frittata cu legume si sparanghel), 1 legatura patrunjel, 1 catel usturoi, o lingurita sare de mare, piper dupa gust, 2 oua, 250 g smantana grasa (24 % grasime)..

Si acum notati asa: puneti in wok untul, prazul taiat rondele subtiri, ceapa taiata julien si sotati-le timp de 10 minute - la foc potrivit, exclus mic.


Apoi adaugati baconul, sparanghelul, patrunjelul proaspat - toate taiate marunt, usturoiul pisat, sarea, piperul, si mai sotati inca 10 minute, amestecand mai mereu cu lingura prin compozitie... apoi stingeti focul.


Dupa, lasati amestecul sa se raceasca cat timp mixati putin ouale cu smantana..


Ideal ar fi ca aceasta compozitie de praz sa o faceti in timp util (cat sta tarta in cuptor), iar dupa ce ati scos tarta - sa intindeti compozitia peste ea la scurt timp, ca apoi sa continuati etapa 2 cuptorul.. 
In acest sens, reiau: dupa ce ati scos tarta din cuptor imprastiati peste ea amestecul de praz, presarati 100 grame urda framantata - sarata (tinuta la borcan- despre aia vorbesc) si cele 2 oua batute cu smantana.



Cu o furculita trasati usor prin amestec, ca sa se intrepatrunda aromele (asta nu insemna ca le puteti amesteca pe toate intr-un vas si apoi sa le trantiti asa simplu acolo, clar nu !) ci pur si simplu faceti niste santuri in stratul de praz de jos, pentru a putea trece raul de smantana, ca sa ia si el putin din aroma sarii de mare.. Nu e necesar sa mai puneti sare in oua, pentru ca urda e destul de sarata, si facand acele santulete - ingredientele cedeaza din aromele lor, si celor mai putin inzestrate cu ele..


Dupa miscarea asta, dati tarta la cuptor, timp de 30 - 40 minute la 180 grade.. pana cand prinde o culoare frumoasa, si o structura ferma la o atingere delicata.. Iar dupa 10 minute puteti trece la fapte ! ;)





Noi, in compania unei arome delicate si suave de Riesling sec, voi cum doriti.. merge struna chiar si cu un pahar cu lapte acru.. cat despre companii fansy nici nu mai zic..  E absolut delectabila.. pe cuvant !





Sa aveti pofta !