Acu, asa la confesion, cand il intreba cineva pe M. ce am mancat pe parcursul sarcinii de am nascut un bocanetz de 4 kg, turna ca la spovada: ""nevasta-mea manca de toate, carne la greu, cu nitica grasime (deh, am o boala cu asta.... s-a prins soacra-mea mai tarziu ca-mi curgeau balele dupa halca de carne din farfuria lui M. pestritata cu grasime d'aia buna, caramelizata tata nu gluma.. ;), tone de mere, dulcegarii (aveam o problema cu autocontrolul - ca o mea culpa, inca nu am depistat buba ), castraveti murati, 3 galeti cu apa pe zi, ceapa umpluta, ceapa in salata, ceapa dimineata si seara..;)) si pofte gen o perdea, o plasma, o excursie in Africa.. "" . Deci, zic eu .. nimic fantezist !! si fu' taaare bine !!
Asa ca a sosit timpul sa vorbesc despre incoronata regina a legumelor .. ceapa ! Aceasta sursa vie de acid folic si fier, mi-a devenit prietena pe parcursul celor 9 luni, iar dupa aproape 4 ani imi e deja best friend... Cum simt ca ma paste o raceala, sau un atac de inima cand imi termin doza zilnica de ciocolata, ma imprietenesc cu ceapa si devin inamica lui M. ;) ... desi se zice ca "cine mananca multa ceapa.. Dumnezeu il izbaveste de necazuri.. " ;) Cu o asa perceptie gustativa, eu zic sa ne tot spalam pacatele mancand ceapa :))...
Pentru minunatia asta.. c'asa o percep eu.. aveti nevoie de
4 cepe albe mari.. Cu cat sunt mai mari, cu atat gustul nu este atat de ascutit si nu va curg rauri de lacrimi .. dupa rochita aia minunata din vitrina ;))
Le curatati de coaja, le taiati capetele dar nu mult.. cat sa le ramana foitele prinse in partea de jos, taiati un capacel din partea de sus (cat sa puteti baga o lingurita si sa scobiti prin ele), le spalati si le puneti la fiert in apa cu un praf de sare .. timp de 10 minute. Apoi le scoateti pe o farfurie, le treceti printr-un jet de apa rece si le lasati nitel sa se raceasca.. adik vreo 5 minute. Cu o lingurita scobiti miezul din ceapa, incercand sa nu-i rupeti coaja exterioara... operatiune executata cu dexteritate si rabdare.. Aici era un inceput de drum.. apoi a urmat procedura baga degetele, apuca foile interioare si elimina-le .. practic / ca sa zic asa / deci.. o lobotomie ;))
La sfarsitul operatiunii, cepele raman doar cu 3 - 4 foite la exterior.. in rest Vama e la ceap'acasa.. Daca s-a rupt cumva liantul din partea de jos.. o doftoriciti si peticiti pe interior cu bucati din ceapa eliminata.. Sa nu va puna pacatul sa aruncati bucatile de ceapa extrase. Impartiti gramajoara formata in doua... Pe una o folositi la umplutura, ailalta la minunatul sos cu tomate..
So, pentru umplutura procedati asa: puneti jumatate din cantitatea de ceapa extrasa - taiata marunt - la calit in 30 ml ulei... (acu voi sa nu faceti ca mine.. eu n-am maruntit-o deloc.. ca asa imi place mie - mai neslefuita ;))
Dupa ce ati sotat-o, o scoateti pe o farfurie si trantiti in wok
100 grame bacon,
120 grame carne tocata de vita (merge super si cu porc ) si amestecati-le acolo pana si-a lasat baconul grasimea in wok si s-a mai colorat carnea de vita..
Apoi stingeti focul.. si puneti peste carne:
ceapa calita,
50 g pesmet,
1 lingurita rasa de sare, piper dupa gust, 1 cub de zahar brun - pisat, 1/2 lingurita oregano uscat, cateva fire de patrunjel si altele de marar - taiate marunt.. si amestecati.
Cu acest amestec umpleti cu varf cepele. Intr-o tavita (eu am folosit-o pe cea de tort) asezati ceapa umpluta, turnati apa pana la jumatatea cepei, acoperiti tava cu folie de aluminiu si transferati-o cu grija (sa nu cada ceapa intr-o parte) in cuptorul preincalzit pentru
30 minute la 180 grade. (sory for the pic... dar am uitat si n-am).
Intre timp se prepara sosul din
cantitatea de ceapa scobita -ramasa,
75 ml vin alb,
o lingurita rasa cu oregano uscat sau cateva fire de oregano proaspat - taiate marunt,
un varf cutit praf de scortisoara,
un praf de sare dupa gust, piper, cateva fire de marar proaspat taiat marunt,
400 grame rosii decojite taiate marunt ((eu am pus rosii decojite din conserva, cu sucul lor cu tot.. musai)). Daca folositi rosii proaspete, le decojiti, le taiati cubulete si clar puneti vreo 4 -5 rosii sa aveti cu ce structura zeama.. Si procedati asa: puneti la calit
ceapa taiata marunt in 30 ml ulei, apoi turnati rosiile din conserva, vinul, si celelalte mirodenii si lasati-le pe foc timp de
10 minute..
Dupa cele 30 minute de stat in cuptor, scoateti tava, aruncati apa ramasa in ea (tineti bine cepele cu o farfurie sa nu va cada in chiuveta.. deh am comis-o si p'asta cand ma credeam in stare sa pun mana in foc fara sa ma ard).. apoi turnati sosul de tomate de mai sus.. peste ceapa si printre ea.. plus inca 100 ml apa cu un praf de sare (daca n-ati pus suficient de mult in sosul de tomate), o felie de unt peste fiecare ceapa umpluta si dati iar tava la cuptor cu folie de aluminiu peste - pentru inca 15 minute la 190 grade..
Dupa cele 15 minute - inlaturati folia de aluminiu, imbatati ceapa cu sosul din tava (va ajutati de o lingura) si iar la cuptor pentru 20 minute la 190 grade.. imbatand ceapa inca o data dupa 10 minute din cele 20... Intre timp spalati vasele, asezati masa si dupa ce scoateti ceapa o mancati.. ca e buna rau daca se serveste imediat ! ;))
Et voila.... ceapa alba umpluta !!
Pentru iubitorii de ceapa ca mine.. mancarea asta e un adevarat festin.. Unde mai pui ca amestecul e atat de versatil si poate fi ghemuit cu usurinta intr-un ardei sau dovlecel.. e clar un must eat .. cel putin de doua ori, hai de n ori pe an !
Sa aveti pofta !!