15 iunie 2011

Quiche cu somon afumat

Stiu ca e timpuriu sa realizati ca sunt fanul declarat al tartelor, (vine ea vremea cand si ciorba-i tarta) dar iata  o reteta care vine sa va intareasca de p'acum convingerea.. Versatile, aromate, decadente, traditionale, fara constrangeri gen ‘experienta’ (mai ales daca aluatul e marca market si nu personal).. tipul asta de dejun, pranz si cina este definitely unul dintre preferatele mele.. Doar amesteci, intinzi, trantesti, cuptoresti si mananci.. hmm, ce poate fi mai facil de atat??



Dar cum eu sunt mare fan aluat de tarte, am mesterit unul absolut genial - ati auzit bine, fraged, pufos si aromat cum nu se poate.. Am avut nevoie de: 160 grame cartofi  - cam 1 cartof mare (cantarit dupa ce a fost curatat), 230 grame faina, 110 grame unt - rece, 1 ou mare, un praf de sare s'unu de piper.

Am fiert cartoful - taiat cubulete - ca sa scap mai repede de-o grija, apoi l-am pasat (nu l-am lasat la racit decat vreo 5 minute, pasat fiind deja... pana am facut poza) si amestecat cu toate celelalte ingredinte, formand bila cu pricina. E atat de fraged si elastic aluatul asta, incat se poate mesteri in aer intocmai aluatului de pizza.. ee.. nici chiar asa..
Eu l-am desfasurat in maini, ca pe o plastelina apoi l-am asezat intr-o tava de tarta unsa cu unt - cu diametrul de 26 cm. L-am intins pe toata suprafata, invelind cu el si marginile tavii. Apoi l-am predat fridigerului pentru 30 minute, timp in care am pregatit umplutura s'am baut s'un cico rece.


Amu umplutura:  Intai de toate asigurati-va ca aveti o bucata de mamaliga. Pentru tarta asta, nici nu permit intrebari 'de ce mamaliga?? '. De ce nu? Ca-i buna rau, pripita sau vartoasa, incheaga bine compozitia, lasandu-si aroma amprenta, basca e best friend cu intestinul subtire .. so, va conjur la virulenta si complicitate doar dupa ce testati reteta, pana atunci, redusi la tacere, urmariti ingredientele din lista. Daca nu aveti mamaliga.. atunci e timpul sa treceti la fapte .. incropind o mamaliga deasa.. Lasati-o la racit si apoi cantariti 100 grame mamaliga.


Asa deci.. acum taiati in bucati mici 250 grame somon afumat, dupa ce l-ati scapat de piele, si puneti-le intr-un vas. Scapati acolo si 40 g capere, plus mamaliga aia data pe razatoarea mare.


Intr-un alt vas mixati 5 oua (nu va chinuiti sa faceti prea multa spuma, 2 minute pentru mixat sunt suficiente), apoi incorporati (amestecand timp de cateva secunde) 80 ml lapte gras, 250 grame smantana (20 % grasime), o jumate legatura de patrunjel taiat marunt si jumate de marar, o lingurita sare de mare (aveti mare grija la sare, pentru ca somonul afumat si caperele contin destula.. deci fiti cu bagare de seama, o lingurita rasa) si un praf piper.



Acu' ingredientele din primul vas, le turnati peste cele din al doilea si le amestecati putin, cat sa faca pestele o baie-n lapte. Scoateti aluatul de tarta din frigider, intepat cu o furculita, turnati compozitia si predati stafeta cuptorului preincalzit la 180 grade. Aveti grija cum o turnati. Va recomand sa folositi o paleta cu care sa luati grosul din compozitie si abia la sfarsit sa turnati partea lichida, amestecand usor cu furculita umplutura.  Eventual cu un polonic ultima picatura, cand deja ati stabilit tarta pe gratarul cuptorului.. daca aveti tremur la mana. Se va umple toata.. dar nu va speriati si nu aruncati din compozitie..


Nu o sa dea pe afara si nici nu o sa se umfle pana la ceruri.. Puneti tarta pe gratarul din mijlocul cuptorului si putin mai jos tava aceea mare de cuptor in care ati turnat o cana cu apa. Dupa 20 minute de copt la 180 grade, scoateti tava cu apa din cuptor (sigur vor curge acolo picaturile in exces din umplutura.. dar dupa timpul asta nu o sa mai aveti probleme, garantat !) si lasati-o sa mai stea inca 20 - 30 minute la 180 grade (si-n functie de cuptor clar!!)..  Cand suprafata umpluturii e aurie, iar ouale si smantana nu mai sunt lichide, tarta-i gata !

























E atat de pufoasa, parfumata si gustoasa, ca nu va veti opri la una singura. :) si garantat o sa-i urmeze zeci de repetitii.   Dupa 10 minute o puteti servi,  iar daca va ramane - tot la fel de bine merge si a doua zi.




Sa aveti pofta !

13 iunie 2011

Dulceata de cirese

I looove dulceata de cirese.. Daca stau bine sa ma gandesc, o marchez pe primul loc in topul preferintelor mele... Din ciclul less words, more pictures, dulceata asta pe care v-o dedic, vine sa va reaminteasca ingredientele Provocarii Dulce Romanie..




Dar, in acelasi timp I hate that ciresele au samburi ! Si pe principiul  "daca iubirea motiveaza, ura macar elibereaza" ... mi-am captusit mainile cu ambitie, am transferat o parte din hate to M.. caruia i-a cazut mana dupa 300 grame de cirese curatate si le-am curatat eu pe restul ..




Dupa o ora de stat neclintita in fata chiuvetei, impingand de zor cu clama in fundul ciresei sa-i iasa sambura.. ( e pe lista mea de to do.. achizitionarea unui aparat care sa faca in locul meu operatiunea asta) am reusit sa adun un total de 1800 grame. Asta-i clar dovada ca multe din actiunile mele sunt duse la bun sfarsit de miza... in acest caz, o parfumata si divina dulceata de cirese..




Nu e an sa nu inchid in borcane dulceata verii..  Si de fiecare data incerc sa pastrez amintirea ei cat mai reala, fara prea multe adaosuri..  Pentru dulceata asta am folosit 1800 grame cirese (cantarite dupa ce au ramas fara samburi), 1 kg zahar si zeama de la o lamaie...



Nu pun ever proportia de 1:1... Chiar si eu la cat de mult prefer dulce, la o cantitate mai mare de zahar simt ca .. hic ;).. mi se lipeste ...;)  Deci clar nu !... Le-am pus intr-un vas cu fundul mai gros, am turnat zaharul peste ele si le-am lasat sa se obisnuiasca cu noul lor look in devenire .. dulceata ! Dupa vreo 2 ore le-am pus la fiert la foc potrivit, cu zeama de lamaie.. Cand incepe sa dea in fiert, aveti grija sa scoateti spuma, pentru ca-n ea se regasesc impuritatile zaharului si nu va recomand sa le aveti pe felia de paine.. Si dupa vreo 1 ora - 1 1/2 de stat pe foc..  minunea asta-i gata.. Intre timp, ca sa aflati verdictul scoateti pe o farfurie cateva linguri cu dulceata si puneti farfuria in congelator pentru 2 -3 minute. Daca nu o ia la vale ca raul de apa, ci staruie pe farfurie.. atunci dulceata-i gata.. In timp ce fierbe, puteti arunca peste cirese cateva frunze de menta.. pe care le scoateti cu furculita la final. Eu de data asta am vrut-o simpla. O turnati in borcane curate, le infiletati si le intoarceti cu capacul in jos.. pentru vreo 10 minute.. Dupa, care cum doriti. Noi am pus un borcan deoparte... iar celalalt aproape-i pe sfarsite :) Daca doriti sa sterilizati borcanele, le puneti intr-o tava cu putina apa (dupa ce ati turnat dulceata in borcane ),  si le tineti in cuptor la foc mic timp de 20 minute.. cat sa se formeze vidul..


Et voila, o dulceata divina de cirese, 
care pastreaza-n ea taina aromelor ce i-au fost incredintate...





Sa aveti pofta !


11 iunie 2011

Pachetele de vinete


Hei Tu ! .. care descifrezi aceasta partitura absurda, incercand sa-ti rasfeti buzele...  stiu ca-ti pasa de mine, doar ne-am asociat tacit.. Tu ma judeci prin cuvintele mele, iar eu pretind judecata prin citirea lor. Conjunctural si tot ma consideri. Pentru ca eu, desi traiesc intr-o pluralitate polivalenta care ma-ndeamna sa cred ca, desi nu reprezint mai nimic, valorez mai mult decat cred.. .Undeva in creierasul tau, iti marturisesti legitimitatea existentiala sub aceasta forma a non-sensului cand ti se rupe de toti si de toate si te-ntrebi: Totusi, cine sunt eu??  
.... ete..  FIX O VANATA !!!!



Ma taiati pe lungime si faceti din mine 4 felii.. Coaja care le imbraca pe ultimele doua, o toaletati putin de piele, nu de alta.. dar sa nu va stea in gat cand ma-nghititi. :))  Fara ulei, doar pudrata cu putina sare de mare pe ambele parti, ma intindeti usurel pe un gratar, sau wok.. cum face iubita mea Anto.. De ce ea, poate va-ntrebati.. ! Pentru ca ma trateaza cu delicatete, ma pretuieste si ma rasfata, cum M. nu ar face-n veci  !!  El nu ma-nghite pur si simplu, nu ma suporta, nu ma accepta decat batuta si intinsa pe-o bucata de painica ! Si-atunci am incetat sa-l mai iubesc ! Cam 4 minute la foc potrivit - inspre mare - imi trebuiesc sa ma rumenesc pe ambele parti. Apoi ma dati deoparte pe-o farfurioara. Respectati-ma si nu ma-ntindeti p-un fund ..de lemn ! Vreau sa raman cu seva-n mine, nu sa-mi fie supta de un lemn...  carca de vitamine! 

 Ma faceti sora de cruce cu a doua bucata din mine, imi puneti fix pe inima o bucata grosuta de afumatura.. cascaval ! (nu carne) ..sa fie!! .. imi bandajati rana si ma pretuiti...

Chiar si dupa cele patru miscari.. tot sunt ..  un pachetel de potasiu catre inima voastra, un pansament gastric, o mina de calciu, o sursa de apa.  Deja stiti conditia pentru toata minunatia asta..  pretuirea... Asa impachetata ma asezati iar pe gratar, sau cum am si ajuns.. pe-a lui Anto iubit wok (nestins intre timp)... si ma lasati cate 2 minute pe ambele parti.. Va jur pe magneziu, calciu si potasiu ca-mi ajung ! 

Apoi imi aranjati un pat de rosii, ca-mi sade tare bine langa sau deasupra  .. dar acum depinde care, cum si-n ce fel ma iubiti.. !!  Si cam atat !!! Sunt tare usor de preparat, sunt rau de buna si nici mai mult de 10 minute din timp nu va sustrag. 



Surata mea, afumatura vi se topeste-n gura.... dar o simtiti si-n mine pana sa ajungeti fix la ea... M-atinge grav, ma umple cu arome, iar eu nu pot decat sa-i raspund hmmm... cat de grozav ne este impreuna!!  O data e de ajuns sa ma pretuiti la modul asta, si-o sa va marturisiti ceva ireversibil : I LOOOVE VANATA !!!
























Enjoy ME !!

Semnat Vanata !

10 iunie 2011

Rulada cu frisca si cirese

Asa mi-a venit ideea cu ciresele pentru Provocarea lunii Iunie... Pregatisem rulada asta cu o zi inainte de 1, cand inca nu ma dumirisem in privinta celui de-al doilea ingredient dedicat provocarii. Menta era clar batuta in cuie, dar cu ciresele povestea-i scurta, desi preferinta sta demult ascunsa.. Imi doream o inghetata si zapa cum sunt cateodata, am mixat 400 g frisca apoi mi-am pus intrebarea ce fac cu ea.. Mi-am zis rulada cu cirese sa fie! Urma sa-mi calce pragul o trupa de pasionati de cirese si frisca si iat-o in splendoarea ei stafidita aici :)) De ce-o numesc asa? Pentru ca i-am auzit de la o posta urland dupa o bucatica, si pentru asta n-am tratat-o cu delicate si rabdare s'am rulat-o fugarita ca hotii de cai :))..  



Simplu e cuvantul de ordine pentru rulada asta... Este compusa dintr-un triunghi de trei elemente si nu contine strop de grasime, asa ca musai trebuie consumata in ziua in care e preparata... Hmmm .. asta n-a fost deloc o problema..



Povestea incepe cam asa: se mixeaza impreuna 145 grame zahar cu 3 oua XL (sau 4 M) si o lingurita esenta de vanilie, pana se incorporeaza elemente si se topesc cat de cat cristalele de zahar.

Dupa, se pozitioneaza vasul pe suportul de bain marine (de la inceput utilizati unul care poate fi folosit astfel) si  amestecati pana se ingroasa cat de cat consistenta obtinuta anterior, capatand paloarea data de caldura si o mai mare stabilitate pe paleta..  cam 5 -8 minute. Dati vasul la o parte si mixati in continuare pana cand compozitia se raceste, avand o consistenta bine structurata si urma devine vizibila la ridicarea telului sau celuilalt obiect al muncii..  cam tot pe acolo..  8- 10 minute..



Se cern 145 grame faina pe toata suprafata compozitiei formate anterior si folosindu-va de o spatula de plastic (ignorati lingura, am aruncat-o cat colo dupa) se incorporeaza faina usor usor (ca cade altfel... am omis virgula intocmai ca sa fie clara informatia)  pana cand compozitia devine neteda. Se vad clar in poza de mai jos, urmele consistentei obtinute anterior adaugarii prafului de faina..

Intre timp preincalziti cuptorul la 180 grade, pregatiti o tava cu dimensiuni de 36 * 25 cm, tapetata cu hartie de copt, unsa cu putin ulei si turnati usor compozitia. Intinteti-o pe toata suprafata tavii, avand grija sa nu se ridice pe marginile laterale ale foii de copt si dati tava la cuptor pentru 10 - 12 minute la 180 grade. Aveti mare grija la foc .. nu cumva sa o ia la deal sau la vale ... Aluatul e destul de subtire ca adancime si atunci timpul trebuie tratat cu pretiozitate, daca vreti o rulada perfecta si nearsa :))


Dupa ce soateti aluatul din cuptor, il asezati cu partea de sus peste o alta foaie de copt pregatita din timp pe masa de lucru, peste care ati aruncat niste cristale de zahar. Dupa vreo 5 minute, ii scoateti usor foaia de copt peste care a stat in cuptor, presarati frisca si fructele pe partea aceea (nu puneti frisca pana spre margini) si rulati usor usor dulcegaria, ajutandu-va de foaie de copt de sub ea. Acum eu va zic cum trebuie sa procedati intocmai.. nu mai conteaza ca eu am rulat-o rapid, am taiat-o si am pasat-o "vrabiutelor" care asteptau cu sufletul la gura... In interior am folosit 300 g frisca dulce mixata bine (Hulala am folosit), cu o lingura de esenta de vanilie si 250 g cirese proaspete, ofc fara samburi...





O dulcegarie racoritoare de vara... merge de minune servita in compania unei cupe de inghetata.. ) Am zis !



Deasupra o pudrati un un praf de zahar pudra, voi puteti sa-i puneti si niste moatze de frisca batuta si s-o decorati cu cirese... eu n-am mai putut ! ;))

























Si nu uitati ca oricine isi doreste... poate participa la Provocarea Dulce Romanie !!
 ..  daca si eu am reusit ... :)) sau cel putin am incercat ;)

8 iunie 2011

Blueberry Crumble

Stimabil, onorabil auditoriu, "faceti tacere... avem cestiuni arzatoare !!"
Io subsemnata, domiciliata in Dulcegarii culinare, Strada Virtualitatii, formulez prezenta plangere impotriva faptuitorului Bucatar sub acoperire, pe numele ei drag Lavinia, domiciliata colea, motivand: provocarea constienta, la data da ieri, a unui tsunami de balutze, acutizarea zbuciumului meu interior la fiecare refresh de pagina (poate poate fu o inchipuire), trezirea unor pofte grave de care nu ma credeam in stare ever - dupa o dragoste mai veche. Prejudiciul pe care impricinatul mi l-o creat se compune din adoptarea unui comportament fara echivoc (adik imi dedicam un monolog in bucatarie), eschivarea drumului in parc cu piciul, pe motiv ca, daca nu mesteresc crumble-ul immediately, o sa traiesc in respectiva noapte cosmarul vietii unui narcoleptic.
In drept, fapta constituie o provocare terifianta pe fatza, prin urmare impricinatul si ceilalti nevinovati (adik voi), se pedepsesc zdravan cu o perceptie vizuala ... reflectata in persoana acestui minunat Blueberry Crumble.

























Una dintre dulcegariile mele preferate, cu o executie simpla si musai cu repetitii mii..



Cum va indragostiti de minunatia asta: intai de toate aveti nevoie de 100 grame faina, 60 grame unt, 40 grame nuci macinate, 50 grame zahar, 1 lingura Whisky.. 




Amestecati ingredientele, formati o bila, pe care o dositi intr-o punguta si o aruncati in congelator pentru 10 minute, cat spalati voi cele 250 grame afine proaspete.


Intre timp pregatiti doua forme (io de inimioara, ca sa va arat cata love pluteste in the air cand pregatesc dulcegaria asta)... si impartiti frateste afinele, presarati peste ele o lingura cu zahar in fiecare forma, putin miez de nuca dupa plac si o lingura - doua- cu zeama de lamaie/lime.


Scoateti aluatul din congelator (sa nu stea mai mult de 10 minute) si dati-l pe razatoarea mare. Apoi incuscriti afinele cu crumble-ul (tot asa impartit frateste pentru cele doua inimioare, pus ca boss-ul deasupra), presarati niste nuci macinate dupa plac, o lingurita cu zahar si dati formele la cuptor pentru 30 minute la 190 grade.



Ete, acu e buba.. cuptorul meu o cam ia razna si daca mai am ceva pe foc, flacara o ia la vale sau urca la ceruri ca nebuna.. Si cum mesteream in acelasi timp ciorba noastra cea de toate zilele, m-am si trezit ca flacara s-a dus naibii.. Asa ca am dat iute pe 200 grade si hop poc pana sa-mi arunc un ochi, sucul lasat de afine a si atins punctul de fierbere..  Nu va mai zic ca era o splendoare cand l-am scos din cuptor... se umflase-n pene de mi-a atins cea mai sensibila coarda.. ii vedeti urma...


Dar pana sa-mi misc eu trupul, sa pregatesc aparatul, i-au picat bulbucii si s-a scufundat crumble-ul ca Titanicu' lasandu-ma cu buza sparta... Amu in fine, no comment ca mi-am ales impricinatul..  pofta nebuna dupa aceasta pedeapsa divina... Blueberry Crumble.




Din acest pacat gustativ pe veci n-o sa mai puteti iesi ! E absolut delectabil !! Am zis !!


Reteta imi apartine.