19 iunie 2011

Porc cu cirese la cuptor

Marturisesc ca nu detin monopolul revelatiilor terestre, dar o parere, o atitudine in plus nu poate fi decat binevenita, nu ?! Nu stiu cum e sambata pentru altii, dar pentru mine e o cantitate insemnata de timp de care trebuie sa profit maxim.. . Si chiar daca randurile poate nu prezinta nici un interes, un exemplu este bun pentru ca da  intotdeauna multe lectii... asa c-o sa le scriu oricum ! ;)   Am inceput cu o dulcegarie, o repetitie nebuna de dulceata de cirese, cam vreo 6 kg... Edi m-a ajutat neconditionat si asta pentru ca mi-am luat aparatul ala magic care-i scoate ciresei samburii pe nas .. si uite asa am doborat toata torba cu cirese... Am mai pastrat cateva pentru un splendid tort, dar asta-i deja alta poveste... Apoi a urmat o dulceata de capsune, nu prea mult.. cam tot p'acolo vreo 5 kg.. numai ca in cazul lor chiar n-am muncit prea mult...vine si reteta asta curand.  Apoi prin parc; un joc pe wii, ofc am iesit pe un loc laudabil .. undeva la coada vacii, basca nu stiu cum de reuseste Edi sa ma faca 'mica' de fiecare data... vorbesc de Mario Cars  + Sonic Colors pentru cei ca Edi... super extra califragilistici de cunoscatori :)  Dupa ce-am pierdut la mustata, stergand cu roata o coaja de banana, i-am predat stafeta lu taica-su, ca sa indure si el aceeasi nesansa.. s'am inceput sa pregatesc minunea asta de mai jos.. hmmm.. mult mai jos !! :)).



Eram aproape de final, cand vine Edu cu o lacrima in barba, urland ca si-a adapostit bomboana-n nara dreapta !!! wtf !!  Dar a fost tare, mai puternic decat il credeam, si eu la fel :)) i-am sters bomboanei grupa sanguina care i se prelingea pe mustata lui fii-miu, mi-am luat strumful de-o aripa si-n 5 minute eram deja la spital !.. Nu mi-am luat decat un act, o bluza pe mine pusa pe dos, niste ghiare pline cu pamantul de pe cartofi, un par valvoi, pe taica-su... dar asta le-am constientizat deja dupa ce ne-am intors, ofc pe M l-am vazut de la-nceput .. el conducea  ;)) ...Desi am incetat demult sa mai cotrobai prin labirintul intortochiat al mintii umane, inca mai caut normalitatea in starea ei de gratie.. si de mult ori am gasit-o docila, inteleapta, edificatoare, iar de mai multe ori.. nu i-am gasit parca nici urma !.. Am crezut mereu ca urgentele sunt ca-n filme, ii si povesteam motanului meu pe drum.. ca ajungem acolo si-ntr-o fractiune de secunda ne scoate bomboana (participam cu trup si suflet, deja o simteam si-n identicul meu nas ;))) .. si dimpotriva cand am ajuns acolo a fost necesar o FISA.. Pai bine - Fisa, dar Edi are o bomboana mare-n nas! Ce-i drept i se topea, ca lichidul ala rosu era colorantul drajeului, nicidecum grupa sanguina a lui Edi ;)) .. basca il durea, imi era frica sa nu o inspire, sa o ia mai jos pe trahee.. si tot asa. .. Ii spuneam continuu "sufla, sufla" si dupa ce ne-a completat doamna fisa aia timp de 10 minute, ne-a indrumat catre orl... Pai acum imi spui??? Nu era mai bine sa mergem acolo din prima si sa completam fisa pe urma?? Cert e ca pe drum... (ca orl-ul asta e undeva la etajul 4 - si fara lift - s-a dus naibii urgenta)..  il aud pe Edi.. "nu mai e buba.. !!!"  Refuzam sa ma gandesc la variante... iar colea, la vreo 2 metrii de noi, suflata zdravan pe podea.. zacea bomboana ;)))))))  Am ras, basca mi-am constipat revelatiile sindromul Tourette pe bomboana aia, ca asa plastic cum imi imaginam eu lucrurile nu cred ca le-au auzit vreodata altii... Si daca iubirea nu poate pune conditii, macar poate sa le imagineze.. asa ca i-am promis lui Edi ca n-o sa mai vada drajeuri d'astea pana la 18 ani... sau si mai bine pana se insoara :)), Am urcat totusi sa ne vada si noua cineva nasul.. si apoi ne-am carat trupurile spre casa..  nu inainte de a constientiza ca iubirea este genul de examen care se poate "lua" fara sa fi invatat.... Adik, eu nu i-am pus mana pe nas... si nu pentru ca a-si fi citit undeva ca nu e bine, ci pentru ca simteam ca n-ar fi tocmai indicat..  Si in cazuri de gen, va sfatuiesc sa procedati la fel..  desi acu, depinde de instinct... dar rezolutia e clar "don't touch the f-king kandy from his nose " !!:) ....  Pun punct aici si ma intorc la excelenta reteta, spasita ca v-am rapit din timp cu cele de mai sus  !;)
Grozavia asta vine in intampinarea celor care au uitat de Provocarea Dulce Romanie.. ;) Noroc de M. ca mi-a adus aminte de mancarea asta, ca altfel serveam la masa Provocarii doar dulcegarii.. ;)) Pentru inceput puneti la fiert 800 grame carne de porc taiata in bucati (in apa cu sare, ca pentru supa)  ...si lasati-o sa se mai zbata in apa timp de 30 minute, din momentul in care a inceput sa clocoteasca. O spumati ofc, sa eliminati toxinele, sa va spalati gandurile negre si o lasati in zeama aia cat pregatiti voi legumele...



: Executati: o ceapa rosie feliata brut (nu se accepta maruntita), scoateti de la congelator 200 grame ciuperci intregi (asa le-am avut eu) sau proaspete pentru o culoare initiala mai reusita :)) ... nefierte sa fie oricum, 10 prune uscate, 60 cirese (fara samburi ofc), 2 morcovi mari curatati si feliati, 4 cuburi zahar brun (sau juma de lingurita cu miere), 1 lingurita cu varf sare de mare, 375 ml vin alb dulce - o Feteasca regala am folosit eu, un varf plin de cutit cu piper negru si 3 catei de usturoi feliati pe din trei. Dupa ce le aveti pe toate astea pregatite, mutati bucatile de carne (scurse de zeama) si toate ingredientele amintite mai sus - intr-un wok - putin incins cu 75 ml ulei de floarea soarelui si le lasati sa se incinga la flacara mare timp de 20 minute, amestecand din cand in cand..


Dupa timpul asta, turnati 2 linguri pasta concentrata de bulion, o legatura de patrunjel tocata marunt si 300 grame din supa de mai sus (strecurata de resturi).


Toata minunatia asta de arome, o transferati intr-un vas (eu l-am folosit pe cel ideal de la soufflé-ul de cartofi..)  si o predati cuptorului preincalzit la 190 grade timp de 30 minute.



Intre timp curatati 900 grame cartofi, ii dati pe razatoarea mare si-i puneti asa rasi la fiert - in apa cu sare. Din momentul in care apa a dat in clocot, numarati 5 minute si apoi stingeti focul. Lasati cartofii in apa (ideal e sa-i puneti la fiert cu putin timp inainte de a scoate vasul din cuptor), si dupa cele 30 de minute scoateti vasul, strecurati cartofii, trantiti peste ei 2 lingurite pline cu pasta de hrean, amestecati bine pasta aia in cartofi si apoi blagosloviti imparateste porkul cu aceasta coronita magica.



Nu indesati cartofii in compozitia de sub ei... imprastiati-i bine cu o furculita pe toata suprafata si dati nebunia asta ce te vindeca de orice boala pentru inca 45 minute in cuptor la 190 grade.


Sub arsita focului prunele si ciresele parca se topesc, mantuind porkul cu toata seva si aromele ce le poseda.. Carnea fragezita imbibata cu arome si vin, te invita sa o savurezi s-apoi sa te culci.. nicidecum sa conduci.. ;)).. asa c'aveti grija ! ;))



E o mancare miraculoasa, ce transcede in vesnica pomenire mancarea clasica. Man-ul meu e pur si simplu indragostit de mancarea asta. Daca stau bine sa ma gandesc pe cineva iubeste mai mult.. hmmm.. as intreba, dar mi-e teama de raspuns..


Asa ca ridic mancarea asta .. oricand isi doreste (cu cirese proaspete sau congelate) .. la rang de ecstasy,  si-l las la figurat si propriu..  cazut pe spate :))





 Sa aveti pofta !



16 iunie 2011

Cheesecake cu dulce de leche

Am asteptat mult dulcegaria asta. Si as mai fi asteptat ceva timp daca nu gaseam ingredientul magic care, dupa parerea mea, ridica banalul, simplul, conjuncturalul :)) cheesecake la rang de delightful cheesecake con dulce de leche..  Asta-i ingredientul cu pricina, pentru care am dat sfoara-n tara, implorat - amenintat: "cine vede o cutie cu crema de lapte condensat, nu care cumva sa nu ma sune, ca v-ati lins toti pe botic de dulcegarii.."

Cheesecake-ul asta face sincron cu cele mai sensibile coarde ale sufletului.. e delicat, aromat si unde mai pui ca-i acompaniat de magicul dulce de leche, atunci e musai sa-l testati...  Cautam de mai bine de 1 luna o cutie cu crema de lapte condensat, iar minunea, ca oricare alta, s-a intamplat exact cand nici nu m-am asteptat... acu vreo 2 saptamani.. deci cheesecake-ul asta e dat deja uitarii :)) .. urmeaza alte repetitii si combinatii !. La vremea aia am primit o somatie gen.. "pe 10.06 va intrerupem furnizarea curentului electric pentru motiv de neplata !!" looll .. what's happened cu the responsibility?? Nu stiu cum s-au petrecut lucrurile, cert e ca acum nu mai puteam sa va invit la nici o feliuta de cheesecake... daca plateam atunci curentul :)) In ziua aia ma prezint io, ca tot omul sperios de somatii da gen, la Electrica. In fata mea, unul facea scandal ca cineva ii manevreaza de pe hol botoanele la tabloul electric si d'asta n-a platit la timp..;)) Nu stiu daca-i o scuza buna, dar e de retinut oricum!:)  Si tocmai cand imi veni randul, ma suna Raluca, my lovely friend (kiss) sa-mi urgenteze drumul catre Carrefour, ca mi-a dosit dupa butilcile cu lapte .. ultimile trei cutii de DeLatte..  Am parasit urgent sediul, cu usoare mustrari de constiinta ce-i drept, dar mi-am trantit lejer fundul in masina s-am accelerat.. Mi se desfasura deja in fata ochilor minunatia asta de cheesecake.. Ce ziceti, a meritat asteptarea?! Io una si nu numai eu... spunem clar DA !




Printre cele mai cunoscute dulcegarii din lume, cheesecake-ul frapeaza prin simplitatea cu care se face... doar timpul de asteptare mai poate juca feste..  Iar acu' trec la fapte ca am vorbit deja destul !  Intai de toate asigurati–va ca aveti in casa o cutie cu crema de lapte condensat. Daca nu, trageti repede o fuga la market, ca a treia cutia e inca dosita dupa butilcile cu lapte.. :)


Apoi inarmati-va cu rabdare .. pentru ca metoda, nicidecum reteta, necesita 2 ore si 30 minute de calmitate maxima. Dupa timpul asta, adrenalina marcheaza cote senzationale chiar de la prima atingere cu divinul dulce de leche. Metoda despre care va vorbesc ii apartine lui David Lebovitz, iar Florin o explica foarte bine. Ce sporovaiesc eu atunci si nu trec direct la fapte, daca v-am pasat deja sursele cu informatii? Aveti putintica rabdare sa va zic cum o prepar eu, si in mai putine cuvinte..

Alchimia e cat se poate de simpla. Preincalziti cuptorul la 200 grade pentru 15 minute. Turnati crema de lapte condensat intr-un vas de yena, amestecati in ea cateva granule de sare de mare, amplificandu-i astfel si mai mult gustul dulce.



Vasul acoperit cu folie de aluminiu, il puneti intr-o tava de prajituri in care ati turnat apa calda (de la robinet) pana la jumatatea celui dintai. Apoi bagati tava la cuptor, pentru 2 ore si 30 minute la 150 grade… timp in care se intampla alchimia. Intre timp mai verificati apa din tava si daca e necesar adaugati apa fierbinte - asta dupa vreo ora jumate.

Asa-mi place mie: carameloasa.. nu ma intrebati acum de ce.. pentru ca vin alte retete cu explicatia… ;)) .. la mini tarte cu ganache de ciocolata si dulce de leche de ex.  Consistenta e divina si aromata cum nu se poate. O lasati sa se raceasca in voia ei, iar dupa, v-ati scos cu un borcanel plin cu dulce de leche.



Next step: maruntiti 330 grame biscuiti Petit Beurre, dar bine de tot cat sa va doara buricele degetelor.


Topiti la bain marine 200 grame unt (65% grasime) si turnati peste biscuitii cu pricina.



Amestecati bine ceea ce se doreste a fi blatul cheesecake-ului, si apoi mixati-l cu robotul vertical. De ce nu fac operatiunea asta inainte? Pentru ca nu-mi place sa vad biscuitii facuti praf. Asa, fiind umeziti de unt, se zdrobesc exact pe gustul meu, sunt mai degraba bine faramitati.. cum vedeti voi aici.



Ungeti cu unt o tava de tort (detasabila) cu diametrul de 25 cm, varsati acolo 'blatul' si distribuiti-l pe toata suprafata, imbracand si marginile tavii (putin mai sus de jumatate)... Procedura e foarte usoara, cu siguranta va iesi o aranjare uniforma, pregatita chiar si de o mana neexperimentata.



Acum urmeaza crema... pe care fara doar si poate o ador ! E formata din 750 grame mascarpone - Galbani, incomparabil mai bun decat orice quark, 250 grame ricotta, 4 oua, 50 ml Whisky, un plic de esenta Finesse de vanilie, 200 grame zahar si 120 grame dulce de leche.



Intai amestecati usurel branza, apoi incorporati ouale pe rand, incercand sa nu aerati prea mult crema.



Adaugati dulcele de leche, celelalte ingrediente, si mixati crema timp de 1 minut, pe puterea mica.



Scoateti tava de la rece, turnati compozitia si predati-o cuptorului preincalzit pentru 1 ora la 160 grade.



Eu am tinut-o 1 ora si 20 minute. Asa imi place mie s-o vad: aurie, daca tot vorbim de alchimie.. Voi sa tineti dulcegaria in cuptor doar o ora ii este absolut suficient. . Nu va fi asa bronzata, cat despre consistenta si-o va stabiliza in timp ce se raceste.. hmm cam in vreo 6 -7 ore.. Important e sa nu scoateti cheesecake-ul din cuptor dupa acel timp scurs, ci sa-l lasati acolo sa se raceasca lent, pentru a evita craparea. & don't judge me cuz I prefer black instead of white.

Dupa ce s-a racit in cuptor, adapostiti cheesecake-ul in frigider timp de cateva ore bune. Apoi il serviti in orice companie vorbitoare, sau negraitoare doriti. Noi l-am servit cu  dulceata de mure.. o nebunie !




Combinatiile care ajuta la crearea cheesecake-ului sunt multiple, versatilitatea de care da dovada nu poate decat sa surprinda intr-un mod placut, nicidecum sa-i ucida savoarea.. Iar daca ar fi sa pun pe primul loc o combinatie.. definitely asta pe care am ridicat-o in slavi aici ar primi nota 10 :))


Sa aveti pofta !


Reteta imi apartine, in case u wonder ;)

15 iunie 2011

Quiche cu somon afumat

Stiu ca e timpuriu sa realizati ca sunt fanul declarat al tartelor, (vine ea vremea cand si ciorba-i tarta) dar iata  o reteta care vine sa va intareasca de p'acum convingerea.. Versatile, aromate, decadente, traditionale, fara constrangeri gen ‘experienta’ (mai ales daca aluatul e marca market si nu personal).. tipul asta de dejun, pranz si cina este definitely unul dintre preferatele mele.. Doar amesteci, intinzi, trantesti, cuptoresti si mananci.. hmm, ce poate fi mai facil de atat??



Dar cum eu sunt mare fan aluat de tarte, am mesterit unul absolut genial - ati auzit bine, fraged, pufos si aromat cum nu se poate.. Am avut nevoie de: 160 grame cartofi  - cam 1 cartof mare (cantarit dupa ce a fost curatat), 230 grame faina, 110 grame unt - rece, 1 ou mare, un praf de sare s'unu de piper.

Am fiert cartoful - taiat cubulete - ca sa scap mai repede de-o grija, apoi l-am pasat (nu l-am lasat la racit decat vreo 5 minute, pasat fiind deja... pana am facut poza) si amestecat cu toate celelalte ingredinte, formand bila cu pricina. E atat de fraged si elastic aluatul asta, incat se poate mesteri in aer intocmai aluatului de pizza.. ee.. nici chiar asa..
Eu l-am desfasurat in maini, ca pe o plastelina apoi l-am asezat intr-o tava de tarta unsa cu unt - cu diametrul de 26 cm. L-am intins pe toata suprafata, invelind cu el si marginile tavii. Apoi l-am predat fridigerului pentru 30 minute, timp in care am pregatit umplutura s'am baut s'un cico rece.


Amu umplutura:  Intai de toate asigurati-va ca aveti o bucata de mamaliga. Pentru tarta asta, nici nu permit intrebari 'de ce mamaliga?? '. De ce nu? Ca-i buna rau, pripita sau vartoasa, incheaga bine compozitia, lasandu-si aroma amprenta, basca e best friend cu intestinul subtire .. so, va conjur la virulenta si complicitate doar dupa ce testati reteta, pana atunci, redusi la tacere, urmariti ingredientele din lista. Daca nu aveti mamaliga.. atunci e timpul sa treceti la fapte .. incropind o mamaliga deasa.. Lasati-o la racit si apoi cantariti 100 grame mamaliga.


Asa deci.. acum taiati in bucati mici 250 grame somon afumat, dupa ce l-ati scapat de piele, si puneti-le intr-un vas. Scapati acolo si 40 g capere, plus mamaliga aia data pe razatoarea mare.


Intr-un alt vas mixati 5 oua (nu va chinuiti sa faceti prea multa spuma, 2 minute pentru mixat sunt suficiente), apoi incorporati (amestecand timp de cateva secunde) 80 ml lapte gras, 250 grame smantana (20 % grasime), o jumate legatura de patrunjel taiat marunt si jumate de marar, o lingurita sare de mare (aveti mare grija la sare, pentru ca somonul afumat si caperele contin destula.. deci fiti cu bagare de seama, o lingurita rasa) si un praf piper.



Acu' ingredientele din primul vas, le turnati peste cele din al doilea si le amestecati putin, cat sa faca pestele o baie-n lapte. Scoateti aluatul de tarta din frigider, intepat cu o furculita, turnati compozitia si predati stafeta cuptorului preincalzit la 180 grade. Aveti grija cum o turnati. Va recomand sa folositi o paleta cu care sa luati grosul din compozitie si abia la sfarsit sa turnati partea lichida, amestecand usor cu furculita umplutura.  Eventual cu un polonic ultima picatura, cand deja ati stabilit tarta pe gratarul cuptorului.. daca aveti tremur la mana. Se va umple toata.. dar nu va speriati si nu aruncati din compozitie..


Nu o sa dea pe afara si nici nu o sa se umfle pana la ceruri.. Puneti tarta pe gratarul din mijlocul cuptorului si putin mai jos tava aceea mare de cuptor in care ati turnat o cana cu apa. Dupa 20 minute de copt la 180 grade, scoateti tava cu apa din cuptor (sigur vor curge acolo picaturile in exces din umplutura.. dar dupa timpul asta nu o sa mai aveti probleme, garantat !) si lasati-o sa mai stea inca 20 - 30 minute la 180 grade (si-n functie de cuptor clar!!)..  Cand suprafata umpluturii e aurie, iar ouale si smantana nu mai sunt lichide, tarta-i gata !

























E atat de pufoasa, parfumata si gustoasa, ca nu va veti opri la una singura. :) si garantat o sa-i urmeze zeci de repetitii.   Dupa 10 minute o puteti servi,  iar daca va ramane - tot la fel de bine merge si a doua zi.




Sa aveti pofta !

13 iunie 2011

Dulceata de cirese

I looove dulceata de cirese.. Daca stau bine sa ma gandesc, o marchez pe primul loc in topul preferintelor mele... Din ciclul less words, more pictures, dulceata asta pe care v-o dedic, vine sa va reaminteasca ingredientele Provocarii Dulce Romanie..




Dar, in acelasi timp I hate that ciresele au samburi ! Si pe principiul  "daca iubirea motiveaza, ura macar elibereaza" ... mi-am captusit mainile cu ambitie, am transferat o parte din hate to M.. caruia i-a cazut mana dupa 300 grame de cirese curatate si le-am curatat eu pe restul ..




Dupa o ora de stat neclintita in fata chiuvetei, impingand de zor cu clama in fundul ciresei sa-i iasa sambura.. ( e pe lista mea de to do.. achizitionarea unui aparat care sa faca in locul meu operatiunea asta) am reusit sa adun un total de 1800 grame. Asta-i clar dovada ca multe din actiunile mele sunt duse la bun sfarsit de miza... in acest caz, o parfumata si divina dulceata de cirese..




Nu e an sa nu inchid in borcane dulceata verii..  Si de fiecare data incerc sa pastrez amintirea ei cat mai reala, fara prea multe adaosuri..  Pentru dulceata asta am folosit 1800 grame cirese (cantarite dupa ce au ramas fara samburi), 1 kg zahar si zeama de la o lamaie...



Nu pun ever proportia de 1:1... Chiar si eu la cat de mult prefer dulce, la o cantitate mai mare de zahar simt ca .. hic ;).. mi se lipeste ...;)  Deci clar nu !... Le-am pus intr-un vas cu fundul mai gros, am turnat zaharul peste ele si le-am lasat sa se obisnuiasca cu noul lor look in devenire .. dulceata ! Dupa vreo 2 ore le-am pus la fiert la foc potrivit, cu zeama de lamaie.. Cand incepe sa dea in fiert, aveti grija sa scoateti spuma, pentru ca-n ea se regasesc impuritatile zaharului si nu va recomand sa le aveti pe felia de paine.. Si dupa vreo 1 ora - 1 1/2 de stat pe foc..  minunea asta-i gata.. Intre timp, ca sa aflati verdictul scoateti pe o farfurie cateva linguri cu dulceata si puneti farfuria in congelator pentru 2 -3 minute. Daca nu o ia la vale ca raul de apa, ci staruie pe farfurie.. atunci dulceata-i gata.. In timp ce fierbe, puteti arunca peste cirese cateva frunze de menta.. pe care le scoateti cu furculita la final. Eu de data asta am vrut-o simpla. O turnati in borcane curate, le infiletati si le intoarceti cu capacul in jos.. pentru vreo 10 minute.. Dupa, care cum doriti. Noi am pus un borcan deoparte... iar celalalt aproape-i pe sfarsite :) Daca doriti sa sterilizati borcanele, le puneti intr-o tava cu putina apa (dupa ce ati turnat dulceata in borcane ),  si le tineti in cuptor la foc mic timp de 20 minute.. cat sa se formeze vidul..


Et voila, o dulceata divina de cirese, 
care pastreaza-n ea taina aromelor ce i-au fost incredintate...





Sa aveti pofta !