30 iunie 2011

Periplul Provocarii lunii Iunie "Dulce Romanie"

Spre seara, cand soarele a-nsangerat un capat de cer, am stiut ca se asterne si clipa mirifica a lunii Iunie.. sfarsitul Provocarii Dulce Romanie.. Proiectul, initiat de Mihaela in casuta ei - De prin lume adunate - s-a infatisat in luna lui Ciresar ca un sirag de nestemate, ce ne-a parfumat casele cu arome si ne-a hranit virtual cu zeci de tentatii imagistice !

Fiind gazda in aceasta luna am avut onoarea de a alege ingredientele. Menta, simbol al dragostei neimpartasite, ne-a binedispus cu o suita de preparate, ce intregesc periplul minunatei arome si ne-a induplecat sa o iubim neconditionat... fie ca se regaseste in dulcegarii sau mancaruri grave, pline de farmec.  Luata separat sau amestecata halucinant cu parfumul cireselor de iunie, ne-am abandonat cu totii in fata acestor arome, a bucuriei de a percepe promisiunile delicate si deopotriva puternic nuantate in  inspiratele preparate..  Parfumul imbietor de menta si savoarea pretioasa a cireselor au slavit alchimia prefacerii celor doua ingrediente in zeci de senzatii..

Ma inclin cu respect si admiratie in fata celor care si-au rapit din timp sa ne incante si sa ne rasfete cu minunatiile de mai jos si va conjur sa parcurgeti in tihna aceasta calatorie... Felicitari tuturor !


1. Gabriela D. -  Papa bun -

Pavlova



Prajitura cu cirese




2. Adriana G. - Bucatarisme -

Cherry mint smoothie



3. Janet  -  Pe masa din bucatarie -

Prajitura cu branza si menta

Sirop de menta







4. Lavinia S. - Bucatar sub acoperire -

Petit pois a la francaise


Cirese in sirop de vin rosu







5. Luciana T. - Luciana rawstyle -

Inghetata cu cirese si menta







6. Daiana - Daiana's Kitchen of Love -

Prajitura Viorica cu cirese







7. Gratiela P. - Strumfii spun lucruri trasnite -

Briose cu cirese







8. Simona H. - Alison trials -

Clafoutis





9. Sara si Miki - Culorile din farfurie -

Tort racoritor cu fructe


Tort cu cirese




10.  Andreea E. - Toata ziua in bucatarie -

Sarmalute cu sos de menta

Kuchen de cirese




11.  Mihaela G. - My world by Mika -

Bombe de inghetata bismarck





12. Mihai L. - Placeri simple -

Shake cu capsuni si cirese








13. Andreea - Andreea's Chinesefood -


Cirese in aluat tempura




14. Alina P. - Bucataritul de la necesitate la hobby -

Salata primavaratica cu rosii si menta








15. Ana - Jurnalul Anei -


Multifrutti limonada


Inghetata de cirese




16. Licuta M. - Din bucataria mea -


Inghetata Cherry Mint


Deliciu cu cirese








17. Raluca G. - my dear friend -

Compot de cirese si galuste cu menta



Ingrediente pentru 4 persoane:
600 g cirese cu samburi :D (lipsa aparat, respectiv rabdare)
75 g zahar
125 ml vin alb sec
1 bucata coaja de lamaie (eu am pus un sfert de lamaie)
1 lingura amidon alimentar
250 ml suc cirese (eu am folosit tymbark)
frunze de menta
Pentru galuste:
1 albus
10 g zahar
coaja de la jumatate de lamaie
jumatate de lingurita sirop menta

Intr-o oala se pun ciresele spalate si curatate de codite, peste care se adauga zaharul, vinul, coaja de lamaie si amidonul dizolvat in sucul de cirese si se fierbe pana se ingroasa putin. Se scoate coaja de lamaie si se lasa compotul la racit cel putin 5 ore la frigider.
Inainte de servire se bate albusul pana sta batz, apoi se adauga zaharul si iar se bate bine, iar in final se pune coaja de lamaie si siropul de menta. Se da in clocot apa, iar cu o lingura se fac galustele care se fierb jumatate de minut pe o parte, jumatate de minut pe cealalta.


Salata de paste cu feta si menta



Ingrediente pentru 6-8 persoane:

350 g macaroane scurte
8-10 fire de menta
150 g mazare congelata;
200 g branza feta, maruntita;
50 g salata spanac;
zeama de la 1 lamaie;
sare de mare si piper negru ;
ulei de masline extravirgin;
20-30 de masline verzi marinate.

Intr-o oala plina cu apa se pun la fiert pastele, doua fire de menta si sare. Se lasa la fiert atata timp cat se precizeaza pe pachetul de paste. Cu trei minute inainte de timpul de fierbere precizat, se adauga mazarea. Dupa ce pastele si mazarea s-au fiert, se lasa la scurs intr-o strecuratoare si se trec sub un jet de apa rece pana cand se racesc de tot. Firele de menta se arunca. Se pune totul intr-un vas mai mare si se adauga peste branza, spanacul, maslinele maruntite, firele de menta ramase, zeama de lamaie, sare, piper si ulei de masline.
Si gata salatica.


18. Andreea - Gurmandino -


Muschiulet de porc in stil marocan si couscous cu menta


Bruscheta cu bob, menta si parmezan


Salata libaneza cu legume si sos de rodii


Sarmalute grecesti cu menta, in foi de vita


Tocanita picanta de vinete cu menta


Labneh - crema de iaurt libaneza







19. Cristi B. - Bucatar Maniac -


Budinca de caramel/ Budinca de zahar ars





20. Raluca B.  - Moondance - ganduri de sub stele -


Prajitura Moondance







21. Victor P. - Blogul lui Haplea -


Tort cu cirese







22.  Ana - Furnicuta Boscodina -


Cuscus cu cirese si menta


Desert cu cirese, menta si ciocolata alba



23. Liana T. - Povestiri culinare -


Mojito




24. Alice - Albinuta -

Parfait cu capsune si cirese







25. Ancuta D. - La Ancuta -


Prajitura Minty Blanc




26.  Raluca P. - My Fancy cake -


Somon in crusta de pesto, menta si fistic

Cherry Cupcakes








27.  Andi T. - Dimineti insorite -

Mojito bars



Briose cu cirese




28.  Sorina I. - Bucatarisme -


Iaurtcake cu cirese








29. Liliana A. - Lilly in the kitchen -


Galusti dulci cu menta si ragu de cirese





30.  Cristina - CristinaK's blog -


Inghetata de ricotta si ciocolata cu cirese si migdale








31. Flory A. - Retete fel de fel -


Tiramisu cu cirese


Ciabella cu cirese si cocos


Panna cotta cu menta si ciocolata




32. Cristina P. - Cristina's world -


Prajitura ciocolatoasa cu cirese


Prajitura cu menta si lamaie




33. Andreea D. - Pasiune pentru bucatarie -


Prajitura cu ciocolata, cirese si bezea


Inghetata de vanilie cu sos de cirese





34. Elena T.  - Bucataria Elenei -


Dulceata cu cirese, caise si migdale







35.  Zazuza - Zazuza's Gulaschsuppe. Mai mult decat o simpla supa -


Cirese si menta - un cocktail racoros




36. Mihaela P. - De prin lume adunate -


Inghetata de menta


Cupcakes Padurea Neagra




37. Ariadna J. - Cucina Jugariu -


Cuburi de gheata cu menta pentru retete de limonada








38.  Radu - Cook like a man ! -


Cotlete de pork cu sos de cirese







39. Petronela - La cucina di Petro -


Tarta cu crema si cirese







40.  Mihaela S. - Dulciuri fel de fel -


Dulceata de cirese amare


Inghetata cu ciocolata si cirese amare







41. Gabriel I. - Good Food Quickly -


Tarta cu cirese







42. Alina - Explora Cuisine -


Negresa cu cirese








43. Dya - Dya' s Kitchen -


Inghetata cu cirese







44. Bogdan - Blog culinar -


Inghetata de cirese si ciocolata


Lime-o-nada cu menta




45. Gaby - Gaby's blog -


Prajitura cu cirese





46. Carmen - Bucatarie furnicutilor -


Inghetata de cirese si capsune

Cherry Mojito







47. Eileen - Eileen cuisine -


Smoothie cu cirese, pere si menta

Clatite cu cirese si sos de ciocolata



48. Carmen - Carmen Retete -


Samosas cu cirese, menta si mascarpone







49. Dana C. - Pusik's blog -


Inghetata de menta







50. Ionela - Bucataria Ionelei -


Tarta cu cirese







51. Georgeta C. - Pasiuni -


Parfe dietetic cu menta si dulceata de trandafiri



Pepene galben cu jeleu dietetic de menta si zmeura







52.  Delia M. - Mancaruri simple -


Tarta cu crema mentolata si cirese








53. Cristina - Boabe de cafea -


Prajitura cu cirese







54. Bettina B. - Betty's Kitchen -


Tarta crocanta cu cirese si afine







55. Ramona P. - Mundo dos Sabores -


Delicia de cafea cu frisca si cirese







56.  Veronica 


Tort racoros cu cirese


Ingrediente blat: 8 oua, 8 linguri de zahar, 8 linguri faina, un praf de sare
Pentru crema: 3oo gr smantana grasa, 100 gr zahar pudra, 1 esenta lamaie sau ce aroma va place, 300 gr cirese
Pentru sirop: 250 ml apa, 200 gr zahar, 1 esenta lamaie
Pentru decor: 300 gr frisca, 300 gr cirese, 100 gr alune nesarate, 1 plic gelatina rosie

Se freaca galbenusurile cu zaharul.Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare si se adauga in prima compozitie.Se incorporeaza faina cu grija,mestecand de jos in sus.Se toarna aluatul intr-o forma de tort unsa si tapetata.Se introduce la cuptor pentru 30 minute,dupa care se lasa la racit.
Se bate smantana cu zaharul pudra si cu esenta de lamaie.Se spala ciresele,li se scot samburii si se lasa la scurs.
Se taie blatul in doua,se insiropeaza cu siropul facut din apa,zahar si esenta.Se toarna crema de smantana,se pun ciresele fara samburi.Se adauga a doua parte de blat insiropata.
Se imbraca tortul in frisca,marginile se tapeteaza cu alune pisate si deasupra se fac cu posul floricele din frisca.Se pun 300 gr cirese curatate de samburi si peste ele se aduga gelatina rosie preparata conform instructiunilor de pe ambalaj.


57. Amalia - Hai sa gatim! -


Prajitura cu branza de vaci si cirese sau visine







58. Pansy - Panseluta violet -


Minitarte cu crema de migdale si fructe de sezon







59.  Beatrice - Delicioasa -


Cookies cu cirese







60. Andreea - Taste bazaar -


Tort cu cirese si ciocolata alba







61. Oana D. - Caietul cu retete -


Cheesecake cu cirese







62. Adina - Cat's Kitchen -


Chec cu nuca de cocos si cirese





63. Irina - Invat sa gatesc -


Clafoutis limousin



64. Subsemnata - Dulcegarii culinare -


Rulada cu frisca si cirese


Dulceata de cirese


Porc cu cirese la cuptor


Tort racoros cu cirese si mousse de menta


Tarta cu cirese


Inghetata cu sirop de menta si afine



Bio la tigaie, cu salsa verde


Prajitura 'dementa' cu branza dulce si afine


Panna cotta cu iz de menta si dulceata de cirese



Gazda lunii Iulie o aflati in casuta Retete fel de fel..  Astept cu mare interes propunerile Iulianei.

PS: pozele au fost puse pe blog in formatul 'foarte mare' din tabloul de bord. Daca exista anumite discrepante intre dimensiuni, se datoreaza formatului pozei..  In cazul in care am gresit ceva, va rog sa ma anuntati. 


29 iunie 2011

Panna cotta cu menta si dulceata de cirese

Un text scurt, dar o reteta cocheta. Nu de alta dar ma / ne  asteapta o postare impresionanta maine, iar pe asta nu vreau in nici un chip s-o elimin din lista.. ;))  Se regaseste printre cele mai simple deserturi de preparat dar si cele mai cochete ever, sau cel putin asa percep eu dulcegaria asta cu care m-am alintat, nu alinat .. aseara  ;)) sory love..  mai e si pentru tine cireasa de pe tort.. ;) adicatelea eu !


Notati asa: 500 grame frisca lichida se pun intr-un vas pe foc mic cu 250 grame lapte teoretic gras. Eu am trantit in amestec si 3 ramurele de menta proaspata din jardiniera proprie ;), plus 40 g chips-uri de ciocolata..  iar voi.. pentru acelasi gust divin procedati la fel ;). 



Inainte sa fiarba - luati vasul de pe foc - urgentati in situatie 100 grame zahar, puneti iar vasul pe foc si amestecati usor sa se topeasca zaharul si ciocolata .. inainte sa atinga punctul de fierbere si finally nu mai frecati menta si stingeti gazul. Eu am atarnat menta de furculita si am scos-o asa brut, dar voi sa treceti compozitia prin sita.. sa iasa mai cremoasa si delicata.. eu n-am avut chef si nici nu mi-a pasat, la ce pofte m-au posedat :) ..Adaugati immediately 15 grame praf de gelatina in compozitie, amestecati pana e data uitarii pudra, innobilati-o cu 15 ml esenta de menta, o picatura mica mica de Wilton si apoi turnati-o in cupe.. Ofc, eu am dosit una in congelator ca sa ma rasfat cu ea rapid, dar voi sa o lasati la frigider.. ;)
Et voila, o dulcegarie divina cu care te tratezi cand esti singura acasa ;)) in compania unor linguri pline cu dulceata de cirese ;)!



Dragul meu, promit sa-ti pregatesc si tie cand te intorci.. Nu trebuie sa-ti urgentezi venirea doar ca sa savurezi panna cotta, ca oricum o mananc pe toata pan'ajungi :)) ofc, i'm stupidly joking... Mi-e frica, mi-e frica sa dorm singurica.. hai acasa love, ca-ti dau panna cotta si bla, bla, bla  .. ce mai vrei tu ;)




Prajitura 'dementa' cu branza dulce si afine

Ai mei sunt innebuniti dupa prajiturile cu branza dulce.. Si cum dulcegaria asta poate fi pregatita in doi timpi si trei miscari, chiar si de cea mai neexperimentata mana - ca orice i-ai face nu dai gres, vin mai la vale cu ingredientele, nu inainte de a-i sublinia aroma, savoarea, trasatura marcanta data de iz-ul puternic de menta.. ca tot e Provocarea lunii Iunie. O pregatisem sambata, deci e deja amintire.. Eu m-am alintat aseara cu o panna cotta cu menta si dulceata de cirese si-un fresh de Coldrex, ca tot sunt singura..  dar asta-i deja alta poveste.. :)

E genul ala de dulcegarie, in care adaugi, mixezi, amesteci, cuptoresti si o mananci pudrata cu un praf de stele.. Unde mai pui ca nu murdaresti decat un singur vas, pe care-l razui rapid de urme iar mai apoi stai linistit pe canapea, cu stimabila lene langa tine... e musai sa o mesteresti.. So, pentru inceput mixati bine 4 oua mari cu  180 grame zahar.

Adaugati 250 grame branza dulce, 70 grame unt si mixati.

Turnati 100 ml sirop concentrat de menta, in care eu am pus de data asta o picatura de colorant Wilton si ma repet numindu-l o replica 'originala' Louis Vuitton....va amintiti voi ce-am vrut sa zic aici..

Incorporati 250 grame faina (amestecata anterior cu 10 grame praf de copt) si 50 grame chips-uri de ciocolata. Preincalziti cuptorul la 180 grade, tapetati cu foaie de copt o tava de tort cu inel detasabil (de 26 cm diametru am folosit eu), unsa cu unt si rasturnati compozitia.

Dar branza e mai placuta in compania unor fructe, si cum eu aveam 100 grame afine la dispozitie, le-am trecut  printr-un praf de faina si le-am impiedicat la suprafata-n prajitura, dand uitarii riscul de a le gasi pe fundul tavii.. Iar toata nebunia asta de arome isi petrece cam 50 - 55 minute in cuptor la 180 grade.. .

Et voila, pudrata cu un praf de stele alb si acompaniata de afine proaspete...  pam, pam !