25 august 2011

Stiuca umpluta, la cuptor

Azi nu stam prea mult la povesti, ci belim stiuca de secrete!! Prima data cand am vazut o killareala de genul asta, aveam vreo 4 ani. Buna mea (Dumnezeu s-o bucure, ca sigur ii pregateste din bunaciunile ei pe acolo!), despielita o stiuca, eu fiind intr-o fascinatie continua cum poate aratarea aia de piele sa se desprinda fara jena de pe carne!



Mai tarziu, dupa ani si ani ;)) cand m-am dezmeticit bine si mi-am dobandit prin lege capacitatea de exercitiu, intelegand totodata ca nu barza arunca bebeii pe horn pe principiu care unde-o nimeri, am primit de la a' mai mare-n grad - sor'mea - in timp ce despielita stimabila o stiuca - toata gama de explicatii exhaustive prin metoda alegorica, printre care citez: "daca za' person it's not using something, te trezesti c'un oracaitor in 2 timpi si 3 miscari".. urmand explicatiile pentru "ce nu trebuie sa faci cu al' most important equipment, ca sa nu trezesti cu barza-n brate si za' man!. Iar daca tii mortis sa-l dai jos...hmmm .. cam in acelasi mod se dezbraca stiuca veverito!! ;) ". Io am primit cunoasterea asta cu bagare de seama, iar voi luati aminte..  nu ranjiti !?!

So, cand vorbim de stiuca umpluta, e musai sa fie proaspata, sa aibe un miros placut si o culoare din care sa rezulte astea doua ;). Trebuie sa aibe pe putin 1 kg si ceva, a mea avea 1.300 grame. Trebuie sa fie curatata de solzi, spalata bine, freacata putin cu sare grunjoasa sa-i mai pice putin bronzul de pe ea.. Da stiu, nu vedeti dublu, ca's doua pe tava aia, pe una am brutalizat-o prin taieturi transversale, sfarsindu-se prajita, cu o troaca de mujdei langa... dar asta-i alta poveste, simpla si fara conotatii.. si nu vorbim de ea!;).


Erau doua pentru ca regula e asta: o stiuca se umple cu carnea ei si altele ca ea! Asta asa ca-n Delta... fara nici o combinatie, doar niste legumele calite aruncate p'acolo, niste verdeata, oua si-un super sos in care sa-nmoi bucatile de stiuca umpluta si sa te lingi pe bot!! Dar n-am mai avut nici un chef s-o machiez si pe a doua... si tocmai despre astfel de combinatii vreau sa va vorbesc!





Daca incercati sa eviscerati stiuca inainte de a o despielita – taind-o pe burta, atunci nu mai vorbim de stiuca umpluta si nu mai are nici un haz! O adevaraciune de stiuca ce se doreste a fi burdusita cu ceva, se beleste de piele ca un sarpe, sigur ati vazut pe discovery asa ceva... Daca nu..  priviti colea ;) Disgusting stuff pentru cei care n-au habar ca asta-i arta ;))























.. food porn...


Se cresteaza putin pielea in jurul capului, astfel incat sa ramana prinsa de cap si se da jos pe principiu “love is not sex!”, facand loc degetelor cu cateva crestaturi de cutit intre carne si piele, apoi cu mare bagare de seama se desprinde pielea stiucii pana la coada, taind in apropierea cozii cordonul ombilical, adica sira ce face legatura cu the most important thing pe care trebuie sa-l aveti intact lipit de piele (capul invariabil) dar acum vorbim de coada, astfel incat toate pielea aia sa formeze un sac! Nu va chinuiti sa dati jos toata carnea prinsa de piele, ca n-are nici un rost..

Aveti grija cand ajungeti la aripioara de jos (cum s-o numi??).. ca-i prinsa bine de burtica si s-ar putea sa se rupa pielea daca nu taiati finut carnea din jurul ei cu un cutit pentru a evita tapajul acului si atei la sfarsit! Si uite asa aveti o stiuca despielitata perfect in a carei poveste acul si ata n-au ce cauta!;) Mah, dar eu recunoasc am sfeclit-o nitel la aripioara aia... c-am tras ca o zapa ce sunt de piele, in stilul duca-se al naibii ambalaj, dar i-am inchis gura criticului cu-un ac si nitzica ata, pe-o portiune de 2 cm ;) Voi aveti toate indicatiile... asa ca n-o sa dati gres !

Dupa ce ati despielitat stiuca, spalati pielea intr-un vas cu apa si putina sare grunjoasa de preferat, apoi o scurgeti de apa si o lasati sa va astepte intr-un vas. Taiati-i burta, eviscerati-o, razuiti cu un cutit carnea de pe oase, incercand sa le indepartati cat de cat pe cele vizibile. Mie mi-au rezultat 500 grame carne pe care am trecut-o prin masina de tocat cu 100 grame spanac si 200 grame paine! Ciupercile nu reprezinta nici o terapie complementara pentru carnea de peste, asa ca evitati-le prezenta!!
























Intr-un wok puneti la calit 1 legatura ceapa verde - e de preferat, daca nu aveti - va rezumati la cealalta - 2 sa fie in cazul asta..



.....1 morcov mare dat pe razatoare, 50 grame ghimbir proaspat - razuit, 1 lingurita (cu varf) sare de mare am folosit eu (daca nu aveti puneti o cantitate mai mica de sare iodata, ca-i mai sarata),  10 linguri ulei si un sfert legatura leustean... NU patrunjel. Cam 10 minute le sotati la foc potrivit..


Dupa, operatiunea e pe cat se poate de simpla. Ori ati dat impreuna prin masina de tocat stiuca, spanacul si 200 grame paine inmuiata in lapte si stoarsa (de preferat, ca-i sunt zdrobite mai bine oasele), ori puneti painea la sfarsit.. cum doriti!

Amestecati intr-un vas toate ingredientele, pe care le reiau: 500 grame carne stiuca, 100 grame spanac, 200 grame paine si cele sotate: 1 legatura ceapa verde, 50 grame ghimbir, 1 morcov mare, 1 lingurita sare de mare, 10 linguri ulei,  un sfert legatura - leustean taiat marunt, plus inca o lingurita sare de mare, 1 praf zdravan de piper, 2 oua, 5 linguri cu ulei, 5 linguri cu apa, si incorporati bine toate ingredientele.. Sunt cele mai complementare ingrediente care-i fac stiucii bine si voua asemenea!! Chiar daca nu-s doua-ntr-una.. toate ingredientele astea va determina sa credeti ca da!

Apoi umpleti bine stiuca, fara nici o grija.... dar o burdusiti bine cu toata compozitia asta, tasand umplutura spre coada, nepermitand astfel aerului sa ramana acolo!!  Asezati crocodilul asta umplut intr-un vas... astfel incat capul sa pareze orice miscare de trupa a umpluturii! Daca o asezati ca mine n-o sa pierdeti nici un gram din compozitie! Nu intepati stiuca ... nu va fi nici o explozie. Relax!!

Daca va ramane din compozitie.. nici nu mai stati pe ganduri.. o prajiti imediat!! Mie mi-a ramas de 5 chiftelute; sunt o nebunie si sincera sa fiu imi plac maxim asa:


Paranteza: Daca aveti niste cod, file de salau... si n-aveti stiuca si sacul ei.. puteti mesteri aceeasi compozitie si pregati aceste lovely chiftele prajite si marinate intr-un sos din rosii si coriandru proaspat - e mai mult decat perfect! ;)

Revin la reteta: In tava respectiva turnati 200 ml apa si 80 ml ulei, 1 lingurita plina cu sare grunjoasa si piper dupa plac.. Acoperiti tava cu o folie de aluminiu si bagati-o in cuptorul preincalzit la putere mare.. 200 grade am pus eu!


Timp de 30 minute nu va bagati nasul in toata treaba aia.. iar dupa - dati folia jos si timp de inca 1 ora si ceva... nu m-am uitat la ceas .. udati stiuca cu sosul din tava, folosindu-va de un polonic - cam din 10 in 10 minute!



Stingeti focul cand aproape nu mai aveti sos in tava si stiuca a capatat culoarea asta de vis!! 


Separat incropiti un sos din cateva rosii decojite - taiate marunt, sare, piper, cateva linguri cu ulei, coriandru proaspat ar fi mortal, eu n-am avut si-am pus boabe de coriandru.. dar musai sa aveti in casa prospatura.. ca-i absolut geniala combinatia! Lasati sosul pe foc pana mai scade din zeama..


Et voila, stiuca umpluta cu the best ingredients ever, parol ca da!! Eu am pus putin sos ca sa dea bine ;)) voi turnati nu va jucati si muiati acolo bucatile de peste in balta de tomate !


Ce ziceti voi?...A, cu ce beutura merge? 

Fratilor.. aveti dezlegare de la apa cu bulbuci, la tot ce va trece prin cap.. Puteti sa caftiti niste vinoase si sa fumati electronic.. cine sunt eu sa zic pas? ;)  E absolut delicioasa ! pam, pam!;)





23 august 2011

Biscotti cu nuci si curmale




Ca o good wife ce sunt, m-am trezit duminica cu gandul la biscotti.. ca ma’ man lesina dupa ei;) Asta asa ca sa-mi scot parleala usor pentru that thing that made me happy.. stiti voi ..


Nu stiu altii cum sunt, dar noi suntem in love de biscotti!! Se prefac teribil de simplu si sunt copti de doua ori - ca doar e bis'ul pe ei ! Asta-i regula si moama ce buni sunt! Crocanti, aromati, plini cu nuci si curmale uscate in persoana acestora. Avand cacao din belsug doar chocheteaza cu ideea 'teribil de dulci' si-atunci sunt maxim de buni pentru za' man of your dreams, dar sa nu uitam de noi!


Notati etapele facerii lor:

Prajiti 150 grame nuci in cuptor (pe o foaie de copt) sau intr-un wok .. Stati langa ele nu cumva sa se arda si apoi sa va lingeti pe botic de pareri de rau. Lasati-le apoi la racit si taiati-le cu un cutit.. asta-i pentru cei cu dispozitie. Pentru cei cu timpul-n pioneze le ajunge si o miscare de facalet trecut o data peste ele... Nu e greu de ghicit cum am procedat eu.

Pudrati un vas cu 420 grame faina, 100 grame cacao de buna calitate, 350 grame zahar, 1 plic praf de copt, 1 praf de sare si impletiti ingredientele cu lingura...



Apoi adaugati nucile (150 grame), 150 grame curmale uscate taiate marunt si iar amestecati putin cat sa se cunoasca mai bine intre ele.. Curmalele sunt ca o pastila magica ce-l rasfata, indulceste si vrajeste pe za' man !! Voi le stiti demult farmecul, asa ca fiti cu bagare de seama si retineti curmale, nu stafide, ca va mor laudatorii instantaneu!


La urma incorporati 7 oua marimea M, 25 ml esenta de vanilie, punandu-va in functiune membrul superior drept.. Cand mana se prezinta asa..


... puteti face ce vreti !?..  speria copiii, iubitul, sau trece la fapte pana incorporati ingredintele, consistenta aluatului fiind legata si totusi sticky... dovada o aveti deja.. ;)

Eu am impartit aluatul in 3 (ca sa fie mai mari.. voi il puteti impartii si-n patru bucati, dupa plac). Puteti sa modelati batoanele pe masa de lucru pudrata cu faina, desi in locul ei ca pont - va suflu - zahar tos.. ii da o savoare tare faina cand biscotti e copt. Dar eu nu va recomand ca-i prea messy si n-are sens la cat sunt de usor de rulat in aer cu mainile usor umezite-n apa rece, mai ales ca imaginatia o poate lua razna si-i puteti preface cum vreti.. Nu bagati aluatul la frigider ca sa scapati de murdaria asta.. ;) ca nu striga dupa rece consistenta! E perfecta fara frigii, zau asa ! Sa va araaat?.. sa nu va araaat poza..?  ete, na : 


Odata asezati pe tava mare de cuptor, tapetata cu hartie de copt si pudrata cu faina, ii bagati in cuptorul preincalzit timp de 20 minute la 190 grade

Dupa timpul asta scurs, scoateti tava si luati cu o paleta fiecare bagheta magica ce va urma sa fie the lovely biscotti .. Le puneti rapid pe un fund de lemn si cu stanga inmanusata bine (ca frig al naibii de tare //  puteti sa le lasati sa se raceasca putin.. pentru cine are timp), le potriviti taietura usor pe diagonala intr-o grosime de 1 -2 cm  si-i asezati iar pe tava predand din nou cuptorului stafeta pentru inca 10 -15 minute. Depinde de cati dinti dispune bebe si cat de crocantzi ii vreti! Da' chiar si-un stirb de-a 2-a poate sa-i molfaie inmuiati in lapticul pudrat cu cacao!


In rest merg de minune cu-n pahar de vin rosu dulce, in compania caruia se cer rontzaiti continuu.. ;) Sunt de milioane (desi ies in formatie de 50 - 60 .. depinde cum manuiti cutitul) si se preteaza de minune in multe variante.. mai ales de Craciun.. Le luam pe rand si mai vorbim noi, dar pana atunci...  look at my precioussss ;)


Astia sunt preferatii lu za' man of my dreams... love u !;)




19 august 2011

Zacusca de ciuperci si ardei kapia

Like'! or not? zacusca, musai trebuie sa o incercati pe asta!! Veti ramane inmarmuriti langa borcanul cu zacusca ce adaposteste in el parte din vara!



Ciupercile si prefacerea ardeilor kapia reprezinta cheia, iar vanata desi o iubesc nespus, dovezi ale iubirii le aveti desfasurate AICI, nu se adaposteste decat asa putin cat sa perie vara ca un apus pe cer! In rest, ciuperci, ardei kapia ce te lovesc si-nnoti in ei, desi gogosarii ar zbiera din toti rarunchii politicianistic „ciocu mic, ca noi suntem la putere!”.. Da, dar urmeaza curand, la coptul gogosarilor, o alta reteta de zacusca tot din categoria belea de belea !! ;) Dar pana la gogosari e cale buna, asa ca la masa avem azi o super zacusca de ciuperci si ardei kapia!!


Acu, sa nu-mi raporteze careva ca-i place sa o prepare, ca pe bune nu cred pana nu vad un filmulet cu ea/el pe youtube cu un ranjet mentinut constant 3 – 4 ore.. cat timp dureaza facerea si prefacerea.. Si nu lejereanu nenicule, o cantitate care sa ajunga pentru juma de iarna grea! Kile bune de legume adicatelea..

Sa va raportez acum soarta unei zacusti adevarate!;) Si chiar imi doresc sa nu ma credeti pe cuvant si s-o-ncercati cat inca nu trece luna asta :) Am facut-o ca nebuna intre doua drumuri mare si munte.. Pe drumul de sosire de la mare, tura doua ca s-a lasat cu prelungiri anul asta,  in care la un moment dat era sa raman abandonata undeva printr-un orasel, pe motiv ca "nu mai avem loc in portbagaj femeie.. te las cu ciupercile si vinetele tale pe camp" .. ( na, ca te-am zis!! ).. am reusit sa iau asa kilograme bune de vinete, rosii si ciuperci champignon mari tata sa scap rapid de crunta scoarta ce ma astepta la maruntit.

Dar cum nimic din ceea ce dureaza nu se obtine usor, ci cu putina truda, hai sa trecem la fapte: Pe scurt: cantitate bruta: 3 kg ciuperci, 4 kg ardei kapia, 2 kg vinete, 1 kg ceapa, 2 capatani usturoi, 600 grame ulei, 80 grame sare (de mare am folosit eu), 15 grame praf de ghimbir, 1 lingurita cu varf piper (voi dupa gust), pasta de tomate de la Cirio - Passata Rustica - 1litru. 

Si acum tineti-va bine, ca vin cu explicatiile.. cum o pregatesc eu:

Curatati de pielita (atat cat se poate) 3 kg de ciuperci (pe marele Champignon l-am folosit eu.. dar si mai grozava e daca folositi mai multe specii).


Le spalati, zvantati putin si taiati marunt toata cantitatea.. cu rabdare, muzica pe fundal si cu mintile plecate in cu totul alta lume.. ca o luati din loc si s-a dus naibii toata zacusca.. Si puneti bucatile pe masura ce le taiati intr-o cratita sau vas.


Urmeaza vinetele (2kg) ... nu le puneti pe gratar decat daca aveti chef de mirosuri, fum si alte alea. Eu le asez pe tava mare de cuptor si le bag la caldurica la foc potrivit sa se coaca-n voie..


Le mai intorc de pe o parte pe alta.. Iar cand sunt gata, le despic pe din doua, scot miezul cu lingura de lemn, il pun intr-o sita, sa-si lase colea zeama si apoi fac ce vreau cu ele.. le arunc in zacusca.. sau/si prepar salata de vinete. N-am poze; sory dar eram intr-o continua agitatie si cu o porceala de nedescris la locul faptei.. asa ca trebuie sa va multumiti cu explicatiile cuvant cu cuvant! ;) Din cantitatea de vinete coapte despielitate am folosit doar 700 grame!

Deci, ati bagat deja vinetele la cuptor.. si va repeziti spre ceapa! Cu bagare de seama clar, c-o sa plangeti pentru intreg neamul stramosesc chiar daca le-ati tinut la rece inainte. Lui M. i s-a facut mila de mine si s-a carat in living .. cica sa nu-mi vada lacrimile siruri rauri!! :)) Asa compasiune n-am vazut demult;) . Curatati 1 kg de ceapa fratilor (cam 850 grame ceapa curatata atat mi-a iesit).. o taiati marunt marunt, timp in care,  cu lacrimile-n barba, le vorbiti de drag tuturor! ;)


Puneti wok-ul la incins cu 600 grame ulei si aruncati ceapa in balta aia! O lasati la foc mic sa se soteze cam 10 minute .. timp in care spalati 4 kg ardei kapia, le scoateti cotorul, ii curatati de seminte si ii impartiti in doua gramezi aproximativ egale.

O parte o taiati marunt marunt, iar cealalta o dati prin blender.. duca-se!! Acum pe bune.. asa o fac de obicei.. dar dupa ce o sa va amorteasca mana pe cutit o sa vedeti c-o sa spuneti la fel !!;)) .. Puneti bucatile de ardei  si sucul  (numai kapia sa folositi, asta daca nu gasiti gogosari, dar in nici un caz ardei simpli) in vasul sau cratita in care aveti deja ciupercile.

























Deci suntem in etapa asta: vinetele inca sunt in cuptor.. (au stat vreo ora jumate cred la foc potrivit, mai mult mic.. ), ceapa e in wok, ciupercile sunt taiate, ardei kapia la fel.. Acum.. varsati ceapa (sotata doar, nu rumenita) cu ulei cu tot intr-o cratita mare si inalta si cu fundul gros..

Puneti si bucatile de ciuperci, ardei kapia, ardeii blenduiti, 80 grame sare de mare (daca nu aveti, potriviti de gust cu ce sare folositi), 1 lingurita piper, 15 grame praf de ghimbir, usturoiul curatat si pisat intre timp (au rezultat 50 grame usturoi curatat) si lasati ingredientele in voie pe foc potrivit.. inspre mic. Amestecati-le bine cu o lingura de lemn, turnati pasta de tomate (Cirio e un best off al pastelor de tomate cumparate) si apucati-va de curatenie!!! ;)



Dupa vreo juma de ora, incepeti sa amestecati cam din 15 in 15 minute.. sa nu se prinda! Dupa o ora de stat la fiert, puneti si cele 700 grame vinete date prin blender... ca pana atunci s-au tot copt. Daca va ramane miez de vanata coapta puneti de-o salata!

Si dupa ora aia.. o sa cam stati langa cratita! Cam asta va e soarta pentru o zacusca de calitate..;) Si amestecati cam din 10 in 10 minute, pana scade cantitatea de sos.. eu am tinut-o 2 ore jumate !!;)) Va orientati care, cum va place. Apoi se toarna zacusca in borcane curate si se pune la sterilizat! E totusi o cantitate mare.. mie mi-au iesit destule borcane de 800 grame.. sa tot sterilizez in trei vase. Cum? Pai simplu.. se pune un prosop pe fundul unui vas inalt.. se pun borcanele, printre ele alte prosopele subtirele sau chiar ziare... sa nu se sparga printr-un Mortal Kombat la fierbere, se acopera cu prosopelul se toarna peste ele apa calduta, spre fierbinte.. cat sa le acopere si se pun la fiert pentru 40 minute! Si cam atat!!


M-am suit pe-o felie de paine unsa din plin cu zacusca si-am plecat sa ma iau la tranta cu ea!! Eu am invins;) Borcanele pline cu zacusca sunt ale mele, hmm si a celui plin de compasiune.. sa va vad acum si pe voi!;)  E ca o bomba eliberatoare de perceptii nedescoperite inca, ce provoaca rupturi din temelii a notiunilor deja existente.. Sa tot aveti pofta!! Ca-i buna, da buna rau!





Reteta imi apartine.

17 august 2011

Ultimate chocolate brownies

I'm back in bussines ;) Iar mare, munte, mancare buna, companie pe masura, un somn lung dupa o luna zbuciumata de concediu, dar am sarit din pijamale-ntr-un final, mi-am tras sortul de gosco si decretez pentru a nu stiu cata oara, sa elimin orice dara de incertitudine : I love chocolate! Iubiti-o si voi la fel de mult!;) As legifera rasfatul cu cioco macar de doua ori pe zi.. simpla sau in zeci de combinatii. E cineva impotriva? Sa ridice mana, ca-mi gasesc ac pentru cojocul oricui !;) Cand glicemia te loveste in crestet precipitand convulsiile e musai s-o ai la indemna.. Iar de la nevoie la placere nu e decat un pas, apoi urmeaza viciul cu zeci de repetitii. Dar azi vorbesc despre cele mai bune brownies ever, din al carui 'trup' face parte ofc .. ma drogue: le chocolat...




De ce-am avut nevoie? Pai first, de o lovely friend, de-o Catwomen dotata din nascare cu al saselea simt, ce m-a citit din prima clipa ca sunt intr-o dragoste continua cu ciocolata, fara sa ne cetuim ;). Mah, nu se pune deloc faptul ca balotam ciocolata la greu, ca nu ma dau in spectacol din prima.. show-ul il pastrez intotdeauna pentru mai tarziu ;)

Ca sa n-o lungesc mult, acum ceva timp, sa tot fi fost doua saptamani, mi-a adus de peste mari si tari o carte: Green&Black's Organic -Ultimate Chocolate Recipes, by Micah Carr-Hill..!! Trebuia sa ma vedeti cum imi sticleau ochii si nu ma mai opream din wow, wow!! .. inca mai zic asta-n somn..;) Saracul M.. ce crede el si ce simt eu ;) Dupa ce-am rasfoit-o din scoartza-n scoartza vreo doua ore .. a devenit biblia mea de capatai... in materie de cioco-dulcegarii ofc. Si poate ca nu e clipa verbalizarii, dar isi cer din rarunchi cele doua vorbe dreptul la confesiune, pentru clipele petrecute, simtite impreuna si pentru empatie: Love u Roxana si multumesc mult!


De ce aveti nevoie voi?? De mine, ofc ;)) O vom rasfoi impreuna, prefacand imaginile in minunatii neintamplate inca, delectandu-i pe cei din jur cu cele mai bune dulcegarii ever, pe cuvant! Micah asta, head of Taste la Green&Black's Organic a strigat adunarea celor mai tari chefs ever, celebritati in ale artei culinare, food writers si castigatori ai competitiilor culinare de renume - pentru a aduna sub emblema acestei carti cele mai bune retete cu ciocolata din spatele acestui deceniu.. cosmopolite si periate cum no sa se mai viseze-n vecii vecilor, culminand intr-o colectie de senzatie, pe care cu mare drag o sa vi-o impartasesc treptat...;) Sunt retete cunoscute, dar ingredientele surprind prin simplitatea lor, gramajul si modul de preparare testeaza orice limita si castiga detasat chiar de la primul ou mixat cu un praf de stele. Sunt un vis!!

Si cum Ultimate Chocolate Recipes nu putea sa existe fara Ultimate Chocolate Brownies, o sa va destainui secretele ei ..



 Ingredientele:
300 grame unt nesarat,
300 grame ciocolata neagra,
5 oua,
450 grame zahar,
200 grame faina,
2 linguri esenta vanilie,
1 lingura esenta migdale,
1 lingurita rasa cu sare

Preincalziti cuptorul la 180 grade si apucati-va de treaba. Suflecati-va mainile, pregatiti vasele de bain marine (din timp) si musai sariti pe situatie. Mai cu seama..  Topiti la bain marine 300 grame unt cu 300 grame ciocolata avand grija ca vasul care contine ingredientele sa nu atinga apa cu bulbucii in calduri.Eu am pus ca pacala bucati mari de cioco, dar voi nu faceti cum face popa, ci cum zice el, adika ciopartiti ciocolata ca sa se topeasca usor si temperatura sa nu ajunga la un high level..ok?? Ei ofc, au folosit ciocolata Green&Black's organic... noi folosim din aia de menaj (NU amaruie sau cu gust de rom, ca va bat!) dar va jur pe juma de tava cu brownies ce-am mancat-o singura ca sunt de vis !! Daca nu le-as face eu, le-as cersi !! ;)


Cat despre ciocolata Green&Black's Organic - creata de Craig Sams si Jo Fairley, o gasiti si la noi, de exemplu la Pukka Food - un shop bio al carui prag il trec cand am drum prin/sau pe langa Cismigiu... Dar si mai faina e de la mama ei :). asa ca puneti Londra in topul must go there.. daca nu pentru istorie, puncte de atractie, atmosfera de vis, strazile ce freamata a viata din zori si pana dimineata ;).. macar pentru tableta de cioco! :) N-o sa regretati din nici un motiv!

Revin la reteta: Cat timp ciocolata se imprieteneste cu untul pe foc... militariti strasnic 5 oua cu 450 grame zahar, 2 linguri esenta de vanilie, 1 lingura esenta migdale, pana obtineti o crema densa si un volum considerabil... pana va cruciti.. cam 10 minute pe puterea mare, cu una doua pauze intre pentru a amesteca ciocolata ce se sfarseste la bain marine.. Asta cu migdalele e de la mine putere... si moamma ce inspiratiune m-o lovit !! Sa nu o omiteti clar, e stropul de magie in oceanul cu ciocolata!


Cand s-a topit untul si ciocolata, turnati raurile de cioco in amestecul de oua si mixati pana incorporati ingredientele. Adaugati 200 grame faina si o lingurita rasa cu sare si continuati sa mixati timp de 1 - 2 minute, pana obtineti o crema fina.


Turnati compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt, unsa cu unt si pudrata putin cu faina (20cm * 35cm - am folosit eu) si predati stafeta cuptorului preincalzit la 180 grade de la inceputul povestii..  pentru 25 minute - pana cand crusta formata la suprafata capata o culoare inchisa si incepe sa crape.. Dar nu mai mult de 35 minute, e musai sa fie aparent lipicioase in interior!! Nu le incercati cu scobitoarea ca dati gres ! Asta nu-si are rostul aici!

Dar, e un mare dar.. ce vine ca tips.. dupa o experienta de mai bine de un deceniu .. al meu in bucatarie mah!! In reteta nu scrie de cirese confiate, dar voi faceti cum zic eu, ca n-o sa va para rau!!  Dupa 15 minute de stat in cuptor miscati-va ca-n armata, daca n-ati facut-o imaginati-va ca sunteti oricum tata capitanilor virtuali si cu stanga inmanusata bine trageti tava spre voi, cu dreapta aruncati in sir indian.. sa tot fie 3 siruri d'astea cu-n total de 30 cirese confiate si impingeti cu grija tava iar in cuptor!

Nu contine agent de crestere asa ca nu riscati nimic! Veti vedea ca nu se inneaca in momentul in care le previzionati scufundarea.. iar la sfarsitul timpului scurs, cireasa de pe tort e la mijlocul dulcegariei si nu pe fund!! Musai sa incercati cu cirese confiate, gustul e mai mult decat remarcabil !! Iar daca nu si nu, trantiti niste nuci in acelasi stil, sau nu trantiti nimic si gata! ;) E buna rau oricum !!























Dupa ce scoateti tava din cuptor puneti-o pe o suprafata rece si lasati dulcegaria sa se odihneasca 20 minute. Apoi taiati minunatia asta in bucati cat mai mari si pudrati-o cu praf de cacao ;)) Peeling-ul de pe hartia de copt e o placere sadica a celor egoisti.. nu ramane nica, hi hi ;)!


Cine asteapta sa se raceasca maxim prajitura pierde una dintre cele mai divine placeri ale vietii.. si practic prajitura.. Nu garantez ca ramane ceva pentru a doua zi.. mai ales daca aveti la masa niste posedati de ciocolata! Iar daca dintr-o preafericita intamplare e doar pentru voi.. incercati sa ascundeti macar o bucata din ce-a ramas in frigider pana a doua zi ca sa vedeti care va plac mai mult. Pentru noi deopotriva senzatia s-a manifestat printr-o simpla interjectie...  wow!... wow!.. wow!! Aveam gura plina oricum si altceva mai bune decat WOW va asigur ca nu exista!!


Atat pot sa zic.. restul e tacere printre valurile de ciocolata, senzatiile crispy and chewy ce plutesc in acelasi spirit, in aceste ultimate chocolate brownies !!