10 ianuarie 2012

Tort cu arome exotice

Acu' vreo doua saptamani, invitatia Roxanei de a gati something special  in favoarea cinei la Cube Milano m-a pus pe ganduri rau de tot! Si de atunci ma tot gandesc cu ce dulcegarie sa va iau graiul, sa va solicit comentariul si like-ul aici sau pe FB;). Si-mi tot vine-n minte filmul ala My Best Friend's Wedding, pe care l-am vazut de vreo 15 mii de ori.. si parafrazand un pic momentul, cu zambetul pe buze, va conjur sa (love) like me!! ;)) La sfarsitul postarii .. e acolo un happilly happy buton ! Promise u after.. imagini la inaltime, retete de calibru Cube, ce mai tura - vura.. momente fansy smansy de vis! 


Dulcegaria asta te scoate din amorteala, iti daruieste amintirea acelui sarut pe care odata ce l-ai simtit pe buzele tale nu-l mai uiti niciodata, pe cuvantul meu!;)


E o combinatie dulce acrisoara ce-ti da tarcoale in miez de noapte (mda, cam atunci am terminat de bibilit la ea si nu va zic ce urgie parfumata si cremoasa i-a curmat soarta) si nu-ti da pace pana nu mai savurezi o portie si ti-o imaginezi doar a ta, creata doar pentru tine ! Da, da, se poate ! ;)


Si-ncep asa: eu am scos de la 'naftalina' pulbere de agar-agar, c-asa cere concursul (voi puteti folosi gelatina), o tava de tort cu diametru de 18 cm si 2 inele speciale pentru mousse - daca-i bal, bal sa fie ;)); dar voi puteti folosi fara grija o tava de tort cu diametru de 26, cu urmatoarea indicatie : dublati cantitatea la mousse-ul de mango (doar daca vreti), in rest.. chef de gateala si pofta sa aveti! Postarea e kilometrica stiu, dar n-o sa fiu scurta pentru ca sub 'masca' torturii puteti citi mai multe indicatii, retete - intr-una singura;) Puteti face doar blatul si o cantitate tripla de mousse sau dubla de crema.. sau alte combinatii de n luate cate k.. feel free to mambo jumbo!


De la baza: blat cu alune de padure, mousse de mango, garnitura de kiwi, crema cu lapte condensat si banane, jeleu de mango, piersici / zmeura pentru decor.

Blatul e atat de untos si parfumat incat n-are nevoie de nici un strop de sirop. E musai sa-l retineti si sa-l ridicati la rang de mic dejun, asa simplu, alaturi de o ceasca de cafea sau lapte cald! Contine: 100 grame alune de padure (coapte si nesarate), 2 oua, 100 grame zahar, 3 lingurite cu esenta de vanilie, 100 grame unt, 50 grame faina. 




Intai de toate preincalziti cuptorul la 180 grade. Mixati ouale cu zaharul timp de 7 -8 minute, pana cand isi tripleaza volumul. Nu pe toate astea.. doar 2 ;)


Apoi adaugati pe rand: untul topit (timp de 1 minut la microunde), esenta de vanilie, alunele macinate, faina si incorporati-le usor cu o spatula-n compozitie..


Turnati compozitia in tava de tort cu inel detasabil (tapetata cu hartie de copt) si lasati-o la cuptor timp de 30  minute la 180 grade - depinde de cuptor (chiar mai putin - daca folositi o tava cu diametrul de 26 cm).


Daca folositi o tava de 18 cm taiati blatul in doua - ca mine, altfel in cazul uneia de 26 cm il pretuiti exact asa cum e !


Primul blat il folositi pentru tortul mare, al doilea va ajunge pentru 3 forme speciale de mousse. Primului blat i-am taiat din margine aproximativ 1 cm, sa dea bine pe sticla si sa nu intre in decor. Voi faceti cum doriti! Oricum, bucatile ce-au ramas se mananca.. pe principiul "nimic nu se arunca, totul se transforma-n burta!". E demential, parol!


In timpul coacerii blatului preparati garnitura de kiwi ! E musai s-o lasati la racit, macar timp de o ora pentru a capata consistenta dorita de jeleu - musai la frigider atunci cand folositi gelatina. Cu agar - agar lucrurile stau putin diferit. In cazul asta, nu e nevoie de frigider ca se solidifica la temperatura camerei, dar sincer n-am incercat pe barba mea asta, ca mi-e teama, na c-am zis! Si atunci bagati si voi ca mine preparatul la frigider ;)  Be aware ca agar-agar iti face jeleu batz daca celelalte ingrediente sunt reci, iar 4 grame de agar agar sunt suficiente pentru 600 grame lichid, comparativ cu 10 grame gelatina. Sincera sa fiu prefer agar-agar, dar nu prea se gaseste in orice plafar sau magazin de cartier.

De retinut: Agar-agar vs gelatina:  pudra de agar-agar se dizolva in cateva linguri cu apa (eu am pus doua - trei ), apoi se aduce la punctul de fierbere, amestecand continuu. Se fierbe 2 minute, apoi se incorporeaza in celelalte ingrediente - musai la temperatura camerei, calde sau fierbinti..  Gelatina - in schimb - se adauga in apa rece, eu o vars de regula in 50 ml apa, se lasa 10 minute sa se intareasca, apoi se incalzeste la microunde timp de 10 - 15 secunde, avand grija sa nu dea in fiert.. in secundele astea sigur nu da, va garantez eu! Apoi se incorporeaza in restul ingredientelor. Oki Doki acum pornim la drum!

Garnitura de kiwi: 2 kiwi, 100 ml suc de portocale (zeama de la o portocala mare), 100 ml apa, 50 grame zahar, 1 lingura cu esenta de vanilie, 2 grame agar-agar  /  (sau 7 grame gelatina). 

Mixati fructele de kiwi, puneti celelalte ingrediente la fiert (inclusiv pudra de agar-agar/// iar in cazul in care folositi gelatina - se adauga la final - dupa ce se ia vasul de pe foc.. am scris mai sus cum, da!?). Dupa ce au dat in fiert, se adauga fructele mixate bine, iar din momentul fierberii se mai lasa inca 6 -7 minute pe foc. Apoi se toarna in forme mai mici decat diametrul tavii de tort si se dau la frigider.


Mousse-ul de mango: Crema asta o puteti savura direct dintr-o cupa, decorata cu niste fructe exotice si o ticalosie (in a good way) de sos racoritor, usor acrisor!  E parfumata si aromata cum nu se poate, mai ceva ca un mousse de ciocolata!! Aveti nevoie de:  1 mango, respectiv 230 grame (grame cantarite dupa ce l-ati curatat si l-ati dat pe razatoarea mare), 80 grame zahar, 150 ml suc de portocale (1 portocala jumate), 1 lingura cu esenta de portocale, 220 frisca lichida, 1 lingurita zeama de lamaie, 3 grame agar-agar (sau 13 grame gelatina).



First, mixati frisca lichida in care ati adaugat esenta de portocale. Daca folositi gelatina o puneti de la inceput in 50 ml apa rece si va vedeti de treaba. Dupa ce ati dat fructul pe razatoarea mare, il puneti la fiert cu zaharul si zeama de portocale - timp de 5 - 6 minute. Apoi faceti pasta amestecul - cu mixerul vertical, fructul facandu-si simtita prezenta prin parfum, aroma si culoare! Varsati pasta aceasta in vas si repuneti vasul pe foc. Fiind deja fierbinte, nu o sa aibe nevoie de prea mult timp pentru a da in fier, asa ca adaugati pudra de agar-agar in momentul asta, amestecati, iar la al doilea clocot, luati vasul de pe foc. Lasati sa se raceasca  compozitia, nu are nevoie de foarte mult timp o sa vedeti, adaugati frisca mixata si turnati mousse-ul peste blatul de tort. Daca folositi gelatina (in loc de agar-agar) o adaugati inainte de frisca. Apoi dati tortul la frigider.


In etapa asta va hodiniti ;) Mousse-ul trebuie sa se intareasca, daca-mi aduc bine aminte o ora i-a fost de ajuns - atingeti usor mousse-ul si va orientati ce si cum, abia apoi crosetati niste forme din jeleul de mai sus. Eu nu aveam folie alimentara, ca e mult mai usor de desprins jeleul din forme daca o asezati la baza. Oricum merge chiar si asa, vrea nu vrea, dar de regula vrea!;)


Mda, sa nu uit! Uitasem de folia protectoare ;)) Asa ca, dupa ce s-a intarit mousse-ul de mango, am scos inelul tavii, am lipit efectiv folia de mousse, apoi i-am atasat inelul la loc! (Sincera sa fiu mi-e tare greu sa fiu serioasa:) Am in cap niste ganduri gastronomico - hiperbolice cu chilotii astia protectori si inelu lu' Bitman, dar n-am voie sa va cuvant asa azi!)  Deci, am folosit un 'chilotel' pentru documente ! E mult mai usor de lucrat cu el, cand vine vorba de croit cercuri, comparativ cu folia alimentara! Deci puneti de la inceput folia! E o umplutura fina, cremoasa si-ar fi pacat sa bagati cutitul intre inel si crema ca sa o desprindeti.

Crema de lapte condensat: Asta-i nebunie curata, parol ca da! Crema asta anticipeaza parca savoarea blatului untos de la baza. E grava crema! E densa, parfumata, senzationala, chiar asa! Aveti nevoie de: 1 banana mare, 397 grame lapte condensat - adica o cutie, 1 lingura cu esenta de migdale, 100 grame coniac, 100 ml lapte gras, 5 grame agar-agar / sau 16 grame gelatina diluata in 50 ml apa. 




Puneti laptele la fiert si cand aproape a atins punctul de fierbere, adaugati pudra de agar-agar, amestecati si lasati-l sa dea in clocot, apoi il lasati la racit. Mda, apoi desfaceti cutia cu lapte condensat, pe care, daca mi-ar permite trupul, l-as manca tiptil-tiptil cu lingura!! ;)


Faceti banana - pasta - cu mixerul vertical, incorporati-o in laptele condensat cu o spatula, iar cand laptele a ajuns la temperatura camerei, il adaugati in cel condensat.  Nu uitati sa incorporati coniacul si esenta, apoi gustati.. hmmmm dementiala, nu-i asa? Daca folositi gelatina, nu mai dati laptele in fiert, ci doar il incalziti.. si procedati cum v-am scris, mai sus la versus ;)


Apoi turnati urmatorul rand de crema.. mda, sa-i zicem aproape ultimul !


Si in faza asta e musai sa stea vreo 2 ore la rece, ca-i spongioasa si fitzsoasa crema! Ideea e urmatoarea.. cand  o atingeti si vi se lipeste de deget ca un scotch, dar nu se ia.. atunci e gata! Hai sa zicem 3 ore la rece (desi e mult) si am incheiat discutia, da? ;)

Jeleul de mango: 1 mango (respectiv 230 grame cantarite dupa ce l-ati dat pe razatoare), 400 ml apa, 50 grame zahar, 1 lingura mare cu esenta de lamaie, 2 grame agar-agar / sau 6 grame gelatina.  


Puneti la fiert fructul dat pe razatoare, apa si zaharul timp de 12-15 minute. Apoi mixati compozitia cu mixerul vertical, repuneti iar vasul pe foc adaugand si pudra de agar - agar, lasati-o sa dea o data in clocot, apoi luati vasul de pe foc, adaugati esenta si lasati amestecul sa atinga cat de cat temperatura camerei. Daca-l pregatiti din timp, iar crema cu lapte condensat nu s-a intarit suficient, dar jeleu sta deja batz, atunci il reincalziti. Asta-mi place la agar-agar! Daca folositi gelatina, o adaugati la final. Si turnati ultimul strat !! 


Lasati tortul la frigider pentru inca vreo jumatate de ora, apoi il decorati cum doriti. Eu am optat pentru piersici din compot. Ufff, ca lunga postare a mai fost, desi tortura aproape ca se face singura, pe cuvant de om serios! 


Si desi parte fin, nu e!! E putred de bogat in parfumuri: dulci cand ti-e sufletul imbatat de desire si timid de acru cand e musai sa-ti potolesti nevoia contagioasa de dulce! 


Si chiar daca acum vi se pare a little strange ce zic, de la prima incercare o sa admiteti in intimitatea gandurilor voastre devoratoare:  I think I fell in love, si asta again and again!;) Soo, pana una alta, like me, fix aici si pe FB. Timp de 2 saptamani puteti sa-l pretuiti printr-un comentariu si like pe al meu! ;) Io chiar va rog sa faceti asta! ;) Multam fain!!


Retete imi apartine in totalitate, in case u wonder.

9 ianuarie 2012

Pui umplut cu struguri si mere

Nu stiu ce-am asteptat atata sa va scriu despre puiul asta. Hmm, cred c-am fost prea indulgenta cu porcu' pana acum. Ideea e cam asa: puiul, fara niste mirodenii complementare nu face doi bani, parerea mea! Si de fiecare data cand cotrobai dupa el prin magazine, am in gand parfumuri, arome ce-l pot pune cu botu pe labe, iar in cazul asta cu beutura temelie! 


O nebunie de anotimpuri zac in burta lui, parol ca da !


Mama e de vina ;). De Craciun am prins-o in actiune c-un curcan de 6 kg... iata si dovada .. si d'atunci am salivat intr-una la 'struto-camila' ;)



Poze finale la curcanu asta, n-am !! Eram prea ametita dupa ce-am mancat un ditamai copanu, tartita si o aripa! O da, le-am mancat pe toate dintr-o rasuflare, ca prea grozava carnea ii era, asta-n timp ce curcanul era mort de beat ca sa-si dea seama cine si cum l-a savurat! C-a taiat mama cepu la butoiu cu vin si-a turnat nene, nu s-a jucat! Asa ca i-am imortalizat si furat reteta ! Saru'mana ;)

Dar cum unde-s multi puterea creste, cu noi doi... e cu totul alta poveste. Asa c-am ales o strutzo gaina de 1700 grame si i-am pecetluit soarta! Si inca ce mai soarta ! E musai sa uiti ca ai permis categoria B dupa ce-l mananci si clar sa te culci daca-ti imaginezi ca ai permis de port arma.. mda, de kilarit gaini si furat mere din livezi ! Deci, dupa masa.. sleep tight !

Toata treaba incepe cu marinata, nene! Nu mai putin de 24 ore.. Fix asa: 1 lingurita cu varf de marghiran, 1 lingurita plina cu pudra de ghimbir, 1 lingurita plina cu marar uscat, 1 lingurita rasa cu  cimbru, 1 lingurita plina cu rozmarin uscat, 1 lingurita plina cu boabe piper, 1 lingurita cu varf cu ardei uscat,  1 lingurita cu busuioc uscat, 1 lingura mare plina cu sare, 5 catei de usturoi pisati, 50 ml ulei, 2 litrii vin (de tara) - musai dulce!!


 Il frecati bine pe puiul asta cu toate mirodeniile de mai sus, il puneti intr-un vas ingust cu pereti inalti (eu l-am mutat intr-un asemenea vas dupa shooting;)) si imbatati-l brusc cu vinul ala dulce! Apoi turnati si uleiul, acoperiti vasul si dati-l la frigider pentru 24 ore .. 1 ora- 2 in plus nu strica, dar mai putin de 24 da! 


In tot timpul ala petrecut in baitz, daca nu-i innecat complet in vin, il intoarceti de vreo 3 ori  la interval de 8 ore.. ca sa-i faceti manga fiecare celula! Daca nu are vin deasupra, atunci o sa-i vedeti carnea putin uscata, cersind dupa 'apa' ! Il intoarceti asa dara pe partea ailalta, sa-i dati milogului vinul ce i se cuvine!

A doua zi.. faceti asa.. In scoateti din vasul cu pricina, il asezati frumos pe-o farfurie, il ungeti bine bine (nu uitati interiorul) cu o lingura nu prea plina cu boia de ardei iute, apoi doar deasupra cu 50 grame unt - la temperatura camere si o lingurita rasa sare, luati cu mana mirodenii din vasul ala cu vin.. i le puneti deasupra si-n burta si pulsati iar cu 1 lingurita plina cu boia de ardei iute.. prafuit deasupra gainii cu sita! 


In timp ce-n burta incape un alai mare..  mere si struguri gatiti de sarbatoare!


Mai bine zis incape-n burta puiului.. cateva mirodenii luate asa cu mana din vinul ala, 50 grame unt feliat.. pus printre mere si struguri, 5 catei de usturoi intregi cu coaja cu tot, 300 grame struguri dulci de masa, taiati pe din doua si curatati de samburi si cate felii incap de mere.. puiului meu i-a incaput un mar si jumatate !! 



Apoi mutati puiul in tava, turnati vinul ala imbalsamat pe langa (nu-l stropiti ca sa dus pe apa sambetei toata insprava) sa tot fie cam 4-5 cm cu vin in tava! Acoperiti tava cu folie de aluminiu - intepata pe alocuri cu furculita, iar cuptorul fiind preincalzit deja.. ii pasati minunatia de gaina! Timp de 2 ore la 190 grade sta gaina asta sub folia de aluminiu (abia dupa o ora turnati peste ea sos din tava), apoi ii dati cosmelia jos, o 'insiropati' frumusel cu sosul din tava, ii turnati deasupra 50 ml ulei si-o mai lasati fara folie la cuptor timp de 30 minute la 190 grade ..(depinde de cuptor, p'al meu sa-l ia naiba, ca i se micsoreaza flacara in timpul coacerii si musai trebuie sa ma uit dupa 'ea')... timp in care mai adapati de vreo 2 - 3 ori gaina cu 'sosul' din tava ! 

Cand o mutati pe platou, aveti grija cum o scoateti, sa nu-i faceti o epiziotomie nedorita, cum i-am rupt eu tartita-n doua! Nu aruncati sosul!! O nuuuuu!!! Il beti ;) Acu pe bune... il turnati peste gaina, dupa ce o faceti bucati! Iar merele si strugurii aia.. pacat ca nu-i gaina asta curcan.. c'aveam loc nu gluma de mai multe! Sunt pline de arome! Si imbatate pe masura! Musai vin dulce, ati retinut da?!?!


Cum miroase in casa?? A alarma, pa cuvant! 
Si daca punctul culminant e vinul..  deznodamantul.. e fara tacamuri, ta-dammm! 


Nush' cum sa va zic.. gaina asta e muta dle! E atat de muta, incat se ia! Aveam acolo si-o salata proaspata (de sera, na), buna rau ce-i drept, dar n-avea fatza dle' de shooting! Deci cina a fost cam asa, puiul asta.. un vin tare, bun si rosu de tara, salata aia invizibila de care va vorbeam, o painica - ce misto ar fi fost sa-i zic de casa, dar nu-i, na! si mutenie tata... Asta-i genul ala de cina muta, in care ti se prelinge aroma puiului pe barba, pe lingi pe dejte,  pe buze, bati cu pumnul (asa usor, senin, senil) in masa, saruti gaina si-o infuleci! Nebunie curata, da! 



Reteta ii apartine mamei, in case u wonder;)

6 ianuarie 2012

Tort cu mousse de ciocolata, piersici si aroma de portocale

Sunt topita dupa combinatia asta! Pornisem initial de la ideea unui mousse de ciocolata, dar cum in verva pregatirilor de revelion - ni se intampla tuturor (I need you to confirm ;) sa ne reintalnim cu toate borcanele pe care le-am luat de si fara nevoie si le-am adapostit in camara cu cateva zile inainte de x day.. ce alearga parca spre noi (pentru partea asta fantezista n-am nevoie de confirmare, stiu sigur ca ni se intampla tuturor:)) cu niste picioruse mici imaginare s'un ditamai burtoi plin cu toate cele stigand use me, use me.. am folosit si piersici si parfum de portocale.. o minunatie imbietoare, pe cuvantul celor ce s-au dezmierdat cu dulcegaria asta, parol !! 


Si cum puteam eu sa-i rezist unui burtos de tonaj mare, mai bine zis 800 grame - cu piersici - Olimpia parca sau orice alt gen!? Nope, asa ca i-am pecetluit in taina soarta! E fin, e chiar prea fin pentru firea mea, cu un parfum de portocal ce-mi sopteste parca sa nu fiu speriata ca-i putred de bogat in arome dulci acrisoare, cu extra flavour de ciocolata alba.


Cum mai e? E simplu! O da, in primul rand e simplu. Te uiti la el si desi nu vezi nimic fantastic vrei sa-ti adancesti cutitu-n profunzime. Dar nu-l doare! Parol ca o cere!! Se taie usor, poftindu-te parca sa-i intrii in intimitatea celor mai personalizate arome !



Si incepe c-o treaba kinky de lipicioasa - fondant marshmallow!


Sa purcedem asa dara la treaba:

Ziua 1.. pregatiti fondantul din marshmallow pentru ziua X ce vine cand va fi sa fie - in interval de-o saptamana - 10 zile ! M-as incumeta sa-i zic o luna, dar nu l-am gazduit ever atat de mult la mine-n bucatarie, asa ca-mi inghit vorba si strig in gura mare 7 zile soro, 7 zile !

In ziua cu pricina lucrurile se desfasoara teribil de simplu, intr-o stare constienta de amorteala ;) N-as putea altfel sa gatesc pentru zece suflete fara sa-mi inhib/ controlez/ gestionez centrii nervosi, aia de-i posed acolo unde si cum trebuie.

Blatul ! Offf blatul asta de pandispan ce te lasa mereu fara grai vazand cum pot niste oua si un praf de stele sa se transforme intr-un inamic caloric, cand il tai pe din doua si-l umpli cu toate cele?  Dar n-am poze.. ufff n-am poze intermediare, c-am robotit ca un bondar murdar la gura cu urme de cioco, piure de piersici, pasta de castane, porc, pui de toate! Beah.. just watter for me de acum incolo! Asa c-o sa fie in putine cuvinte si las pe alta data povestile deocheate despre blatul asta o sa va dezmierd cu noi imagini!

So, blatul de pandispan: 5 oua cu 150 grame zahar si un praf de sare se mixeaza pana iti tripleaza volumul... procedura ce trebuie sa dureze nu mai putin de 25 minute c-un mixer obisnuit, cu Ken-ul sau KA cam 20 pe puterea 3 l-am lasat eu. Se adauga apoi treptat 150 grame faina - cernuta, asa usor sa nu-si piarda volumul. Cuptorul e deja preincalzit, iar tava de tort cu diametrul de 26 cm (tapetata la baza cu hartie de copt) isi asteapta trofeul. Turnati acolo compozitia si lasati blatul in cuptor pentru 25 -30 minute la 180 grade. Nu deschideti usa, ca se lasa! Altfel o sa aveti un blat pufos de vreo 4 -5 cm inaltime! Lasati blatul la racit, in taiati apoi pe din doua, partea de deasupra putin mai subtire decat cea de jos, de vreo 1,5 - 2 cm - cat sa sustina greutatea fondantul.

Mousse-ul: 300 grame ciocolata alba cu 110 ml frisca lichida se pun la topit intr-un vas la bain marine, apoi se lasa la racit. Apoi aveti nevoie de un borcan de 800 grame cu piersici decojite. Erau cam 6 bucati acolo, dar eu am mancat-o pe una;) Deci voi scoateti piersicile din compot scuturandu-le de zeama, le faceti pasta cu mixerul vertical, apoi cantariti doar 360 grame pasta de piersici - doar atata folositi. Puteti s-o puneti pe toata, dar atunci trebuie sa pulsati la cantitatea de gelatina, asa ca mai bine faceti cum va zic ;). Pasta asta o amestecati cu ciocolata topita. Puneti 15 grame praf de gelantina intr-un pahar cu 50 ml apa rece, iar dupa vreo 8 minute o incalziti la microunde pentru 10 - 15 secunde (sau bain marine - avand grija sa nu dea in fiert) - si o adaugati in compozitie.  Separat mixati 170 grame frisca lichida pe care o incorporati usor cu spatula in compozitia de ciocolata si piersici. Adaugati apoi 35 ml esenta de portocale si 1 lingura cu Whisky.

Apoi taiati blatul, pe cel de jos il insiropati cu toata zeama de compot ramasa - in care adaugati in prealabil o lingura cu esenta de vanilie, apoi turnati mousse-ul (toata operatiunea asta se desfasoara in tava de tort cu inel detasabil (pe care o puteti captusi cu folie alimentara - eu nu am folosit si totul a fost ok), adaugati blatul de deasupra si dati tortul la frigider pentru 3-4 ore. Apoi scoateti inelul tavii, imbracati tortul cu un strat subtire de frisca, apoi il acoperiti cu marshmallow fondant. Cum il intindeti pe asta v-am zis la reteta in cauza.. Un praf de zahar pufra intins pe masa, un sucitor curat, uscat, prafuit si el cu zahar, avand grija de fiecare data cand intindeti sa nu se lipeasca fondantul de masa. Il dezlipiti cu grija cu o paleta si iar prafuiti masa acolo cere zahar!

La model nu ma mai bag. Aveti dezlegare sa faceti tot ce va trece prin cap!;)  Ta-dammm !!



Metamorfoza imi apartine ;)


5 ianuarie 2012

Salata de icre

Hmm, nici nu stiu cum sa incep postarea asta! Chiar daca e aperitiv, eu una o declar 'mancarea' mea preferata chiar si dupa 16 ani de viata, p'un picior na, si voi acum! O mananc cu lingura, maaai! Stiu ca ingrasa, dar nu-mi pasa s'atunci daca-i bal, bal sa fie - intotdeauna cu icre de stiuca si-o maslina palarie. Ca tata zice mereu.. icrele se decoreaza - so be it!


Pe alea de crap nu le iubesc decat intr-o singura varianta: combinate aproape spre finalul procedurii 'nenea mixer' - cu o lingura plina cu icre de stiuca.. doar asa (mama stie;)) le inghit!;) Sunt pline de proteine! Da stiu ca alea de crap contin si mai multe proteine, sunt mai hranitoare si mai bune pentru unii, dar nu poti sa faci nimic pe gustul meu, omule! Asta-i mancarea mea preferata si cu asta basta, am zis? Am zis!!


N-am mancat ever salata de icre la cutie, adik am luat o tzara dar nu va zic ce-am facut dupa .. Cert e ca n-am inghitit ;) Prefer icrele de stiuca, alea negre, sa zicem cateodata crap cu stiuca si le detest pe alea mici, de herring sau other shits like this!

Sa va mai zic ca am suferit un soc cand 'plecand de langa mama' am gustat fara sa stiu icre de stiuca cu gris sau paine??? OMG!!! Daca omorati bunatate de icre cu asa ceva, mai bine nu mancati nimic!

Nu stiu cum sunt alea din Cora sau Carrefour - varsate - la 2 mil si ceva kilogramu'. Slava Doamnului ca-mi trimite tata ;) N-am cumparat ever icre proaspete, ca sincer mi se pare o risipa sa las p'un kg de icre un sac de bani, dar na poate mi-s eu zgarcita. Inca nu m-am dumirit! ;) Cert e ca le primesc si le cer cu mare drag ;)) Saru'mana tati !!;)


Daca sunt proaspete si nu-s sarate, desi ma indoiesc ca altfel n-ar rezista prea mult in galantare, pentru o pastrare indelungata le prafuiti cu 10% sare grunjoasa la 1 kg de icre proaspete abia scoate din burtoaie. Iar daca aveti norocul sa gasiti vreo stiuca cu icre-n burta, scoateti pungile cu icre - de regula sunt 2- avand grija sa nu le spargeti si cu mainile curate, scoateti icrele din pungute cu lama cutitului - aia de nu taie, le curatati bine bine de vinisoare, le puneti intr-un tifon sa se scurga bine, le prafuiti cu procentul corespunzator de sare si le adapostiti la frigider in borcane. Si cand va vine cheful, la mixati de le sar fulgii cu apa minerala, ulei si zeama de lamaie /sau putin otet drept acreala.

Scurt: am folosit 300 grame icre (avand deja borcanele pregatite nu mai adaug sare), zeama de la mai putin de jumatate lamaie - adaugata treptat dupa gust, 550 - 600 ml ulei de floarea soarelui - nu-l irositi ever pe cel de masline ca va lecuiti ;) si pana intr-o 100 ml apa minerala..


Procedura e simpla: puneti cantitatea asta de icre intr-un vas cu peretii inalti, picurati o lingura cu ulei si mixati pe putere mica la inceput pana se leaga. Dupa vreo 5 minute adaugati putin cate putin ulei.. si de fiecare data incorporati-l bine inainte de a adauga urmatoarele 'picaturi'.. Nici picatura - nici val, asa subtire de vara, nush' cum sa zic, intelegeti voi .. Si mariti puterea mixerului abia cand s-au legat bine si par sa prinda culoare si contur. Icrele de stiuca sunt din nascare pretentioase, asa ca aveti grija la mixer. Bobul fiind mare se sparg dintr-o data prea multe si riscati sa vi se taie!


Cand incep ele sa devina batoase, adaugati din sfaraiala de apa minerala sau sifon si mixati in continuare.. alternand cu cantitatea de ulei, pana cand obtineti consistenta dorita, adaugand zeama de lamaie dupa plac. Al meu tata le bate cu o lingurita de otet. Le mentine gustul ala de icra, nicidecum nu se simte lamaia acolo, in schimb sunt acrisoare exact cum va imaginati ca poate face zeama de lamaie ! Iar toata procedura asta dureaza  cam 20 - 30 minute c-un mixer obisnuit.


Nu are cum sa vi se taie icrele dle' daca respectati principiile. Icrele:
- proaspete trebuie curatate bine de vene si scurse inainte de a le sara corespunzator;
- se mixeaza intr-o singura directie;
- la inceput se mixeaza pe puterea cea mai mica pana incep sa se lege;
- uleiul se adauga treptat si nu mult odata.

Ca sa reparati isprava:
- adaugati un praf de sare de lamaie sau o lingurita zeama de lamaie si/ sau apa minerala / o lingura cu lapte si mixati pana le trece buba;
- sau o luati de la capat - asta e cea mai sigura, dar si cea din urma metoda: bateti separat o cantitate mica de icre (o lingura e de ajuns).. si dupa ce le-ati mixat fix dupa procedura de mai sus, atunci adaugati cate o lingurita din icrele taiate, incorporandu-le complet pana sa adaugati urmatoarea lingurita. Simplu ca buna ziua, nu?!

Si sunt o grozavie, c-un gust intens de peste, ca niste diamante dulci, usor sarate ce-ti trosnesc printre dinti'. Consistenta mai bogata ca asta nu-i ! Le puteti adauga la final ceapa taiata marunt (ever nu o dati pe razatoare, ca se combina gusturile astea intr-un asa hal de nu mai stie icra daca-i icra sau e ceapa). Deci taiata marunt, da?? Si-apoi sa te tii dle!!


Cu o painica alaturi, mda.. nu prea-ti vine sa zici piua pan' nu mai ai suportul asta pentru ele.  Asa ca s-aveti pofta la icre si chef de-o electronica dupa si-o tuica de prunisoara!





3 ianuarie 2012

Rulada cu crema de castane si ciocolata

Pot sa-i zic Bûche de Noël, da ? Uite ca-i zic, chiar daca n-are ciupercute alaturi si nici trunchiul nu prea-i trunchi. Da ideea e demential de delicioasa, unde mai pui ca trunchiul il 'desenati' voi mai bine decat mine cu paleta sau cu furculita.. s'atunci Buche-ul e chiar Bûche de Noël, valabil pentru Craciunul care vine ;).  Dar cine zice ca doar in preajma sarbatorilor va puteti bucura de dulcegaria asta? Eu una nu! Asa ca hai sa trecem repejor la treaba!


N-am poze premergatoare, ca-n fortota pregatirilor n-am mai avut timp, dar va imaginati voi ce si cum, da?


Si-ncepem cu blatul.. 3 oua mari mixate strasnic cu 115 grame zahar intr-un vas ce suporta operatiunea bain marine. Din momentul in care fiarbe apa, puneti vasul cu ingredientele deasupra celui dintai si mixati - 5 minute e suficient. Dupa cele 5 minute, luati cu o manusa vasul ce-a suportat vaporii de abur si continuati sa mixati pana cand compozitia s-a racit complet si aveti drept dovada valurile lasate-n urma mixerului - cum c-a trecut p'acolo el. Apoi incorporati 85 grame faina si 30 grame cacao, cu spatula clar! Va purtati cu blatul asta, intocmai cum pretuiti blatul unui pandispan. Dar vorbim despre ideea asta la tortul acoperit cu marshmallow fondant! Zic eu maine, asa sper ;)


Tapetati cu hartie de copt o tava cu diametrul de 33 cm * 23 cm (sau pe aproape) si turnati acolo compozitia intinzand-o frumusel pe toata suprafata, avand grija sa nu atingeti marginile hartiei de copt. Cuptorul fiind preincalzit deja, dati tava la cuptor pentru 12 minute la 180 grade. Ideea e urmatoarea: cand atingeti cu degetul blatul copt - e musai sa-si revina la forma initiala, ca si cand dejtu ala nici n-a trecut p'acolo ! Altfel il mai lasati in cuptor pentru inca vreo 3 minute (iar in cazul asta cuptorul e de vina! altfel n-ar fi nevoie de clipele astea-n plus!) .

Dupa ce ati scos blatul din cuptor, il lasati vreo 2 minute sa zaca acolo, timp in care asterneti pe masa o foaie de copt si deasupra ei un stergar curat (unul dupa care n-o sa plangeti cand se termina procedura -  parerea mea e c-o sa-l aruncati), rasturnati peste prosopel rulada (in faza asta lasati-o vreo 5 minute sa se raceasca), acoperiti o latura a ruladei cu vreo 3 - 4 cm din prosopel si invariabil hartia de copt (ca atunci cand incepeti sa rulati sa nu aveti blat pe blat, ci blat pe foaie) si rulati ceea ce va fi Buche de Noel... Apoi il uitati asa pana cand e gata crema. Pana aici e ok, da?


Dar in timp ce se coace trunchiul ala, va apucati de crema.. musai! Gen: piure de castane - si nu vorbesc de piureul de castane pe care-l gasiti oriunde la borcan! Ci despre piureul de castane pe care il gasiti in Cora - langa pungutele cu fructe congelate. L-ati vazut la fata la inghetata aia dementiala de castane si cafea si la prajitura cu mere.. hmm o nebunie dulce ce mai ! ;)

Sa-l scoateti din timp din congelator ! Altfel o sa aveti ceva de asteptat ;) Deci.. un pachetel de 250 grame piure de castane sfaramat in maini - lasat sa cada in vasul lui Ken sau Aid, sau orice alt vas preferati voi! Adaugati 1 lingurita plina cu miere de albine, 2 lingurite cu crema de ciocolata - Nutella am folosit eu, 1 lingura cu Whisky sau orice alta esenta va face bine, 200 grame frisca lichida (turnata treptat daca folositi un mixer manual) - sau lasati mixerul sa-si vada de treaba in celalalt caz. Pe puterea 3 l-am pus pe Ken sa traga la jug, iar eu mi-am vazut de alte cele, gen salata de boeuf - dietetica - helllooo;). Dupa, bagati crema in frigider sa capete consistenta si apoi o-ntindeti pe buche ;) Teoretic e de preferat sa aveti crema pregatita in avans, dar garantez pe barba mea ca merge oricum... mai ales daca serviti rulada complet asamblata dupa vreo ora - doua de stat in frigider.


Urmeaza podoaba - crema de ciocolata - pe care o folositi dupa ce umpleti rulada. Din 200 grame ciocolata topita la bain marine impreuna cu 200 grame frisca lichida -  dar se muleaza la fel de bine pe situatie si smantana grasa de gatit. Dupa ce s-a topit ciocolata, lasati crema la frigider sa se raceasca, apoi o mixati bine, ungeti cu ea rulada si gata.



Etapele raman la atitudinea voastra. Ideea e sa aveti blatul rulat (in prosopel) in tot timpul asta in care cremele se mixeaza, racesc si iar se bat. Sau invers.. cum vreti. Dupa ce i-ati nivelat crema de cioco dupa plac, trunchi de copac sau fin ca fundul unui bebelus, il trageti o coafura de ciocolata cu peeler-ul de legume, apoi o bagati la frigider pentru o ora, iar dupa.. gata.. nu mai e nici un dupa! Ii faceti felul in cel mai delectabil mod ever ;) E absolut savuroasa - striga M din rarunchi ca da!!