20 ianuarie 2012

Varza de Bruxelles gratinata

Cand vezi varzuca asta de Bruxelles prin market, te intrebi cat de departe e aparenta de esenta, am dreptate?! Si prima data, poate chiar si la o a doua intalnire cu ea ii intorci spatele si pleci! Mda, gresit dle' da!! Nu ti-a zis nimeni ca bubuie de acid folic si vitamina C, iar daca esti norocoasa purtatoare a unui bebe, atunci e musai sa n-o ocolesti? Iar pe tine - producatorule de testosteron, te ajuta sa nu-ti vezi prostata inflamata! Mai stati pe ganduri? Hai la market ! Sa cumperi daca nu 2, macar o caserola cu varza de Bruxelles, da?! Culoarea: hei ai grija la culoare: sa fie vie, d'un verde asa aprins! Desfa cutia aia fara grija si pipaie varzuca! Hai ca nu te acuza nimeni de hartuire, stai linistit/a! Trebuie sa fie tari, sa-ti trosneasca frunzele-ntre degete! Au trosnit au ba? Cam nu, ia uite ce varza zbarcita si palida! Auci, ce-ai dle esti masochist cumva? Evit-o / raporteaz-o / treci mai departe! Cauta asa haotic cu privirea prin toate cutiutele alea, pan o gasesti pe aia cea mai cea! Da-n perioada asta cu siguranta gasesti chiar multe frumuseti din astea!! 


La mine nu-i saptamana sa nu mananc asa ceva, ca-mi lasa colonul sanatos si-mi protejeaza inima! No bine, azi mi-am facut iar provizii serioase de sanatate la doza, ca de la o vreme-ncoace nu-mi mai aluneca bine pe traseu carnea aia grea! 


Noteaza asa:  o casoleta cu 570 grame varza - asta asa brut - ca vorbim imediat de netul cu care ramai, 4 oua, 150 ml lapte 3,5% grasime, 2 lingurite rase cu mac, 1/2 lingurita boia de ardei iute, 2 varfuri de cutit scortisoara,  1 lingurita cu sare, 1 lingurita plina cu marar uscat si niste patrunjel proaspat - pentru decor - doar daca ai! ;)

Da intai de toate pregatesti varza. Si daca nu m-ai ascultat si-ai nimerit o varza cu cele doua frunze ce-o-nvelesc mai galbene, le rupi usor si tai putin si din cotor! Eu rup primele 2 frunze oricum! Am o buba recunosc! Prin urmare mie mi-au ramas fix 470 grame varza -asta-i netu - ia aminte si pornesti d'aici da?! Pui niste apa la fiert, cam un litru as zice, n-am masurat, pui acolo si-o lingura cu sare si cand apa a inceput sa-si verse nervii - dai drumul la varza! Si te holbezi la ceas fix 5 minute! Hei, gata gata c-a expirat timpul! Preincalzesti cuptorul la 180 grade si ... strecori varza, treci peste ea un jet de apa rece si-o asezi asa jumi-juma in 2 vase! Si ca sa-ti faci o idee iti spun ca ale mele au 13 cm pe diagonala si 5 in inaltime!  Asezi si 25 grame unt - asa cubulete peste fiecare (50 grame in total, da?) si incepi sa bati ouale!


Bati cu furculita, lasa mixerul ca-l murdaresti degeaba ! Adaugi laptele peste oua, celelalte prafuri si le ametesti vartos cu furculita; apoi torni amestecul peste minunatia asta de varza! Razi deasupra 200 grame cascaval afumat - (100 grame in fiecare vas) - nelipsit sa fie parfumul asta autentic si complementar! Ne-am inteles, da?!


Si bagi vasele in cuptorul preincalzit - cam 20 -25 minute la 180 grade - depinde putin si de cuptor! Ideea e simpla: dupa 15 minute iti vari mana inmanusata bine si misti un vas asa nevrotic fix ca la sarmale, intelegi tu! Daca s-a prins laptele de oua si ouale de lapte, iar culoarea e fix asta, e gata! Daca nu, mai lasi putin! O sa vezi cum consistenta se umfla-n pene ca nebuna, fix ca la souffle. Si mda, apoi volumul o ia asa usor usor la vale si ajunge fix ca-n poza! Varza e usor crocanta, iar bobitele alea de mac isi merita toti banii.. zici ca mananci cea mai delicioasa placinta usor picanta, sa nu uitam da?! Iar mirosul ala, hmmm ce nebunie, nu?? Si gustul.. da nu mai bine tac eu si-mi povestesti tu ?!?


Simplu, teribil de simplu, sanatos si nepretentios! Ca-n luna asta Mitinita ne invita sa dam jos de pe solduri ce-am pus de sarbatori! Si e atat de buna mancarica asta, c-o sa-ti para rau c-ai cumparat o singura cutie, ai sa vezi! Dar data viitoare cand mergi la market..  fix la ele iti doresc sa te gandesti !!!;))




Reteta imi apartine, in case u wonder.




19 ianuarie 2012

Ciorba de perisoare

Nu stiu altii cum o prefera, dar baietii mei sunt insetati dupa ciorbita asta de perisoare. Si nu-i deloc zeama lunga, ciorba acra! E dulce acrisoara, consistenta de numa' si chiar daca n-are nici o picatura de smantana in ea, tot ti se pare c-a trecut tiptil tiptil p'acolo! De regula pregatesc perisoarele din carne de porc, iar pentru cel mic intotdeauna din carne de manzat. Si nu stiu cum, sub amorteala ce se tine ca scaiu de mine de ceva zile-ncoace, am descongelat un mini pachetel cu carne, camuflat intr-o punguta inchisa la culoare si peste ce am dat... carnita de manzat, o da! Deci fix asta e ciorbita preferata a lui Eduard ! Si m-a prins nene o boceala din aia de dor, ca pustiul meu e plecat in vacanta la bunii si bunelo si ce misto de ei, de el ! Ca ai mei, cu sufletul lor mare cat norii aia senini si pufosi dintr-o superba zi de primavara, parcurg 300 km si la 3 dimineata doar daca le spun in soapta help si ma minunez de fiecare data cat sunt de fresh dupa atata drum, cu bratele larg deschise, cu mii de pupici si zambete pe buze si cum - cu o dragoste neconditionata in suflet isi fac grijile pierdute si ni se dedica noua ! Si cum altfel cand Eduard le este cea pretioasa comoara ! Doamne cat de mult ii iubesc!!  Ete fix dupa ciorba de perisoare a mamei e  reteta asta, altfel se putea?


Cu ciobita asta am crescut eu mare, lingand din blide si castroane, pana zicea cineva piua! Deci draga Edi, de data asta, ciorbita a mancat-o taica'tu si pentru tine!  Cu niste ardei usturoiat (c'asa ii place lui sa-i zica, a se intelege ciusca) de sta si matza-n coada, parol ca da!;) Chiar si dupa ani de zile de cand suntem 3 intr-unul, o savureaza cu aceeasi molipsitoare placere, de-mi vine si mie sa mananc 2 blide cu ciorba-n loc de unu!

Eu o prepar de cand mai stiu intrata in bucatarie cu ochii inchisi deja, iar pentru o replica originala ;) va zic asa: Cantariti tot ce va zic eu acuma, iar in afara de sarea dupa gust, faceti-o intocmai! O sa stati numai cu lingura-n ciorba si cu ciorba-n gura; e tabu ciorba garantat!

Pregatiti: 1 ceapa mare - taiata marunt, 250 grame telina data pe razatoarea mare (toate curatate si cantarite apoi, da?), 180 grame morcovi dati pe razatoarea mare (cam 3 bucati), 100 grame  pastarnac - ras intocmai. 


Puneti 3,5 litrii apa la fiert si scapati acolo legumele amintite mai sus! Eu spumez cand legumele dau in fiert si apoi adaug 2 linguri cu sare (voi dupa gust), 3 linguri cu ulei si 2 -3 prafuri piper!

Iar intre timp va ocupati de perisoare: Amestecati 400 grame carne tocata de manzat (e un best off fata de cea de porc, dar merge si aia struna) cu 1 ou intreg, 2 albusuri, o jumatate legatura patrunjel tocat marunt, 1 lingurita cu marar uscat, 3 linguri pline cu orez (spalat intr-un jet de apa fierbinte), 1 lingurita cu varf sare si 2 - 3 prafuri piper.


Incorporati bine bine ingredientele astea, pana cand toate devin unul! Si cu mainile putin umezite, creati perisoarele. Iar cand legumele din vas aproape c-au fiert, sa tot fi trecut vreo jumatate de ora de la primul clocot, dati focul pe puterea mica si adaugati in zama aia 3 linguri pline cu orez si gramajoarele de carne. Si le lasati la fiert pentru vreo 30 - 40 minute!


Dar dupa vreo 20 minute asa, adaugati o lingurita cu marar uscat, jumatate legatura patrunjel si jumate legatura leustean - fin tocate! Eu n-am avut leustean proaspat, asa c-am pus un pliculet cu leustean uscat - adica 6 grame! Turnati fix atunci si 500 ml bors de putina, gustati si mai potriviti de sare si piper daca e cazul!



Pe ultima suta de metrii, spargeti bine cu furculita 3 galbenusuri si adaugati asa pic pic 2 polonice cu zeama peste ochiurile alea, amestecand continuu! Varsati continutul bolului in cratita cu ciorba, ametind usor lingura de lemn p'acolo!


Si dupa inca vreo 2 -3 clocote luati vasul de pe foc si gata!! 


Ciorbita asta e un ocean de amintiri in care se rasfata un imbietor parfum de leustean si zeci de alte treburi! Simtiti si voi, au ba??;) Sa tot aveti pofta, zic eu !!





17 ianuarie 2012

Gogosi

Voi ce parere aveti de alinturile gen gogosica, or other kinky stuff like this?:) Io una nu ma impac deloc cu asa ceva (pretenii stiu de ce;)), imi iau imediat jucaria si plec! Da cand vine vorba de gogoasa-nfuriata (desi-i detesc atributu si nu-i percep comparatia??) stau la coada aia lunga, alaturandu-ma celor ce asteapta cu sufletu la gura sa-si prafuiasca mustatile cu zaharu ala pudra, ori sa-si smaltuiasca dantura cu ciocolata, caramel si alte toppinguri !



De ce infuriata, dle'? E delicata si lovely rau - asa colorata - intr-un ocean de praf de stele (cititi si voi pudra de zahar) simplu sau indoit c-un strop de apa si pictat in zeci de feluri.


Povestea gogosii e antologica, parerea mea! Cat despre pufoseniile astea, pana acum le-am mesterit de 3 ori. Totul a inceput intr-o seara cand, primind un colet mare cat cutia unui televizor cu tub, pe langa my precioussss Ken se afla si o mini carticica pe 3 foi A4 - printre care si o reteta de gogosi! Dar nu e asta de v-o zic voua acum, ca aleia din carticica ii lipseste pufosenia, de aroma nu mai zic, Ralu stie - ca doar Ken-ul ei e frate de cruce cu al meu si-au venit pe lume cu aceeasi 'carticica' companie !;) Si nu stiu cum naiba se face ca esecurile primesc mereu cantitati duble ;) Ete ca m-am lecuit sa fac o reteta pentru prima data - la patrat !;) Da-n verva aia, cu Ken-ul ala sclipitor in casa, am zis s-o fac lata cu reteta din dotare, si chiar a fost hard de lata dar in a bad way ;)

O sun pe mama, ii raportez esecul, ingredientele, modalitatea de preparare si-mi zice unde-i buba: ca regula generala pufoseniile cer aproape juma de cantitate apa raportata la intreaga cantitate de faina! Si da, poti pune lapte, dar sa fie chiar mai putin de jumatate din toata cantitatea de lichid! Si alte treburi, dar le vine si lor randul!;) Asa ca reteta aia am modificat-o pe vecie, nu se mai pupa nimic ! ;) Io mi-am notat, am executat si repetat - si iaca aici la ceas de seara va conjur sa o testati! Acum haideti sa vedem cum sta treaba:

Aveti nevoie de: 450 grame faina, 90 ml lapte, 130 ml apa, 1 ou intreg, 1 galbenus de ou, 40 grame unt (mama zice ca untura sau margarina e mai buna), 50 grame zahar, 1 praf de sare, 1 plic de drojdie uscata - 7 grame, coaja rasa de portocale, 1 lingura plina cu esenta de vanilie sau portocale, si in bucatarie - cald sa fie musai, da ?!

In primul rand, faina trebuie sa fie la temperatura camerei! O cerneti intr-un vas (sau direct in bolul mixerului), ii faceti o gropita in mijloc in care turnati laptele cald in care ati dizolvat drojdia, pudrati lichidul cu putina faina din vas, acoperiti bolul cu un servet si lasati maiaua asta vreo 10 minute la dospit. Apoi incalziti apa (aveti grija sa nu opariti drojdia, sa nu fie apa fierbinte, ci doar incalzita), adaugati zaharul, untul (topit si racit), si celelalte ingrediente si amestecati manual (sau cu orice mixer de bucatarie dotat cu carligul de aluat) - cam 15 - 20 minunte, iar cu mixerul Ken / Aid - timp de 7-8 minute - pe puterea 2 la inceput, apoi pe 3.

Mutati aluatul intr-un vas dat cu o pelicula fina de ulei, acoperiti-l cu un prosopel si lasati-l la dospit cam 1 1/2 - 2 ore pana-si dulbeaza/tripleaza volumul.  Dupa cum stiti de la reteta de pizza, eu pun de regula vasul in cuptorul bine incins inainte, cu usa intredeschisa si atunci timpul se reduce semnificativ. Dar e mult mai fain cand creste de la sine putere, fara sa fie fortat de nimeni! Alte poze cu ele n-am ;((

Asa ca eu am lasat-o vreo 2 ore (si bine am facut), ca in acelasi timp lucram la 1 cuptor cu '6 maini' si Nikon-ul in dinti: o minunatie de varzuca de Bruxelles, niste ficatei de porc innecati in vin si-o minunatie de painica pentru ciorbita de perisoare - buna de sta matza-n coada.. repetitie aproape saptamanala.. am io un fan al meu ;), chiar 2!


Cat despre painica asta, o bunatate - e reteta Gabrielei, my lovely friend, care m-a lasat paf cand i-am vazut lucratura fina nene, nu gluma, la un super strudel, chiar ca super zic eu! Inca n-am avut tupeul necesar sa-l fac, dar o sa prind eu intr-o zi curaj! Multumesc Gabi tare mult !


Si revin la gogosi: Dupa timpul ala scurs presarati pe masa de lucru faina (data prin sita); mama in schimb unge masa cu ulei - dar nefiind reteta ei asta, nu vreau sa le incurc;)), intindeti usor aluatul cu sucitorul (aveti grija ca-i elastic / moale si se intinde foarte lejer si cu mana), croiti acolo niste forme rotunde cu ce aveti la indemana (de 7 cm in diametru am folosit eu, plus un capac de sticla), pe care le mai lasati la dospit inca 1/2 ora, desi cred ca le-am lasat mai mult. Coca ramasa dupa operatiunea asta, nu o mai intindeti, ca s-a zis cu pufosenia! O taiati/rupeti asa in bucati potrivite si le lasati sa se umfle-n pene la gramada! Excuse the mess !!


Apoi incingeti ulei, mult ulei, sa tot fie o balta mare, n-am masurat, am pus din ochi! Si toata chestia asta nu se testeaza cu dejtu ci cu un praf de faina, sau chiar o bucatica de coca ce-o lasati acolo ca sa se arda ea si nu uleiul, iar la urma o aruncati. Ridicati cu lama unui cutit pufoseniile, ca sa nu-si piarda forma si prajiti-le in uleiul ala, intorcandu-le pe partea ailalta cu ajutorul unui bat de frigaruie.


Na, sau furculita cum vreti voi! Da o sa vedeti ca-i mai usor sa prindeti pestele cu undita, decat sa-i dati in cap cu lopata!


Dupa ce le scoateti din balta de ulei, le puneti pe un prosopel absorbant, apoi le pudrati cu zahar pudra... the easy way .. or the amazing way cu zahar pudra indoit cu picaturi de apa, care cum vreti ! Ideea e cam asta. Eu n-am cantarit cantitatea, dar cred c-am folosit cam 400 grame zahar pudra pentru toata cantitatea de gogosi. Am topit si 50 grame ciocolata alba cu 20 grame margarina (la microunde), am incorporat ciocolata in zaharul pudra si apoi am pus lingurita cu lingurita de apa, pana cand am obtinut consistenta perfecta pentru glazura. O sa simtiti la mana cand trebuie sa va opriti! Si daca nu si nu, si va rezulta o zama din toata treaba asta (desi e aproape imposibil ca si Edutu stie sa-o prepare) .. pulsati cu zahar pudra pana obtineti consistenta pe care v-o doriti!


Puteti imparti glazura in boluri separate, le colorati dupa plac (pentru tenta ciocolatoasa am pulsat cu o lingurita cu cacao; alteori topesc separat ciocolata neagra si apoi adaug zahar pudra si putina apa.. fix in ordinea asta, daca-i musai sa fie multa ciocolata) si apoi cufundati gogosile in curcubeu ;) Daca vreo glazura din bol s-a intarit, pulsati cu o picatura - doua de apa si-si revine!  Si cam atat!


Si acum va terorizez si pe voi cu melodia asta pe care am ascultat-o toata ziua si  zau ca inca vreo 2 zile o s-o ascult continuu ! Cum sunt gogosile astea?? Mah sunt bune rau, pe cuvant!!!!!!








De suflet

Am primit un dragalas premiu de suflet din partea
  Simonei , Mihaelei , Bucatelor-apetisanteMihaelei, CorineiAlinei, Like? or not!, Lucianei, Alexandrinei, Danei, Adelei



L-am primit cu mare drag, il intorc fetelor si-l ofer cu sufletul deschis tuturor celor care trec
pragul Dulcegariilor culinare !

Va multumesc frumos!

10 ianuarie 2012

Tort cu arome exotice

Acu' vreo doua saptamani, invitatia Roxanei de a gati something special  in favoarea cinei la Cube Milano m-a pus pe ganduri rau de tot! Si de atunci ma tot gandesc cu ce dulcegarie sa va iau graiul, sa va solicit comentariul si like-ul aici sau pe FB;). Si-mi tot vine-n minte filmul ala My Best Friend's Wedding, pe care l-am vazut de vreo 15 mii de ori.. si parafrazand un pic momentul, cu zambetul pe buze, va conjur sa (love) like me!! ;)) La sfarsitul postarii .. e acolo un happilly happy buton ! Promise u after.. imagini la inaltime, retete de calibru Cube, ce mai tura - vura.. momente fansy smansy de vis! 


Dulcegaria asta te scoate din amorteala, iti daruieste amintirea acelui sarut pe care odata ce l-ai simtit pe buzele tale nu-l mai uiti niciodata, pe cuvantul meu!;)


E o combinatie dulce acrisoara ce-ti da tarcoale in miez de noapte (mda, cam atunci am terminat de bibilit la ea si nu va zic ce urgie parfumata si cremoasa i-a curmat soarta) si nu-ti da pace pana nu mai savurezi o portie si ti-o imaginezi doar a ta, creata doar pentru tine ! Da, da, se poate ! ;)


Si-ncep asa: eu am scos de la 'naftalina' pulbere de agar-agar, c-asa cere concursul (voi puteti folosi gelatina), o tava de tort cu diametru de 18 cm si 2 inele speciale pentru mousse - daca-i bal, bal sa fie ;)); dar voi puteti folosi fara grija o tava de tort cu diametru de 26, cu urmatoarea indicatie : dublati cantitatea la mousse-ul de mango (doar daca vreti), in rest.. chef de gateala si pofta sa aveti! Postarea e kilometrica stiu, dar n-o sa fiu scurta pentru ca sub 'masca' torturii puteti citi mai multe indicatii, retete - intr-una singura;) Puteti face doar blatul si o cantitate tripla de mousse sau dubla de crema.. sau alte combinatii de n luate cate k.. feel free to mambo jumbo!


De la baza: blat cu alune de padure, mousse de mango, garnitura de kiwi, crema cu lapte condensat si banane, jeleu de mango, piersici / zmeura pentru decor.

Blatul e atat de untos si parfumat incat n-are nevoie de nici un strop de sirop. E musai sa-l retineti si sa-l ridicati la rang de mic dejun, asa simplu, alaturi de o ceasca de cafea sau lapte cald! Contine: 100 grame alune de padure (coapte si nesarate), 2 oua, 100 grame zahar, 3 lingurite cu esenta de vanilie, 100 grame unt, 50 grame faina. 




Intai de toate preincalziti cuptorul la 180 grade. Mixati ouale cu zaharul timp de 7 -8 minute, pana cand isi tripleaza volumul. Nu pe toate astea.. doar 2 ;)


Apoi adaugati pe rand: untul topit (timp de 1 minut la microunde), esenta de vanilie, alunele macinate, faina si incorporati-le usor cu o spatula-n compozitie..


Turnati compozitia in tava de tort cu inel detasabil (tapetata cu hartie de copt) si lasati-o la cuptor timp de 30  minute la 180 grade - depinde de cuptor (chiar mai putin - daca folositi o tava cu diametrul de 26 cm).


Daca folositi o tava de 18 cm taiati blatul in doua - ca mine, altfel in cazul uneia de 26 cm il pretuiti exact asa cum e !


Primul blat il folositi pentru tortul mare, al doilea va ajunge pentru 3 forme speciale de mousse. Primului blat i-am taiat din margine aproximativ 1 cm, sa dea bine pe sticla si sa nu intre in decor. Voi faceti cum doriti! Oricum, bucatile ce-au ramas se mananca.. pe principiul "nimic nu se arunca, totul se transforma-n burta!". E demential, parol!


In timpul coacerii blatului preparati garnitura de kiwi ! E musai s-o lasati la racit, macar timp de o ora pentru a capata consistenta dorita de jeleu - musai la frigider atunci cand folositi gelatina. Cu agar - agar lucrurile stau putin diferit. In cazul asta, nu e nevoie de frigider ca se solidifica la temperatura camerei, dar sincer n-am incercat pe barba mea asta, ca mi-e teama, na c-am zis! Si atunci bagati si voi ca mine preparatul la frigider ;)  Be aware ca agar-agar iti face jeleu batz daca celelalte ingrediente sunt reci, iar 4 grame de agar agar sunt suficiente pentru 600 grame lichid, comparativ cu 10 grame gelatina. Sincera sa fiu prefer agar-agar, dar nu prea se gaseste in orice plafar sau magazin de cartier.

De retinut: Agar-agar vs gelatina:  pudra de agar-agar se dizolva in cateva linguri cu apa (eu am pus doua - trei ), apoi se aduce la punctul de fierbere, amestecand continuu. Se fierbe 2 minute, apoi se incorporeaza in celelalte ingrediente - musai la temperatura camerei, calde sau fierbinti..  Gelatina - in schimb - se adauga in apa rece, eu o vars de regula in 50 ml apa, se lasa 10 minute sa se intareasca, apoi se incalzeste la microunde timp de 10 - 15 secunde, avand grija sa nu dea in fiert.. in secundele astea sigur nu da, va garantez eu! Apoi se incorporeaza in restul ingredientelor. Oki Doki acum pornim la drum!

Garnitura de kiwi: 2 kiwi, 100 ml suc de portocale (zeama de la o portocala mare), 100 ml apa, 50 grame zahar, 1 lingura cu esenta de vanilie, 2 grame agar-agar  /  (sau 7 grame gelatina). 

Mixati fructele de kiwi, puneti celelalte ingrediente la fiert (inclusiv pudra de agar-agar/// iar in cazul in care folositi gelatina - se adauga la final - dupa ce se ia vasul de pe foc.. am scris mai sus cum, da!?). Dupa ce au dat in fiert, se adauga fructele mixate bine, iar din momentul fierberii se mai lasa inca 6 -7 minute pe foc. Apoi se toarna in forme mai mici decat diametrul tavii de tort si se dau la frigider.


Mousse-ul de mango: Crema asta o puteti savura direct dintr-o cupa, decorata cu niste fructe exotice si o ticalosie (in a good way) de sos racoritor, usor acrisor!  E parfumata si aromata cum nu se poate, mai ceva ca un mousse de ciocolata!! Aveti nevoie de:  1 mango, respectiv 230 grame (grame cantarite dupa ce l-ati curatat si l-ati dat pe razatoarea mare), 80 grame zahar, 150 ml suc de portocale (1 portocala jumate), 1 lingura cu esenta de portocale, 220 frisca lichida, 1 lingurita zeama de lamaie, 3 grame agar-agar (sau 13 grame gelatina).



First, mixati frisca lichida in care ati adaugat esenta de portocale. Daca folositi gelatina o puneti de la inceput in 50 ml apa rece si va vedeti de treaba. Dupa ce ati dat fructul pe razatoarea mare, il puneti la fiert cu zaharul si zeama de portocale - timp de 5 - 6 minute. Apoi faceti pasta amestecul - cu mixerul vertical, fructul facandu-si simtita prezenta prin parfum, aroma si culoare! Varsati pasta aceasta in vas si repuneti vasul pe foc. Fiind deja fierbinte, nu o sa aibe nevoie de prea mult timp pentru a da in fier, asa ca adaugati pudra de agar-agar in momentul asta, amestecati, iar la al doilea clocot, luati vasul de pe foc. Lasati sa se raceasca  compozitia, nu are nevoie de foarte mult timp o sa vedeti, adaugati frisca mixata si turnati mousse-ul peste blatul de tort. Daca folositi gelatina (in loc de agar-agar) o adaugati inainte de frisca. Apoi dati tortul la frigider.


In etapa asta va hodiniti ;) Mousse-ul trebuie sa se intareasca, daca-mi aduc bine aminte o ora i-a fost de ajuns - atingeti usor mousse-ul si va orientati ce si cum, abia apoi crosetati niste forme din jeleul de mai sus. Eu nu aveam folie alimentara, ca e mult mai usor de desprins jeleul din forme daca o asezati la baza. Oricum merge chiar si asa, vrea nu vrea, dar de regula vrea!;)


Mda, sa nu uit! Uitasem de folia protectoare ;)) Asa ca, dupa ce s-a intarit mousse-ul de mango, am scos inelul tavii, am lipit efectiv folia de mousse, apoi i-am atasat inelul la loc! (Sincera sa fiu mi-e tare greu sa fiu serioasa:) Am in cap niste ganduri gastronomico - hiperbolice cu chilotii astia protectori si inelu lu' Bitman, dar n-am voie sa va cuvant asa azi!)  Deci, am folosit un 'chilotel' pentru documente ! E mult mai usor de lucrat cu el, cand vine vorba de croit cercuri, comparativ cu folia alimentara! Deci puneti de la inceput folia! E o umplutura fina, cremoasa si-ar fi pacat sa bagati cutitul intre inel si crema ca sa o desprindeti.

Crema de lapte condensat: Asta-i nebunie curata, parol ca da! Crema asta anticipeaza parca savoarea blatului untos de la baza. E grava crema! E densa, parfumata, senzationala, chiar asa! Aveti nevoie de: 1 banana mare, 397 grame lapte condensat - adica o cutie, 1 lingura cu esenta de migdale, 100 grame coniac, 100 ml lapte gras, 5 grame agar-agar / sau 16 grame gelatina diluata in 50 ml apa. 




Puneti laptele la fiert si cand aproape a atins punctul de fierbere, adaugati pudra de agar-agar, amestecati si lasati-l sa dea in clocot, apoi il lasati la racit. Mda, apoi desfaceti cutia cu lapte condensat, pe care, daca mi-ar permite trupul, l-as manca tiptil-tiptil cu lingura!! ;)


Faceti banana - pasta - cu mixerul vertical, incorporati-o in laptele condensat cu o spatula, iar cand laptele a ajuns la temperatura camerei, il adaugati in cel condensat.  Nu uitati sa incorporati coniacul si esenta, apoi gustati.. hmmmm dementiala, nu-i asa? Daca folositi gelatina, nu mai dati laptele in fiert, ci doar il incalziti.. si procedati cum v-am scris, mai sus la versus ;)


Apoi turnati urmatorul rand de crema.. mda, sa-i zicem aproape ultimul !


Si in faza asta e musai sa stea vreo 2 ore la rece, ca-i spongioasa si fitzsoasa crema! Ideea e urmatoarea.. cand  o atingeti si vi se lipeste de deget ca un scotch, dar nu se ia.. atunci e gata! Hai sa zicem 3 ore la rece (desi e mult) si am incheiat discutia, da? ;)

Jeleul de mango: 1 mango (respectiv 230 grame cantarite dupa ce l-ati dat pe razatoare), 400 ml apa, 50 grame zahar, 1 lingura mare cu esenta de lamaie, 2 grame agar-agar / sau 6 grame gelatina.  


Puneti la fiert fructul dat pe razatoare, apa si zaharul timp de 12-15 minute. Apoi mixati compozitia cu mixerul vertical, repuneti iar vasul pe foc adaugand si pudra de agar - agar, lasati-o sa dea o data in clocot, apoi luati vasul de pe foc, adaugati esenta si lasati amestecul sa atinga cat de cat temperatura camerei. Daca-l pregatiti din timp, iar crema cu lapte condensat nu s-a intarit suficient, dar jeleu sta deja batz, atunci il reincalziti. Asta-mi place la agar-agar! Daca folositi gelatina, o adaugati la final. Si turnati ultimul strat !! 


Lasati tortul la frigider pentru inca vreo jumatate de ora, apoi il decorati cum doriti. Eu am optat pentru piersici din compot. Ufff, ca lunga postare a mai fost, desi tortura aproape ca se face singura, pe cuvant de om serios! 


Si desi parte fin, nu e!! E putred de bogat in parfumuri: dulci cand ti-e sufletul imbatat de desire si timid de acru cand e musai sa-ti potolesti nevoia contagioasa de dulce! 


Si chiar daca acum vi se pare a little strange ce zic, de la prima incercare o sa admiteti in intimitatea gandurilor voastre devoratoare:  I think I fell in love, si asta again and again!;) Soo, pana una alta, like me, fix aici si pe FB. Timp de 2 saptamani puteti sa-l pretuiti printr-un comentariu si like pe al meu! ;) Io chiar va rog sa faceti asta! ;) Multam fain!!


Retete imi apartine in totalitate, in case u wonder.