23 ianuarie 2012

Legume si iar legume!

Am intrat cu capul in congelator dupa legumele astea! Mi-era asa o foame, intelegeti pofta de niste sanatate la plic si cum stiam ca acu ceva vreme despartisem o punguta cu legume de suratele ei din Cora, nu m-am lasat speriata de carnatii care mi se lipeau de degete si halcile de carne! Le-am zis raspicat nu si nu! Il vreau pe Iglo! By the way asa se cheama punga asta, if I remember well! Deci fu simplu: legume! Si pentru al meu o insotitoare la bord - bacon pe nume!


Ideea e simpla si plina de savoare si da da stiu ca oricine poate face asa ceva!!;) Am beut doar apa, jur ca nimic altceva. Dar ma uitam la legumele alea cum se scalda asa misto in wok si mi-am zis de ce nu? Cum ma scot cu asa inovatie?? Zicandu-va ca nu ingrasa ever, dle! Si e rau de buna, da buna rau!!

Deci notati asa: descongelati rapid legumele astea facandu-le un dus imbracat - musai rece! (Adica nu desfaceti punga cand ii faceti baia asta, stiti voi!). Puneti wok-ul pe un foc potrivit, trantiti acolo 70 grame unt si toata punga aia de 450 grame legume: aveti acolo: baby corn, fasole verde, mazare, morcovi, ardei gras, sparanghel, etc.. o sa vedeti voi.  Pulsati cu o lingura plina cu sos Worcestershire, 2 varfuri de cutit pline cu scortisoara,  1 lingurita aproape rasa cu sare, 2-3 prafuri boia iute, 1 lingurita rasa tarhon uscat si sotati-le timp de vreo 7-8 minute! 



Atat!! E chiar foarte greu va garantez eu!! E greu cand trebuie sa sharuiesti mancarea asta-n doua portii ! Cu ce merge? Cu de toate pentru toti: bacon, piept de pui, carnati chestii hard nenicule, sau asa simplu ca mine.. tot ce vedeti voi aici in afara de sexoasa insotitoare a man-ul meu! A da si musai apa plata ca la noi fu un mic dejun intarziat la ora 12 ;) Voi aveti liber la pacate! Dati-o pe un alb sec, sex, no drugs and rock&roll! In rest sa fiti cuminti, da?





20 ianuarie 2012

Varza de Bruxelles gratinata

Cand vezi varzuca asta de Bruxelles prin market, te intrebi cat de departe e aparenta de esenta, am dreptate?! Si prima data, poate chiar si la o a doua intalnire cu ea ii intorci spatele si pleci! Mda, gresit dle' da!! Nu ti-a zis nimeni ca bubuie de acid folic si vitamina C, iar daca esti norocoasa purtatoare a unui bebe, atunci e musai sa n-o ocolesti? Iar pe tine - producatorule de testosteron, te ajuta sa nu-ti vezi prostata inflamata! Mai stati pe ganduri? Hai la market ! Sa cumperi daca nu 2, macar o caserola cu varza de Bruxelles, da?! Culoarea: hei ai grija la culoare: sa fie vie, d'un verde asa aprins! Desfa cutia aia fara grija si pipaie varzuca! Hai ca nu te acuza nimeni de hartuire, stai linistit/a! Trebuie sa fie tari, sa-ti trosneasca frunzele-ntre degete! Au trosnit au ba? Cam nu, ia uite ce varza zbarcita si palida! Auci, ce-ai dle esti masochist cumva? Evit-o / raporteaz-o / treci mai departe! Cauta asa haotic cu privirea prin toate cutiutele alea, pan o gasesti pe aia cea mai cea! Da-n perioada asta cu siguranta gasesti chiar multe frumuseti din astea!! 


La mine nu-i saptamana sa nu mananc asa ceva, ca-mi lasa colonul sanatos si-mi protejeaza inima! No bine, azi mi-am facut iar provizii serioase de sanatate la doza, ca de la o vreme-ncoace nu-mi mai aluneca bine pe traseu carnea aia grea! 


Noteaza asa:  o casoleta cu 570 grame varza - asta asa brut - ca vorbim imediat de netul cu care ramai, 4 oua, 150 ml lapte 3,5% grasime, 2 lingurite rase cu mac, 1/2 lingurita boia de ardei iute, 2 varfuri de cutit scortisoara,  1 lingurita cu sare, 1 lingurita plina cu marar uscat si niste patrunjel proaspat - pentru decor - doar daca ai! ;)

Da intai de toate pregatesti varza. Si daca nu m-ai ascultat si-ai nimerit o varza cu cele doua frunze ce-o-nvelesc mai galbene, le rupi usor si tai putin si din cotor! Eu rup primele 2 frunze oricum! Am o buba recunosc! Prin urmare mie mi-au ramas fix 470 grame varza -asta-i netu - ia aminte si pornesti d'aici da?! Pui niste apa la fiert, cam un litru as zice, n-am masurat, pui acolo si-o lingura cu sare si cand apa a inceput sa-si verse nervii - dai drumul la varza! Si te holbezi la ceas fix 5 minute! Hei, gata gata c-a expirat timpul! Preincalzesti cuptorul la 180 grade si ... strecori varza, treci peste ea un jet de apa rece si-o asezi asa jumi-juma in 2 vase! Si ca sa-ti faci o idee iti spun ca ale mele au 13 cm pe diagonala si 5 in inaltime!  Asezi si 25 grame unt - asa cubulete peste fiecare (50 grame in total, da?) si incepi sa bati ouale!


Bati cu furculita, lasa mixerul ca-l murdaresti degeaba ! Adaugi laptele peste oua, celelalte prafuri si le ametesti vartos cu furculita; apoi torni amestecul peste minunatia asta de varza! Razi deasupra 200 grame cascaval afumat - (100 grame in fiecare vas) - nelipsit sa fie parfumul asta autentic si complementar! Ne-am inteles, da?!


Si bagi vasele in cuptorul preincalzit - cam 20 -25 minute la 180 grade - depinde putin si de cuptor! Ideea e simpla: dupa 15 minute iti vari mana inmanusata bine si misti un vas asa nevrotic fix ca la sarmale, intelegi tu! Daca s-a prins laptele de oua si ouale de lapte, iar culoarea e fix asta, e gata! Daca nu, mai lasi putin! O sa vezi cum consistenta se umfla-n pene ca nebuna, fix ca la souffle. Si mda, apoi volumul o ia asa usor usor la vale si ajunge fix ca-n poza! Varza e usor crocanta, iar bobitele alea de mac isi merita toti banii.. zici ca mananci cea mai delicioasa placinta usor picanta, sa nu uitam da?! Iar mirosul ala, hmmm ce nebunie, nu?? Si gustul.. da nu mai bine tac eu si-mi povestesti tu ?!?


Simplu, teribil de simplu, sanatos si nepretentios! Ca-n luna asta Mitinita ne invita sa dam jos de pe solduri ce-am pus de sarbatori! Si e atat de buna mancarica asta, c-o sa-ti para rau c-ai cumparat o singura cutie, ai sa vezi! Dar data viitoare cand mergi la market..  fix la ele iti doresc sa te gandesti !!!;))




Reteta imi apartine, in case u wonder.




19 ianuarie 2012

Ciorba de perisoare

Nu stiu altii cum o prefera, dar baietii mei sunt insetati dupa ciorbita asta de perisoare. Si nu-i deloc zeama lunga, ciorba acra! E dulce acrisoara, consistenta de numa' si chiar daca n-are nici o picatura de smantana in ea, tot ti se pare c-a trecut tiptil tiptil p'acolo! De regula pregatesc perisoarele din carne de porc, iar pentru cel mic intotdeauna din carne de manzat. Si nu stiu cum, sub amorteala ce se tine ca scaiu de mine de ceva zile-ncoace, am descongelat un mini pachetel cu carne, camuflat intr-o punguta inchisa la culoare si peste ce am dat... carnita de manzat, o da! Deci fix asta e ciorbita preferata a lui Eduard ! Si m-a prins nene o boceala din aia de dor, ca pustiul meu e plecat in vacanta la bunii si bunelo si ce misto de ei, de el ! Ca ai mei, cu sufletul lor mare cat norii aia senini si pufosi dintr-o superba zi de primavara, parcurg 300 km si la 3 dimineata doar daca le spun in soapta help si ma minunez de fiecare data cat sunt de fresh dupa atata drum, cu bratele larg deschise, cu mii de pupici si zambete pe buze si cum - cu o dragoste neconditionata in suflet isi fac grijile pierdute si ni se dedica noua ! Si cum altfel cand Eduard le este cea pretioasa comoara ! Doamne cat de mult ii iubesc!!  Ete fix dupa ciorba de perisoare a mamei e  reteta asta, altfel se putea?


Cu ciobita asta am crescut eu mare, lingand din blide si castroane, pana zicea cineva piua! Deci draga Edi, de data asta, ciorbita a mancat-o taica'tu si pentru tine!  Cu niste ardei usturoiat (c'asa ii place lui sa-i zica, a se intelege ciusca) de sta si matza-n coada, parol ca da!;) Chiar si dupa ani de zile de cand suntem 3 intr-unul, o savureaza cu aceeasi molipsitoare placere, de-mi vine si mie sa mananc 2 blide cu ciorba-n loc de unu!

Eu o prepar de cand mai stiu intrata in bucatarie cu ochii inchisi deja, iar pentru o replica originala ;) va zic asa: Cantariti tot ce va zic eu acuma, iar in afara de sarea dupa gust, faceti-o intocmai! O sa stati numai cu lingura-n ciorba si cu ciorba-n gura; e tabu ciorba garantat!

Pregatiti: 1 ceapa mare - taiata marunt, 250 grame telina data pe razatoarea mare (toate curatate si cantarite apoi, da?), 180 grame morcovi dati pe razatoarea mare (cam 3 bucati), 100 grame  pastarnac - ras intocmai. 


Puneti 3,5 litrii apa la fiert si scapati acolo legumele amintite mai sus! Eu spumez cand legumele dau in fiert si apoi adaug 2 linguri cu sare (voi dupa gust), 3 linguri cu ulei si 2 -3 prafuri piper!

Iar intre timp va ocupati de perisoare: Amestecati 400 grame carne tocata de manzat (e un best off fata de cea de porc, dar merge si aia struna) cu 1 ou intreg, 2 albusuri, o jumatate legatura patrunjel tocat marunt, 1 lingurita cu marar uscat, 3 linguri pline cu orez (spalat intr-un jet de apa fierbinte), 1 lingurita cu varf sare si 2 - 3 prafuri piper.


Incorporati bine bine ingredientele astea, pana cand toate devin unul! Si cu mainile putin umezite, creati perisoarele. Iar cand legumele din vas aproape c-au fiert, sa tot fi trecut vreo jumatate de ora de la primul clocot, dati focul pe puterea mica si adaugati in zama aia 3 linguri pline cu orez si gramajoarele de carne. Si le lasati la fiert pentru vreo 30 - 40 minute!


Dar dupa vreo 20 minute asa, adaugati o lingurita cu marar uscat, jumatate legatura patrunjel si jumate legatura leustean - fin tocate! Eu n-am avut leustean proaspat, asa c-am pus un pliculet cu leustean uscat - adica 6 grame! Turnati fix atunci si 500 ml bors de putina, gustati si mai potriviti de sare si piper daca e cazul!



Pe ultima suta de metrii, spargeti bine cu furculita 3 galbenusuri si adaugati asa pic pic 2 polonice cu zeama peste ochiurile alea, amestecand continuu! Varsati continutul bolului in cratita cu ciorba, ametind usor lingura de lemn p'acolo!


Si dupa inca vreo 2 -3 clocote luati vasul de pe foc si gata!! 


Ciorbita asta e un ocean de amintiri in care se rasfata un imbietor parfum de leustean si zeci de alte treburi! Simtiti si voi, au ba??;) Sa tot aveti pofta, zic eu !!





17 ianuarie 2012

Gogosi

Voi ce parere aveti de alinturile gen gogosica, or other kinky stuff like this?:) Io una nu ma impac deloc cu asa ceva (pretenii stiu de ce;)), imi iau imediat jucaria si plec! Da cand vine vorba de gogoasa-nfuriata (desi-i detesc atributu si nu-i percep comparatia??) stau la coada aia lunga, alaturandu-ma celor ce asteapta cu sufletu la gura sa-si prafuiasca mustatile cu zaharu ala pudra, ori sa-si smaltuiasca dantura cu ciocolata, caramel si alte toppinguri !



De ce infuriata, dle'? E delicata si lovely rau - asa colorata - intr-un ocean de praf de stele (cititi si voi pudra de zahar) simplu sau indoit c-un strop de apa si pictat in zeci de feluri.


Povestea gogosii e antologica, parerea mea! Cat despre pufoseniile astea, pana acum le-am mesterit de 3 ori. Totul a inceput intr-o seara cand, primind un colet mare cat cutia unui televizor cu tub, pe langa my precioussss Ken se afla si o mini carticica pe 3 foi A4 - printre care si o reteta de gogosi! Dar nu e asta de v-o zic voua acum, ca aleia din carticica ii lipseste pufosenia, de aroma nu mai zic, Ralu stie - ca doar Ken-ul ei e frate de cruce cu al meu si-au venit pe lume cu aceeasi 'carticica' companie !;) Si nu stiu cum naiba se face ca esecurile primesc mereu cantitati duble ;) Ete ca m-am lecuit sa fac o reteta pentru prima data - la patrat !;) Da-n verva aia, cu Ken-ul ala sclipitor in casa, am zis s-o fac lata cu reteta din dotare, si chiar a fost hard de lata dar in a bad way ;)

O sun pe mama, ii raportez esecul, ingredientele, modalitatea de preparare si-mi zice unde-i buba: ca regula generala pufoseniile cer aproape juma de cantitate apa raportata la intreaga cantitate de faina! Si da, poti pune lapte, dar sa fie chiar mai putin de jumatate din toata cantitatea de lichid! Si alte treburi, dar le vine si lor randul!;) Asa ca reteta aia am modificat-o pe vecie, nu se mai pupa nimic ! ;) Io mi-am notat, am executat si repetat - si iaca aici la ceas de seara va conjur sa o testati! Acum haideti sa vedem cum sta treaba:

Aveti nevoie de: 450 grame faina, 90 ml lapte, 130 ml apa, 1 ou intreg, 1 galbenus de ou, 40 grame unt (mama zice ca untura sau margarina e mai buna), 50 grame zahar, 1 praf de sare, 1 plic de drojdie uscata - 7 grame, coaja rasa de portocale, 1 lingura plina cu esenta de vanilie sau portocale, si in bucatarie - cald sa fie musai, da ?!

In primul rand, faina trebuie sa fie la temperatura camerei! O cerneti intr-un vas (sau direct in bolul mixerului), ii faceti o gropita in mijloc in care turnati laptele cald in care ati dizolvat drojdia, pudrati lichidul cu putina faina din vas, acoperiti bolul cu un servet si lasati maiaua asta vreo 10 minute la dospit. Apoi incalziti apa (aveti grija sa nu opariti drojdia, sa nu fie apa fierbinte, ci doar incalzita), adaugati zaharul, untul (topit si racit), si celelalte ingrediente si amestecati manual (sau cu orice mixer de bucatarie dotat cu carligul de aluat) - cam 15 - 20 minunte, iar cu mixerul Ken / Aid - timp de 7-8 minute - pe puterea 2 la inceput, apoi pe 3.

Mutati aluatul intr-un vas dat cu o pelicula fina de ulei, acoperiti-l cu un prosopel si lasati-l la dospit cam 1 1/2 - 2 ore pana-si dulbeaza/tripleaza volumul.  Dupa cum stiti de la reteta de pizza, eu pun de regula vasul in cuptorul bine incins inainte, cu usa intredeschisa si atunci timpul se reduce semnificativ. Dar e mult mai fain cand creste de la sine putere, fara sa fie fortat de nimeni! Alte poze cu ele n-am ;((

Asa ca eu am lasat-o vreo 2 ore (si bine am facut), ca in acelasi timp lucram la 1 cuptor cu '6 maini' si Nikon-ul in dinti: o minunatie de varzuca de Bruxelles, niste ficatei de porc innecati in vin si-o minunatie de painica pentru ciorbita de perisoare - buna de sta matza-n coada.. repetitie aproape saptamanala.. am io un fan al meu ;), chiar 2!


Cat despre painica asta, o bunatate - e reteta Gabrielei, my lovely friend, care m-a lasat paf cand i-am vazut lucratura fina nene, nu gluma, la un super strudel, chiar ca super zic eu! Inca n-am avut tupeul necesar sa-l fac, dar o sa prind eu intr-o zi curaj! Multumesc Gabi tare mult !


Si revin la gogosi: Dupa timpul ala scurs presarati pe masa de lucru faina (data prin sita); mama in schimb unge masa cu ulei - dar nefiind reteta ei asta, nu vreau sa le incurc;)), intindeti usor aluatul cu sucitorul (aveti grija ca-i elastic / moale si se intinde foarte lejer si cu mana), croiti acolo niste forme rotunde cu ce aveti la indemana (de 7 cm in diametru am folosit eu, plus un capac de sticla), pe care le mai lasati la dospit inca 1/2 ora, desi cred ca le-am lasat mai mult. Coca ramasa dupa operatiunea asta, nu o mai intindeti, ca s-a zis cu pufosenia! O taiati/rupeti asa in bucati potrivite si le lasati sa se umfle-n pene la gramada! Excuse the mess !!


Apoi incingeti ulei, mult ulei, sa tot fie o balta mare, n-am masurat, am pus din ochi! Si toata chestia asta nu se testeaza cu dejtu ci cu un praf de faina, sau chiar o bucatica de coca ce-o lasati acolo ca sa se arda ea si nu uleiul, iar la urma o aruncati. Ridicati cu lama unui cutit pufoseniile, ca sa nu-si piarda forma si prajiti-le in uleiul ala, intorcandu-le pe partea ailalta cu ajutorul unui bat de frigaruie.


Na, sau furculita cum vreti voi! Da o sa vedeti ca-i mai usor sa prindeti pestele cu undita, decat sa-i dati in cap cu lopata!


Dupa ce le scoateti din balta de ulei, le puneti pe un prosopel absorbant, apoi le pudrati cu zahar pudra... the easy way .. or the amazing way cu zahar pudra indoit cu picaturi de apa, care cum vreti ! Ideea e cam asta. Eu n-am cantarit cantitatea, dar cred c-am folosit cam 400 grame zahar pudra pentru toata cantitatea de gogosi. Am topit si 50 grame ciocolata alba cu 20 grame margarina (la microunde), am incorporat ciocolata in zaharul pudra si apoi am pus lingurita cu lingurita de apa, pana cand am obtinut consistenta perfecta pentru glazura. O sa simtiti la mana cand trebuie sa va opriti! Si daca nu si nu, si va rezulta o zama din toata treaba asta (desi e aproape imposibil ca si Edutu stie sa-o prepare) .. pulsati cu zahar pudra pana obtineti consistenta pe care v-o doriti!


Puteti imparti glazura in boluri separate, le colorati dupa plac (pentru tenta ciocolatoasa am pulsat cu o lingurita cu cacao; alteori topesc separat ciocolata neagra si apoi adaug zahar pudra si putina apa.. fix in ordinea asta, daca-i musai sa fie multa ciocolata) si apoi cufundati gogosile in curcubeu ;) Daca vreo glazura din bol s-a intarit, pulsati cu o picatura - doua de apa si-si revine!  Si cam atat!


Si acum va terorizez si pe voi cu melodia asta pe care am ascultat-o toata ziua si  zau ca inca vreo 2 zile o s-o ascult continuu ! Cum sunt gogosile astea?? Mah sunt bune rau, pe cuvant!!!!!!








De suflet

Am primit un dragalas premiu de suflet din partea
  Simonei , Mihaelei , Bucatelor-apetisanteMihaelei, CorineiAlinei, Like? or not!, Lucianei, Alexandrinei, Danei, Adelei



L-am primit cu mare drag, il intorc fetelor si-l ofer cu sufletul deschis tuturor celor care trec
pragul Dulcegariilor culinare !

Va multumesc frumos!