"If you want it, you must will it. If you will it, it will be yours." ;)) va amintiti da? The Mighty Sven din Happy Feet Two, moi, un banc de creveti si o tigaie Paella!;). I dare say.. I love paella, in special cu creveti - intelegeti prin monstruletii astia mici (cu ochi - cui ii e frica de baubau, il rog respectuos sa puna geana pe geana, pana le scot eu ochii crevetilor, sau ii decapitati voi), fructe de mare de toate natiile, in cantitati incomensurabile, pregatite-n zeci de feluri... ooohh ce savoare schmancy de arome!
Si da, stiu ca mai toata lumea incearca sa-si trateze obsesiile, da asta nu e treaba mea. Mie imi place sa-mi cultiv dom'le elementele astea de profunzime, fara sa ma tem de ceea ce nu poate fi evitat, pa persoana unor preocupari chinuitoare gen: io vreau tigaia asta de paella si cu asta basta! Pentru ca gustul preparatului tradional nu se obtine nicicăcum altfel, ci doar in tigaia asta speciala - pe nume Paella. Si am contemplat-o vreo cateva luni de la distanta, da in temnita asta a contemplarii n-am stat cu gura inchisa sau mainile la spate... mi-am dorit-o, mi-am imaginat-o de neimaginat, mi-am inghitit intre timp crevetii trasi la tigaie in umilul meu wok (ca de, a girl must eat), mi-am dat coate mie, lui M., altora, si-ntr-un sfarsit s-a intamplat!;) Hell yeah! "If you want it, you must will it. If you will it, it will be yours." -- papagalul asta vorbeste fix pe limba mea, si a ta, ba si a ta, chiar si a ta !;)
Si cand am vazut-o io asa senzuala... pa numele ei de scena Tigaie multifunctionala marca Demeyere - de la KitchenShop, c'un fund perfect si mare d'un 32 pe diagonala - creat special pentru Paella, cu fața asta cosmetizata in 3 straturi: inox, aluminiu si o chestie de se numeste Triplinduc - zodie compatibila cu toate tipurile de plita, inclusiv alea misto cu inductie, plus un tratament electrochimic - cica unic - creat in laboaratoarele 'tinerete fara batranete si viata fara de moarte Demeyere'.... i-am zis: "acum sa te vaz mireaso.. ce poti, cat poti si-n cate feluri!". "You, me, beautiful paella, right now!" Iar ea mi-a zis 'hell yeah' adica un fel de 'da mah daa'!
Da inainte de Paella asta cu pui si fructe de mare, incepusem c'un starter periculos.. purcelus tras la tigaie - pentru 'al mai mare dintre noi astia 3, un pui de țâță pentru 'al mic - si nu s-a lipit nici porcu, nici puiul de tigaie, nici nu si-a ingalbenit tava asta senzuala fundul argintiu! Abia apoi am dat-o pe deliciosenii.. gen creveti!! Spuneti si voi nu-i seamana lui Will the Krill asta micu? ;)) Mda, cei cu plapuma pe ochi, respirati adanc, respirati va rog ;)
Ok, gata cu vorbaraia, trec la reteta: 750 grame carne de pui (am avut 3 aripi si restul piept), 7 linguri pline cu ulei de masline, 2 ardei grasi mari (rosu si galben am avut eu - pe ei dau vina pentru lipsa de culori din Paella, nu pe proasta mea inspiratie ;)), 25 creveti nedecorticati (sa nu va puna pacatu sa le dati textila jos, ca v-ati lins pe botic de arome, ii decapitati sau le scoateti doar ochii), 4 lamele mari si grase de calamar, 2 cepe mai maricele, 4 catei mari de usturoi, 400 grame tomate taiate in bucati (din conserva am avut eu - de la Cirio; dar puteti la fel de bine sa le folositi pe cele proaspete despielitate, si-n cuburi taiate), 350 grame orez cu bobul lung - musai ca-i mai rezistent la fiert (Basmati am folosit eu, ceva mai special n-am gasit si nici n-am cautat (sorry guys)), 2 lingurite cu sare si 1 rasa cu piper (si mai bine dupa gustu vostru), 1 legatura de coriandru proaspat, 1 pliculet sofran - 0,12 grame, 1 lingura plina cu Tabasco sauce (gasiti in Mega, Cora, Carrefour - picant si aromat de numa), 5-6 fire de patrunjel proaspat, 700 ml apa (daca aveti baza de supa, sunteti geniali, da eu n-am avut atunci decat porc tras la tigaie ;) si 300 ml vin alb demisec.
Intai de toate, fluturati din gene dupa tigaia Paella sau dati o comanda online ;) Apoi.. taiati pieptul de pui cubutele, puneti toata carnea in tigaie si uleiul de masline, asezonand totul cu o lingurita cu sare si una rasa cu piper (sau dupa gust).
Prajiti totul la foc potrivit pe toate partile, pana cand capata o culoare aurie, apoi scoateti carnea din tigaie si lasati-o in asteptare intr-o farfurie. In uleiul ramas - eliberati ardeii taiati julien sau cubulete, ceapa fin tocata, cateii de usturoi feliati, conserva de tomate, patrunjelul taiat fin, si sotati-le, la foc potrivit, timp de 10 minute.
Apoi adaugati orezul cu bob lung, o lingurita plina cu sare (sau dupa gust), baza de supa (sau apa), vinul, carnea de pui prajita, mai mult de jumatate legatura de coriandru tocat marunt, amestecati putin ingredientele si lasati totul sa fiarba la foc mediu timp de inca 10 minute. Dati focul pe puterea mica, adaugati crevetii nedecorticati, lamelele de calamar taiate in bucati potrivite, sosul Tabasco, pudra de sofran, si lasati aromele astea sa conlucreze pana cand orezul ala smecher absoarbe tot lichidul.
Daca nu va simtiti stapani pe situatie, amestecati usor, dar ideal e sa nu fie deranjata asezarea, mai mult de o data, hai de 2 ori, in tigaie.. Orezul in tigaia Paella nu se prinde, stay still! La sfarsit presarati peste Paella coriandrul proaspat ramas. Last thing to do: bucurati-va de o savoare de neimaginat. Paella asta e definitely amazing ! O sa vedeti voi..
Intai de toate, fluturati din gene dupa tigaia Paella sau dati o comanda online ;) Apoi.. taiati pieptul de pui cubutele, puneti toata carnea in tigaie si uleiul de masline, asezonand totul cu o lingurita cu sare si una rasa cu piper (sau dupa gust).
Prajiti totul la foc potrivit pe toate partile, pana cand capata o culoare aurie, apoi scoateti carnea din tigaie si lasati-o in asteptare intr-o farfurie. In uleiul ramas - eliberati ardeii taiati julien sau cubulete, ceapa fin tocata, cateii de usturoi feliati, conserva de tomate, patrunjelul taiat fin, si sotati-le, la foc potrivit, timp de 10 minute.
Apoi adaugati orezul cu bob lung, o lingurita plina cu sare (sau dupa gust), baza de supa (sau apa), vinul, carnea de pui prajita, mai mult de jumatate legatura de coriandru tocat marunt, amestecati putin ingredientele si lasati totul sa fiarba la foc mediu timp de inca 10 minute. Dati focul pe puterea mica, adaugati crevetii nedecorticati, lamelele de calamar taiate in bucati potrivite, sosul Tabasco, pudra de sofran, si lasati aromele astea sa conlucreze pana cand orezul ala smecher absoarbe tot lichidul.
Daca nu va simtiti stapani pe situatie, amestecati usor, dar ideal e sa nu fie deranjata asezarea, mai mult de o data, hai de 2 ori, in tigaie.. Orezul in tigaia Paella nu se prinde, stay still! La sfarsit presarati peste Paella coriandrul proaspat ramas. Last thing to do: bucurati-va de o savoare de neimaginat. Paella asta e definitely amazing ! O sa vedeti voi..